Asociația Casa Bună, în parteneriat cu Asociația RISE Project și cu grupul civic Integritate pe bune, a organizat marți, 21 noiembrie, la Palatul Parlamentului, o dezbatere despre analizarea unor propuneri de modificări legislative la Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
La consultarea publică ce face parte din proiectul civic „WATCH PR – Watchdog – Advocacy – Transparență – Corectitudine – Harta Politicii Românești”, reprezentanții voluntarilor și coordonatorii proiectului au explicat celor șapte deputați și senatori prezenți care au fost concluziile la care au ajuns după mii de documente analizate și care sunt propunerile lor de completare și clarificare a legii care reglementează activitatea Agenției Naționale de Integritate.
Propunerile de modificări legislative sunt rezultatul a peste doi ani de cercetare a unui grup de peste 100 de voluntari din țară și diaspora. Obiectivul este îmbunătățirea clarității legislației privind depunerea și gestionarea declarațiilor de avere și de interese, prevenirea corupției instituționale și consolidarea principiului transparenței veniturilor funcționarilor publici.
„Propunerile sunt soluții de îmbunătățire a legii astfel încât să se reflecte în totalitate averea persoanelor care ocupă funcții publice. În prezent, nu se declară toate conturile bancare, împrumuturile făcute în campaniile electorale și nici toate veniturile, nefiind declarate cele neimpozabile. Modul în care este conceput de către lege conținutul declarației de avere nu oferă o imagine clară asupra averii persoanei care o depune. Vrem să atragem atenția că Agenția Națională de Integritate nu funcționează cum ar trebui”, a declarat în timpul dezbaterii Diana-Elena Iașciurjinschi, avocat al proiectului Watch PR.
În urma cercetărilor a peste 200 de declarații de avere și declarații de interese ale unor funcționari publici sau chiar demnitari, vedem că în peste 25% din cazuri Agenția Națională de Integritate a ratat aspecte esențiale din cuprinsul acestora. Acest lucru afectează negativ transparența, eficiența și responsabilitatea funcțiilor publice în România și scade încrederea societății în clasa politică și administrația publică.
„Corneliu Mugurel Cozmanciuc avea 6 slujbe de consilier juridic la diferite firme în timp ce avea o firmă și era și consilier județean. Frații Resmeriță, unul primar, dau împrumuturi de 600.000 euro. Dacă te uiți pe declarațiile de avere ei dau împrumuturi în timp ce sunt datori. Cum e posibil, cum suntem în situațiile astea? Cum funcționează Agenția Națională de Integritate? E siderant și ar trebui să facem ceva, iar ăsta e unul dintre puținele instrumente pe care le avem ca cetățeni: să menținem o brumă de etică în Parlament”, a transmis Valeriu Nicolae, fondator Asociația Casa Bună și inițiator proiect Watch PR.Printre propunerile ce vizează persoanele care ocupă funcții publice se numără: 1) declararea donațiilor și a darurilor manuale făcute; 2) declararea tuturor împrumuturilor acordate, fie că sunt sau nu generatoare de dobândă precum și a rambursării lor; 3) declararea întregii averi a familiei, cu oferirea de informații în acest sens la fiecare capitol din declarația de avere și nu doar selectiv, doar la unele dintre capitolele declarației; 4) declararea tuturor drepturilor și obligațiilor