Colega noastră din Azerbaijan a fost arestată - Rise Project :Rise Project

6/12/2014
Khadija Ismayilova, în Baku, în timp ce lucra la o anchetă care a demonstrat că familia președintelui deține, în mod ascuns, inclusiv firme de telefonie mobilă./foto: RISE Project

Khadija Ismayilova, în Baku, în timp ce lucra la o anchetă care a demonstrat că familia președintelui deține, în mod ascuns, inclusiv firme de telefonie mobilă./foto: RISE Project

Khadija Ismayilova, reporter atât la OCCRP, organizația parteneră a RISE Project cât și la Radio Europa Liberă, a fost reținută ieri de poliție, la Baku, în Azerbaidjan, în cadrul unei operațiuni juridiciare menite să o intimideze.

RISE Project, OCCRP și rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație cer guvernului azer să o elibereze imediat pe Khadija și să o lase să-și facă munca.

Ismayilova, care a scris numeroase investigații în care a dezvăluit interesele ascunse ale familiei președintelui azer, Ilham Aliyev, este acum acuzată de a fi adus o persoană în situația de a se sinucide.

Khadija a ajuns astăzi dimineață la instanța de judecată zâmbind și făcând semnul victoriei, cu degetele. La capătul deliberărilor instanței, însă, ea a fost dusă în ceea ce se presupune a fi o perioadă de detenție, lungă de două luni, preliminară procesului propriu-zis.

Ismayilova este acuzată de a-l fi adus pe un reporter freelance în situația de a se sinucide. Potrivit unor surse locale, acesta, colaborator, de asemenea, la Radio Europa Liberă, ca și Khadija, susține că ea și-ar fi convins șefii să renunțe la serviciile lui jurnalistice.

Luând poziție față de această situație, redactorul-șef al OCCRP, Drew Sullivan, a declarat: „Totul arată și pare a fi o escaladare a hărțuirilor de care Khadija a avut parte, din partea guvernului azer, pentru anchetele pe care ea le-a publicat. Rog guvernul azer să manifeste toleranță față de jurnalismul de investigație și să o elibereze pe Khadija, ca și pe ceilalți care sunt deținuți pe nedrept”.

Dacă va fi găsită vinovată de acuzația care i se aduce, Ismayilova riscă să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea între trei și șapte ani.

Ziarista mai este acuzată și într-un alt proces, pentru că ar fi publicat informații cu caracter de secret de stat. Din această cauză, autorităție azere au și pus-o, anterior, sub interdicția de a părăsi țara.

În primăvara acestui an, un reporter RISE Project a fost invitat de Khadija să țină o serie de cursuri de investigație la Baku însă consulatul azer în România a refuzat să acorde viză jurnalistului român. Azerbaidjanul are o serie de investiții în România, cea mai consistentă fiind compania națională de petrol și gaze, SOCAR, care a deschis benzinării pe teritoriul țării.

În ultima perioadă, Ismayilova a scris despre industria de telefonie mobilă din Azerbaidjan, scoțând la lumină implicarea fiicelor președintelui în aceste afaceri. De asemenea, Khadija a dezvăluit corupția din industria construcțiilor și a mineritului aurifer dar și structurile obscure de tip offshore pe care oamenii apropiați președintelui Aliyev le folosesc ca să acapareze mari bucăți din economia țării de la malul Mării Caspice.

Comenteaza acest articol