Casa pe care statul i-a făcut-o cadou familiei Geoană

Casa administrată de RA-APPS, în care Mircea Geoană a trăit ani la rând, într-o stare de legalitate intermitentă, a fost vândută, ieri, la licitație, contra sumei de 900.000 de euro.

Cumpărătorul, omul de afaceri Virgil Călina, a anunțat, în aceeași zi, că vrea să o demoleze.

RISE Project publică, mai jos, un act de vânzare-cumpărare care reflectă o filă roz, fericită din tumultoasa istorie imobiliară a familiei lui Mircea Geoană.

Este vorba de contractul prin care socrii fostului președinte al PSD, Margareta și Ion Costea, au achiziționat de la stat o casă din cartierul Primăverii, în urmă cu 14 ani, în ianuarie 2001.

Casa cumpărată de soții Costea de la stat, în ianuarie 2001, se găsește la răscrucea Bulevardului Mircea Eliade cu Strada Jean Monnet

Casa cumpărată de soții Costea de la stat, în ianuarie 2001, se găsește la răscrucea Bulevardului Mircea Eliade cu Strada Jean Monnet

Cei doi au plătit Consiliului General al Minicipiului București 8.930 de USD (!) pentru o casă cu etaj, în suprafață totală de 200 de mp, situată peste drum de Parcul Bordei.

Margareta și Ion Costea tocmai încheiaseră contractul de chirie cu Consiliul General al Municipiului București (CGMB) atunci când au cumpărat acest imobil.

Astfel, în a treia zi de Crăciun a lui 2000, pe 27 decembrie, soții Costea au semnat contractul de chirie cu CGMB.

Tot în aceeași zi – în baza dreptului de preempțiune pe care legea îl conferea chiriașilor – au depus cererea prin care au solicitat achiziționarea casei.

O săptămână mai târziu, pe 4 ianuarie, au încheiat actul de vânzare-cumpărare propriu zis, preluând casa, fără licitație, contra unei sume care, la paritatea ROL-USD din ziua respectivă, echivala cu 8.930 de USD.

MIRCEA GEOANA - RADU MAZARE - CONSTANTA

FOTO: Alexandru Răiță / Mediafax

O anchetă detaliată, care a scos la lumină felul în care această casă a devenit parte din portofoliul imobiliar al familiei Geoană, a fost publicată în 2008 de către ONG-ul Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică. Articolul poate fi citit AICI.

CITIȚI MAI JOS ACTUL DE VÂNZARE – CUMPĂRARE PRIN CARE SOCRII LUI GEOANĂ AU CUMPĂRAT CASA DIN PRIMĂVERII

 

(I.S.)