[ AUDIO ] Cocoș despre Udrea și Bittner, când DNA nu exista

Două înregistrări audio pe care le publicăm în premieră arată cum vedea Dorin Cocoș lumea din jurul lui, în 2005, atunci când se afla în plină ascensiune și autoritățile anticorupție încă nu funcționau.

Cocoș și șefa cancelariei prezidențiale    Foto: evz.ro

Cuplul Udrea-Cocoș, în vremurile de glorie   Foto: evz.ro

Acum zece ani, într-o realitate complet diferită, Elena Udrea ocupa o poziție cheie în stat, fiind șefa cancelariei prezidențiale și nu subiect a trei mandate de arestare. Nici Dorin Cocoș nu se afla în închisoare, ci în postura de afacerist prosper și influent care facea bani cu statul.

În 2005, la cateva luni după ce Traian Băsescu a câștigat primul său mandat, presa dezvăluia legăturile multiple ale Elenei Udrea cu ceea ce însuși Băsescu numise “mafia personală a lui Adrian Năstase” sau “mafia de Băneasa”. Înregistrările pe care RISE le publică au fost făcute în septembrie 2005, în cursul unei documentări pentru cotidianul Evenimentul Zilei, aflat atunci în portofoliul grupului elvețian Ringier.

ELENA, CORUPȚIA ȘI LUMEA REA Dorin Cocoș spunea acum zece ani că funcția Elenei Udrea nu-i aduce niciun avantaj financiar, că nu va face niciodată trafic de influență “pentru că ține la Elena” și respectă politica președintelui în materie de corupție, că nu s-ar mai putea uita “în ochii acestor oameni” și că preferă să administreze afaceri pe termen mediu, “cu grad mic de risc”. Cocoș mai credea că “lumea o urăște pe Elena” pentru că ocupă “o poziție-cheie în stat”, dar și pentru că e “o femeie frumoasă” pe care “mulți stau geană”.

Ultimul deceniu a mai schimbat lucrurile: Cocoș și Udrea au divorțat acum doi ani, dar au rămas uniți de câteva dosare penale și un partaj în care procurorii suspectează spălări de bani.

Dosarul Microsoft, instrumentat la DNA, l-a trimis pe Dorin Cocoș după gratii, în luna octombrie, împreună cu fostul ministru al Comunicațiilor și primarul din Piatra Neamț. Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el și ceilalți doi în schimbul intervenției sale pe lângă guvern în afacerea licenţelor Microsoft.

Cocoș este cercetat și pentru o mită de 16 milioane de euro în dosarul retrocedărilor frauduloase în care Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT și prietenă a Elenei Udrea, a fost arestată. Presupusa șpagă a mutat atenția procurorilor și în direcția Elenei Udrea, suspectată de faptul că deși ar fi știut originea acestor bani, a contribuit la spălarea lor. În plus, Udrea e acuzată că ar fi încasat o mită de 500.000 de euro de la Dinu Pescariu, cel care a și denunțat-o. În consecință, pe numele Elenei Udrea au fost emise trei mandate de arestare în aceeași zi, sub acuzațiile de trafic de influență și spălare de bani. Parlamentul dezbate azi fiecare caz în parte.

Alexandru Bittner/foto:evz.ro

Alexandru Bittner/foto:evz.ro

BITTNER, MULT CASH, CONSERVE ȘI ȘPĂGI În a doua înregistrare, făcută tot în 2005, Cocoș se detașa informal de fostul său partener, controversatul Alexandru Bittner, apropiat al lui Adrian Năstase, dar căzut în dizgrația lui Traian Băsescu. El explica sintetic metodele prin care propria lui grupare ar fi spălat comisioanele ilegale obținute din trafic de influență, mai vorbește despre contracte cu statul luate prin firme-paravan, rețele de interpuși, concesiuni în rezervații naturale, dar și despre fondatorul “mafiei din Băneasa”.

Și numele lui Alexandru Bittner figurează în dosarul Microsoft. Afaceristul Dumitru Nicolae, zis Niro, anchetat în aceeași cauză, l-a denunțat pe Bittner procurorilor, arătând că acesta, din ipostaza de “apropiat al lui Adrian Năstase”, ar fi cerut 3,8 milioane de euro șpagă pentru încheierea unor contracte de vânzare a licențelor Microsoft către Guvernul României.

 Citiți și:

Elena Udrea, în afaceri cu libanezii filați de SRI

Dosarul retrocedărilor: suveica Bittner-Cocoș

Gruparea Asesoft, între contracte cu SRI și afaceri cu Lukoil