Glosar de firme si personaje din „Afacerea Ericsson”

OAMENII

 

Thomas Lundin

Thomas Lundin. Fost director general al Ericsson România. Lundin a fost responsabilul filialei Ericcson de la București (în perioada 29 mai 1996-20 august 2003). Lundin este acuzat de concernul suedez că a transferat peste 7 milioane de dolari din banii companiei în conturile lui personale în perioada în care a condus filiala românească a grupului suedez. În replică, Lundin se apără susținând că a plătit banii unor policieni și decidenți români ca să crească afacerile Ericsson în România. Mai mult, Lundin susține că Ericsson știa de aceste plăți.

Citeste si: Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

 

Liss­ Olof Nenzell. Predecesorul lui Thomas Lundin la București, între 1995 și 1996, Nenzell a devenit ulterior șeful WCS, platforma financiară prin care erau plătiți agenții Ericsson din toată lumea. Nenzell a fost audiat în cazul Ericsson, la cererea lui Thomas Lundin. Liss Olof Nenzell este acuzat de concernul suedez că a abuzat de poziția sa în perioada în care a coordonat plățile prin WCS, structură închisă de Ericsson în anul 2001. În Elveția, Nenzell figurează, în 1999, ca director al firmei Ericsson Marketing & Kommunikations AG, iar, apoi, în 2004, într­ o firmă de consultanță pentru piețe în curs de dezvoltare­, Emerging Markets Consultancy Gmbh.

 

Richard Ritter. Avocat elvețian. Ritter a fost angajat de Ericsson să  ajute noua procedură WCS, asistând juridic înființarea companiilor interpuse. Numele său figurează în zeci de firme din Elveția. Prin două din firmele sale, Pan Atlantic AG și Seedienst AG (ambele firme interpuse în platforma WCS), concernul suedez susține că au ajuns bani nejustificați și la Nenzell, Lundin și Petrescu. Procurorii elvețieni i­au confiscat computerul avocatului Ritter în cadrul anchetei pe care au demarat­o după transferurile suspecte de bani prin conturile de la banca UBS.

 

Fayez Soubra. Afacerist libanez. Soubra a fost angajat de Nenzell ca agent Ericsson în cadrul structurii WCS. Prin două firme coordonate de afaceristul libanez, sume importante de bani au ajuns în conturile lui Thomas Lundin și Antoniu Petrescu, responabilii Ericsson din România. Numele lui Soubra a apărut alături de un alt afacerist italian, tot agent al grupului suedez, în relatările despre ancheta procurorilor elvețieni de la momentul respectiv.

Urs Meisterhans. Cunoscut consultant fiscal elvețian, Meierstrans a funcționat mai mulți ani și ca agent pentru Ericsson. Elvețianul a depus mărturie în cazul Ericsson la solicitarea lui Thoman Lundin. În România, numele consultantului elvețian figurează  ca administrator și, respectiv, acționar în două afaceri strâns legate de Thomas Lundin și Antoniu Petrescu. În 2006, Meisterhans devine administratorul unei afaceri imobiliare, Real Estate Investments SRL, controlată printr­un offshore din insula Sfântul Vicențiu ­ (Caraibe), locul în care erau încorporate și parte din firmele acuzate de Ericcson că i­-au deturnat banii. Doi ani mai târziu, firma din Sf. Vicențiu cesionează SRL ­ul românesc către o companie malteză, Stellar Real Estate Investments (parte din grupul imobiliar internațional la care este angajat și în prezent Thomas Lundin).  La cesiune, Meisterhans figurează ca reprezentant al ambelor părți ­ și al firmei offshore care cedează afacerea și al firmei malteze care o preia. Astăzi, Meisterhans deține 42% din firma românească, All Leasing IFN, în care Antoniu Petrescu a deținut, în trecut, o cotă importantă. În paralalel, consultantul elvețian figurează în zeci de companii din Elveția și Panama.

 

Erich K. Schulthess. Afacerist elvețian. Numele afaceristului Schulthess este nominalizat în dosar pentru că aproape 1,5 milioane de dolari au ajuns, prin intermediul firmelor sale interpuse în WCS, la companii offshore conectate la triada Nenzell, Lundin și Petrescu. Peste 1,1 milioane de dolari au fost transferați, în 2000, dintr­ un cont elvețian al unei firme din Emiratele Arabe Unite, Telecom Consulting WLL, controlate de Shulthess.

 

Antoniu Petrescu. Fost vicepreședinte Ericsson România în perioada mandatului lui Thomas Lundin. Petrescu este nominalizat de Ericsson ca unul dintre beneficiarii fondurilor deturnate de la agenți. Din documentele suedeze, rezultă că afaceristul român a înapoiat concernului suedez o parte din bani. La București, Antoniu Petrescu a fost implicat în mai multe afaceri alături de Lundin.

Citeste si: Mita: datorie de onoare

 

Firme offshore implicate

 

Concernul Ericsson susține că, fără știrea sa, afaceriștii și avocații menționați au transferat de la firmele de servicii bani către conturile unor firme offshore conectate la Nenzell, Lundin și Petrescu. În afară de firma cipriotă Telworldag, Ericsson mai nominalizează trei alte companii prin care banii săi au ajuns, nejustificat, la cei trei angajați:

 

1. Communications Network

Ericsson susține că fără știrea sa Liss-Olof Nenzell a aprobat înființarea firmei Communications Network în Insulele Virgine Britanice. Potrivit Ericsson, Liss-Olof Nenzell, Thomas Lundin și Antoniu Petrescu aveau drept de semnătură pentru contul firmei deschis la Credit Agricole. Din contul acestei firme offshore s-au transferat, în perioada noiembrie ­ decembrie 2000,  aproape 470.000 de dolari către contul “Benestad” al lui Thomas Lundin.

2. Access Network

Firma Access Network a fost înființată pe insula Sfântul Vicențiu și Grenadine, potrivit Ericsson, care spune că firma offshore s­-a făcut tot fără știrea sa.  Potrivit concernului suedez,  acțiunile firmei sunt la purtător astfel că nu se cunosc proprietarii companiei, dar că Liss-Olof Nenzell, Thomas Lundin si Antoniu Petrescu au împuternicire deplină asupra afacerii offshore. Din contul firmei Access Network s-au efectuat două plăți în luna noiembrie 2000 si ianuarie 2001, în total 278.100 USD către același cont “Benestad” al lui Thomas Lundin. În plus, o altă plată de aproape jumătate de milion de dolari din contul firmei s-a efectuat, în august 2000, către contul AIG al lui Thomas Lundin, potrivit acelorași documente judiciare.

 

3. New Mobile

O altă firmă înființată în Caraibe este “New Mobile”. La fel, Ericsson susține că firma a apărut fără aprobarea sa, iar acționarii nu se cunosc fiind titluri la purtător (n.n.­ cel care le are în posesie la momentul respectiv este proprietarul lor, astfel că titularii se pot schimba în orice clipă).  Ericsson susține că aceleași persoane­ Liss-Olof Nenzell, Thomas Lundin și Antoniu Petrescu au împuternicire deplină pentru această firmă: “Triada este de asemenea desemnată ca proprietar beneficiar al sumelor de bani din contul firmei deschis la Credit Agricole și avea împuternicire generală pe acest cont. Nu era nevoie de instrucțiuni de plată speciale, plata din acest cont putând fi decisă printr-un simplu telefon”. Pe această cale, din contul firmei New Mobile s-au efectuat plăți, în noiembrie 2000 și, respective, ianuarie 2001, în sumă totală  de aproape 700.000 dolari către contul “Benestad” al lui Thomas Lundin. Din același cont, 91.000 de dolari au mers către o fundație din Liechtenstein­ Thornless Evergreen, controlată de Liss-Olof Nenzell.  Ericsson susține că Liss-Olof Nenzell a confirmat că aceasta este fundația familiei sale.

 

CITȚI SI:

Dan Nica, ministrul roman implicat in cazul “Ericsson”

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Mita: datorie de onoare

Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Cristian Sima din Islanda: Afacerea Ericsson

112: Acces întârziat la urgență

Sorin Pantis, implicat în cazul “Ericsson”