Cum arată măruntaiele afacerilor ilegale cu migranți din România și care sunt regulile acestui business?
În ultimele șase luni, reporterii Rise au coborât în lumea subterană a unei industrii care face de doi ani profituri de sute de milioane de euro din traficul cetățenilor asiatici, care ajung în Europa cu speranța că vor avea o viață mai bună.
Începând din 2022 România a dat voie unui număr de 100.000 de muncitori străini să vină anual să lucreze în țară, însă mecanismele prin care oamenii ajung aici sunt deja profund viciate. Oamenii ajung pe stradă sau sunt scoși de traficanți în tiruri și duși în alte țări europene.
Am intervievat victime și am ascultat povești cutremurătoare, am scanat firmele implicate în acest trafic ilegal și am obținut mărturii de la oamenii care sunt conectați la aceste business-uri. Am descoperit astfel că în România există rețele de crimă organizată, din care fac parte foști angajați din structurile Ministerului de Interne, oameni de afaceri cu un trecut penal, dar și politicieni. O ramificație de interese și grupări care depășește granițele României și care alimentează multinaționalele cu muncitori străini aduși ilegal în țara noastră.
Zilele trecute Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a făcut mai multe descinderi și arestări în județele Caraș-Severin și Timiș. Potrivit procurorilor, ancheta vizează introducerea în România a muncitorilor străini, în special din Pakistan sau Bangladesh, cu vize de muncă, dar „în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen”.
Printre cei reținuți de DIICOT se află inclusiv un fost ofițer MAI, pe care procurorii îl acuză că se numără printre liderii grupărilor investigate. Cu două luni înainte, fostul ofițer, care a făcut parte din echipa serviciului secret al Ministerului de Interne, DGIPI (cunoscut și sub numele de Doi și-un Sfert) ne-a oferit un amplu interviu, în care a reclamat exact practicile mafiote de care este acuzat acum de procurorii DIICOT.
„Există un mecanism de trafic de persoane pe baza avizelor de muncă”, ne-a explicat fostul ofițer, care a adăugat că firmele de recrutare din străinătate „au interesul să aducă pe piața din România diferiți oameni pe care, cel puțin asociația noastră, i-a identificat cu riscuri, inclusiv riscuri de terorism în Europa”.
Iar unele firmele de recrutare aduc «muncitori» doar ca să folosească acest mecanism de trafic de persoane pe baza vizelor de muncă.
Mecanismul este simplu, ne-a declarat atunci bărbatul care se află acum printre cei arestați de procurori. “Oamenii care vor să ajungă în spațiul european plătesc niște bani acestor indivizi care au grijă să plătească firmele de recrutare din România, care de fapt nu fac recrutare, fac trafic de persoane și folosesc economia locală în sensul că identifică firme cu nevoi și le oferă gratuit acești muncitori doar ca să obțină acele avize de muncă. De fapt nu acesta este cursul normal al recrutării”
În curând pe Rise Project – o investigație serial despre lumea tenebroasă a traficului cu migranți și războiul subteran dintre grupările care fac profituri de sute de milioane de euro.
ARTICOL REALIZAT CU SPRIJINUL JOURNALISMFUND.EU