Unul dintre autorii seriei de investigații despre rețelele de trafic de migranți din Vestul țării a fost chemat în calitate de martor la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Caraș-Severin.
În urma discuției, procurorul șef, Carmen Vrânceanu, i-a înmânat reporterului o ordonanță prin care solicită „predarea de către comunitatea independentă de jurnaliști RIJE (n.r. RISE) PROJECT a datelor aflate în posesia sau sub controlul său, care au stat la baza materialelor jurnalistice intitulate Afacerea „Migrantul” (I, II și III)”.
Investigațiile publicate de noi luna trecută sub titlul “Afacerea Migrantul” dezvăluie cum mii de cetățeni asiatici ajung pe străzi în România, abandonați de firmele de recrutare care i-au adus aici și decid să fugă în alte țări europene prin intermediul rețelelor de trafic de migranți. Timp de mai multe luni, RISE a investigat afacerile din spatele importurilor de forță de muncă, documentare care s-a suprapus cu investigația procurorilor DIICOT Caraș-Severin.
În cadrul investigațiilor noastre am identificat și o firmă fantomă, care alimenta multinaționalele cu muncitori asiatici, dar am dezvăluit și că Tivadar Sorin Gabriel, unul dintre cei anchetați pentru trafic de migranți este rudă cu Ștefan Negrilă, șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Timișoara, unitate care sprijină investigațiile DIICOT.
În cursul documentării, am realizat un interviu cu un fost ofițer MAI, Dan Vasile, implicat în recrutarea și aducerea în România a muncitorilor asiatici, acuzat apoi de procurorii DIICOT ca fiind liderul rețelei. Vasile a fost partener cu Tivadar, ruda șefului BCCO, iar acum cei doi împart același dosar, deși se află într-un conflict deschis.
Citiți aici în detaliu
Reporterul RISE a fost chemat la sediul DIICOT din Reșița cu citație oficială, însă i s-a comunicat că aceasta este doar o întâlnire. Așadar, în timpul întâlnirii, jurnalistului i-a fost adus la cunoștință că va fi citat la o dată ulterioară. La finalul discuției, procurorul șef i-a înmânat reporterului o Ordonanță prin care solicită RISE Project să pună la dispoziție toate documentele care au stat la baza realizării investigațiilor, cu mențiunea că nu este o solicitare, ci o dispoziție, iar dacă RISE Project nu se conformează, se poate ajunge la percheziții.
Procurorul șef Carmen Vrânceanu a mai vrut să știe dacă seria de articole despre traficul de migranți s-a încheiat sau mai pregătim alte investigații, după care a explicat că a făcut citația ca urmare a faptului că fostul ofițer MAI (inculpat în dosarul DIICOT) a invocat în apărarea sa investigațiile RISE Project. Același procuror s-a arătat interesat și de contextul în care am ajuns să documentăm subiectul Afacerea „Migrantul”, dar și de victimele din investigațiile noastre.
În timpul întâlnirii cu reporterul RISE, procurorul a mai adus în discuție și faptul că în articole se face referire la relația de rudenie dintre unul dintre inculpații din dosarul DIICOT și Ștefan Negrilă, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara. Un ofițer BCCO, prezent la discuții, a intervenit și dat asigurări că citarea reporterului nu ar avea vreo legătură cu menționarea numelui șefului BCCO Timișoara în materialele publicate de RISE.
În ziua în care ne-a fost comunicată ordonanța, am trimis solicitări de informații la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și la DIICOT, sediul central, ca să obținem un punct de vedere despre acțiunea abuzivă a procurorului șef din Reșița de a obține documentele și sursele jurnaliștilor RISE. Am denunțat derapajul în care se înscrie solicitarea semnată de procurorul șef al Biroului Teritorial Caraș-Severin.
Protejarea documentelor și a informațiilor folosite în procesul de documentare reprezintă fundamentul protejării surselor noastre, drept garantat prin lege.
Parchetul General ne-a comunicat că a solicitat DIICOT efectuarea unui control pentru verificarea legalității ordonanței și că “libertatea mass-media este o condiție obligatorie a unei societăți democratice, iar protecția surselor jurnalistice este un drept indiscutabil al jurnaliștilor”.
Până la publicarea acestui articol conducerea DIICOT central nu a oferit un punct de vedere la solicitarea noastră.
UPDATE 1
DIICOT a dispus infirmarea ordonanței Biroului Teritorial Caraș-Severin, prin care procurorul Carmen Vrânceanu solicita punerea la dispoziție a întregii documentări care a stat la baza seriei de investigații publicate de RISE – Afacerea “Migrantul”.
Biroul Teritorial al DIICOT Caraș-Severin a transmis RISE că decizia clasării a fost motivată de faptul că ordonanța nu a îndeplinit “condiţiile de formă prevăzute de art. 286 alin.2 din Codul de procedură penală (…) în sensul că nu a fost descris obiectul, înscrisul sau datele informatice ce trebuie predate, precum şi data şi locul unde trebuie să fie predate”.
Cu alte cuvinte, infirmarea are la bază un viciu de procedură, nu încălcarea legislației naționale și internaționale care protejează independența jurnaliștilor și protejarea surselor.
UPDATE 2
Conducerea DIICOT central a reacționat la solicitarea de presă și a explicat că instituția „îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu principiile legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic recunoscând importanţa crucială a libertăţii presei”
RISE va rămâne dedicat jurnalismului de investigație independent, făcut în interesul publicului.
Redacția RISE Project
Seria de investigații – Afacerea „Migrantul” – a fost realizată cu sprijinul Journalismfund.eu. |