Cele mai mari cluburi din Centrul Vechi din București nu se mai opresc din a ține „doliu” în memoria victimelor de la #Colectiv și rămân închise. Celelalte sunt pline, iar patronii și managerii lor, între două pahare cu clienții, râd că cei dintâi „n-au hârtiile în regulă” și de asta au tras obloanele.
În ultimii ani, între bulevardele Regina Elisabeta și Ion Brătianu, Calea Victoriei și Splaiul Independenței s-a ridicat un adevărat mall al distracției. Aici, în Centrul Vechi, s-au înghesuit Biserica Ortodoxă, politicieni, grupări de crimă organizată și câțiva oameni de afaceri boemi. Adevărul și RISE Project vă prezintă în zilele următoare o radiografie a afacerilor din Centrului Vechi: cine, cât și cum câștigă de pe urma distracției tale.
Centrul Vechi are peste 130 de baruri, cluburi, restaurante și cofetării în care se poate mânca sau bea. Sâmbătă, în primul weekend de după #Colectiv, doar zece localuri au fost închise sau parțial închise și capacitatea de „cazare” a consumatorilor a scăzut cu 2.800 de guri. Am trecut și noi prin cluburi
Un manager al unui club care se laudă cu „șase uși, o înălțime de peste opt metri, ieșiri prin spate, dar și pompier de serviciu” jură, deși a băut câteva pahare, că oricât te-ai strădui, orice inspector, de la orice autoritate îți poate găsi o neregulă ca să-și justifice delegația cu o amendă. Încercăm să vedem dacă e adevărat ce ne zice pentru că Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Primăria Sectorului 3, care acoperă cea mai mare parte a Centrului Vechi, nu ne răspunde la solicitările pe care le-am trimis ca să aflăm cine-i în regulă cu actele și cine nu.
Începem cu The Vintage, un club de la intersecția Șelari și Smârdan, cele mai aglomerate străzi din Centrul Vechi.
Așa am aflat cum se simt inspectorii de la Fisc, polițiștii și alte autorități care fac inspecții în teren. S-a stârnit haos la bar după ce-am întrebat de autorizații și parcă eram în plus. „Nu știu. Stați un pic”, și primul barman se duce la al doilea căruia-i urlă ceva în ureche ca să acopere muzica. Acesta din urmă ni-l arată cu degetul pe manager, la o masă din separeu unde lua cina. Îl întrerupem și după ce își cere scuze că are mâncare pe mâini, ne zice doar atât: „Nu vă arăt nimic! Scrieți ce vreți voi!”
Obiectăm că nu putem scrie chiar ce vrem, dar ne-a asigurat că putem scrie chiar ce vrem că oricum nu ne arată nici o hârtie.
Plecăm și descindem vizavi, la The Bankers. Aici nu e nici managerul, nici patronul și una dintre ospătărițe ne zice că nu avem voie să fotografiem nici certificatul de înregistrare al firmei.
După ce vizităm încă un club unde nu ne-a arătat nimeni nimic, pentru că nu era cineva cu drept de semnătură, la fața locului întâlnim un om cooperant în restaurantul cu profil mexican „La Bonita”.
Locul e cât două garsoniere, cu mese la care să stai să-ți iei prânzul. Seara locul se transformă în club, zice patronul Edmond Tălmăcean.
Trebuie precizat că pentru un restaurant ca „La Bonita” ai nevoie de un set de autorizații, pentru un club ca „La Bonita” ai nevoie de altfel de autorizații.
„Toate autorizațiile de care ai nevoie cer bani mulți și luni pierdute. Noi am văzut că oamenii după ce mâncau voiau să danseze și am scos din mese să poată dansa”, se plânge Tălmăcean, fost consilier local la Primaria Sectorului 2. L-am găsit pe un scaun, la tejghea, mândru că îi admiram autorizația de funcționare afișată pe peretele din drumul spre WC.
„Nu se vede ce scrie pe hârtiile astea”, zicem noi. „Scoateți-le, vă dau eu voie”, râde el cu toată fața la gândul – probabil – că suntem alți trimiși ai statului la control. „Păi, sunteți patronul, putem vorbi puțin afară? Suntem jurnaliști”, urlăm la el ca să acoperim bașii. „Nu, nu, eu sunt proprietarul clădirii. Hai să vorbim aici ca să nu mă imprimați, că înregistrați. Am mai pățit”, se plânge el din nou, deși nici un reportofon, oricât de performant, n-ar fi înregistrat altceva decât muzica.
Și începem să urlăm unii la alții despre cele cinci controale pe care le-a avut pe cap de când s-a întâmplat tragedia de la #Colectiv. Pompierii, Primăria Sectorului 3, Sanepidul, o firmă de consultanță care face expertize de prevenire și stingere a incendiilor (PSI) și Primăria Capitalei. „Toți ne verifică pe noi și astfel se verifică și ei între ei că nici ei nu mai știu ce și cum au autorizat”, râde el.
L-am întrebat și dacă i-a cerut cineva șpagă când a trecut prin comisiile de avizare. „Cum să-mi ceară ei șpagă? Păi, eu le-am cerut lor?”
– Haideți să plecăm! Ne-a luat frigul!, am zis noi după ce ne-a explicat cum e să fii cu toate actele în regulă.
– Da, nu vă mai țin, dar după ce terminați vă aștept la un ceai. De fapt, las vorbă la bar, eu n-o să mai fiu.
– Păi vă permiteți să faceți asta dacă nu sunteți patron, ci proprietarul clădirii?
– Ei, măcar de un ceai mă descurc și eu, nu credeți?
Registrul Comerțului ne-a tălmăcit însă situația de facto: Edmond Talmacean este unul dintre proprietarii La Bonita.
Am bătut străzile Smârdan, Șelari, Lipscani și celelalte și ne-am lovit de cele opt cluburi îndoliate. Finnish, Revenge, Bastards, S-Club, No. 5 Pub, El Comandante, El Dictador și La Historia. Două au regim special. Fire Club ținea doliu doar în spațiul din subsol, iar El Comandante Junior își muta sediul. Pe ușă scrie „relocare”, dar portarul a avut grijă și ne-a zis un cinstit „n-au autorizație, de asta se mută.”
Am mers și în cel mai vechi local din Centrul Vechi, Club A. Acolo, deși mai mulți comentatori de pe saiturile de știri erau siguri că nu există nici un fel de aviz ISU, l-am găsit pe patronul Mihai Ionescu, care ne-a arătat până și procesele verbale de inspecție semnate de pompier.
Când discutam mai aprins despre cât de ticălos e statul că a început să îi verifice dintr-o dată pe toți patronii de cluburi și cofetării, deși i-a lăsat în liberă ilegalitate până acum, în jurul orei 02.00, vine și ultimul control. Sună telefonul. Soția. SMS.
„Felicitări pentru cum ai trecut peste toate controalele 🙂 Ești tare 🙂”
Club A, spune Ionescu și documentele lui, este în regulă. Trei ieșiri de urgență. Aerisire. Extinctoare. Tot. Mai puțin problema riscului seismic la care este supusă clădirea. Conform legislației în vigoare, în clădirea în care funcționează Club A, pe strada Blănari, din motive de siguranță, n-ar avea voie să intre nimeni.
Alții lucrează, însă, chiar în acest moment. Pe strada Sfântul Dumitru, El Dictator Club a intrat în renovări. Sâmbătă dimineață muncitorii lucrau la intrarea în club. El Comandante Junior se relochează într-o altă clădire încă din zilele de doliu național pentru că funcționa într-un subsol cu o singură ieșire.
Astfel, tot Centrul Vechi e aruncat în haos de autorități după ce ani la rândul le-a fost permis patronilor de cluburi să funcționeze ilegal. Dar o parte din ei își văd în continuare de afaceri și, cu sau fără autorizațiile puse la punct, au deschis cluburile. Ca să se apere un manager îl citează chiar pe prim-ministrul interimar Sorin Câmpeanu „93% din școli n-au avize ISU și Fratelli e închis.”
Victor ILIE, Elena Dumitru (Adevărul)