Reclamă mascată pentru cei care vând lemn tăiat ilegal

Cum a ajuns televiziunea publică să promoveze interesele companiilor sancționate sau anchetate penal pentru comerț cu lemn furat din păduri. În culisele emisiunii TVR se ascunde și un posibil conflict de interese.

„Iubesc pădurea și sunt îndrăgostit de lemn”. Sub acest titlu, TVR 2, televiziune finanțată cu bani publici, difuzează de câteva luni, în fiecare sâmbătă, o rubrică de reportaje despre industria lemnului. Sunt 10 minute de emisie în care reprezentanții companiilor de prelucrare a lemnului își fac reclamă și discută despre cum sprijină comunitățile cu sute de angajați și cât de eficientă este utilizarea lemnului de către ei. 

Rolul de reporter e asumat deseori de Cătălin Tobescu, președintele Prolemn, organizație neguvernamentală finanțată de marii procesatori de lemn – unii acuzați sau sancționați chiar pentru comerț cu lemn tăiat ilegal. Tobescu apare alături de intervievați discutând despre chestiuni tehnice și plusvaloarea pe care companiile respective o aduc economiei naționale. 

Alteori, rolul este preluat de către Răzvan Petrișor, jurnalist TVR și realizatorul proiectului de televiziune. 

„Emisiunea aceasta să știți că nu o fac după cum mă taie pe mine capul. Am de partea mea cei mai buni specialiști în silvicultură și în industria lemnului. Credeți-i mai degrabă pe ei, eu sunt doar un intermediar între adevăr și publicul televiziunii publice care trebuie să fie cel mai informat dintre toate.”  

Așa începe Petrișor unul dintre episoadele campaniei dedicate industriei lemnului. Nicio întrebare însă despre acuzațiile privind procesarea de lemn tăiat ilegal sau despre sancțiunile și investigațiile penale în care sunt sau au fost vizate aceleași companii promovate în seria TV.

HS BACO Panels, una dintre cele șase unități de producție ale grupului Holzindustrie Schweighofer, apare într-un astfel de episod.

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sunt investigați de procurorii antimafia pentru tranzacții cu lemn tăiat ilegal, iar controalele realizate, în 2015, de Ministerul Apelor și Pădurilor arată că în jurul fabricii de la Sebeș se dezvoltase un mecanism ilegal:

„Din cazurile prezentate rezultă suspiciunea că personalul silvic de la unele structuri silvice autorizate, unii reprezentanții ai HSR Sebeș (filiala Holzindustrie-nn) din teritoriu și unele societăți comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizează material lemnos HSR Sebeș, pun la dispoziția acestei societăți material lemnos fără proveniență legală, pe o filieră care să dea o aparență de legalitate la punerea în valoare a masei lemnoase” (extras din raportul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor).

Anul trecut, compania Holzindustrie Schweighofer (redenumită, între timp, HS Timber Production) a primit o amendă istorică pentru industria lemnului de la Consiliul Concurenței: peste 10 milioane de euro. Investigația urmărise practicile anticoncurențiale în derularea de licitații pentru achiziția de masă lemnoasă. De altfel, companiei i-au fost confiscate, în ultimii ani, mai multe garnituri de tren încărcate cu lemn, pe motiv că nu dețineau documente legale. 

Parteneriatul cu televiziunea publică. Cu doar câteva luni înainte ca postul de televiziune să difuzeze primul episod al seriei de reportaje, pe 10 iunie 2021, asociația Prolemn lansa o campanie video de promovare cu exact același nume: „Iubesc pădurea și sunt îndrăgostit de lemn”. Persoanele intervievate de asociație sunt apoi promovate în rubrica emisiunii difuzată de postul public. 

Maratonul video al asociației are, în online, peste 80 de episoade. Prolemn și-a asumat, pe pagina oficială, un rol activ în realizarea materialelor difuzate de televiziunea publică: „În această toamnă vom demara emisiunile TV realizate cu sprijinul lui Răzvan Petrișor”.

Într-o postare din iunie 2021, pe paginile oficiale de Facebook și Youtube, asociația anunța și că are un parteneriat/proiect media cu Televiziunea Română.

Televiziunea publică ne-a precizat că nu există niciun parteneriat cu asociația condusă de Cătălin Tobescu: 

„(…) Între Societatea Română de Televiziune și Asociația Prolemn nu există niciun acord/parteneriat semnat. Emisiunea (…) la care faceţi referire include rubrica «Iubesc pădurea şi sunt îndrăgostit de lemn» în care au fost prezentate o serie de subiecte despre silvicultură, rolul economic şi social al pădurii, educarea publicului privind recoltarea şi prelucrarea durabilă a resursei naturale regenerabile, dar şi o serie de interviuri cu silvicultori şi industriaşi care susţin folosirea lemnului recoltat în mod legal şi respectă legislaţia în vigoare.

Episodul pilot și tăierile ilegale. Pe 31 ianuarie 2022, Răzvan Petrișor a transmis TVR un punct de vedere în care a susținut că emisiunea are la bază conceptul de promovare a creșterii suprafeței împădurite a României: „(…) și de a explica că pădurea are o a doua funcție, cerută de societate, anume asigurarea masei lemnoase pentru industriașii care lucrează cu materie primă recoltată legal. (…) Pentru că nu toți care lucrează în industria lemnului sunt mafioți. Dimpotrivă”.

Lemnul recoltat legal a fost și punctul central al episodului pilot, lansat de TVR 2 pe 6 noiembrie 2021. Companiile prezentate în materialul video erau din județul Bistrița Năsăud. Echipa de televiziune vizitase Ocolul Silvic Romuli, despre care realizatorul TVR susținea apoi că „este fără tăgadă exemplu de bune practici în gospodărirea pădurii”.

Reportajul TVR nu face însă nicio mențiune că tocmai acest Ocol Silvic se judeca atunci cu Poliția Română într-un caz de tăieri ilegale de lemn. Ocolul Silvic a contestat confiscarea a 42 de metri cubi de lemn care au fost găsiți într-unul din depozitele sale și despre care polițiștii au susținut că nu au documente legale. La trei săptămâni de la difuzarea episodului pilot, Judecătoria Năsăud a confirmat investigația poliției: „Instanţa reţine că sancţiunea contravenţională este proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite”. Decizia nu este definitivă, procesul fiind acum în faza de apel.

În martie 2021, Ocolul Silvic apare menționat într-un nou dosar penal pentru lemn tăiat ilegal. Inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au descoperit că aproape 20 de arbori au fost doborâți cu un utilaj forestier. Ocolul Silvic a încercat să ascundă faptele, invocând faptul că sunt „produse accidentale” cauzate de calamități naturale. 

Urme ale cablurilor metalice cu care arborii au fost trași de utilaje apar în fotografiile atașate de Garda Forestieră unui comunicat de presă.   

La control, inspectorii forestieri au descoperit că „sub denumirea de «produse accidentale» au fost puși în valoare un număr de 19 arbori, care în realitate au fost dezrădăcinați cu ajutorul unui utilaj și nu proveneau din doborâturi de vânt sau alte fenomene naturale, prezentând urme de cabluri pe trunchiurile arborilor, conform foto atașate”, potrivit comunicatului de presă care era însoțit de fotografiile cu arborii puși la pământ. 

După Ocolul Silvic Romuli, reportajul TVR 2 a continuat cu reprezentanții a două grupuri de companii din Bistrița, patronate de oamenii de afaceri Traian Larionesi (Frasinul) și, respectiv, Emil Iugan (MIS Grup). Traian Larionesi a fost unul dintre cei mai importanți parteneri ai austriecilor de la Holzindustrie prin compania Frasinul.

RISE a scris despre asta în 2015. (Detalii, AICI)

De altfel, compania lui Larionesi a fost amendată, anul trecut, cu 600.000 de euro pentru implicarea în tranzacții ilegale la licitații. 

Emil Iugan este fondatorul grupului MIS Grup. Una dintre companiile sale, Silvania International, a fost și ea amendată cu aproape 100.000 de euro în același dosar al Consiliului Concurenței, în care au fost sancționate atât Frasinul, cât și Holzindustrie.

În plus, Silvania Internațional și Holzindustrie Schweighofer se numără printre membrii fondatori ai asociației Prolemn. Austriecii și firma lui Iugan și-au recunoscut faptele în fața Consiliului Concurenței și au beneficiat de o reducere a sancțiunilor.

„Prin împărțirea loturilor licitate și a surselor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, înţelegerile concertate au restricţionat grav concurenţa, din perspectiva cererii manifestate pe piața analizată, alterând procesul competitiv în cadrul licitațiilor, iar eliminarea competiției a vizat adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic preţ posibil.” (Sursa: Consiliul Concurenței).

„Nu e un conflict de interese”. Am solicitat TVR să precizeze dacă rubrica respectivă a fost sponsorizată de Prolemn. Nu am primit niciun răspuns. Într-un punct de vedere trimis SRTv, realizatorul Răzvan Petrișor a susținut că emisiunea nu a avut un buget de producție alocat de televiziunea publică și că filmările au fost realizate în timpul său liber.

Realizatorul a susținut și că a avut și o înțelegere cu asociația pentru emisiune:

„Mi-au spus că mă pot ajuta și cu ilustraţie proprie. Am convenit verbal, prin gentlemen agreement, să mă ajute cu documentarea, cu ilustraţie, cu identificarea unor silvicultori de la stat și de la ocoale private, cu industriași și mobiliști care folosesc doar lemn recoltat legal și care respectă toată legislația națională și internațională în domeniu, neavând niciodată vreun conflict cu legea în acest sens. PROLEMN nu a intervenit sub niciun aspect în conceptul editorial al rubricii, ea fiind strict un demers jurnalistic personal, ca Jurnalist senior TVR”.

Reporterii RISE Project au descoperit că, în timp ce Răzvan Petrișor realiza materialele video, care ulterior au fost difuzate de TVR, soția lui primea bani, prin intermediul firmei Imediat Vision SRL, de la asociația Prolemn. Anul trecut, asociația a virat către acest SRL peste 65 de mii de lei, echivalentul a 13.000 de euro. Imediat Vision SRL are ca activitate principală servicii de reprezentare media. A raportat la Ministerul Finanțelor, în 2020, încasări de doar 645 de lei și un singur angajat.

Contactat telefonic, realizatorul TVR a susținut că nu știe ce servicii a prestat firma soției sale în schimbul celor 13.000 de euro. Ne-a spus și că nu el a ajutat-o să intre în legătură cu asociația industriei de prelucrare a lemnului:

„Nu știu ce coincidențe sunt sau nu sunt, ideea este că nu e niciun conflict de interese, nu se prejudiciază nimic, nu există nimic, nu înțeleg care e treaba. Una e jurnalismul și ce ține de jurnalism. Și una e partea cealaltă”. 

Majoritatea episoadelor difuzate de TVR 2 îl arată pe președintele Prolemn, Cătălin Tobescu, în rolul de moderator. El este cel care interacționează cu personajele, trasează direcțiile discuției, adresează întrebări oamenilor de afaceri sau angajaților din companii, precum și oficialilor din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

De altfel, Prolemn și-a asumat în comunicarea publică rolul activ în realizarea reportajelor difuzate de TVR. „Seria pe care o documentăm alături de jurnalistul Răzvan Petrișor și Descălecaţi în Carpaţi (emisiunea care conține rubrica dedicată pădurilor) continuă filmările în țară – de-a lungul și de-a latul, de la nord la sud și de la vest la est”, apare scris într-o postare a Prolemn pe contul oficial de Facebook.

Parteneriatul cu televiziunea publică apare menționat și într-un document intern al Prolemn obținut de RISE Project. Acesta poartă numele de „Plan media extins”. Din metadatele fișierului reiese că documentul a fost creat în februarie 2021, iar printre cei care au contribuit la el a fost Cătălin Tobescu, președintele Prolemn.

Documentul prezintă strategia internă a asociației pentru a promova industria printr-o „campanie media de informare intensivă și extinsă, pe principiul «picăturii chinezești» (…) campania de comunicare trebuie să fie una proactivă, ea să impună tema, nu una reactivă, de retur, defensivă, justificativă”.  

Pentru costurile de realizare și mediile de difuzare, strategia include trei posturi de televiziune – TVR, B1Tv și Realitatea. Din cifrele estimate, TVR prezintă costurile cele mai reduse – 4000 de euro, plus TVA, fără cheltuieli de difuzare. 

Autorul documentului explică și de ce a ales TVR: „Emisiunea este una consacrată, fiind la al 5-lea sezon și tratează în stil antiisterie și antidezinformare problema «silvică și de prelucrare a lemnului» încă din sezonul 1”.

În paralel, compania Holzindustrie Schweighofer se pregătea să sponsorizeze asociația Prolemn cu 145.000 de euro. Un draft de contract arată că banii ar fi trebuit utilizați și pentru „dezvoltarea unei platforme de dialog și comunicare comune a organizațiilor din sector”.

Poziția președintelui Prolemn față de fenomenul tăierilor ilegale a fost prezentă în mai multe episoade difuzate de TVR și asumată și de realizatorul Răzvan Petrișor. Cătălin Tobescu a atacat în ultimii ani organizațiile neguvernamentale care au denunțat furturile din păduri, acuzându-le de manipulare.

Cătălin Tobescu a confirmat și el parteneriatul cu firma soției realizatorului TVR, dar a insistat că Răzvan Petrișor nu a primit niciun ban de la asociație pentru materialele difuzate de TVR: „13.000 de euro este o sumă ridicolă în momentul în care vorbim despre promovare pe televiziuni. Hai să fim serioși. Dacă dumneavoastră credeți că cu 13.000 de euro faci nu știu ce emisiuni pe TVR 1 (…). Intrăm în lucruri derizorii. Dacă era vorba de sute de mii de euro… Despre ce vorbim?”

Cât privește promovarea în primele episoade ale unor companii sancționate pentru lemn ilegal, Răzvan Petrișor a explicat că el nu verifică toate instanțele de judecată pentru a afla aceste detalii. Întrebat dacă a ales să prezinte numai aspectele pozitive ale industriei, Răzvan Petrișor a reacționat:

„Absolut, de putred este plin peste tot. (…) Eu nu trebuie să vă dau socoteală, să vă spun cum gândesc, da?”

UPDATE (13 mai). Conducerea TVR a verificat informațiile furnizate de RISE Project despre cum a ajuns televiziunea publică să promoveze în emisiunile sale interesele unor comercianți de lemn tăiat ilegal. 

A comunicat că „a descoperit o serie de probleme atât în conținutul acestei rubrici, cât și în deciziile manageriale care au făcut posibilă realizarea și difuzarea producției”. 

În plus, TVR a suspendat redifuzarea seriei TV în cadrul emisiunii „Viața Satului”.

Citiți comunicatul integral AICI.

Andrei CIURCANU