#SwissLeaks: Conturile secrete ale lui Viorel Hrebenciuc din Elveția

Pe 28 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc a fost reținut de procurorii DNA Brașov. Foto: Robert Frunzescu/Mediafax Foto.

Viorel Hrebenciuc a fost reținut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure / Foto: Robert Frunzescu / Mediafax Foto.

Influentul lider PSD a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower.


RISE Project va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica și afacerile românești care au deținut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveția.

Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și care dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea.

Toți aceștia au folosit serviciile băncii din țara cantoanelor, cel puțin până în anul 2007.

swiss_leaks_03a-01

Înscrisurile au fost obținute de publicația franceză Le Monde și de International Consortium of Investigative Journalists, o rețea globală de jurnaliști de investigație din care fac parte și membri ai RISE Project. Aceleași documente au fost folosite de către autoritățile franceze, dar și de instituții fiscale din alte țări pentru a recupera sume mari de bani de la cetățeni care au eludat plata taxelor.

Conturile Hrebenciuc-Deutsch

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. (DETALII, AICI)

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Detaliile contului fostulului deputat. Extrasul a fost editat de RISE. Sursa: ICIJ

Detaliile contului fostulului deputat. Extrasul a fost editat de RISE. Sursa: ICIJ

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.  Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.

Cazul Megapower

Ponta și Hrebenciuc

Ponta și Hrebenciuc

În anul 2000, tânărul procuror Victor Ponta finaliza rechizitoriul în cazul Megapower și l-a trimis în judecată doar pe fostul director general al întreprinderii de stat care a reprezentat statul român în afacere. Robert Deutsch a fost și el subiect al anchetei lui Ponta, dar investigația nu a dus la niciun rezultat în privința sa.

Pe scurt, afacerea “Megapower” a presupus înființarea de către întreprinderea de stat de tehnică de calcul IIRUC SA a unei societăți mixte pe teritoriul american, prin intermediul căreia să se producă tehnologii avansate.

Pentru această afacere, între 1990 și 1991, IIRUC a primit un credit de la Ministerul Finanțelor în valoare de 11,7 milioane de dolari. Compania mixtă româno-americană, trebuia să deschidă apoi o sucursală la București care să gestioneze proiectul.

În final, banii nu au fost folosiți pentru înființarea unei noi companii, ci pentru achiziționarea pachetului majoritar al firmei Megapower Corporation din California, care până atunci nu avusese mare activitate și care a și intrat în faliment la scurt timp după injecția de capital. Înființată în 1989, cu un capital social de nici 300 de dolari, firma americană a fost reprezentată la București de Robert Deutsch, născut la Timișoara în 1934, care a derulat mai multe afaceri în Capitală în ultimele două decenii.

Circuitul banilor din afacerea Megapower a fost verificat atât de Curtea de Conturi, cât și de Parchetul General, iar concluzia a fost că fostul director al IIRUC a gestionat dezastruos investițiile pe teritoriul american, iar banii au fost pierduți în urma falimentului Megapower Corporation. În 1994, compania americană a înființat o filială la București – Megapower Europe SRL- cu sediul în curtea IIRUC din București, filială care a fost radiată în 2006.