Platforma de împrumuturi

GARANȚII ÎNCRUCIȘATE Firmele controlate, cândva oficial, de Sebastian Ghiță, funcționează printr-un sistem integrat de susținere reciprocă, disimulat în contracte de împrumut sau comerciale. Platforma primește regulat guri de oxigen ce vin sub forma unor sume mari de bani, plătite de clienții grupului Asesoft – în principal, instituții guvernamentale.

Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian sursa: ancom.org.ro

Alexandru Ghiță                        sursa: ancom.org.ro

În malaxorul financiar al familiei Ghiță sunt contractate și credite bancare. Suveica include și firma Glar Construct care, în august 2013, a pus un gaj in favoarea firmei 2K Telecom din Ploiești pentru o scrisoare de garanție de la BCR. Garanția Glar Construct constă într-o ipotecă pe un depozit bancar colateral. Asta înseamnă că oamenii aveau niște bani puși deoparte, pe care i-au pus la dispoziția băncii în caz că 2K Telecom nu mai poate da banii înapoi.

Exact aceeași poliță emisă de Glar garantează si un împrumut luat de holdingul Asesoft International cu trei luni mai devreme, în iunie 2013. Garanțiile depuse de Glar pentru 2K Telecom și Asesoft sunt valabile până în iunie 2017 și, respectiv, august 2017.

De principiu, RISE Project a lămurit lucrurile cu experții TopChecks. Ei au explicat ce presupune un asemenea tip de împumut din punct de vedere bancar: “Când o societate comercială ia decizia de a garanta pentru o alta, primul pas e identificarea interesului economic comun al celor două societăți. Ceea ce poate fi demonstrat de un asociat/administrator comun plus un contract de prestări servicii, sau doar de un contract de servicii între ambele firme. Acesta e cel mai important aspect: fără interes economic comun nu se poate garanta între două persoane juridice, băncile nu aprobă creditul, orice garanție fiind nulă și anulată în instanță foarte ușor. Apoi, se identifică garanția concretă, se semnează o hotărâre AGA specială etc.”

Acum, firma 2K Telecom este deținută și administrată de fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru, și a încheiat contracte de sute de milioane de euro cu Romatsa, Ministerul de Interne, STS, Inspectoratul de Stat în Construcții etc. Între compania 2K Telecom și holdingul Asesoft Internațional mai sunt conexiuni notabile: aceeașă adresă în cartierul general al firmelor lui Ghiță de pe strada Mihai Bravu din Ploiești, dar și prezența magnatului ca asociat direct în ambele afaceri, până în 2011. În 2K Telecom, Ghiță a fost partener chiar cu unchiul său din Buzău, milionarul Domente Vasile care, de altfel, a și împrumutat societatea cu 1,2 milioane euro.

În fine, toată această îmbârligătură de firme, nume și bani explică de ce, încă din 2011, holdingul Asesoft International a girat pentru 2K Telecom un împrumut de 3 milioane de euro obținut de la BRD. Actele au fost autentificate la biroul notarial al Andreei Cosma, fiica baronului local Mircea Cosma. Garanția depusă de Asesoft e un imobil din București, strada Moliere (fostă Primăverii), parte a fostei reședințe ceaușiste. La un moment dat, aceeași proprietate de lux a aparținut lui Nicolae Bogdan Buzăianu, mogulul energiei.

La sfârșitul anului trecut, 2K Telecom a lansat un parteneriat cu holdingul chinez Huawei. Tot atunci, guvernul Ponta a parafat un Memorandum prin care invită gigantul chinez, acuzat de spionaj în Occident, să participe la proiecte strategice naționale.

Vezi și CONTROLUL FANTOMĂ

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!