Controlul fantomă

RAPORT În argoul afaceristului din Ploiești există câte o expresie pentru fiecare tip de țeapă fiscală. Celor care dau tunuri cu TVA li se bate obrazul “că bubuie TVA-ul”, iar evazioniștii cu petrol sunt niște “nesimțiți care bubuie acciza”. Lumea s-a cam obișnuit însă cu ideea că nimeni “nu-i bubuie serios p-ăștia care bubuiesc frecvent” și privește cu cinism orice tip de reacție instituțională.  

Cum ar fi controlul încrucișat, din perioada 2010-2011, făcut de ANAF la firmele lui Ghiță. Raportului final arată că societățile, printre care Glar Construct, Asesoft International, 2K Telecom, Teamnet International etc, obișnuiau să emită facturi în avans în baza cărora cereau deducerea TVA, deși sumele nu erau plătite. Ulterior, facturile erau stornate și din întreaga tranzacție, rămânea doar TVA-ul decontat de stat. Metoda s-a aplicat frecvent în tot grupul, ceea ce le-a a permis inspectorilor să stabilească un prejudiciu fiscal de 69 de milioane de lei. Raportul a fost  trimis către DNA și Oficiul pentru Spălarea Banilor, cu recomandarea de a fi investigate posibilele înțelegeri dintre reprezentanții firmelor lui Ghiță.

Controlul a fost derulat de ANAF, sub șefia controversatului Sorin Blejnar, atunci când PDL era la putere, iar PSD în opoziție. Au trecut trei ani, lucrurile s-au schimbat la Palatul Victoria, dar nimeni nu s-a exprimat oficial în legătură cu dosarul demarat acum trei ani.


Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!