INTERCEPTĂRI / Cârtițele din sectorul 4

Gruparea care conduce sectorul 4 încearcă sistematic să racoleze cârtițe din instituțiile judiciare.

RISE a studiat cazul lui Marian Goleac, fostul șef ADP 4, prins flagrant într-o operatiune sensibilă pentru DNA. 

Goleac a recunoscut în fața anchetatorilor că a beneficiat de serviciile unui comisar de poliție judiciară de la DNA și că a încercat, în paralel, să corupă alti doi ofițeri. Miza lui se masura in informații secrete din dosarele penale care il vizau, iar DNA încerca să astupe o breșă gravă de securitate.

Și în acest caz tranșat recent, Goleac a fost asistat legal de partenera procurorului care îi anchetează acum, în baza plângerii depuse de șeful lui Goleac, pe jurnaliștii care au scris despre afacerile lui Goleac. 

La Trattoria Piccola, restaurantul lui Goleac din Parcul Copiilor, s-a derulat operaațiunea sub acoperire care a dezgropat o cârtiță din DNA

La Trattoria Piccola, restaurantul lui Goleac din Parcul Copiilor, s-a derulat operaațiunea sub acoperire care a dezgropat o cârtiță din DNA

Operațiunea sub acoperire

Acum trei săptămâni, Marian Goleac, fostul șef ADP4, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la folosirea de informații confidențiale din dosare judiciare. 

Goleac a fost reprezentat de avocata Simona Mihaela Oprea, partenera de viata a procurorului DIICOT, Ionut Edi Oprea, cel care instrumentează plângerea primarului Daniel Balută, șeful lui Goleac, împotriva jurnaliștilor Libertatea și Newsweek. Băluță a cerut inclusiv în instanță ștergerea articolelor despre Goleac care îl menționau si pe el.

În cadrul unei operațiuni judiciare sub acoperire a cărei țintă a fost, Marian Goleac a încercat să mituiască doi ofițeri DNA, dar a sfârșit prin a dezvălui identitatea omului său real din cadrul instituției.

Goleac era extrem de interesat să penetreze Serviciul Tehnic al DNA, context în care procurorii anticorupție au folosit pe teren un polițist din interiorul acestuia. Compartimentul tehnic este important întrucât gestionează mandatele de monitorizare telefonică și ambientală obținute de la judecători. 

Terorizat constant de perspectiva anchetelor penale, Goleac urmărea să știe în timp real dacă telefoanele îi sunt interceptate, pe ce număr exact s-ar putea intampla asta, dacă e filat de cineva sau dacă s-a montat tehnică operativă în localul său din Orășelul Copiilor.

Marian Goleac / Foto: ADP4

Așa că s-a întâlnit de 16 ori cu ofițerul sub acoperire în perioada mai-noiembrie 2019. Cel mai des s-a întâmplat la restaurantul Trattoria Piccola, pe care Goleac a confirmat astfel că îl controlează.

Investigatorul incognito a filmat și înregistrat pe ascuns toate momentele. Șeful ADP 4 credea că l-a mituit cu 700 de euro în două tranșe, după care i-a înmânat alți 1000 de euro pentru colegul Marius Peța, un polițist DNA care lucrase la dosarul comercianților din Orășelul Copiilor, clasat în 2019. Banii au fost predați în centrală și inventariați conform procedurilor. 

Operațiunea și-a atins scopul in câteva luni, în sensul că Goleac a devoalat pe parcursul ei legătura cu un alt angajat DNA: Eduard Marius Moise, comisar-șef de poliție judiciară. 

Acesta din urmă îi oferea de mult timp  lui Goleac informații din interiorul DNA, direct sau prin intermediul lui Isik Kakac, un patron de service auto. Turcul este contractor ADP 4 și cultiva relații apropiate cu directorul Goleac.

Moise stârnise deja suspiciuni în DNA când a încercat să tragă de limbă un coleg de birou care lucra la cazul lui Goleac. Întâlnirile propriu-zise cu cârtița se consumau la service-ul turcului sau în Parcul Lumea Copiilor, printre copaci.

În condițiile astea, DNA a început o cursă contra-cronometru.

 

„Cineva s-a pus pe mine și pe primar”

Primul contact al lui Goleac cu polițistul sub acoperire a avut loc acum doi ani, pe 27 mai 2019, la restaurantul Gargantua din Parcul Grădina Icoanei. Aflat încă în funcția publică, Goleac se ferea atunci să fie văzuți în sectorul 4, unde el e foarte cunoscut.

”Goleac Marian s-a exprimat încă de la prima întâlnire că dorește să obțină sprijin pentru a interveni în privința soluționării favorabile a celor două dosare”, avea să raporteze investigatorul în actele ulterioare de urmărire penală.

Unul dintre dosare, se plângea Goleac,”era o făcătură a unui interlop pe nume P.” si era lucrat de procuroarea Bîlciu. Iar DNA tocmai ridicase documente de la Primăria Sectorului 4. Discuțía a fost înregistrată audio-video, arată interceptările judiciare de la prima întâlnire (27 mai 2019):

Marian Goleac: Cineva s-a pus pe mine și pe primar și vor să ne termine. Și e un dosar la Bîlciu. 

Investigator: N-o știu. E venită de curând. 

Goleac: Și ne-a luat că, vezi Doamne, ce facem noi cu A.D.P.-ul, ne-a luat actele de la A.D.P., actele de la Primărie și a început o acțiune IN REM. Au venit 2 polițiști, au luat actele, au plecat. Nicio problemă. Și pe urmă a cerut, frate, 25 de firme. 

Investigator: Firme? 

Goleac: N-am nimic, da’ oamenii sunt sub presiune acolo. Și am înțeles că ne ascultă, că ne face, că ne drege. (…) Și totul e IN REM deocamdată. Da’ din ce am înțeles, că vor să… să ne rupă capu’. 

Investigator: Să bage IN PERSONAM. 

Goleac: Îhî! 

(…)

Goleac: De exemplu unu, o firmă, am înțeles… care noi ne-am certat cu ea… ne-am certat cu ea… l-ar fi dat în primire pe adjunctul meu c-ar… că i-ar fi dat niște bani. Dar cum să-i dea bani lu’ ăla, când ăla vine la noi și spune că el a pierdut toți banii și că suntem cei mai nenorociți, cei mai… cei mai… cei mai… Da? Dacă luam banii de la el, adjunctul meu dacă lua banii de la el, venea la mine și îmi spunea: <Bă, i-am dat jumate>” 

Investigator: <Am luat banu’!> 

Goleac: Nu. <I-am dat jumate. Hai să-i dăm și jumatea ailaltă, că e băiat bun>. El nu. Jumatea ailaltă o face altă firmă, că pe el l-am dat afară. L-am dat afară. L-am dat că nu și-a făcut treaba. Plus notificări, plus alea. Și eu i-am spus: <Astea sunt răzbunări> 

Investigator: Răzbunări din partea cui? 

Goleac: A lu’ ăla. Păi l-am dat afară. Ăla zice că a pierdut banii. 

Investigator: Aha! Să văd în ce formă e, să văd pe ce… Dacă să zicem că o fi cum zici tu, că te… Da’ în rest altceva? Că mi-ai spus că ai un dosar… un dosar acolo. Și în afară de ăsta ce… ce te îngrijorează pe tine că nu înțeleg? 

Goleac: Pe mine nu mă sperie că i-a chemat pe ăștia. Chiar nu am nicio problemă. Pe mine… presiunea care se face și când e vorba de ceva în spate. Când e vorba de ceva în spate, tre’ să-ți găsească cea mai mică virgulă, că pe urmă te speli tu, oi vedea tu. Eu mi-am făcut treaba.” 

Celălalt dosar, clasat între timp, conținea plângerile mai multor comercianți din Orășelul Copiilor, printre care și Mihai Mitrache zis Câine, cârciumarul demolat ulterior de Primăria Sector 4 și devenit celebru în ultima campanie electorală pentru alegeri la Primăria Capitalei. Detalii, AICI.

Goleac știa că dosarul este lucrat de polițistul DNA Marius Peța, fiindcă acesta îl audiase, iar investigatorul sub acoperire s-a integrat ușor în subiect:

Goleac: Ă… Peta îl știți? Comisarul șef Peta? 

Investigator: Peța. Da. Cum să nu-l știu?! 

Comisarul Peta a lucrat unul dintre cazurile lui Goleac

Goleac: Și ăla… și ăla m-a chemat. Alt dosar. Asta e la Secția a doua… 

Investigator: Ăsta e secția a doua. E pe secția a doua madam Bîlciu… 

Goleac: Așa. Și Peța…

Investigator: Peța e pe Secția întâi. 

Goleac: … e pe Secția întâi. 

Investigator: Da. 

Goleac: M-a chemat și el. M-a chemat… 

Investigator: Mai ai unu? (n.a. – se referă la dosar) 

Goleac: Da. 

Investigator: Sunt două. 

Goleac: Da. 

Investigator: …[râde]… 

Goleac: Bine, da’ ăsta… Așa ceva n-am văzut niciodată. Mi-a dat telefon, m-a chemat până acolo, m-am dus, m-a întrebat de A.D.P. și de primărie. <Domnule, că este o reclamație, că cei din Orășelul copiilor au dat șpagă.> <Păi și ce treabă are Orășelul copiilor cu ce întrebi dumneata de o oră jumate? Ce treabă are una cu alta?> <Da, aveți dreptate. Ați luat, ați pretins, ați luat sau vi s-a dat vreun ban?> Și eu să-i explic: <Domnule…> 

Investigator: Și ăsta la ce… la ce procuror e? 

Goleac: Ă… Nu știu, că nu era procuror. Era comisarul ăsta șef. 

Investigator: Numai comisar… numai Peța. 

Goleac: La care avocata (n.r. Simona Mihaela Oprea): <Domnule, stai așa un pic! Pe ăsta l-ai luat ca martor să-l întrebi de șpagă. Deci dacă l-ai întrebat de șpagă ca martor, deci ăsta nu e martor, e suspect. Cum dracu’ faci tu aici? Îl iei ca martor, îl întrebi de A.D.P. și pe urmă îl întrebi de asta într-o frază. Deci tu l-ai chemat pentru 3 minute?> 

La prima întâlnire, pârjolit de griji, Goleac și-a tatonat interlocutorul pe mai multe subiecte. După vreo 40 de minute, telefonul directorului ADP 4 a sunat, iar monologul acestuia a rămas imprimat pe bandă:

”Da, dom’ primar… Sunt într-o discuție. Sunt pe la Grădina Icoanei… Cam așa. E perfect… Ce ai făcut? E ok?… Cine v-a spus? Cine v-a spus?… Am înțeles. Hai că vorbim diseară.”

Goleac i-a spus direct polițistului judiciar că vrea să știe dacă are mandate active de supraveghere și dacă cineva i-a pus tehnică de interceptare în restaurantul său aflat în parcul condus tot de el:

Goleac: Și să ții minte: Trattoria Piccola, în parc în Lumea copiilor, dacă tot de ambientale. Că dacă e de ambientală îți dă locația, nu? 

Investigator: Bineînțeles. Cum?! Păi trebuie să fie autorizație în primul rând. Autorizație pe locație. E obligatoriu. E a tău… E al tău ăla? 

Goleac: Îhî! 

Investigator: Personal? 

Goleac: Îhî! 

Investigator: Aha! Trattoria Piccola? 

Goleac: Îhî! În parcul Lumea copiilor. 

Investigator: Stai că-mi bag eu pe net. Trattoria Picolla, cu doi de „L”. 

Goleac: Nu. 

Investigator: Trattoria Piccola. 

Goleac: Da. 

Investigator: Sector 4, București. 

Șeful ADP4 avea multe curiozități: dacă îi pot fi interceptate convorbirile pe Whatsapp sau care ar fi cel mai bun loc pentru a ascunde banii în cazul unei percheziții.

”I-am răspuns că în congelator, într-o pungă care este înfășurată de o bucată de carne. Goleac a părut încântat de modalitatea de disimulare prezentată de mine”, a declarat ulterior polițistul sub acoperire.

Acesta s-a oferit să verifice personal restaurantul lui Goleac, ”cu ajutorul unui instrument în formă de creion mare care detectează câmpul electromagnetic”, dar au amânat operațiunea câteva zile, fiindcă Marian Goleac trebuia să plece în Grecia cu afaceri. Cert e că pe 7 iunie 2019, polițistul, el însuși cablat, i-a dat verdictul direct de pe teren. Restaurantul era curat.

Restaurantul lui Goleac

”Acest aparat a detectat câmp electromagnetic la prize, pe care le-am și desfăcut precizându-i că de regulă la nivelul prizelor se instalează aparatura de înregistrare ambientală. I-am explicat că în lemn nu se poate instala aparatură de ascultare întrucât lemnul este suspus unor modificări fizico-chimice – în limbaj obișnuit – lucrează”.

Goleac mai voia să știe cum se instalează tehnica de supraveghere în locuințe și dacă poate fi interceptat de la distanță, de exemplu ”dintr-un Nissan cu coșmelie deasupra” pe care îl tot văzuse în apropierea restaurantului. Una dintre discuțiile sale cu „omul de la tehnic” sună astfel:

Goleac: Se zice că aveți un jeep… aveți un jeep, un Nissan. 

Investigator: Nissan e. 

Goleac: Așa, care ăla are o coșmelie deasupra. Dacă văd un jeep Nissan cu o coșmelie deasupra, de aia cum ai pleca în concediu… 

Investigator: Aha! De aia de… de bagaje. 

Goleac: Îhî! A zis că e clar, că aia înregistrează ambiental. (…)

Investigator: Se mai folosește, da’ nu… Nu de la noi de la ambientale. La telefoane. Ca să identifice ce sunt pe zonă. 

 

„Să-i facem un pachet frumos”

Tehnica lui Goleac de a da mită ca în autobuz a rămas și ea consemnată în hotărârea de condamnare. Investigatorul sub acoperire povestește un episod relevant în acest sens:

”La un moment dat al discuției, Goleac i-a spus în șoaptă, la ureche, șoferului să se ducă la mașină și să aducă 200 de euro din torpedou. La puțin timp, șoferul a revenit și i-a dat palmat lui Goleac o sumă de bani. Discuția cu Goleac a continuat. La final când i-am spus că trebuie să plec la serviciu și când ne-am ridicat de la masă, Goleac a întins mâna către mine ca și cum ar fi vrut să dăm noroc, iar în mâna dreaptă ținea palmate patru bancnote de 50 de euro, totalizând 200 euro”.

Stenogramele interceptărilor surprind fidel poezia momentului:

Investigator: Bă, nu, hai! 

Goleac: Te rog eu frumos! 

Investigator: Bă! Omule! 

Goleac: Stai liniștit! 

Investigator: Of! Mă omori! Mă omori! Pe cuvântul meu! 

Goleac: Acum poți să vii aici. Aici bem un spritz, aici e… 

Investigator: Da’ nu trebuia, mă. Ce dracu’! Ai înnebunit la cap!? 

Goleac: .Sâmbăta un șpriț, alea, o grămadă de lume. Nu știe lumea care vine… 

La o altă întâlnire, polițistul l-a anunțat că va fi citat într-un dosar, iar Goleac l-a întrebat dacă ar trebui să mai plece în Turcia, unde avea de rezolvat alte afaceri. Apoi, după audiere, Goleac voia să știe care au fost reacțiile anchetatorilor. 

La jumătatea lunii iulie 2019, când investigatorul DNA l-a anunțat pe Goleac că pleacă în concediu, acesta i-a dat încă 500 de euro:

”În timp ce Goleac Marian mă conducea spre ieșire, acesta s-a îndreptat spre mine și cu un gest discret, având palmată în mână, mi-a înmânat o sumă de bani. Am luat banii dați de Goleac Marian și i-am spus acestuia că nu trebuie să facă un asemenea gest pentru a lăsă de înțeles că sunt deranjat de gest: <Hai, mă, Mariane!> Goleac mi-a spus imediat: <Lasă, să ai de benzină!>, cu referire la drumul pe care i-am spus că vreau să îl fac în Grecia”.

În timp real, momentul a durat și mai puțin:

Investigator: Mersi! Nu, băi! Mariane! …[cei doi se sărută pe obraz]… Pe cuvântul meu! 

Goleac: Să-ți bagi benzină. Hai! 

Investigator: Hai! 

Goleac: Și ne auzim când vii. Dă-mi un semn! 

Investigator: Sărut mâna! 

Goleac: Te-am pupat! 

La jumătatea lunii septembrie 2019, polițistul îl anunță pe Goleac că dosarul generat de plângerile unor comercianții din Orășelul Copiilor la adresa lui a fost clasat: 

”Reacția lui Goleac Marian a fost una relaxată, afirmând că era normal să se întâmple asta, după care a afirmat că dorește să îl recompenseze pe polițistul Peța, despre care îi sugerasem la întâlnirile anterioare că aș fi discutat despre dosar” 

Investigator: Bă, Mariane, o veste bună! 

Goleac: Î! 

Investigator: Ce spuneam eu… 

Goleac: S-a închis ăla. 

Investigator: …s-a închis. Deci, i l-a dat înapoi lu’ ăsta și ăsta… <Bă, eu dau ce știu eu!> și l-a închis, gata, l-a clasat. Eu zic că e o veste bună, adică… bă, ai scăpat… ai scăpat de… n-ai nicio treabă! 

Goleac: Cum îl cinstim și noi pe om? 

Investigator: Bă, nu știu. 

Goleac: Vorbește și tu cu el. 

Goleac voia să îi trimită neapărat ofițerului judiciar 1000 de euro, dar nu știa cum să abordeze problema și se consulta pe tema asta cu acoperitul. S-au sfătuit ei la mai multe întâlniri asupra celei mai bune tactici și, în cele din urmă, Goleac i-a propus polițistului să-i ducă el banii colegului din DNA.

Goleac: Mai… mai vorbești cu el: <Ce mai faci? Bă, ți-a mulțumit prietenul ăla al meu, din suflet ți-a mulțumit!> Așa… <Mă, m-am întâlnit cu el și mi-a zis… oricum era o minciună totală acolo…> 

Investigator: Da, mă, da… Stai lin… nu se pune… 

Goleac: Nu…! Îi zici tu! 

Investigator: Aha! 

Goleac: Mi-a zis, bă, și așa e o minciună totală acolo… o escrocherie între ei… 

Investigator: Îhm… 

Goleac: Așa. Îți mulțumește din suflet! Vezi ce zici. 

Investigator: Îhm… 

Goleac: Mai te duci pe la el… Ia-l ușor! 

Investigator: Că și… și eu ar trebui să știu pe ce… cum mă mișc. 

Goleac: Ia-o ușor! Punct cu punct! 

Investigator: Punct cu punct! Așa. Nu… 

Goleac: Da? Și pe urmă… vezi ce zice… Pe urmă te mai duci: `<Bă, uite, omul ăsta ar vrea să te omenească pentru că ai fost corect. Că ai fost corect!> 

(…) 

Goleac: Spune-mi ce ar avea el nevoie și-i luăm. Îi facem un pachet frumos… 

Investigator: Habar n-am! Mă gândeam la un parfum, la o tâmpenie, la… Nu știu! Ceva, o chestie… 

Goleac: Vrea un parfum… Un pix? O ține el la un pix? …[cuvânt obscen]… Se pișă pe el. 

Investigator: Ce …[neinteligibil]… pix? 

Goleac: Eu de asta zic. Un parfum, am înțeles. Îi iau un parfum, îi iau două. Da’… mergem cu două parfumuri la el, ce naiba, ne zice ăla: <Bă, da’ voi sunteți nesimțiți?> Pe bune! 

Pana la urmă, în noiembrie 2019, Goleac i-a dat polițistului sub acoperire 1000 de euro pentru colegul Peța, iar acesta a revenit ulterior la șeful ADP 4 cu o legendă pusă la punct în centrala DNA:

Investigator: Sărut-mâna! Nota 10! Mi-a zis bogdaproste că… urmează o perioadă grea. Ți-am… Ți-am zis eu că nu le… 3 luni de zile nimic. Că <nu trebuia>…” (n.r. – Peța urma să se pensioneze și timp de câteva luni, până la finalizarea actelor, rămânea fără venituri)

Goleac: De ce, mă? 

Investigator: Că nu trebuia, că e mult… 

Goleac: Ă… 

Investigator: M-a luat pe mine: <Bă, e mult 1.000, mă, lasă-mă dracu! Dă-mi 500.> <Băi, omule, atâta mi-a dat omu’, atât îți dau și lasă-mă în pace> Ce mă c.. pe mine? Nu mă c.. pe mine că… Da’… bine… a fost așa…Că nu trebuia, știi… genul ăla… 

Goleac: Bă, ai fost om, sunt om! Păi, nu? Trebuia să-i zici: <Auzi! Hai, mai stai! Nu pleca, că mai apare ceva> …[râde]… 

 

Ofițerul lui Goleac 

Pe parcurs, tensiunea lui Goleac a crescut cu un al treilea dosar. Aici era implicat contractorul turc al ADP4, prietenul său. Investigatorul va nota următoarele observatii în raport:

”Mi-a arătat și o fotografie a unei adrese emisă de DNA în dosarul amintit, către firma Atlantic VIP. În adresă se făcea vorbire și de un cetățean turc, Isik Kakac, și totodată se menționa persoana de contact din DNA, ofițerul Bîtănoiu. (…) Mi-a cerut să îl abordez pentru a încerca să obțin mai multe date despre dosar”.

Discuția propriu-zisă a fost însă mai complexă la fata locului. Goleac părea mereu cu un pas în față, rostogolind informații interne din DNA:

Goleac: Lasă, că-ți trimit eu. 

Investigator: Trimite-mi… efectiv. Și te gândești să nu fii în ăsta… 

Goleac: Păi, sunt în ăsta, că mi-a cerut acte de la A.D.P.! 

Investigator: Și ce e cu ăsta? 

Goleac: Nu ți-am povestit? 

Investigator: Nu! Nu mi-ai zis nimic. Acum îmi spui prima oară. Spui niște de ălea de… 

Goleac: Deci, noi… eu am cumpărat de la o firmă niște utilaje. Așa! Și… ăla mi le-a vândut mie. Ăla le-a cumpărat din Germania și le-a vândut la A.D.P.! 

Investigator: Așa! 

Goleac: Și acuma, toate bune și frumoase, l-au luat pe ăla cu… dacă a plătit T.V.A., dacă… Că le-a luat din străinătate. Nu mai contează. 

Investigator: Firma cine e? 

Goleac: O societate. 

Investigator: Aa, o societate. 

Goleac: Da, care are contract cu mine. 

Investigator: Îhm! 

Goleac: Cu A.D.P.-u’! Numai că acuma zice că: <Da, domnule, a cumpărat, dar unde funcționează el, cu chirie, este spațiu’ lu’ socru’ lu’ Goleac.> Și, vezi Doamne, este… Cum îi zice la…? 

Investigator: De ăla de interese? 

Goleac: Da. Conflict de interese. 

Investigator: Conflict de interese. 

Goleac: Da! Că, vezi Doamne, eu i-am cumpărat mașinile lu’ ăla ca să-mi plătească mie chiria. Păi, bă, eu i-am cumpărat mașinile ălea de 100 de mii, el are să-mi dea 3000 de euro. Ăla îmi plătește chirie de 10 ani. Ce treabă are sula cu prefectura? (…)

Polițistul a promis că se va interesa și a redeschis  subiectul dosarului instrumentat de Bîtănoiu la o întâlnire ulterioară. Încerca să afle pe ce filieră îi veneau totuși lui Goleac ponturi din interiorul DNA.

”I-am spus lui Goleac Marian că polițistul Bîtănoiu a avut o reacție interesantă în momentul în care i-am spus că am un prieten într-un dosar al lui, în sensul că m-a întrebat dacă și eu vreau să mă interesez pentru turc pentru că altcineva din DNA, un alt polițist din DNA, s-ar fi interesat anterior la Bîtănoiu pentru un cetățean turc. (…) Goleac a spus explicit că se va interesa să afle cine a făcut intervenția pentru turc”.

Investigator: Eu d-aia te întrebam de căcatul… că el mi-a zis mie: <Ce, mă? Că a mai intervenit unu’ pentru turc.> Înțelegi? Unul de la noi.

Goleac: Da, știu cine.

Investigator Cine?

Goleac: Cu ochelari, micuț de statură, așa (…) Marius mi-a zis că îl cheamă. 

Dubiile se risipesc repede, suspectul este identificat și localizat în peisaj, arată raportul întocmit de operativul DNA:

”I-am spus lui Goleac că singurul care corespunde descrierii și care este coleg de birou cu Bîtănoiu și îl cheamă Marius Moise. Goleac mi-a confirmat imediat că este vorba despre Marius Moise, însă a ținut să precizeze că el nu a vorbit cu el, ci doar i-a fost arătat de turc, sugerând astfel că este relația turcului Isik Kakac. Goleac mi-a spus că turcul se cunoaște de mult timp cu Marius, că Marius i-a vândut o locuință turcului și își repară mașina la atelierul auto al turcului”.

Dar comisaru Moise avea, de fapt, o legătură directă cu Goleac, încă din toamna lui 2018. Cei trei au fost surprinși la mai multe întâlniri inclusiv în perioada operațiunii sub acoperire.

RISE a publicat în premieră informații despre cârtița lui Goleac din DNA, comisarul-șef Marius Eduard Moise, încă din octombrie anul trecut, când s-au formulat acuzațiile la adresa sa. Urmărit penal și pus sub control judiciar timp de 60 de zile pentru fapte săvârșite când lucra la DNA – comisarul Moise este acuzat de luare de mită în formă continuată, trafic de informații judiciare și favorizarea făptuitorului. 

Moise a fost detașat la DNA în perioada 2016-2020, unde a lucrat ca polițist judiciar cu un procuror din cadrul „Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție”. În martie 2020, când era deja anchetat de DNA, Moise s-a întors în cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

Anchetatorii au documentat cel puțin două întâlniri ale ofițerului DNA cu Marian Goleac și Isik Kakac la atelierul auto deținut de turc, precum și una dintre Goleac și comisarul-șef în Parcul Lumea Copiilor.

Turcul Isik Kakac mai controlează societatea de transport Taxi AS și niște spălătorii. E prieten bun și cu Răzvan Văduva, cumnatul lui Goleac, șef la Direcția Piețe din primăria lui Băluță și administrator la Totul Verde SA (fostă ADP4). 

Isik Kakac, contractor ADP4 / Foto: hayat.ro

Pe comisarul Moise, turcul îl știe din 2010 și s-au apropiat suficient încât, anul următor, Moise să îi vândă soției lui Kakac un apartament. Altfeli, doamna Kakac a fost consilieră la Directia de Taxe Locale a sectorului 4 în perioada 2013-2018, apoi șefă de birou tot acolo, dar și referent la compartimentul de achiziții. Polițistul Moise i-a vândut o mașină și asociatului lui Kakac de la Taxi AS.

Cu șeful de la Piețe, cumnatul lui Goleac, Kakac e prieten vechi:

”Am cumpărat împreună un teren cu Răzvan Văduva pentru că suntem prieteni. Este lângă noi, la service, pe Turnu Măgurele. Noi chiar locuim la un duplex în comuna Berceni cu Cocuța, cu soacra”, a declarat turcul pentru RISE, în octombrie 2020.

„Cocuța” este mama Georgianei Văduva, directoare la DGASPC Sector 4, și a Matildei Goleac, acum deputatăp PSD, fost subprefect al Capitalei, dar și fosta soție a lui Marian Goleac.

Comisarul Moise / Foto: Pro TV

Misiunea sub acoperire s-a încheiat în noiembrie 2019. Pus în fața probelor, Marian Goleac a fost de acord să colaboreze în ancheta care îl privea acum pe comisarul-șef Marius Moise. Goleac l-a turnat rapid pe acesta, începând prin a declara că Moise a fost cel care l-a abordat cu informații din dosarele DNA deschise pe numele lui.

”Inculpatul Mosie Marius Eduard îl încunoștințează pe martorul denunțător Goleac Marian că la nivelul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, se află în lucru un dosar în care se efectuează cercetări în privința sa, mai precis că sunt verificate achizițiile publice realizate de ADP 4 și își oferă serviciile în sensul că pe viitor va încerca să îl țină la curent pe martorul denunțător Goleac Marian, cu privire la activitățile de urmărire penală ce se vor desfășura în dosarul de la nivelul DNA”, consemnează procurorii DNA.

Moise se văitase la Goleac că are probleme de familie, în sensul că soția lui muncește foarte mult și nu mai are timp de copii, revenindu-i lui această sarcină. Goleac i-a oferit soției un post la DGASPC, însă Moise a refuzat. I-a spus, în schimb, că dacă vrea să îl ajute, să favorizeze o anumită firmă ca subcontractor pentru lucrări de anvelopare blocuri pe teritoriul sectorului 4. 

Este vorba despre compania Dalex Grup, care a și obținut felii din anvelopare, în urma intervenției lui Goleac, prin intermediul contractorului ADP 4 acreditat (Art Construct ACM).

Cum se recompensa comisarul? 

Martorii din dosarul lui, printre care foști colegi din DNA, susțin că Moise culegea informații pentru Goleac, găsind pretexte să bea cafea în biroul procuroarei de caz:

”Venea cu o frecvență aproape zilnică în biroul doamnei Bilciu, mai ales dimineața, întrucât își bea cafeaua în biroul respectiv. (…) Precizez că prin intermediul lui Moise Marius Eduard în biroul procuroarei Bilciu a fost instalat un espressor de către un cunoscut al lui Moise. Din câte cunosc, contribuiau cu bani atât cei doi procurori cât și Moise pentru achiziția cafelei și exista o înțelegere informală, conform percepției mele, între aceștia ca Moise să aibă acces nelimitat în birou pentru a-și lua cafea”

Marian Goleac nu a răspuns la telefon și nici la mesajele RISE.


Roxana GARAIMAN, Cristi CIUPERCĂ