Ce spun politicienii

Viziunea lui Brânză

“Industria offshore este ca Masoneria. Mulți vorbesc despre ea, puțini o cunosc”, spune deputatul PDL William Brânză, adăugând că numele unui politician legat de cel al unei firme offshore trezește, deocamdată, suspiciuni și referindu-se doar în treacăt la faptul că două astfel de companii, înregistrate în Delaware, sunt reprezentate în România de fratele său, Daniel Brânză: “Fratele meu a avut o tragedie în familie, de atunci nu mai este om de afaceri, de fapt, nu mai este om. Niciuna dintre firme nu a fost înființată de mine. În rest, ce s-a mai întâmplat… nu mai știu. Eu sunt mai mult în Spania, chiar nu mai știu nimic. Pe fratele meu l-am sfătuit în mod direct încă de atunci <<măi, lasă-te de afaceri, lasă-te de tot>>.”

William Brânză, care susține că nu-l cunoaște pe Kiss Laszlo Gyorgy, analizează, “ca jurist”, sistemul offshore: “Ca avocat, pot să spun că orice offshore, chiar dacă nu este la vedere, este în regulă atâta vreme cât respectă legislația statului în care a fost înființat. N-ai de ce să-l acuzi. Transparența trebuie să existe, dar la nivelul la care o cere legislația respectivă. Pe de altă parte, atâta vreme cât ești implicat direct într-un offshore, ca politician de pildă, vei fi înțeles cu o oarecare doză de subiectivism. Totul este plasat așa, într-o zonă gri, o zonă obscură. Sigur, peste câțiva ani, când societatea românească se va maturiza din mai multe puncte de vedere, vom pune altfel problema.”, conchide deputatul PDL.

Despre contractul controversat cu societatea de stat Metrorex
, William Brânză are propria variantă: “Eu i-am spus lui Berceanu (ex-ministrul Transporturilor – n.r.): <Dacă se poate, chiar în secunda asta să-l anulați. Dacă e lovit de cea mai mica suspiciune, anulați-l>. I-am spus și domnului Berceanu. El mi-a răspuns la vremea aceea:  <Da, dar a fost cu licitație.>.

Nervii lui Nicolicea

Pe deputatul UNPR Eugen Nicolicea întrebarea îl irită din start: “Dacă sunt asociat în Galaxy SRL, asta nu înseamnă că e firma mea. Una-i una și alta-i alta, da? Comentariul meu e simplu: ciorbă reîncălzită după zece ani.” Deputatul UNPR a închis telefonul înainte de a auzi întrebarea de fond legată de offshore-ul din St. Kitts & Nevis, care a făcut afaceri cu SRL-ul din Mehedinți al demnitarului. Al doilea apel l-a găsit și mai nervos: “Măi, ți-am răspuns, nu mă mai deranja! Pentru asta există procese de calomnie.”

Secretul lui Mutu

Senatorul PSD Gabriel Mutu susține că firmele offshore se folosesc din “rațiuni economice”. Cât despre căsuța poștală din Seychelles căreia i-a cesionat participațiile din SRL-ul lui imobiliar, demnitarul devine succint în explicații: “Eu am cesionat și gata, nu m-a interesat a cui e firma offshore și nici cine a înființat-o. În afaceri, asta nu se întreabă niciodată! Într-adevăr, Măinescu o reprezenta, dar nu știu să vă spun mai multe.”

Chiar dacă soția lui Mutu, Claudia, a rămas în afacere, asociată direct cu offshore-ul din Seychelles, senatorul ridică din umeri, consecvent: “Nu știu a cui e Vantec Business Ltd, v-am mai spus.” Ce nu spune însă Mutu este că, recent, el s-a reîntâlnit cu offshore-ul misterios în momentul în care și-a recuperat firma Leader Rezidential Concept SRL. Printr-o nouă cesiune, IBC-ul african a fost, brusc, înlocuit de un SRL românesc în acționariatul firmei fondată de politician. Cea din urmă se numește Autohorc Hobby Store și e controlată (99%) de același Gabriel Mutu. Modificarea a fost înregistrată la Registrul Comerțului la sfărșitul lunii ianuarie a.c. În afacerile senatorului mai figurează o companie anonimă din Panama (Darval Investments SA), dar Mutu tranșează subiectul: “Vorbiți despre firmele mele mai vechi din care am ieșit. Nu mai știu care e situația.”

Specialistul lui Pambuccian

Deputatul Varujan Pambuccian a confirmat recent că îl cunoaște pe Kiss Laszlo Gyorgy încă de la începutul anilor 2000. “Am fost la domnul Kiss, la sediu, pentru că Metin Cerchez insista pe o afacere. Eu am vrut doar să-l duc cu vorba, nu vroiam neapărat să intru cu adevărat în firma de transport. Da, îl cunoșteam pe Kiss din perioada în care am încercat să inițiez o lege de facilități fiscale în România, așa cum sunt în paradisurile fiscale în care Kiss este specialist. L-am invitat atunci la Camera Deputațior, ca să ne cunoaștem, să ne consultăm.”, a rezumat Varujan Pambuccian.

Iancu: “I-am pus în legătură”

Marian Iancu e de acord să scoată la lumină culise offshore ale afacerilor sale:  “Eu vorbesc doar despre Faber Invest & Trade Inc., un important trader de țiței, pentru care am lucrat, eu și companiile mele din Elveția, ca reprezentant pe Europa de Est, în ultimii opt ani. De partea juridică, înființare ș.a.m.d. s-au ocupat, însă, avocații și cei din Statele Unite. Eu am gestionat doar partea de trading și reprezentare. Știu că se plătește anual o taxă de agent registratar, dar, repet, de toate astea se ocupă avocații. Totul e înregistrat și plătit la zi. Din câte îmi amintesc, Faber nu a fost înregistrat în România, dar repet, avocații s-au ocupat de asta. În cazul Faber, din câte știu, Laveco România (firma de consultanță condusă de Kiss până în 2005 – n.r.) nu a fost de la început. Parcă, era o companie cipriotă… Avocații din America mi-au cerut instrucțiuni cu privire la agenții registratari din Europa de Est, iar eu le-am recomandat această companie, i-am pus în legătură. Pe cealaltă firmă offshore, Lanton Enterprises Inc., eu n-am reprezentant-o niciodată. Am citit în presă despre problemele penale pe care le are Kiss Laszlo, dar în privința asta n-am niciun comentariu”, dezvăluie Iancu.

“Servcii de consultanță” pentru Siveco

Corporația Siveco a confirmat informațiile Reportingproject, răspunzând astfel întrebărilor trimise managerului Irina Socol: “Într-adevăr, în contabilitatea companiei exista facturile emise în 2002 de Laveco România (firma de consultanță offshore pe care Kiss a condus-o până în anul 2005 – n.r.) și platite de noi, așa cum reiese din verificările interne. Serviciile de consultanță prestate de Laveco au reprezentat obiectul plăților, ceea ce e menționat și pe facturi.”

Oficialii Siveco susțin că nu au beneficiat de companii offshore în urma “serviciilor de consultanță”.

Pe de altă parte, Reportingproject a demonstrat că practica uzuală a lui Kiss Laszlo Gyorgy este să încaseze contravaloarea serviciilor sale offshore sub enunțul generic “servicii de consultanță”.

“Loți are o minte briliantă”

Inițial, Antonio Vrusea a fost rezervat să comenteze relația sa cu Kiss. Cel care a mijlocit discuția directă cu el a fost vedeta de televiziune Wilmark Rizzo Hernandez, finul de cununie al lui Vrusea. După ce, în prealabil, s-a interesat care e obiectul documentării, unde va fi publicat articolul și care sunt întrebările, Wilmark ne-a făcut legătura cu nașul său.

Avizat, Vrusea a relatat pe scurt ce crede despre consultantul offshore: “Domne’, eu îl respect pe <Loți> (Kiss Laszlo – n.r.). Are o minte briliantă. El a fost primul în domeniul ăsta, aici. El l-a întemeiat. Am avut o relație de afaceri corectă cu Loți, n-am nimic să-i reproșez. Știu că are problemele astea acum, dar știți cum e: adevărul despre un om poate fi înțeles în mai multe feluri. Cred a venit un ordin de sus. Eu sunt foarte curios cum ați ajuns neapărat la mine, pentru că Loți are mii de clienți, domne’, mii! Cât despre problemele mele, nu mă refer la informările oficiale ale Justiției în cazul meu, dar nu-mi plac interpretările tendențioase și umflate ale presei. Oricum, eu vă propun să ne întâlnim, pentru că lucrurile astea trebuie discutate față-n față. Eu pun preț pe <eye-contact>.”

Dar întâlnirea “eye-contact” n-a mai avut loc. Vrusea a anulat-o cu două ore înainte de momentul stabilit de el însuși, invocând o chestiune de ordin personal. De data aceasta, discursul său a căpătat nuanțe oficiale: “Nu cred că ați obține mare lucru din interviul cu mine. L-am cunoscut pe domnul Kiss la recomandarea unor fonduri de investiții din Zurich si Liechtenstein.”

Prin cele două offshore din Seychelles înființate de Kiss (Sarasin Invest Ltd. și Welldone Corporation Ltd.), Antonio Vrusea își controlează toate afacerile din construcții, turism, intermedieri financiare, inclusiv SRL-ul Fepa Trading – acuzat că a căpușat fosta fabrică de stat, Fepa Bârlad.

Minerit pe axa Seychelles-Geneva

Dumitru Creștin a lăsat reținerile deoparte când a aflat câ documentele firmei sale din Seychelles, Metal Advanced Ltd., sunt în posesia Reportingproject. El și-a asumat compania offshore și scopul acesteia: “Nu sunt singur în firmă, suntem cinci parteneri, printre care și un fizician. Prin intermediul lor l-am cunoscut pe Kiss. Am considerat cu toții că o firmă din Seychelles este adecvată proiectului nostru și pe aceasta brevetăm un patent la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva: o metodă de minerit fără cianuri pentru metale rare. Aparatul e în faza de construcție. Eu sunt minoritar, cu vreo 30%, dar am finanțat această afacere în curs de finalizare. Vizăm mine cum ar fi cele din România, dar ăsta-i doar un exemplu.”, a declarat Creștin. Afaceristul este asociatul tradițional al magnatului Cristian Burci în tranzacții controversate cu statul român, deși, acum, susține că simte “efectele crizei”.

Luca & Vîntu: “Nu știu, n-am auzit, SRI-știlor!”

Mogulul sindical Liviu Luca este excesiv de prudent: “Dacă ar exista un offshore pe numele meu, aș fi știut. Habar n-am”.

La rândul său, Sorin Ovidiu Vîntu, vechi partener și “consilier financiar” al lui Liviu Luca, vorbește doar despre singura afacere asumată oficial: “Nu mă interesează documentarea dumneavostră de SRI-iști! Singura mea firmă offshore este Bluelink Comunicazione Ltd. (acționarul majoritar al Realitatea TV – n.r.), înființată de dl. Vitalie Dobândă. Nu am auzit despre cele două companii pe care le menționați”, a spus Vîntu. Însă, “cele două companii” figurează în documentul oficial trimis de Fisc (ANAF) către Departamentul Național Anticorupție (DNA) care conține concluziile controlului efectuat la Realitatea TV – televiziunea lui Vîntu.

Fughină reprezintă, dar “nu cunoaște”

Alina Fughină, soția și asociata lui Cristian Fughină, răspunde în același registru: “Nu pot să vă vorbesc despre asta pentru că nu cunosc subiectul. Niciuna dintre companii nu e a mea”. Firmele offshore în cauză sunt reprezentate în România de soții Fughină, potrivit documentelor obținute de Reportingproject.net.

Taher “n-are nevoie”, iar Savin tace

Din Afganistan, Fathi Taher ține subiectul la distanță: “N-am auzit de Kiss Laszlo și cineva ca mine nu are nevoie să facă înțelegeri cu astfel de persoane”, ne-a transmis magnatul printr-un intermediar.

Bogdan Savin, patronul grupului Ager, a preferat să tacă. A spus “alo”, a confirmat că el se află la celălalt capăt, a ascultat întrebarea și a închis brusc telefonul. N-a mai răspuns la apelurile ulterioare și nici la mesajele electronice.

Eftime, apărat de avocatul lui Vîntu

Apărarea lui Ionuț Adrian Eftime, inculpat în același dosar cu Kiss Laszlo Gyorgy, se bazează, în linii mari, pe o strategie procedurală, așa cum reiese din pledoaria avocatului său, Marian Nazat: “Parchetul efectuează cercetări privind o sumă de bani apreciabilă, plătită de Petrom Service altor persoane de drept privat și, în loc să se concentreze pe ancheta de infracțiuni la legea societilor comerciale, Parchetul a înțeles să rețină unele infracțiuni din spațiul domeniului public. Parchetul nu a avut în vedere faptul că legea specială prevalează asupra codului penal.” În plus, Nazat, unul dintre avocații mogulului Sorin Ovidiu Vîntu, mizează și pe faptul că Petrom Service (actuala PSV Company SA) nu a reclamat delapidarea celor 8 milioane de euro care, potrivit procurorilor, ar fi fost spălați de Eftime și Kiss. În prezent, corporația anexată de Vîntu și Liviu Luca la afacerile tandemului se află în lichidare judiciară.

Vasiliu și “fabrica offshore” din Washington

Judecată pentru delapidare și fals în înscrisuri, Elena Vasiliu a susținut în fața instanței că offshore-ul Clearfield International LLC, înființat pe filiera Kiss, i-ar aparține unui consultant american, pe nume Wilson Gatt – personaj pe care autoritățile judiciare nu l-au identificat niciodată. “Consultațiile din partea domnului Wilson Gatt au fost prestate telefonic și s-au concretizat în creșterea numărului de clienți ai cooperativei, realizându-se un rulaj foarte mare, ceea ce a condus la îmbunătățirea indicatorilor de bonitate ai cooperativei (Banca Populară Furnica – n.r.), aspect care, de altfel, a fost consemnat și de către inspectorii BNR. Pe domnul Wilson Gatt îl sunam atât de pe telefonul meu mobil cât și de pe postul telefonic al cooperativei, apelând un număr de telefon pe care însă nu mi-l mai amintesc.”

Procurorii au acuzat-o pe Elena Vasiliu că ar fi manipulat personal compania offshore prin care și-ar fi delapidat propria bancă: soțul inculpatei era împuternicit pe contul din Ungaria al “consultantului” în care aceeași Vasiliu dispunea plăți din calitate de director Furnica. În procesul Elenei Vasiliu a fost audiat ca martor și Kiss Laszlo Gyorgy. El a relatat, la modul vag: “În urmă cu 3-4 ani, doamna Vasiliu a fost la mine în birou pentru consultații, prestând față de această servicii de consultanță managerială o dată sau de două ori. (…)”.

Compania Clearfield International LLC este înregistrată în Wasghinton la aceeași adresă și de către același agent de înregistrare ca toate IBC-urile folosite de Fathi Kesser în scandalosul process de privatizare al întreprinderii Nitramonia Făgăraș sau în alte afaceri investigate de procurori și poliție.

Documentele obținute de Reportingproject.net arată că la “fabrica de căsuțe poștale” din Washington sunt conectați maeștrii offshore internaționali cu care Kiss Laszlo Gyorgy a lucrat de-a lungul timpului: neo-zeelandezul Ian Taylor împreună cu britanicii Raymond Terry Gibson, Michael Patrick Owen și Alastair Matthew Cunningham. Cel din urmă este directorul firmei din Regatul Unit prin care Alexandru Bittner și-a controlat concesiunea din Delta Dunării, atât de contestată public și juridic.

Hozoc, Osain și Brebeanu, de negăsit

Ștefan Osain și Nicolae Dănuț Brebeanu n-au răspuns la niciunul dintre numerele de telefon ale firmelor lor. În cazul lui Florin Hozoc, la celălalt capăt al firului s-au aflat doar  avocații care i-au înregistrat formal afacerile din România. Și care au păstrat discreția absolută în privința clientului.

UPDATE (vineri, 25 februarie): După publicarea articolului, Florin Hozoc a ținut să precizeze că offshore-ul din Seychelles e fost înființat pentru a nu se plăti impozitul pe o parte din dividentele firmei românești în care acesta participă. “E adevărat, MNGV Investment Ltd. a fost înființat de Kiss Laszlo, dar nu pentru a presta servicii pentrul SRL-ul nostru, ci doar ca să încaseze dividente fără să plăteasca impozit în România – ceea ce este legal. Mulți dintre cei pe care i-ați prezentat folosesc firme offshore pentru disimularea profitului și pentru evitarea impozitării acestuia, în baza unor contracte fictive. Dar ăsta nu e cazul nostru. MNGV aparține unei persoane private, care a vrut să se optimizeze fiscal. Și ați văzut că în societate mai figurează un alt offshore, Bright Dream Ltd., tot din Seychelles, tot al unei pesoane private ști tot în același scop.”, a declarat Hozoc. După o scurtă ezitare, Hozoc dezvăluie numele “persoanelor private” care stăpânesc cele două căsuțe poștale: “Istvan Koporaly și Zolt Betze. Ei sunt asociații mei. Unul e român, celălalt e maghiar.” Hozoc admite însă că va trebui să fie crezut pe cuvânt, în condițiile în care legislația offshore din Seychelles este extrem de opacă în ceea ce privește proprietarii de companii. Afaceristul a adăugat că a ieșit din politică, dar că i-au rămas destui prieteni printre politicieni, printre care și Cristian Boureanu: “Îl știu pe Cristi de când eram tineri și dormeam în căsuțele de lemn de la Costinești. Îl cunosc mai mult decât se vede acum în ecranul televizorului.”

Mihai Munteanu