Buncărul, aurul și moldovenii

Radu și Diana Nemeș

Radu și Diana Nemeș

Arestarea de către FBI a doi afaceriști români, Radu și Diana Nemeș, acuzați în România de evaziune fiscală, scoate la iveală detalii ce țin de scenariul unui film de ficțiune: un buncăr de oțel pentru situații de urgență, lingouri de aur, mitraliere, pistoale, multă muniție și afaceri administrate de membrii unui cult care cred că sunt reprezentanții unei entități războinice de acum 35 de mii de ani.

Soții Nemeș, născuți în 1975 la Bacău, sunt acuzați, alături de Codruț Marta, șeful de cabinet al fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar, de evaziune fiscală în valoare de mai bine de 50 de milioane de euro, fraudă rezultată din operațiuni ilegale cu produse petroliere.

Ei au fost arestați de poliția americană și urmează să fie extrădați la cererea procurorilor români. FBI a descoperit pe una dintre proprietățile românilor un buncăr pregătit pentru  ca ei să se ascundă vreme de câțiva ani și un arsenal de pistoale, puști automate și muniție. În același timp, Codruț Marta este de negăsit iar autoritățile române au transmis americanilor că și acesta s-ar putea afla pe teritoriul SUA.

Buncărul de oțel

RISE Project a obținut documentele FBI care oferă noi detalii despre activitățile soților Nemeș în Statele Unite. Cei doi au intrat în SUA ca turiști, în urmă cu aproape doi ani, însă apoi au încercat să obțină vize de afaceri ca să rămână permanent pe teritoriul american. Ei au ajuns pe noul continent împreună cu cei doi copii ai lor, iar acum Diana Nemeș este din nou însărcinată.

Radu și Diana Nemeș au folosit banii luați din România pentru a-și cumpăra proprietăți și pentru a investi în afaceri viticole în statul Washington. Mai mult, cei doi au pus la punct o rețea complicată de firme în Dubai, statul american Nevada și în Insulele Virgine Britanice pentru a transfera banii în conturile lor bancare din State sau pentru a-i transforma în lingouri de aur. Multe dintre aceste lingouri ar fi încă ascunse, potrivit americanilor.

FBI-ul s-a temut că soții Nemeș s-ar putea ascunde în buncăr

FBI-ul s-a temut că soții Nemeș s-ar putea ascunde în buncăr

Cei doi soți s-au stabilit într-un orășel numit Yelm din statul Washington și au achiziționat aici mai multe terenuri și alte proprietăți. Pe unul dintre aceste terenuri, cu o suprafață de mai bine de 200 de mii de metri pătrați, și-au construit o reședință de lux. Nu mică a fost supriza agenților FBI să găsească în spatele luxoasei vile un buncăr cu uși de oțel, mobilat și aprovizionat din plin cu alimente. Agenții spun că buncărul ar fi putut adăposti întreaga familie chiar și pentru ani de zile dat fiind volumul mare de provizii. De asemenea, atunci când soții Nemeș au cerut să fie eliberați pe cauțiune, autoritățile americane au contracarat cererea spunând că aceștia s-ar putea ascunde în buncăr dacă sunt lăsați în libertate. Pozele făcute de către FBI în buncărul subteran arată că afaceriștii români se aprovizionaseră parcă în așteptarea potopului. Cantitățile masive de alimente din buncăr au fost cumpărate de la firma „Rainy Day Foods„,  specializată în vânzarea de alimente pentru situații de urgență, produse care expiră în cinci sau chiar zece ani.

Intrarea în buncărul soților Nemeș

Intrarea în buncărul soților Nemeș

INTERIOR_BUNCAR_GENERATOR

Românii și-au montat ușă de oțel și generator de curent electric

BUCATARIE_BUNCAR

Bucătăria buncărului

PROVIZII1

Alimentele au fost cumpărate de la firma Rainy Days Food, hrană pentru zile ploioase

PROVIZII2

Proviziile au termen de expirare peste cinci ani

Mitraliere și pistoale

Buncărul de oțel nu a fost însă singura surpriză. La o altă reședință a Nemeșilor, acolo unde au fost de fapt și arestați, au fost găsite arme și muniție cât pentru un mic război: o pușcă de asalt AR-15, un pistol Sig Sauer calibrul 22, un revolver Smith & Wesson, un pistol Taurus 1911 de calibrul 45, un pistol semiautomatic Glock de 45 și o grămadă de gloanțe pentru toate aceste arme.

Pușca de asalt AR15/M16

Pușca de asalt AR15/M16

Puștile și pistoalele erau deținute ilegal de soții Nemeș.

Lucrurile devin și mai bizare atunci când luăm în calcul faptul că cei doi moldoveni au devenit membrii ai unui cult religios numit Ramtha. Cultul a luat naștere chiar în orășelul Yelm din statul Washington, adică acolo unde s-au ascuns românii noștri iar șefa acestui cult spune că este întruparea unei entități străbune care are 35 de mii de ani și care se numește Ramtha Iluminatul. Ramtha are și site în limba română și organizează cursuri și la noi în țară. Mai mult, afacerile compatrioților noștri au fost administrate în Statele Unite de către unul din profesorii cultului, Gregory Simmons. RISE a vorbit cu doamna Simina Kovacs, persoana de contact a cultului în România și aceasta ne-a spus că i-a întâlnit o singură dată pe soții Nemeș la o manifestare Ramtha: „Mi se părea mie că e ceva fishy cu toți banii ăia. Asta e o școală spirituală, de dezvoltare personală și, știți cum e , lumea în genul ăsta, nu prea are bani. Ei ieșeau în evidență prin faptul că mergeau peste tot în lume și mie mi se părea foarte ciudat. Înțeleg că ai bani dar oamenii cu bani nu prea vin să se amestece ca să zic așa…Îmi pare rău de ei dar într-un fel îmi și pare bine că justiția își face treaba că practic au furat și din buzunarul meu.”

Ramtha are filiale în toată lumea și, în timp ce își puneau la punct complicata structură folosită pentru evaziune fiscală,  soții Nemeș participau și la evenimentele cultului. De altfel, autoritățile spun că cei doi au făcut și donații către Ramtha.

Doamna Kovacs a spus că l-a întâlnit și pe Gregory Simmons la cursuri Ramtha prin Europa.

Afacerile românilor au fost administrate de un membru al cultului Ramtha

Afacerile românilor au fost administrate de un membru al cultului Ramtha

Codruț Marta, căutat tot în SUA

Ministerul Justiției (MJ) a remis americanilor în noiembrie 2013 cererea de extrădare a celor doi soți Nemeș. Cererea românilor descrie pe larg infracțiunile de care s-ar face vinovați Nemeșii dar și complicii lor. Interesant este că MJ cere și arestarea și extrădarea lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. În cererea adresată americanilor la sfărșitul anului trecut se menționează că și Marta s-ar putea afla pe teritoriul american.

EXTRAS_CERERE_EXTRADARE_Redacted

Ministerul Justiției cere autorităților americane și arestarea și extrădarea fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar-fost șef ANAF

În documentele furnizate americanilor figurează și numele lui Sorin Blejnar sau Elan Schwartzenberg, fostul soț al Mihaelei Rădulescu și fost patron al Realitatea TV, urmărit penal.

Conexiunile din acest dosar duc însă și spre alte afaceri despre care puteți citi AICI.