BRAZILIA DIN VALIZĂ - Rise Project :Rise Project

29/11/2018

O serie de documente, fotografii și înregistrări video din arhiva #TeleormanLeaks completează cu noi piese și personaje puzzle-ul brazilian din care fac deja parte Liviu Dragnea și apropiații săi.

Imaginile din valiză dovedesc că directorul general al Tel Drum SA, Petre Pitiș, a beneficiat și el de investițiile făcute în Brazilia. Acesta și-a petrecut vacanțele în Casa Grande, vila din Cumbuco unde de-a lungul anilor și-a avut reședința braziliană și președintele PSD. Cei doi s-au intersectat în mai multe rânduri pe celălalt țărm al oceanului. Pitiș și Dragnea sunt puși sub acuzare de DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Putem observa, în premieră, prin ochii lui Petre Pitiș, detalii din interiorul vilei dintre cocotieri.

Înregistrările video indică legătura strânsă dintre Costel Comana, patronul firmei Regiotrans – omul care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Liviu Dragnea și care s-a sinucis în toaleta unui avion – și același Petre Pitiș de la Tel Drum. Vă reamintim că ambele companii, Regiotrans și Tel Drum, sunt trimise  în judecată în România pentru furturi de zeci și sute de milioane de euro, bani publici.

Ce știm deja despre investițiile din Brazilia?

RISE Project a dezvăluit încă de anul trecut că gruparea Dragnea și-a amenajat un refugiu de lux pe malul brazilian al Atlanticului.

Am documentat achizițiile făcute de grupare în nord-estul Braziliei, în localitatea Cumbuco. Aici, în 2010, Mugurel Gheorghiaș (acționar principal – pe hârtie – al Tel Drum SA, prieten, fost coleg de facultate și de trupă rock cu Liviu Dragnea) a cumpărat o vilă pe plajă. Botezată Casa Grande, aceasta a fost dotată imediat după cumpărare cu teren de tenis și piscină (Detalii, AICI).

Gheorghiaș și Dragnea și-au petrecut, între 2009 și 2016 numeroase vacanțe în această vilă de lux. Ei au călătorit împreună sau s-au intersectat de nu mai puțin de nouă ori în periplurile multianuale peste Atlantic. Li s-au alăturat Irina Tănase, fostă secretară și actuală parteneră de viață a liderului PSD, dar și răposatul Costel Comana. Călătoriile lor au fost documentate din registrul de intrări-ieșiri al poliția de frontieră braziliene (AICI).

Comana a făcut și el investiții  imobiliare în țara celebrului fotbalist Pele și la fel a procedat și grupul lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, acum refugiat în Madagascar.

Practic, în mica localitate Cumbuco și-au stabilit cartierul general reprezentanții a trei companii trimise în judecată pentru unele dintre cele mai mari fraude din istoria României.

Vizionați filmul nostru pentru a vedea cum au investit cele trei grupări banii dumneavoastră:

sau citiți materialele anterioare despre achizițiile de peste ocean:

Dragnea, fortăreața din Brazilia

Dragnea, fortăreața din Brazilia (II)

Traseele lui Dragnea în Brazilia

Dragnea, anchetat în Brazilia pentru portocale

Ce am găsit în valiză?

O serie de selfie-uri și alte poze și înregistrări video făcute cu un iphone 4 de directorul general al Tel Drum, Petre Pitiș, în Cumbuco, Brazilia.

Imaginile îl plasează pe directorul general al Tel Drum în nord-estul acestei țări în același timp cu Liviu Dragnea, șeful PSD. Cel din urmă a negat de-a lungul timpului orice legătură cu firma Tel  Drum SA sau cu reprezentanții acesteia. De cealaltă parte, OLAF (Oficiul European Anti-Fraudă) și DNA l-au pus însă sub acuzare  pentru că ar fi constituit împreună cu Pitiș și cu alți oameni din Tel Drum SA un grup infracțional organizat care a sustras bani din bugetul național și european.

Dragnea este deja anchetat în Brazilia pentru posibilă spălare de bani însă procurorul federal care instrumentează cazul nu a menționat și numele lui Petre Pitiș. (Nucile lui Dragnea – min. 10:04)

Între altele, Pitiș s-a imortalizat la bustul gol, cu ochii protejați de lentile RayBan, în curtea vilei de lux – cumpărată cu bani aduși în Brazilia de Mugurel Gheorghiaș, acționar al Tel Drum SA – vilă unde și-au petrecut și Dragnea și fosta sa secretară, Irina Tănase, vacanțele.

În galeria foto de mai jos se disting Casa Grande, palmierii și oceanul prin ochii directorului Tel Drum.

Este  posibil ca Pitiș să fi ignorat regulile stricte impuse de Dragnea referitoare la folosirea telefoanelor mobile in Brazilia. O sursă RISE Project din anturajul românilor ne-a declarat sub protecția anonimatului că șeful PSD a cerut folosirea unor telefoane de unică folosință, așa numitele burner phones, și ar fi insistat pentru un regim strict în ceea ce privește fotografiatul în Cumbuco.

Metadatele care acompaniază fotografiile de mai sus arată că acestea au fost făcute pe 17 iulie 2014 – dată la care și Liviu Dragnea dar și Irina Tănase și Mugurel Gheorghiaș se aflau în Brazilia.

Dragnea și Irina Tănase aterizaseră pe aeroportul din Fortaleza, aeroportul cel mai apropiat de Cumbuco, încă de pe 4 iulie acel an și aveau să părăsească Brazilia, de pe același aeroport, în seara zilei de 19 iulie. Gheorghiaș sosise însă pe 10 iulie și avea să plece la o zi după ce s-a tras Pitiș în selfie.

Un video dar și poze, făcute un an mai devreme, pe 11 februarie 2013, ne-o înfățișează și pe soția lui Petre Pitiș, Dana. Aceasta a ieșit din valurile oceanului după o lecție de kitesurfing în care a reușit să ridice zmeul spre cer o singură dată. Ea poartă un dialog scurt cu soțul care o descoase în legătură cu antrenamentul. Discuția are loc pe gazonul de lângă piscina de la Casa Grande, unde Dana Pitiș și-a culcat zmeul. Kitesurfingul este sportul care a făcut localitatea Cumbuco cunoscută în întreaga lume, satul fiind considerat un paradis al zmeelor de apă datorită oceanului și lagunelor bătute în mare parte a anului de vânturi constante. 

Într-o altă imagine din aceeași sesiune fotografică se profilează și antrenorul de kite, Paulo Alberto, bun prieten al lui Comana, pe care RISE l-a intervievat deja pentru filmul “Nucile lui Dragnea” postat mai sus (min. 7:04).

Recolta de poze din februarie 2013 este cea mai bogată poate și fiindcă Liviu Dragnea nu s-a aflat în Brazilia în acea luna. Șeful PSD, Irina Tănase și Mugurel Gheorghiaș au ajuns în Cumbuco de două ori în acel an, însă mai târziu, în iulie și decembrie. Cei trei au sărbătorit împreună Crăciunul 2013 în Brazilia.

Pozele din februarie 2013 documentează amenajările și decorul din Casa Grande: fotoliile de piele și masa de sticlă cu picioare de marmură de pe terasă, vitrina cu băuturi fine pregătite pentru cocktailuri. Petre Pitiș, mare amator de selfiuri, nu lipsește nici el din cadru, pozându-și reflexia din oglinda aflată în spatele sticlelor de Martell, Disaronno și Bailey’s.

O înregistrare video din aceeași lună ni-l arată și pe Costel Comana, patronul Regiotrans. Petre Pitiș filmează și comentează în timp ce Dana Pitiș și Felicia Purcăreanu, partenera lui Costel Comana, gătesc. În cadru apare și Comana. Toți sunt bine dispuși, Dana Pitiș joacă tenis virtual cu o tigaie, iar Comana face semne obscene și zâmbește cu gura până la urechi. Aveau și motive să fie fericiți, firmele celor doi patroni, Regiotrans – Comana și Tel Drum – Pitiș, se înfruptau din plin din bani publici, iar DNA sau OLAF nu îi luaseră încă în colimator.

Doi ani mai târziu, în aceeași lună, Comana avea să se sinucidă în WC-ul avionului ce urma să aterizeze în Costa Rica. DNA tocmai anunțase începerea urmăririi penale împotriva firmei sale din România, Regiotrans. (AICI). Prejudiciul estimat: 1 miliard de lei. Bani care ar fi permis construcția unor spitale, a unor zeci de kilometri de autostradă sau care puteau fi investiți în Catedrala Neamului.

În februarie 2013 el este însă plin de viață. Imaginile sunt filmate de Pitiș pe 17 februarie, puțin înainte de prânz. Pe seară, Comana și Felicia Purcăreanu au urcat în avion în Fortaleza și au decolat spre Lisabona. Purcăreanu s-a ales cu un apartament de lux la malul mării în Cumbuco de pe urma morții lui Comana. (Mai multe AICI

Cele mai vechi imagini cu vila din Cumbuco, salvate pe hard-diskul din valiză, datează din ianuarie 2011 când Mugurel Gheorghiaș și Liviu Dragnea se aflau în Cumbuco. În acel an, potrivit registrului de frontieră, cei doi au părăsit Brazilia cu același zbor TP0164, pe 1 februarie, la două zile după ce au fost făcute pozele.

Vila de la malul mării fusese achiziționată de Gheorghiaș cu mai puțin de un an înainte.

Se pot inventaria dotările vilei: masă de biliard, masă de poker, salonul, terasa, piscina și curtea exterioară  care dă înspre ocean.

Imaginile din valiză au fost salvate de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum, într-un folder numit AUDIT INTERN.

Deși avem confirmarea că a văzut mesajele, Liviu Dragnea nu a răspuns întrebărilor adresate de reporterii RISE Project.

RISE PROJECT a folosit pentru analiza imaginilor instrumente recomandate de partenerii noștri de la Bellingcat care pot fi accesate de AICI.

Paul Radu, Ana Poenariu

 

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!
Comenteaza acest articol