PROCURORUL DIN LISTA GANGSTERILOR

Procurorul e mexican și a investigat o tentativă de omor.

Gangsterii sunt români și au folosit ancheta procurorului ca să influențeze o sentință la București și să scape de acuzații.

Îi unește însă o listă confidențială cu operațiuni bancare. 

Conturile procurorului, împreună cu cele ale grupării de români, au fost blocate pentru tranzacții suspecte, potrivit unui raport al autorităților mexicane obținut de OCCRP, organizația media la care este afiliată și RISE Project. 

Tentativa de omor a fost anchetată și în România, iar concluziile sunt complet diferite față de cele ale procurorului mexican.

Victima? Un fost membru al grupării care începuse să-i saboteze operațiunile: clonarea de carduri bancare în stațiunile mexicane. 

La București, trei români –  locotenenți ai lui Florian Tudor, zis Rechinul, liderul grupării –  au fost condamnați deja în prima instanță pentru tentativa de omor. Sentința finală urmează să fie pronunțată mâine, 6 decembrie, la Curtea de Apel București. 

În schimb, procurorul mexican a mers pe o altă pistă, după ce a audiat un singur martor. A închis apoi dosarul pentru că principalul lui suspect – un localnic fără nicio legătură cu banda românilor –  era deja mort. 

PERSONAJE PRINCIPALE

Constantin Sorinel Marcu. A fost atacat pe 2 aprilie 2018 în orașul Cancun, Mexic. De pe patul de spital îi scrie pe WhatsApp unui amic că fusese înjunghiat în spate de oamenii lui Florian Tudor, dar că reușise să scape. Aventura lui mexicană începuse în 2014, sub o identitate falsă. Fugise din România după o condamnare pentru o altă tentativă de omor, în care el fusese agresorul. A devenit apoi garda de corp a lui Florian Tudor, dar cei doi s-au certat apoi de la bani. În iunie 2018, Marcu este găsit mort, împușcat în cap, într-un SUV, tot în Cancun, la câțiva pași de vila lui Florian Tudor.

Florian Tudor, zis Rechinul. Conduce gruparea de gangsteri care în ultimul deceniu a obținut sute de milioane de dolari din clonarea cardurilor bancare. Și-a stabilit cartierul general în paradisul mexican Riviera Maya, de unde a dirijat banii furați de la turiști în achiziția de proprietăți pe mai multe continente. Grămezi de bani ale grupării au fost îngropate la propriu în curțile părintești din Craiova.

Jonathan Medina Nava. A anchetat mai întâi tentativa de omor, iar apoi și asasinarea lui Marcu. A plecat ulterior din magistratură și a intrat în politică. Conturile lui au fost blocate anul trecut după ce autoritățile fiscale mexicane au analizat tranzacțiile bancare a zeci de membri din gruparea lui Florian Tudor. Ancheta, denumită „Operațiunea Caraibe”, ar fi pornit, potrivit unor surse confidențiale, de la FBI.

Bărbatul cu un craniu verde tatuat pe braț

În dosarul mexican, procurorul Jonathan Medina Nava a concluzionat că vinovat de atacul care l-a băgat pe Marcu în spital a fost, de fapt, un bărbat care a murit chiar înainte ca poliția să-l interogheze.

Medina Nava s-a bazat doar pe mărturia unui paznic de la biroul DHL din Cancun, unde avusese loc atacul din 2 aprilie 2018. 

Paznicul declarase că doi mexicani îl atacaseră pe Marcu și că unul avea un craniu verde tatuat pe braț. Puțin mai târziu, pe 17 mai 2018, un tânăr cu tatuaj similar a fost împușcat pe străzile din Cancun. 

Procurorul mexican a așteptat opt luni pentru audierea paznicului-martor. Abia în 25 ianuarie 2019 l-a citat, acesta fiind singurul martor chestionat. La audierea făcută în mijlocul nopții, paznicul a văzut mai multe fotografii cu bărbatul tatuat și a confirmat că el îl atacase pe Marcu. 

Medina Nava a închis cazul pentru că suspectul era deja mort. 

Din documentele anchetei mai reiese că polițiștii s-ar fi dus la spital să-l chestioneze și pe Marcu, care le-ar fi spus că fusese atacat de doi mexicani. Doar că românul nu a semnat declarația – ar fi invocat că nu poate din cauza rănilor.  

În opoziție cu această probă din dosar, Marcu avusese discuții pe WhatsApp cu un prieten căruia i-a trimis fotografii cu rănile și căruia i-a spus că fusese atacat de oameni din subordinea „Rechinului”. 

 În România, ancheta s-a bazat pe mărturiile mai multor persoane care au declarat că, imediat după atac, Marcu le-a spus că oamenii lui Tudor au fost pe urmele lui. 

Un martor cu identitate protejată a declarat că polițiștii mexicani i-au arătat mai multe fotografii surprinse de o cameră de supraveghere din zonă. În ele apăreau inclusiv fețele celor care l-ar fi înjunghiat pe Marcu: Alin Gabi Poenaru, Alin Răzvan Ghiță și Adrian Mihai Mincă. Același martor a mai spus că polițiștii mexicani i-au cerut bani pentru a-i da imaginile de pe camerele de supraveghere. 

Cei trei români au fost condamnați anul trecut de Tribunalul București pentru tentativa de omor, primind pedepse între 3 și 10 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.

În apel, avocații lor susțin că sunt nevinovați și depun ca probe documente din investigația făcută de procurorul mexican, care-l considerase principal suspect pe bărbatul cu tatuaj. 

În schimb, procurorii români susțin contrariul, că românii l-au atacat pe Marcu.

Curtea de Apel urmează să se pronunțe în acest caz mâine, pe 6 decembrie.

Procurorul cu conturile blocate

Numele lui Medina Nava apare însă în documente oficiale, care-l apropie și mai mult de gruparea de pe Riviera Maya, condusă de Florian Tudor. 

OCCRP, rețeaua internațională de jurnaliști de investigație la care este afiliată și RISE Project, a obținut un raport confidențial al UIF (Unidad de Inteligencia Financiera), agenție care investighează operațiunile financiare suspecte de fraudă și spălare de bani în Mexic. Conform raportului, agenția a blocat anul trecut zeci de conturi bancare conectate la operațiunile orchestrate de gruparea coordonată de Florian Tudor. 

Conturile erau deținute de „79 de indivizi și persoane juridice” care se ocupau cu „clonarea cardurilor de credit și debit în Cancun, Quintana Roo”. 

Ancheta, denumită „Operacion Caraibe”, a identificat ca posibile operațiuni bancare ale grupării atât transferuri internaționale de zeci de milioane de dolari, cât și cecuri sau  tranzacții interbancare de sute de milioane. 

Printre cei cu conturile bancare blocate se număra și Medina Nava, procuror în Quintana Roo începând cu 2013. Documentele studiate de reporterii OCCRP arată că în iunie 2019, în timp ce oamenii lui Florian Tudor erau judecați în instanța din România, magistratul cumpărase un imobil cu 38.800 de dolari.

Agenția nu a mai dat publicității alte detalii privind cazul procurorului, dar acesta s-a opus confiscării banilor. În încercarea de a-și recupera banii după ce contul lui a fost blocat, Medina Nava a deschis două procese, nefinalizate încă. 

Conexiunile procurorului mexican cu gruparea Rechinului nu au fost dovedite în instanță și acesta nu a fost pus sub acuzare în Mexic sau în alt colț al lumii. 

Medina Nava a plecat anul trecut din magistratură, după ce se alăturase  partidului de opoziție Movimiento Ciudadano („Mișcarea cetățenească”). 

Parchetul mexican a declarat că Medina Nava nu a fost anchetat vreodată, deși investigațiile agenției fiscale arată că inclusiv conturile lui fuseseră blocate împreună cu cele ale zecilor de membri ai grupării de criminalitate organizată. 

Conform unei surse apropiate investigației, FBI a pus la dispoziția autorităților din Mexic date despre procurorul Medina Nava, obținute în cadrul cercetărilor ce privesc gruparea Riviera Maya. Așa au ajuns conturile grupării și ale procurorului să fie înghețate. Dar investigațiile continuă.  

După ce a spus reporterilor OCCRP că procurorul Medina Nava este de fapt pușculița lui Florian Tudor, o sursă ce a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat că relația dintre cei doi s-a consolidat în timp: „El (Medina Nava) primea cadouri, undeva la 5.000-6.000 de dolari (la început), dar apoi (Tudor) îl plătea cu mai mult.”. 

Documente oficiale din dosarul autorităților române arată că Medina Nava a fost anchetatorul principal și în cazul uciderii lui Marcu.

Când Marcu a fost găsit fără suflare în SUV-ul parcat în fața vilei din Cancun a lui Florian Tudor, cel din urmă a devenit suspect. 

Ca și în cazul tentativei de omor, procurorul Medina Nava a găsit un alt vinovat. De data aceasta, teoria propusă de anchetator era că Marcu se afla în zonă pentru a ucide un alt român din grupare, dar agentul lui de pază ripostase și-l împușcase în cap. 

În dosarul lui Medina Nava există un document care arată însă că nu au fost găsite urme de praf de pușcă pe mâinile agentului de pază.

În plus, o investigație mai veche a OCCRP a arătat că există numeroase inconsistențe în probele din dosar. La final, agentul de pază a fost absolvit de orice vină în cazul uciderii lui Marcu.

Medina Nava nu este singurul anchetator care a avut contact cu gruparea de pe Riviera Maya. În 2019, Moisés Méndez López, care a investigat uciderea lui Marcu, împreună cu Medina Nava, a fost surprins în Cancun în ipostaza de șofer al unui partener de afaceri al lui Tudor. Conform unor documente obținute de redacția mexicană Reforma, cei doi au fost opriți de forțele de ordine în legătură cu uciderea unui polițist într-un port de feriboturi. În 2021, Méndez López a fost arestat pentru că ar fi furat documente confidențiale legate de cazul pe care îl ancheta.

Martori și înregistrări

Într-o audiere recentă din instanță, o altă cunoștință a lui Marcu a contrazis versiunea procurorului Medina Nava. 

Acesta a spus că Marcu nu i-a mărturisit niciodată că fusese înjunghiat de doi mexicani, ci de Poenaru și încă un bărbat, care l-au atacat după ce i-au tăiat cauciucurile mașinii. 

Tot el a mai declarat că un fost angajat al lui Tudor i-a dat niște înregistrări. 

Una din acestea a ajuns în posesia OCCRP, dar și la autoritățile române, prin intermediul familiei lui Marcu. În una dintre înregistrări, un bărbat considerat a fi Tudor poate fi auzit cum îi indică unui fost asociat ce ar trebui să le spună procurorilor atunci când va fi întrebat despre tentativa de omor asupra lui Marcu. 

„O să îți dau întrebările înainte”, i-a zis Tudor fostului său colaborator. „Vorbești despre cum l-au bătut mexicanii. Le spui că tu ai ajuns când el era la spital”.

În aceste înregistrări, „Rechinul” face inclusiv amenințări la adresa procurorilor români. În altele, el se laudă că unul dintre prietenii lui lucrează la procuratura mexicană. 

Decizia judecătorilor români în dosarul tentativei de asasinat din Mexic urmează să fie pronunțată mâine, pe 6 decembrie. 

(Traducere și adaptare după o investigație OCCRP)

Attila Biro, Lilia Saúl Rodriguez, Jonny Wrate

CITIȚI ȘI

Gangsterii de pe Riviera Maya 

Bani ghiață

Universul gangsterilor