Platforma Beneficiarilor Covid

Mapăm achizițiile publice din 2020 pentru echipamente COVID și analizăm punctual tranzacțiile instituțiilor cu diferiți furnizori, conectați la politicieni sau la crima organizată, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei.

Primele 100 de companii beneficiare de contracte cu statul vor fi arhivate într-o bază de date care creează automat conexiuni vizuale între persoane și entități implicate în situații de interes.

În primele luni ale anului trecut, de pildă, statul a cheltuit peste 20 de milioane de euro pentru măști, mănuși de unică folosință, halate și combinezoane – multe dintre aceste mărfuri fiind contrafăcute, deci periculoase pentru sănătatea publică.

Proiectul nostru de data journalism #PlaformaBeneficiarilorCovid a fost al doilea selectat (din peste 200 de propuneri venite din 59 de țări) și va fi acoperit de bursele pentru jurnalism ale Universității Stanford din Statele Unite (John S. Knight Fellowships și Big Local News, finanțate de Google News Intiative).

Grantul se ridică la 20 de mii de dolari, sumă menită să susțină dezvoltarea softului și acțiunile a doi reporteri plus un editor, timp de șase luni.

Articole

Acțiune

Sprijină-ne munca

O mare parte din munca noastră se bazează pe voluntariat. Cu puțin mai multe resurse, am putea face mult mai multe.

Susține munca noastră!

Recomandări

Proiect

DOSARUL RETROCEDĂRILOR

Afacerile cu retrocedări din ultimii ani s-au transformat în cazuri spectaculoase de corupție, în care sunt anchetați și trimiși în judecătată foști și actuali demnitari, precum și procurori șefi. RISE Project prezintă interesele ascunse din […]

2 materiale în proiect
DOSARUL RETROCEDĂRILOR
Proiect

#Panama_Papers

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și a unor afaceriști controversați a căror activități au ruinat […]

22 materiale în proiect
#Panama_Papers
Proiect

OAMENI ȘI MĂȘTI

Investigația RISE urmărește afacerile cu echipamente medicale și achizițiile de stat derulate în timpul pandemiei cu noul coronavirus.

4 materiale în proiect
OAMENI ȘI MĂȘTI
Proiect

RESURSELE ROMANIEI

RISE Project va arăta într-o serie de investigații cine sunt stăpânii subsolului românesc.

30 materiale în proiect
RESURSELE ROMANIEI
Proiect

Orașul subteran

„Orașul subteran” – serie de articole despre felul în care au fost retrocedate terenuri în Sectorul 6 în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș (2004-2008). Împletindu-se cu firul unei anchete DNA incomplete, […]

15 materiale în proiect
Orașul subteran
Proiect

Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 3: Corupția în domeniul sănătății. Partea I 

Corupția în domeniul sănătății este, din păcate, larg răspândită în mare parte din Europa de Est. În România, recentele rechizitorii evidențiază rolul personalului medical în deturnarea fondurilor de la serviciile de îngrijire a pacienților. În […]

Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 3: Corupția în domeniul sănătății. Partea I