Necesitatea reducerii emisiilor cu efect de seră, dar și dependența Europei de combustibilii fosili, a determinat Uniunea Europeană să ridice constant procentul de energie verde la care statele membre trebuie să ajungă până în anul 2030.
Certificatele verzi și fondurile puse la bătaie pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă au generat un conflict între agricultură și investitori, miza fiind terenurile agricole.
Împreună cu platforma de investigații Bird.bg din Bulgaria, RISE Project deschide o nouă serie de investigații despre dedesubturile afacerilor cu energie regenerabilă.
Am descoperit cum suprafețe mari de pământ fertil au fost declasificate pentru a deschide calea proiectelor fotovoltaice, în contextul în care o treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone cu risc de deșertificare.
În loc să-și protejeze fermierii și terenurile, statul român a preferat să-și relaxeze legile în fața investitorilor și să propună desființarea singurei instituții care păzea solurile României. Instituția care deține toate datele referitoare la calitatea solului, OSPA (Oficiile de studii pedologice şi agrochimice) este în pericol de desființare.
O luptă similară, energie verde versus hrană, se dă și în țara vecină. Partenerii bulgari au investigat modul în care cel mai mare parc fotovoltaic din Balcani este construit pe terenuri agricole furate și păduri tăiate ilegal. Jurnaliștii de la BIRD au descoperit infracțiuni împotriva mediului, corupție politică și folosirea abuzivă a fondurilor publice.