Adevărul despre Crescent

Din arhive și baze de date ale mai multor țări, RISE Project a obținut zeci de documente care arată, pas cu pas, cum a devenit Dan Voiculescu „oligarhul” de azi.
CNSAS a dezgropat legăturile lui Voiculescu cu Securitatea și instanța a decis că acesta a colaborat cu aparatul represiv ceaușist. Rămân însă nedeslușite acel momentul 0, primul milion sau numele și prenumele celor care au ridicat unul dintre cele mai influente conglomerate politico-financiare de după 1989.
Începuturile lui Voiculescu, omul de afaceri, sunt strâns legate de grupul de companii Crescent, firme prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România în anii ’80. Crescent a avut însă un impact foarte mare în economia românească și după 1989. Voiculescu a fost chestionat recent de către judecători despre beneficiarii reali ai Crescent, cu ocazia audierilor în dosarul penal în care este acuzat de spălare de bani în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare- ICA.
El a publicat, în 2001, o carte numită „Adevărul despre Crescent” în care și-a propus să demonteze speculațiile publice pe tema legăturilor sale cu firma Crescent și cu Securitatea.
RISE Project va prezintă însă o radiografie a afacerii Crescent-Voiculescu prin prisma unor documente obținute din arhive și baze de date din străinătate.
Vom publica, în premieră, pe parcursul următoarelor săptămâni documente din Statele Unite, Austria, Marea Britanie, Cipru și alte țări, documente care vor arăta o față necunoscută a afacerii Crescent-Voiculescu. Vom folosi, în oglindă, atunci când este poisibil, afirmațiile lui Dan Voiculescu despre Crescent din cartea mai sus amintită.

Articole

Acțiune

Sprijină-ne munca

O mare parte din munca noastră se bazează pe voluntariat. Cu puțin mai multe resurse, am putea face mult mai multe.

Susține munca noastră!

Recomandări

Proiect

Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 4: Corupția în domeniul sănătății. Partea a II-a

Zeci de mii de maghiari se află pe liste lungi de așteptare pentru îngrijiri medicale din cauza întârzierilor dintr-un sistem de sănătate corupt. Reporterii de investigație au descoperit că guvernul lui Viktor Orban a cheltuit […]

Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 4: Corupția în domeniul sănătății. Partea a II-a
Proiect

OAMENI ȘI MĂȘTI

Investigația RISE urmărește afacerile cu echipamente medicale și achizițiile de stat derulate în timpul pandemiei cu noul coronavirus.

4 materiale în proiect
OAMENI ȘI MĂȘTI
Proiect

Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 2: Milioane furate din fondurile UE

Reporterii din rețeaua The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au descoperit în ultimul deceniu zeci de fraude cu fonduri UE. În Republica Cehă, Investigace.cz relatează că societăți care au legătură cu fostul prim-ministru […]

Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 2: Milioane furate din fondurile UE
Proiect

CUMETRII CU AUTORITATE

„Nu sunt pregătit să plec din funcția asta.” Așa răspunde Florin Mitulețu-Buică, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), după ce a capturat instituția și a transformat-o într-o scenă pestriță a nepotismelor. Cântărețe, moderatori TV, rude ale […]

CUMETRII CU AUTORITATE
Proiect

Conexiunea “Barça”- Gheara

23 martie 2011. București. Gruparea lui Nicu Gheară și un director al clubului FC Barcelona își unesc interesele într-o afacere pe malul Dâmboviței. Asociatul  lor este un afacerist spaniol condamnat penal în Peninsula Iberică pentru […]

6 materiale în proiect
Conexiunea “Barça”- Gheara