Care este legătura dintre inculpatul Țârdea din România și șeful Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) din Republica Moldova?
Răspuns corect: un joc de noroc televizat.
De fapt, Paul Petre Țârdea aplică la Chișinău rețeta concursurilor “Eurotombola” (Prima TV) și “Tombola Câștigătorilor” (TVR 2) care l-au propulsat în centrul a două scandaluri publice la București.
Acum, se numește “Euro Bingo” și este un proiect al firmei Galisa-Lux SRL – înființată la Chișinău acum zece luni – în iulie 2011. În această companie, Țârdea este asociat direct cu familia lui Igor Bodorin, directorul SPPS. Inițial, pentru ei a lucrat și Victor Cătan, fost ministru de Interne al Moldovei
CINE ESTE IGOR BODORIN: General-maior. Este directorul SPPS din 2007, fiind numit în această funcție de fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Înainte să conducă SPPS, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofițer în ministerul moldovean al Afacerilor Interne.
CE ESTE SPPS: Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat este echivalentul moldovenesc al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) din România. Este o autoritate administrativă centrală cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova şi a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Moldova. SPPS asigură paza sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.
CINE ESTE PAUL PETRE TARDEA: Țârdea este judecat pentru una dintre cele mai mari fraude bancare din istoria României: cazul “BCR Novaci” – soldat cu un prejudiciu de peste 50 milioane de euro. Prima instanta l-a condamnat pe Țârdea la 8 ani și șase luni de închisoare. Inainte de 1989, el a mai fost pedepsit pentru trafic de influență si înșelăciune. Ulterior, Tardea a fost implicat și în scandalurile “Bankcoop”, “Euro Tombola” și “Tombola TVR”.
Miza: televiziunea de stat
Inițiatorii “Euro Bingo” vizează chiar televiziunea de stat “Moldova 1” cu acoperire în toate colțurile republicii. La o lună și jumătate după ce firma Galisa-Lux s-a înființat, reprezentanții societății au început demersurile pentru introducerea emisiunii-concurs în grila de programe a postului TV.
Oficial, prima acțiune a avut loc la întrunirea Consiliului de Observatori (CO) al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” din 1 septembrie 2011. Procesul verbal al ședinței consemnează sec: “Reprezentanţii Galisa-Lux SRL au relatat despre intenţia de a realiza o emisiune de divertisment <Euro Bingo> la TV Moldova 1, cu difuzare în orele de maximă audienţă în ziua de duminică. Membrii CO au adresat întrebări de precizare şi au împuternicit preşedintele Companiei cu dreptul să iniţieze negocieri şi să semneze contractul cu „Galisa-Lux SRL privind realizarea programului. Adiţional, Preşedintele CO a menţionat că contractul va intra în vigoare după aprobarea acestuia de către Consiliul de Observatori şi modificarea grilei de emisie a serviciului de programe <Moldova 1>. S-a votat: <Pentru> în unanimitate, cu 6 voturi.”
La ședință, reprezentanții Galisa-Lux au fost Victor Pasecinic și Andrei Țârdea.
Primul este moldovean și nașul de cununie al lui Igor Bodorin, directorul SPPS.
Al doilea este fiul lui Paul Petre Țârdea și cel care a produs, la vedere, emisiunea “Tombola Câștigătorilor” difuzată de TVR în 2009 și intrată în incapacitate de plată după doar două luni.
“Profit din lozuri”
Raisa Lozinschi-Hadei, unul dintre membrii CO „Teleradio Moldova”, povestește cum reprezentanții Galisa-Lux au pus problema la întrunirea din septembrie: “Ei au promis sa plătească toate resursele <Moldova 1> care vor fi folosite în show. Și-au asumat cheltuielile pentru tot, ba chiar publicitatea urma să fie încasată de Moldova 1. Făcuseră și niște calcule, nu le mai țin minte acum, dar în faza ședinței de la CO, firma Galisa-Lux nu avea încă licență de la Camera de Licențiere a Moldovei. Ei vor să facă profit din vânzarea biletelor, a <lozurilor> – așa cum le–au numit ei. Au prezentat și un regulament de funcționare, diferit de ce s-a facut similar aici. Oricum, CO nu era atât de important în etapa aia. Ei făceau un fel de presiune mai ales asupra Camerei de Licențiere. Chiar au inceput să promoveze agresiv lansarea showului în presă.”, a povestit Rasa Lozinshi-Hadei.
Într-adevăr, în iarna acestui an, firma Galisa-Lux a susținut în ziarele din Republica Moldova o amplă campanie publicitară prin care promova jocul “Euro-Bingo”. În acel moment, compania nu avea licența luată, dar între timp, procedurile au fost inițiate. Legislația din Moldova prevede că taxa pentru acest tip de joc de noroc este 28 la sută din costul total anunţat al biletelor de loterie.
Raisa Lozinshi-Hadei pretinde că știa cine e Țârdea: “Eu l-am intrebat pe fiul său despre problemele cu TVR. Ăsta bâlbâia că TVR a iesit mai că în câstig cu el. Cică rămăsese o datorie de numai vreo 9000 de dolari, dar le-au lăsat decorul.”
Gruparea moldo-română
Firma care negociază loteria televizată cu postul public din Moldova a fost înregistrata anul trecut, pe 15 iulie.
Grosul participațiilor (50%) în SRL-ul Galisa-Lux sunt pe numele Lilianei Bodorin – soția generalului Igor Bodorin, șeful SPPS. De fapt, în acte, familia șefului de serviciu special deține controlul: încă un procent din societate îi revine lui Victor Pasecinic – nașul de cununie al soților Bodorin. Același Pasecinic este și administratorul companiei. Altfel spus, “partea moldovenească” gestionează formal 51% din afacere.
Restul (49%) se împarte frățește între doi români: controversatul Paul Petre Țârdea și tovarășul său mai vechi de afaceri, Marian Budăi. Acesta din urmă deține mai multe case de amanet și schimb valutar în România, iar într-una dintre afaceri a fost partener cu fiul fostului senator Ion Basgan. La rândul lui, Basgan e asociatul tradițional al lui Petre Paul Țârdea, dar și girantul acestuia pentru un împrumut de 300.000 de euro luat de la familia Spirea – unii dintre mogulii români ai asfaltului.
În ultimul an, Budăi și Țârdea au călătorit împreună de nenumărate ori în Republica Moldova. Oamenii care exportă bingo televizat peste Prut mai au la Chișinău o firmă de consultanță (Job Shipping 2001) înregistrată acum 11 ani.
În România, Marian Budăi are și o afacere turistică dezvoltată în stațiunile Predeal, Cheia și Mamaia. Aici, Budăi este partener cu propriul său cumnat, Ion Dinu – fost colonel român de Poliție -, dar și cu Ion Șuteu și Loreley Petrescu. Ultimii doi, tată și fiică, sunt cunoscuți în județul Brașov pentru activitățile de cămătărie investigate de procurori. Loreley Petrescu a fost asociată într-o firmă de import-export cu Ada Stolojan – fiica euro-parlamentarului Theodor Stolojan – fostă patroană de hotel în Predeal.
“Jumătate din Ministerul de Interne a lucrat pentru mine”
Asocierea dintre Țârdea și șeful unui serviciu special al Republicii Moldova e subiect tabu pentru cei implicați.
Inițial, Paul Petre Țârdea n-a vrut să comenteaze nimic. Nici fiul său, Andrei, nu e foarte comunicativ acum, deși el apare des în presa tabloidă de la București: “Nu am nimic de declarat. Este dreptul meu să nu răspund la niciuna dintre întrebările voastre. N-aș vrea să vă irosesc timpul, așa că vă spun că n-am nimic de spus. Nici eu, nici tatăl meu.”
Ulterior, Țârdea-tatăl a izbucnit: “Pe mine, nu m-au nenorocit procurorii, polițiștii sau judecătorii, ci presa! Cum l-am cunoscut eu pe generalul Bodorin? No comment! Vă zic doar că Marian Budăi, cu care eu sunt prieten de peste 20 de ani, m-a adus în Moldova. Da, am băgat bani mulți în afacerea <Euro Bingo>. Nu vă interesează cât. Mulți bani! E adevarat, pentru mine a lucrat jumătate din Ministerul de Interne moldovenesc, ma refer la ofițeri ieșiți la pensie. Acum risc să pierd toți banii, din cauza licenței. Mai bine scrieți despre asta!”, a tunat Petre Paul Țârdea.
Bodorin: “Soția mea face afaceri cu cine vrea”
Generalul Igor Bodorin, șeful SPPS Molodova, tratează pe scurt afacerea care vizează televizunea publică de la Chișinău: “Am auzit că domnul Țârdea are ceva probleme în România, dar nu știu mai multe. Eu am vorbit doar de câteva ori cu el. Soția mea face afaceri cu cine vrea, dar nu veți vorbi cu ea pentru că eu nu-s de acord să vă amestecați în viața noastră privată. Într-adevăr, Victor Pasecinic, administratorul Galisa-Lux, este nașul meu. Eu nu știu prea multe despre activitățile economice ale soției, dar vă spun doar că firma Galisa-Lux are în pregătire proiectul de <Euro Bingo> cu postul Moldova 1. Acum, rămâne să se aprecieze ei. Cu siguranță, însă, firma nu a mai organizat o tombolă până acum. Vă spun cu certitudine asta.”, susține Igor Bodorin.
Rețeaua militarizată
Într-o primă etapă, în proiectul “Euro Bingo” a fost implicat și Victor Cătan. General-maior de poliție, Cătan a fost ministrul de interne al Republicii Moldova în perioadele 1998-2000 și 2009 -2011. A mai îndeplinit și funcțiile de viceministru al Justiției și Internelor. Cătană este acum ofițer în rezervă, ceea ce îi permite calitatea de membru în principalul partid de guvernământ din Moldova, condus de premierul Vlad Filat.
În 2011, lui Victor Cătan, proaspăt eliberat din funcția de ministru, i s-a propus să lucreze pentru firma Galisa-Lux. A acceptat. După mai puțin de un an, într-o zi de aprilie, Cătan a povestit reporterilor RISE Project cu care s-a întâlnit la Chișinău: “Pe mine m-a cooptat un biznismen moldovean, Vasile Zetea. El se ocupa inițial de afacere. Îl știam de mai demult. Zetea a lucrat în guvern, în direcția de Turism. El îl cunoștea, la rândul lui, pe Marian Budăi din România. Acesta a venit la Zetea cu ideea. Oricum, Zetea n-a rămas mult în schemă: el s-a retras din afacere și le-a predat participația în firmă.”
Afacerea loteriei televizate a fost gândită în termeni militari. O spune chiar ministrul Victor Cătan, din calitatea lui de <insider>: “Atunci, eram în faza de pregătire: înregistrarea firmei, obținere de licență și organizarea unei rețele teritoriale pe tot întinsul republicii Moldova care să vândă bilete <Euro Bingo>. Această rețea era constituită din ofițeri de poliție în rezervă. Obiectiv vorbind, folosind ofițerii de poliție ai o serie de avantaje: sunt disciplinați și se pot organiza bine. Orice ofițer care activează într-un raion molodvenesc are autoritate mare. Iar la noi, corupția e și ea mare. De pildă, un organ de control te poate băga într-o situație în care nu poți activa, iar ei pot asigura acoperirea. Sigur, inițiatorii ei se găndeau la protecție, influență. Vor să scoată bani mulți. Numai că Țârdea are următoarea tactică: zicea să luăm echipamente, recuzită, materiale care să fie plătite ulterior din încasări. Am organizat ștate de plată și bugetele încă de la început. Văzând că salariile noastre sunt mari pe hârtie, deși ei nu dau niciun ban – suspiciunile au apărut,“, povestește Victor Cătan.
Bodorin, informat de fostul ministru de Interne
Intrigat, Victor Cătan a decis să-l verifice polițienește pe românul Țârdea, chiar la el acasă: “Eu am apelat la colegii din România care m-au informat prompt. Nu mai aveam ce să caut în firma aia, cu escrocii ăștia. Știam că Igor Bodorin era în afacere. El însă e general în funcție, șef SPPS, și îi este interzis de lege. Acum, fiecare cu mintea lui… Eu, imediat cum am primit informațiile despre Țârdea, m-am dus la Bodorin la birou, în audiență, și i-am comunicat. Mă rog, noi suntem în relații colegiale, soția lui e în firmă, așa că era corect să-i spun.”, a adăugat Victor Cătan.
Ex-ministrul moldovean de Interne nu mai știe exact ce polițiști în rezervă mai lucrează acum pentru Țârdea și soția lui Bodorin: “În anturajul lor au rămas doi-trei ofițeri, din câte știu eu. Unul dintre ei chiar are nevoie de bani pentru că soția lui e bolnavă de cancer. Dar principalii cu care am lucrat eu, Mihai Ciubotarie și Valeriu Oprea, au ieșit și ei. Vedeți, însă, unde stă Țârdea când vine în Moldova: în casa unui colaborator al SPPS, ieșit la pensie.”, își încheie povestea Victor Cătan.
Citeste si Avionul condamnatilor
Mihai Munteanu