O grupare investigată de procurori și-a subordonat două dintre societățile de investiții la care populația a primit acțiuni în cadrul programului de privatizare în masă. Liderii grupării au pompat zeci de milioane de lei din banii SIF în propriile afaceri.
SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, societățile de investiții percheziționate pe 8 decembrie de procurori și suspendate de la bursă, au fost administrate în ultimul an de un grup de afaceriști, avocați și de rudele acestora – rețea investigată pentru delapidare și manipularea pieței bursiere.
În dosar a fost acuzat inclusiv președintele SIF Banat Crișana, Dragoș Bîlteanu, după percheziții și audieri maraton ale Direcției pentru Investigarea a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorismului (DIICOT). (Detalii, AICI).
Prejudiciul estimat de procurori în acest caz ar fi de peste 50 de milioane de lei, bani care ar fi fost sifonați către firme ale grupării Bîlteanu și ale avocaților săi.
Înființate în anii’90, societățile de investiții au fost practic vehiculele prin care o felie importantă din economia națională a fost împărțită populației după căderea regimului comunist. Milioane de români au primit astfel gratuit acțiuni la cele cinci societăți de investiții distribuite pe regiuni istorice: SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, SIF Moldova, SIF Transivania și SIF Oltenia. Fiecare SIF a primit la început pachete de acțiuni la sute de companii de stat, inclusiv la bănci.
Primele două, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, cu o avere cumulată de 2,5 de miliarde de lei și cu peste 350 de companii în portofoliu, au devenit în ultimii doi ani ținta unor operațiuni de preluare. Gruparea Bîlteanu a reușit să subordoneze administrarea celor două SIF-uri, caz fără precedent în istoria acestor fonduri, cu toate că legea lor de funcționare limitează drepturile de vot la un prag maxim de 5%.
Folosindu-se de companii offshore și de interpuși, gruparea a depășit în mai multe rânduri limita impusă de lege, fiind sancționată de arbitrul pieței de capital cu suspendarea temporară a dreptului de vot. Acționariatul difuz, cu milioane de acționari, le-a permis lui Bîlteanu și asociaților săi să-și impună oamenii în conducerile celor două SIF, fără ca ei să fie majoritari în societățile de investiții .
Oamenii grupării
Dragoș Bîlteanu, 37 de ani, președintele SIF Banat Crișana din decembrie 2012. De-a lungul anilor, Bîlteanu a fost implicat în peste 70 de firme, multe cu profil imobiliar. Tatăl său Gheorghe Bîlteanu este membru al Consiliului Reprezentanților de la SIF Muntenia. Alți parteneri ai săi figurează în conducerile celor două SIF-uri. Cei doi Bîlteanu au fost ieri, 8 decembrie, audiați în dosarul DIICOT.
Najib El Lakis, 51 de ani, afacerist libanez, implicat în zeci de afaceri la București. Membru în CA la SIF Banat Crișana, El Lakis l-a secondat pe Bîlteanu în asaltul asupra celor două societăți de investiții. Ruda sa Ali Lakis, 33 de ani, a demisionat vineri, 5 decembrie, din funcția de administrator la SIF Banat Crișana, cu doar trei zile înainte de acuzațiile procurorilor. Ali a finanțat, via Cipru, mai multe achiziții ale lui Bîlteanu și El Lakis. Ultimul este anchetat de asemenea de procurori. Potrivit propriului CV, Ali Lakis a fost până în 2006 responsabilul cu auditul în Ministerul Apărării din Liban.
Ștefan Dumitru. Vicepreședintele SIF Banat Crișana. În calitate de avocat a fost împuternicit de un offshore cipriot implicat în tranzacțiile cu acțiuni SIF, alături de Bîlteanu și El Lakis.
Andrei Diaconescu. Consultant la Capital Partners SRL, firmă înființată de Dragoș Bîlteanu în urmă cu zece ani. Implicat în mai multe afaceri, Diaconescu a mai fost administrator la ziarul Adevărul, în 2005, reprezentând-o pe fiica lui Dumitru Tinu, fostul acționar și director al cotidianului, precum și prieten declarat al lui Viorel Hrebenciuc. Diaconescu este membru în Consiliul Reprezentanților de la SIF Muntenia, alături de avocații lui Hrebenciuc și de tatăl lui Dragoș Bîlteanu.
Nicolae Mergeani și Victor Adrian Prodan, avocați ai lui Viorel Hrebenciuc și consultanți ai lui Bîlteanu. Cei doi au fost puși sub acuzare și în dosarul retrocedărilor în care este arestat atât liderul PSD, cât și fiul său Andrei Hrebenciuc (Detalii, AICI). O firmă a avocaților a fost implicată într-o tranzacție dintre SIF Banat Crișana și o companie turistică înființată de cuplul Bîlteanu – El Lakis, companie în care SIF a pompat milioane de lei. Ulterior, avocații au devenit membri în Consiliul Reprezentanților de la SIF Muntenia.
Afacerea avocaților
Prima tranzacție importantă pe care a făcut-o noua conducere de la SIF Banat Crișana a fost să cumpere în 2013 Azuga Turism SA, firmă care deținea un hotel și mai multe terenuri în stațiunea montană.
Firma de turism a fost desprinsă în 2011 din Romenergo SA, afacere controlată de către cei doi șefi ai SIF.
Romenergo Holding Limited, offshore-ul lui Bîlteanu și El Lakis, a cedat în 2012 afacerea din Azuga către o firmă avocaților Nicolae Mergeani și Victor Prodan. La conducerea firmei de turism a fost numită atunci Carmen Elisabeta Drăgoi, complice cu Andrei Hrebenciuc în preluarea a 12.000 de hectare retrocedate ilegal, afacere pentru care el a fost arestat în octombrie 2014. Drăgoi a mai administrat și o afacere a fiului lui lui Dorin Cocoș despre care RISE Project a scris aici AICI.
Ulterior, Mergeani și Prodan au fost aleși în Consiliul Reprezentanților de la SIF Muntenia, societate subordonată între timp aceleiași grupări.
La rândul său, Andrei Hrebenciuc a fost coleg cu Bîlteanu și El Lakis în consiliul de administrație Biofarm SA, companie controlată de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia. În afacerea farmaceutică, Hrebenciuc jr. reprezenta interesele SIF-ului din Moldova, al cărui administrator era din 2013.
În cele câteva luni de administrare, firma avocaților a luat un credit de 6,4 milioane de lei ca să refinanțeze un împrumut mai vechi al Romenergo. Pentru finanțarea creditului, SIF Banat Crișana a majorat capitalul social al firmei de turism cu 9,1 milioane de lei. În total, SIF a investit în această afacere aproape 25 de milioane de lei, în condițiile în care nu le-a distribuit niciun leu ca dividende propriilor acționari, iar firma de turism și-a închis temporar activitatea.
Tranzacții încrucișate
SIF Banat Crișana a mai investit în iunie 2013 alte 26,9 milioane de lei în obligațiuni Romernergo SA, companie prin intermediul căreia Bîlteanu și El Lakis dețineau 5% din acțiunile aceluiași SIF.
SIF-ul a cumpărat obligațiunile în condițiile în care acțiunile Romenergo erau gajate de patru luni la o bancă. Firma cipriotă Romenergo Holdings Limited a garantat împrumutul bancar cu pachetul de 99,9% pe care îl deținea în Romenergo SA.
În aceeași perioadă, arbitrul pieței de capital anunța mecanismul prin care Romenergo acționa concentrat la SIF împreună cu altă firmă cipriotă Aktra Holdings Limited și cu afaceriștii Bîlteanu și El Lakis. Potrivit Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cei doi controlau împreună cu cele două firme 8,95% din SIF, peste limita legală de 5%.
Offshore-ul Aktra Holdings era înregistrat în Cipru pe numele unui vechi asociat al lui Bîlteanu, Ion Berciu. Împuternicit al acelaiași firme cipriote a fost avocatul Ștefan Dumitru, care a devenit ulterior vicepreședintele SIF. CNVM a analizat atunci și un împrumut între Aktra Holdings și o altă companie din Cipru, Nazerman Enterprises Limited – apropiată de aceeași grupare. De altfel, cele două offshore-uri au deținut împreună un alt SRL administrat de Dragoș Bîlteanu.
Un an mai târziu, în martie 2014, arbitrul pieței a suspendat drepturile de vot ale grupării, după ce a analizat o altă concentrare care depășea limita legală. La acel moment, șefii SIF mai achiziționaseră acțiuni prin alte două companii din Belize: Smalling și, respectiv, Gardner Limited. Achizițiile celor două offshore au fost finanțate printr-o firmă din Cipru a lui Ali Lakis, membru în Consiliul de Administrație al SIF Banat Crișana. În total, la acel moment, grupul controla 11, 72%, de două ori mai mult decât limita legală, iar arbitrul pieței financiare i-a suspendat drepturile de vot și i-a fixat un termen de trei luni ca să revină la pragul maxim de deținere.