Răzvan Burleanu, candidat la șefia FRF, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal

Președintele Burleanu centrează, afaceristul Burleanu marchează/foto RISE Project

Președintele Burleanu centrează, afaceristul Burleanu marchează/foto: RISE Project

Președintele Federației de Minifotbal din România, Răzvan Burleanu, candidat la președinția Federației Române de Fotbal, își folosește funcția actuală pentru a face loc afacerilor personale pe care le deține în domeniul bazelor sportive.

Firma sa, Lider Sport, are în concesiune două terenuri primite de la primăriile din Onești și Ploiești.

Pentru a convinge primăriile din cele două orașe să scoată la licitație terenurile respective, Burleanu a făcut lobby în numele Federației de Minifotbal din România (FMR). Apoi, s-a prezentat la cele două licitații cu firma sa personală. Și la Onești, și la Ploiești, Lider Sport a câștigat concursul de oferte după ce a licitat cu prețul minim.

Răzvan Burleanu comentează suprapunerea calităților sale, de președinte al FMR și de patron al unei firme care face afaceri în domeniul bazelor sportive de minifotbal: „Nu consider că pot fi în conflict de interese”.

În lumea de amatori pe care minifotbalul o angrenează la nivel mondial, Burleanu are o poziție de primă mărime. Este președinte al Federației Europene de Minifotbal și vicepreședinte al Federației Internaționale de Minifotbal.

Răzvan Burleanu este unul dintre cei șapte care și-au depus candidatura la alegerile pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, alegeri programate săptămâna viitoare, pe 5 martie.

ACTUALIZARE (5 martie): Adunarea Generală a FRF l-a ales pe Răzvan Burleanu în funcția de președinte al fotbalului românesc, pentru următorii patru ani. Citiți, mai jos, o radiografie a practicilor pe care acesta le-a folosit în ultimii ani ca să își extindă afacerile personale într-un domeniu sportiv pe care, teoretic, trebuia doar să îl gestioneze.

Licitația de la Onești

În 2011, Răzvan Burleanu a adresat administrației din Onești, în numele Federației de Minifotbal din România, o scrisoare prin care solicita scoaterea la licitație a unui teren din oraș, în vederea amenajării unei baze sportive de minifotbal.

Consiliul Local Onești a răspuns favorabil acestei propuneri, în luna septembrie, votând concesionarea unui teren de 1.500 de mp, amplasat pe strada Perchiului.

O lună mai târziu, în octombrie, Primăria Onești a organizat licitația pentru selectarea unui ofertant.

După ce anunțul licitației a fost făcut public, Răzvan Burleanu a depus la Primăria Onești, în numele firmei sale personale, Lider Sport, o ofertă pentru concesionarea terenului din strada Perchiului.

Pentru ca procedura de atribuire a contractului de concesiune să se încheie într-un singur tur, legea impune ca la licitație să se prezinte minimum trei ofertanți. În caz contrar, licitația se reia, iar apoi – în eventualitatea în care tot nu se prezintă trei ofertanți – autoritățile au dreptul să aplice procedura negocierii directe.

Răzvan Burleanu nu a lăsat licitația la voia întâmplării. În paralel cu firma sa, Lider Sport, la licitație s-au înscris și Asociația Județeană de Minifotbal din Bacău (condusă de tatăl lui, Gheorghe Burleanu), și societatea Impact Sports & Entertainment (patronată de fratele lui, Cosmin-Ștefan Burleanu).

Au fost singurele trei oferte depuse. Toate trei au oferit prețul minim: 12 bani/lună/mp. Adică o redevență anuală de 2.160 de lei. Lider Sport a fost declarată câștigătoare, încheind contractul de concesiune pentru 25 de ani.

CITIȚI MAI JOS PROCESUL VERBAL AL LICITAȚIEI ORGANIZATE ÎN ONEȘTI


Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Spre deosebire de celelalte entități juridice controlate de familia Burleanu, Lider Sport s-a angajat să investească mai mulți bani în terenul de minifotbal (580.000 de lei), să finalizeze investiția într-un timp mai scurt (12 luni) și să creeze trei locuri de muncă.

Astăzi, baza sportivă din Onești este gata și a fost dată în folosință. Promisiunea creării locurilor de muncă nu a fost respectată. Lider Sport are un singur angajat.

Potrivit lui Răzvan Burleanu, acest singur angajat este tatăl lui, Gheorghe Burleanu. „La Onești, ne descurcăm cu minimum unul, maximum doi angajați. Nu ne putem permite să plătim mai mulți”, explică președintele FMR.

Asociație de familie

Asociația Județeană de Minifotbal Bacău – „competitorul” firmei Lider Sport la licitația organizată în Onești – nu este legată de Răzvan Burleanu doar prin intermediul  președintelui ei, Gheorghe Burleanu, tatăl patronului Lider Sport.

Întreaga familie Burleanu este membră a acestui ONG. Răzvan Burleanu e vicepreședinte, iar fratele lui mai mic, Cosmin-Ștefan, secretar. Asociația este înregistrată în apartamentul în care toți trei își au adresele de domiciliu.

În același apartament își avea sediul și firma Impact Sports & Entertainment, patronată de mezinul familiei, Cosmin-Ștefan Burleanu, celălalt „competitor” al firmei Lider Sport la concursul de oferte de la Onești.

Atât Asociația Județeană de Minifotbal Bacău, cât și Impact Sports & Entertainment au fost înființate în 2011, cu puține luni înainte de organizarea licitației din Onești. Asociația, cu doar două luni înainte, pe 1 septembrie, iar Impact Sports & Entertainment, cu opt luni înainte, la sfârșitul lunii februarie.

Impact Sports & Entertainment a fost radiată la distanță de un an după participarea la licitație, în octombrie 2012, fără să fi desfășurat vreodată o activitate economică.

INFOGRAFIE: Răzvan Burleanu a regizat de la un capăt la celălalt licitația organizată de Primăria Onești

Fratele mai mic al președintelui FMR, trimis în judecată pentru înșelăciune

Cosmin-Ștefan Burleanu, trimis în judecată pentru înșelăciune, și-a ajutat fratele să câștige licitația de la Onești

Cosmin-Ștefan Burleanu, trimis în judecată pentru înșelăciune, și-a ajutat fratele să câștige licitația de la Onești

Cosmin-Ștefan Burleanu – fratele mai mic al lui Răzvan Burleanu, ex-patron al Impact, Sports & Entertainment – este jurist de meserie.

În iunie 2013, el a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru fals în înscrisuri, înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

Potrivit procurorilor, Burleanu jr. practica avocatura fiind afiliat la un „barou fantomă” din Bacău, barou condus de avocatul Vasile Botomei. Acest barou, paralel celui legal constituit, își mărea numărul „profesioniștilor” afiliați cu sprijinul unui magistrat de la Judecătoria Bacău, judecătorul Vasile-Sorin Curpăn.

 

 

 

 

CITIȚI MAI JOS RECHIZITORIUL PRIN CARE COSMIN-ȘTEFAN BURLEANU A FOST TRIMIS ÎN JUDECATĂ


Cosmin-Ștefan Burleanu avea o colaborare strânsă la nivel „academic” cu Vasile-Sorin Curpăn. Cei doi au publicat împreună 61 de articole științifice și nouă cărți de drept – volume tipărite pe cheltuiala proprie. Procurorii mai spun că Burleanu jr. îl ajuta pe Curpăn să găsească absolvenți de Drept interesați să se alăture baroului care funcționa ilegal. La sugestia lui Cosmin-Ștefan Burleanu, Curpăn racola noi membri pentru „baroul fantomă” prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

2 august 2012, Primăria Ploiești

La mai puțin de un an de la „succesul” înregistrat la Onești, prin câștigarea licitației pentru concesionarea terenului de 1.500 de mp, Răzvan Burleanu și-a mai pus o dată în practică tactica managerială: lobby prin intermediul Federației de Minifotbal din România și concesiune prin intermediul firmei proprii, Lider Sport. De data aceasta, în Ploiești.

Pe 2 august 2012, în calitatea sa de președinte al FMR, Burleanu i-a scris primarului Iulian Bădescu (PSD) – nou ales în funcție – un memoriu prin care îl ruga să concesioneze, prin licitație, un teren intravilan, în vederea amenajării unei baze sportive de minifotbal.

Motivația, prezentată în scrisoare: „includerea municipiului Ploiești într-un proiect pilot demarat la nivel european de către European Minifootball Federation (n.r. – for condus tot de Burleanu) în ceea ce privește realizarea unor baze sportive moderne de minifotbal, destinate sportului de masă”.

În aceeași zi în care Burleanu a redactat scrisoarea, 2 august 2012, ea a și ajuns la primarul Iulian Bădescu. În aceeași zi, acesta a avizat favorabil solicitarea și a indicat locul în care se găsește terenul de care FMR avea nevoie pentru a-și derula proiectul: într-un parc unde deja există un teren de fotbal și altul de tenis, acoperite cu bitum.

Facsimil al scrisorii pe care Răzvan Burleanu i-a trimis-o lui Iulian Bădescu în ziua aceea de hiperactivitate administrativă, 2 august 2012

Facsimil al scrisorii pe care Răzvan Burleanu i-a trimis-o lui Iulian Bădescu în ziua aceea de hiperactivitate administrativă, 2 august 2012

Tot în aceeași zi, 2 august, scrisoarea lui Burleanu a ajuns și la directorul direcției de patrimoniu din Primărie, pentru a primi viză. Și, tot în aceeași zi, a ajuns și la directorul adjunct al Primăriei Ploiești.

Burleanu explică rapiditatea neobișnuită cu care cererea sa a fost soluționată: „E un proiect de maximă importanță pentru o autoritate locală. Scopul e să organizăm aici viitorul campionat național de minifotbal, iar eu doresc să organizăm aici și prima ediție de Liga Campionilor”.

Luată în evidență fără număr de înregistrare

Parcul ploieștean în care primarul Iulian Bădescu a hotărât, printr-o decizie fulger, că trebuie să se facă o bază sportivă de minifotbal, așa cum a solicitat Burleanu/foto: RISE Project

Parcul ploieștean în care primarul Iulian Bădescu a hotărât, printr-o decizie fulger, că trebuie să se facă o bază sportivă de minifotbal, așa cum a solicitat Burleanu/foto: RISE Project

Întrebat fiind cum a transmis scrisoarea la primăria Ploiești, astfel încât ea a fost dată în lucru imediat, în ziua în care fusese scrisă, Răzvan Burleanu spune: „Pur și simplu, am depus-o la registratură. La registratura Primăriei!”.

Totuși, scrisoarea – deși poartă patru mențiuni ale datei de 2 august 2012 – nu poartă urma niciunei ștampile de registratură și nici nu are număr de înregistrare.

Iulian Bădescu, primarul din Ploiești, nu a explicat RISE Project care a fost modalitatea prin care a luat în evidență scrisoarea venită de la președintele FMR.

Scrisoarea – în facsimil – este parte integrantă a unei hotărâri date de Consiliul Local Ploiești, în aprilie 2013. Poate fi citită pe site-ul Primăriei.

Este vorba de hotărârea de consiliu, votată în aprilie 2013, prin care administrația din Ploiești a aprobat cererea lui Burleanu și a scos la licitație un teren de 5.200 de mp pentru realizarea unei baze sportive de minifotbal.

Prin documentația de atribuire, aferentă caietului de sarcini pentru concesionarea a terenului de 5.200 de mp, Primăria Ploiești le-a impus tuturor participanților la licitație respectarea unei condiții eliminatorii. Aceea de a fi „acreditați” de Federația de Minifotbal din România, condusă de Răzvan Burleanu.

Altfel spus, președintele FMR era așezat în poziția de supervizor al licitației la care urma să participe cu firma sa personală.

Ce înseamnă această „acreditare” pe care ar fi trebuit să le-o acorde FMR firmelor participante la licitație? Burleanu oferă lămuriri: „Ca să fie acreditată de FMR, o firmă trebuie să-și dorească să fie implicată în fenomenul minifotbalistic. Să aibă experiență în organizarea competițiilor de minifotbal”.

De subliniat faptul că FMR – luată ca reper administrativ pentru validarea competitorilor licitației de la Ploiești – nu este recunoscută ca for sportiv de către statul român (neavând aviz de funcționare de la Ministerul Sporturilor).

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!
Documentația de atribuire îi obliga pe participanții la licitație să fie „acreditați” de federația condusă de Răzvan Burleanu

Documentația de atribuire îi obliga pe participanții la licitație să fie „acreditați” de federația condusă de Răzvan Burleanu

Firme competitoare cu aceeași adresă

La licitația pentru concesionarea terenului din Ploiești – organizată în iunie 2013 – s-au prezentat trei firme. Două din București și una din Bacău. Cea din Bacău a fost Lider Sport, a lui Răzvan Burleanu.

Toate cele trei firme au oferit redevența minimă pentru concesionarea terenului de 5.200 de mp: 3.144 de euro/an, contravaloarea chiriei unui apartament cu două camere în orașul Ploiești.

Concesiunea a fost adjudecată la acest preț, pentru 49 de ani, de către Lider Sport, firma lui Răzvan Burleanu.

Cele două companii din București care au participat la licitație – făcând concurență, pe hârtie, firmei lui Burleanu, fără să ridice prețul de pornire al licitației nici măcar cu un cent – se numesc Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect.

Prima este patronată de Răzvan-Mihai Burlacu (31 de ani), un tânăr specializat în afaceri cu mobilier urban și suprafețe pentru terenurile de sport.

Cea de-a doua, Eco Via Proiect, aparține lui Andrei Manea (28 de ani), dar a fost înființată de Manea în parteneriat cu același Răzvan-Mihai Burlacu – care, inițial, a deținut 90% din companie. Și Burlacu, și Manea sunt originari din Roșiorii de Vede.

Eco Via Proiect funcționează într-un apartament aflat în proprietatea Mondo Holding Concept.

O după-amiază de vară

Orice firmă interesată să concesioneze terenul de 5.200 de mp din Ploiești a avut la dispoziție intervalul 24 mai – 19 iunie pentru a depune oferte.

Dintre cele 22 de zile lucrătoare care există între aceste două date calendaristice, toate cele trei firme competitoare – Lider Sport, Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect – au făcut drumul la Primăria Ploiești în aceeași zi: în după-amiază zilei de 18 iunie. (A doua zi, la ora 9 dimineața, perioada de depunere a ofertelor ar fi expirat.)

Toate trei firmele care s-au înscris la licitația din Ploiești au depus ofertele în aceeași zi și aproape la aceeași oră

Toate trei firmele care s-au înscris la licitația din Ploiești au depus ofertele în aceeași zi și aproape la aceeași oră

Toate cele trei oferte au fost înregistrate una după alta, între ora 13:22 și ora 14:33.

Probabilitatea matematică pentru ca trei firme – acționând independent una de cealaltă – să aleagă, din 22 de zile posibile, aceeași zi și aproape aceeași oră pentru a se înscrie la o licitație este extrem de redusă.

Patronul Mondo Holding Concept, Răzvan-Mihai Burlacu, comentează această coincidență: „În ultimii ani, a început să devină o cutumă ca lumea să depună oferte pe ultima sută de metri. Depune în ultima clipă toată lumea. E isteria asta (…). De speța aceasta nu m-am ocupat eu personal. Sunt niște persoane din firmă care s-au ocupat, nu eu”.

CITIȚI MAI JOS PROCESUL VERBAL AL LICITAȚIEI DIN PLOIEȘTI


O suprapunere asemănătoare a datei de depunere a ofertelor s-a manifestat și la licitația de la Onești, unde familia președintelui Federației de Minifotbal din România, Răzvan Burleanu, a participat, prin trei entități juridice distincte, la competiția pentru adjudecarea terenului de 1.500 de mp.

Atunci, în octombrie 2011, s-au înscris la licitație – în aceeași zi, cu două zile lucrătoare înainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor – Asociația Județeană de Minifotbal Bacău (condusă de tatăl lui Răvan Burleanu) și firma Impact Sports & Entertainment (a fratelui lui Răzvan Burleanu).

Firma personală a președintelui FMR se înscrisese cu două săptămâni mai devreme.

9 milioane de euro, contracte cu statul

Mihai-Răzvan Burlacu, patronul Mondo Holding Concept, are o experiență bogată în materie de licitații publice. Mondo Holding Concept derulează numeroase afaceri cu statul în domeniul amenajării parcurilor și a suprafețelor de joacă.

Între august 2011 și februarie 2013, firma lui Mihai-Răzvan Burlacu a câștigat contracte publice în valoare de 40,2 milioane de lei (aproximativ 9,3 milioane de euro) – potrivit licitatiapublica.ro. Contractele au fost plătite de diverse primării din țară, inclusiv de primării din mediul rural, care au achiziționat servicii de amenajare a unor parcuri comunale.

Și Eco Via Proiect, societatea înființată de Burlacu, dar controlată, azi, de Andrei Manea, este o firmă profitabilă.

Spre deosebire de competitoarele sale – Mondo Holding Concept și Eco Via Proiect – Lider Sport, firma președintelui FMR, a raportat pierderi continue de la înființare, în 2006, și până în 2012.

Răzvan Burleanu, în noiembrie, la lansarea candidaturii pentru președinția FRF Sursa: RISE Project

Răzvan Burleanu, în noiembrie, la lansarea candidaturii pentru președinția FRF Sursa: RISE Project

Totuși, comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru concesionarea parcului din Ploiești, formată din funcționari ai administrației și consilieri locali, a considerat că, dintre cele trei firme înscrise la licitație, Lider Sport este cea mai capabilă din punct de vedere economico-financiar (sic!).

De altfel, Lider Sport a fost declarată câștigătoare a licitației cu un punctaj maxim: 100 de puncte din 100 posibile.

Răzvan-Mihai Burlacu, patronul Mondo Holding Concept, spune că nu știe de ce a pierdut licitația de la Ploiești. Mai spune că nu îl cunoaște personal pe președintele Federației de Minifotbal din România. Dar adaugă: „Am impresia că ceva colaboratori de-ai mei îl cunosc mai bine. (…) Pare un băiat serios. Acuma, ce să vă mai zic, eu îi doresc succes!”. (n.r. – la candidatura pentru președinția Federației Române de Fotbal).

Diminuarea spațiilor verzi cu 570 de mp

Ulterior adjudecării licitației din iunie 2013, Răvan Burleanu a fost nevoit să realizeze pentru firma sa, Lider Sport, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să remodeleze cei 5.200 de mp pe care îi primise în concesiune în parcul din Ploiești.

PUZ-ul urma să redefinească forma parcului: trebuia să facă loc unei construcții în parc (clădire administrativă a bazei sportive, inclusiv minibar și spații de alimentație publică), unei parcări, unor tribune și a trei terenuri de minifotbal. Două dintre ele în dimensiune clasică, de 800 de mp, și altul mai mic, de 200 de mp, pentru tenis cu piciorul.

Burleanu a transmis Agenției pentru Protecția Mediului – în cadrul procedurii de obținere a acordului de mediu, obligatorie pentru investiția pe care dorea să o facă – că baza sa sportivă va fi construită „pe actualele zone betonate” ale parcului. Adică pe terenul de fotbal și cel de tenis care deja există acolo.

În realitate, prin PUZ-ul promovat de Lider Sport, noua bază sportivă nu se suprapune doar zonelor gata asfaltate, ci, suplimentar, duce la diminuarea spațiilor verzi cu alți 570 de mp.

Perioada de consultare a populației – și ea obligatorie în cazul avizării unui PUZ – a fost de două săptămâni, între 13 august și 27 august 2013. Cu toate acestea, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei Ploiești a avizat PUZ-ul Lider Sport cu o zi înainte de încheierea acestei perioade, pe 26 august.

Avizul favorabil pentru PUZ-ul Lider Sport a fost emis cu o zi înainte de terminarea perioadei de consultare a populației

Avizul favorabil pentru PUZ-ul Lider Sport a fost emis cu o zi înainte de terminarea perioadei de consultare a populației

 

Tăierea arborilor

Răzvan Burleanu a tăiat trei stejari în parcul pe care l-a concesionat în Ploiești Sursa: RISE Project

Răzvan Burleanu a tăiat trei stejari în parcul pe care l-a concesionat în Ploiești/foto: RISE Project

După ce PUZ-ul pentru reconfigurarea terenului de 5.200 de mp a fost votat în Consiliul Local Ploiești, Burleanu a cerut aprobare să taie nouă arbori din parcul în care urma să-și ridice baza sportivă. Trei dintre aceștia erau stejari cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

Arborii au fost doborâți pe 12 noiembrie 2013.

Potrivit unui răspuns pe care Garda de Mediu Prahova l-a transmis RISE Project, Serviciul de Gospodărire Urbană a Orașului – cel care gestionează spațiile verzi din localitate – a emis avizul intern pentru tăierea pomilor la o zi după ce aceștia fuseseră doborâți, pe 13 noiembrie. Garda de Mediu Prahova a mai comunicat RISE Project că, ulterior doborârii celor nouă arbori, Lider Sport, firma lui Răzvan Burleanu, a formulat o nouă cerere, pentru tăierea altor pomi din parc. Solicitarea nu a mai fost, de data aceasta, aprobată.

 

13. stejar taiat, panoramio

Unul dintre stejarii care au fost retezați de Burleanu/sursa: Panoramio

„Singurul meu business”

Președintele FMR comentează suprapunerea calităților sale: cea de șef de federație și cea de om de afaceri care beneficiază direct de pe urma lobby-ului făcut tot de el, în numele federației: „Eu mi-am investit toți banii în minifotbal  pentru a transmite un mesaj de încredere că în fenomenul ăsta merită să investești. (…) Singurul business în care m-am implicat a fost acesta de minifotbal, în care mi-am pus toată expertiza. Vreau să dezvolt ceva în ceea ce privește sportul de masă, exclusiv pentru amatori. Nu consider că pot fi în conflict de interese”.

Potrivit lui Răzvan Burleanu, cele mai consistente venituri ale sale provin din activități de „trainer”. Președintele FMR ține cursuri în domeniul „leadership-ului”, al „bunei guvernanțe” și al modului în care funcționează instituțiile la nivel european. Este membru fondator și președinte al Institutului pentru Demcorație Participativă – „Qvorum”, un ONG ca are ca misiune statutară „Elaborarea și îmbunătățirea procedurilor democratice în România, în spiritul principiilor europene”.

 

Ionuț Stănescu 

La documentarea articolului a contribuit și Lucian Bogdănel (Bacău).

Articol documentat cu sprijinul licitatiapublica.ro şi vrajitorul.eu.

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!