DUBAI: CARTIERUL MOSCOVA

Rușii au investit masiv în case și apartamente în Dubai, cunoscutul paradis fiscal din Emiratele Arabe Unite. O nouă scurgere de date cu proprietățile din Dubai scoate la iveală străinii care și-au plasat aici banii în apartamente de lux și vile, iar cetățenii ruși domină topul investițiilor. Lista include peste 100 de ruși care fac parte din elita politică și financiară a Moscovei, unii sunt apropiați ai Kremlinului, alții sunt aflați deja sub sancțiuni internaționale.

“Este prima dată când avem o evaluare netă a proprietăților deținute într-un paradis fiscal”, a spus Gabriel Zucman, un profesor asociat la Universitatea Berkeley din San Francisco, contactat în cadrul proiectului jurnalistic internațional. Zucman este unul dintre cei mai importanți experți în paradisuri fiscale și a urmărit cercetarea privind datele despre proprietățile din Dubai. 

Informațiile datează din 2020 și au fost obținute de Centrul pentru Studii Avansate de Apărare (C4ADS), o organizație non-profit cu sediul în Washington, care cercetează criminalitatea și conflictele internaționale. Datele au ajuns apoi la publicația norvegiană E24 care a coordonat investigația jurnalistică și la care au participat peste 20 de publicații, printre care și OCCRP, organizație la care este afiliată și RISE Project. 

Valorile proprietăților sunt estimate pe baza calculelor făcute de cercetătorii de la Universitatea norvegiană de Științe ale Vieții (NMBU). Valoarea fiecărei proprietăți a fost calculată la nivelul anului 2020, folosind date din tranzacții anonime ajustate la zone și la dimensiunile proprietăților. 

Palm Jumeirah, una din peninsulele create artificial în Dubai Foto: Richard Schneider

Demnitarul din Donețk. Parlamentarul rus Alexander Boroday deține un apartament de 104 mp în complexul Grandeur Residences-Maurya din Palm Jumeirah, o peninsulă construită artificial în formă de palmier.

Proprietatea lui este evaluată la 410.000 de dolari. 

Alexander Boroday Foto: duma.gov.ru

Pașaportul pe care l-a folosit pentru a înregistra proprietatea pe numele lui sugerează că a cumpărat-o între 2012 și 2017, o perioadă care se suprapune cu ascensiunea lui politică. 

La începutul lui 2014, Boroday a devenit premierul auto-proclamatei Republici Donețk, o zonă pro-rusă din Ucraina. După câteva luni i-a cedat locul lui Alexander Zakharechenko și a devenit consilierul acestuia. 

Ascensiunea lui avea loc pe fondul primei invazii ruse în Ucraina, în 2014, când Kremlinul a anexat și peninsula Crimeea.

În prezent, demnitarul rus se află pe lista sancțiunilor impuse de SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Elveția, Canada și Australia. 

Roman Lyabikhnov, un parlamentar rus, deține și el un apartament de 109 mp în clădirea Amwaj 4, parte a proiectului Marina. Valorează în jur de 430.000 de dolari. Este și el pe lista sancțiunilor internaționale. 

În schimb, oligarhul rus Dmitry Rybolovlev apare cu o vilă estimată la peste 3,5 milioane de dolari în Palm Jumeirah. Spre deosebire de alți oligarhi, Rybolovlev a stat departe de politică și a locuit în ultimii ani în Europa, după ce a fost forțat să-și vândă acțiunile din compania Uralkali, un important producător de îngrășăminte din Rusia. 

Președintele AS Monaco Dmitry Rybolovlev (S) discută cu Prințul Albert II of Monaco (D) înainte de Champions League 17 martie 2015 Foto: AP Photo/Lionel Cironneau

Rybolovlev este și cetățean cipriot și deține cunoscutul club de fotbal AS Monaco, din prima ligă franceză. În 2018, un judecător din Monaco l-a numit suspect într-o investigație pentru că ar fi încercat să influențeze organele de anchetă locale într-un conflict pe care l-a avut cu un comerciant de artă. 

N-a fost prima dată când Rybolovlev a devenit subiectul controverselor.

În 2008, a cumpărat de la Donald Trump o vilă luxoasă în Palm Beach, Florida, pentru care a plătit 85 de milioane de dolari.

Ruslan Baysarov Foto:LinkedIn

“Portofelul lui Kadîrov”. Oligarhul Ruslan Baisarov deține și el cinci apartamente și o vilă în Palm Jumeirah, care valorează aproape 8,5 milioane de dolari. Baisarov este cunoscut pentru legăturile sale cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre aliații lui Vladimir Putin în asaltul rus asupra Kievului. Cecenul a trimis recent soldați și echipamente militare pentru a sprijini Rusia în războiul din Ucraina.

Baisarov a finanțat în trecut un resort de schi din apropierea capitalei cecene Groznîi, proiect inițiat de Kadîrov, și i-a finanțat liderului cecen și alte investiții. A apărut în public alături de Kadîrov, inclusiv la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg. Așa a ajuns să fie cunoscut drept “portofelul lui Kadîrov”. 

Liderul cecen este și el sub sancțiuni internaționale.

Numărul cetățenilor ruși care și-au plasat banii în vile și apartamente la Golful Persic este însă mult mai mare.

Este grupul de investitori străini cu cele mai multe proprietăți în Dubai: peste 5300 de persoane de naționalitate rusă dețin aproape 9700 de imobile. Mulți sunt investitori anonimi, fără legături politice sau dosare penale.

Paradisul din Golf. Orașul Dubai se remarcă prin clădiri spectaculoase, lux și plaje însorite și este un paradis fiscal pentru cei mai bogați oameni din lume. Este și o destinație de top pentru sume ilicite, fiind preferat de cei care vor să spele bani în afaceri imobiliare.

Dubai a devenit un Eldorado imobiliar după 1990, când veniturile din petrol au scăzut, iar liderii săi au căutat investitori peste granițe. Piața imobiliară a crescut masiv, fiind construite aici cele mai înalte clădiri din lume. Dezvoltarea imobiliară a devenit o sursă semnificativă de venituri, atrăgând milionari din întreaga lume. Este cel mai populat oraș din Emirate. Are astăzi trei milioane de rezidenți, dar doar jumătate sunt născuți acolo.

Fotografie făcută din Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. 21 Ianuarie 2022, Dubai. Foto: Sonia Moskowitz Gordon/ZUMA Press Wire)

Scurgerea de date, care conține 800.000 de proprietăți deținute de 274.000 de persoane și companii, arată că un proprietar deține, în medie, trei imobile. “Până acum nimeni nu a avut acces la astfel de informații despre toată piața de imobiliare din Dubai, un binecunoscut paradis fiscal”, spune și Annette Alstadsæter, profesor de economie la o universitate din Norvegia.

În această fază a proiectului, reporterii s-au concentrat asupra cetățenilor europeni care au cumpărat proprietăți în Dubai. Mulți dintre ei sunt rezidenți sau investitori legitimi, dar reporterii au identificat persoane care au fost acuzate sau condamnate pentru diverse infracțiuni sau sunt sub sancțiuni internaționale.

Infractorii europeni.  Printre europeni se numără și irlandezul Daniel Joseph Kinahan, membru al unei grupări care se ocupă de traficul de internațional de droguri. Gruparea a fost inclusă pe lista de sancțiuni în Statele Unite, luna trecută, pentru activitățile criminale pe care le desfășoară. 

Kinahan apare cu un birou de 115 mp în Jumeirah Bay Tower 3, o clădire care se află la 15 minute distanță de plajă. Două companii în care acesta este fondator au sediul la aceeași adresă, conform datelor oficiale și unui articol publicat de Irish Times. Pașaportul cu care Kinahan a înregistrat proprietatea sugerează că iralandezul a făcut achiziția între 2017 și 2018. 

Implicarea sa în traficul de droguri era cunoscută de ani buni. O telegramă din Wikileaks, o altă scurgere masivă de date, îl descria pe Kinahan în 2009 ca fiind “un om de afaceri irlandez, implicat în trafic  de droguri în Europa și ținta unei investigații majore”. 

Gruparea criminală Kinahan. Sursă: US Department of the Treasury (home.treasury.gov)

Conform anchetatorilor din mai multe țări, gruparea lui Kinahan a operat în Irlanda, Marea Britanie, Spania și Emiratele Arabe de ani de zile. Instanțele irlandeze au concluzionat că grupul a fost implicat în spălare de bani, trafic internațional de droguri și de arme.

Gruparea “folosește frecvent Dubai ca un centru pentru activitățile ilicite”, iar acțiunile acesteia au dus la numeroase crime, conform unui comunicat de presă emis de Trezoreria SUADupă o investigație majoră, care a implicat mai multe structuri de forță, guvernul SUA a impus sancțiuni împotriva lui Kinahan în aprilie 2022. 

Și cetățeanul ceh Tibor Bokor deține trei apartamente în Dubai. Valorează în jur de 455.000 de dolari. 

În trecut, Bokor a fost director executiv al SUEX OTC, o casă de schimb pentru criptomonede din Rusia, sancționată anul trecut de SUA. 

Conform Trezoreriei americane, 40 la sută din tranzacțiile făcute prin intermediul SUEX OTC au fost cu entități ilicite. A fost primul caz în care americanii au impus sancțiuni unui „exchanage” de criptomonede. 

Emiratele au fost o ascunzătoare și pentru omul de afaceri slovac Miroslav Vyboh, căutat pentru fapte de corupție. Avocat și lobbyist, Vyboh a fost și consul onorific al Slovaciei în Monaco. Este căutat de poliția slovacă din august 2021, când doi parteneri ai săi au fost arestați într-un caz de corupție legat de achizițiile de servicii IT făcute de o agenție guvernamentală. 

Vyboh nu a putut fi găsit la acel moment, dar a fost fotografiat în Dubai, la masă cu pilotul de curse Charles Leclerc.

În Dubai, Vyboh deține un apartament care valorează aproape 2,7 milioane de dolari în complexul Alef Residences din Palm Jumeirah. 

Într-un email trimis către OCCRP, avocatul acestuia a confirmat informația privind apartamentul și a spus că Vyboh l-a cumpărat în 2017, când clădirea era încă în construcție, dar nu a plănuit niciodată să locuiască acolo. Conform avocatului, apartamentul nu este finalizat la interior, iar pentru că prețurile au crescut, Vyboh încearcă să-l vândă. 

 “Imobiliarele sunt unice când vine vorba de modalități de spălare a banilor, pentru că față de alte metode poți trăi și face afaceri prin asta” , a declarat Jodi Vittori, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace (CEIP), un think-thank din Statele Unite. 

Emiratele Arabe nu au semnat tratate de extrădare cu Uniunea Europeană sau SUA și asta înseamnă că fiecare extrădare este convenită separat, iar, în practică, criminalii se pot ascunde în Dubai pentru a evita confruntarea cu justiția. 

Reprezentanții registrului de proprietăți din Dubai nu au comentat pe marginea acestui subiect până la ora publicării materialului. 

Pe baza informațiilor publice, cercetătorii estimează că investitorii străini au pompat peste 145 de miliarde de dolari in piața imobiliară din Dubai. Din această sumă, peste 32 de miliarde aparțin persoanelor și companiilor din Europa și Rusia. 

“Până de curând nu am putut aborda această problemă a averilor ascunse, dar această scurgere de date schimbă totul. Acest proiect este primul pas făcut pentru a scoate la lumină creșterea investițiilor imobiliare în paradisuri fiscale ca parte a globalizării. Nu a fost studiată prea mult în trecut pentru că lipseau datele”, a mai spus Gabriel Zucman pentru OCCRP.

Matthew Kupfer (OCCRP), Eiliv Frich Flydal (VG) și Roman Shleynov (iStories) 

Articolul este adaptat după textul publicat de OCCRP. Reporteri de la peste 20 de publicații au contribuit la acest proiect jurnalistic: VG (Norvegia), Süddeutsche Zeitung (Germania), TV2 (Danemrca), Knack (Belgia), iStories (Rusia), SVT (Suedia), Le Monde (Franța), De Tijd (Belgia), Fundacja Reporterow (Polonia), Atlatszo (Ungaria), Investigace.cz (Cehia), Frontstory.pl (Polonia), Direkt 36 (Ungaria), MANS (Muntenegru), BIRD.bg (Bulgaria), CIN (Bosnia și Herzegovina), Ostro (Slovenia), RISE Project, Eesti Päevaleht (Estonia), KRIK (Serbia), Investigative Reporting Project (Italia) și Ostro (Croația).

CITIȚI ȘI DESTINAȚIA DUBAI