Consultanții politici, falimentul din Macedonia și procesul de la New York

Sursa colaj foto: GSOLfund.com, Tiffin Univ, Freepick

Scandalurile miliardarului Steinmetz

Tranzacțiile financiare din spatele companiilor controlate de Steinmetz arată legăturile omului de afaceri cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu imperiul miliardarului grec Sabby Mionis. O casă de avocatură a descoperit că cel din urmă a finanțat procesul pe care Steinmetz l-a deschis la New York împotriva lui George Soros pentru despăgubiri în valoare de 20 de miliarde de dolari. Într-un final omul de afaceri a pierdut procesul din State. 

Interesele de business i-au conectat pe Steinmetz și pe Mionis și-n Europa – în cazul celui mai mare producător de fero-nichel din Macedonia, platformă industrială care a fost băgată în faliment.    

În timp ce era premier, Călin Popescu-Tăriceanu a primit consultanță politică prin intermediul unui offshore controlat de omul de afaceri Beny Steinmetz, miliardarul implicat în afacerea Roșia Montană. 

OCCRP și partenerii săi au descoperit că offshore-ul a fost alimentat cu bani de o companie implicată într-o afacere de proporții din Macedonia, chiar în timp ce Tăriceanu beneficia de consiliere.

Acest articol face parte dintr-o serie de investigații realizată de rețeaua internațională The Organised Crime and Corruption Reporting Project despre magnatul minier Beny Steinmetz și a celor două scandaluri care i-au adus pedepse cu închisoarea în Elveția și România.

OCCRP a analizat mii de documente judiciare, documente financiare și imobiliare și a efectuat zeci de interviuri pentru a construi o imagine a carierei omului de afaceri Beny Steinmetz.

Materialul a fost documentat de către Daniel Balint-Kurti (OCCRP), Attila Biro (OCCRP/Context.ro), Saska Cvetkovska (Investigative Reporting Lab Macedonia), Aleksandra Denkovska Gocevska (Investigative Reporting Lab Macedonia), Aboubacar Akoumba Diallo (Le Petit Député, Guinea), Kevin G. Hall (OCCRP), Khadija Sharife (OCCRP), Paul Radu (OCCRP)

Călin Popescu Tariceanu alături de Teodor Meleșcanu, la actiunea de lansare a candidaților pentru alegerile locale de la Iași. Sursa: Mediafax Foto

Tocmai am mâncat ceva înainte că altfel luăm o halcă mai mare! Țuică după program!
Așa și-a început Călin Popescu-Tăriceanu prima vizită electorală din campania coordonată de Tal Silberstein în 2008.  „Premierul a fost în Buftea vineri. A fost prima vizită electorală în calitate de premier, nu de candidat”, nota un raport intern al experților care lucrau cu Tal Silberstein la campania fostului lider PNL. 

Mailurile și documentele din campania electorală au ajuns să fie analizate într-un dosar penal instrumentat de procurorii de la București.

Tăriceanu a fost acuzat că a primit mită o parte din contractul de 2 milioane de euro prin care Silberstein și alți 17 experți s-au ocupat de campania sa din 2008. 

Consultanții politici, printre care Arthur Finkelstein și George Birnbaum, erau plătiți de o companie controlată de miliardarul Beny Steinmetz –  STG Ventures.

Offshore-ul era conectat și la afacerea anchetată în dosarul Ferma Băneasa, care în final i-a adus omului de afaceri o condamnare de cinci ani cu executare. 


Investigația penală legată de contractul de consultanță a scos la lumină că mita pentru Tăriceanu a fost în valoare de 800.000 de euro și a venit pentru o altă mare schemă prin care bugetul public a fost prejudiciat. Este vorba despre cazul gigantului Microsoft. În perioada în care Tăriceanu a fost premier, guvernul a cumpărat licențe Microsoft la suprapreț de la o companie cu sediul în Austria. În acest dosar, mai mulți politicieni și oameni de afaceri au fost anchetați și condamnați pentru corupție. În cazul lui Tăriceanu, procurorii au susținut că intermediarii licențelor Microsoft au plătit 800.000 din nota de plată de 2 milioane de euro pentru consultanță. În schimb, Tăriceanu a intervenit pentru ca statul să continue să cumpere licențele la suprapreț.


Tăriceanu a primit oferta de a fi consiliat pe 10 decembrie 2007. Documentul purta antetul firmei STG Ventures. După doar nouă zile conturile de la semnarea contractului de consiliere conturile STG au fost alimentate cu 200.000 de euro. Bani virați de ONYX FINANCIAL ADVISORS LTD, compania cu ajutorul căreia Steinmetz a înființat și controlat mai multe offshore-uri din întreaga lume. 

În aprilie 2008, în timp ce Tăriceanu primea consultanță plătită de off-shore-ul lui Steinmetz, în conturile STG Ventures au intrat alte 2,3 milioane de dolari. De această dată banii veneau de la o altă companie controlată tot de Steinmetz — Cunico Marketing, cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Compania făcea parte din 2007 din grupul Cunico, care îngloba și FENI Industries, cel mai mare producător de fero-nichel din Macedonia.

Înființată în 1985, FENI a fost una dintre perlele industriei miniere a Iugoslaviei înainte de destrămarea acestui stat la începutul anilor 1990. La mijlocul anilor 2000, prin intermediul unei alte companii pe care o controla Steinmetz a achiziționat FENI alături de International Mineral Resources (IMR), o companie minieră deținută de trei miliardari din Asia. 

După câțiva ani între partenerii a izbucnit o dispută comercială pe care miliardarul a pierdut-o,  compania lui Steinmetz devenind acționar minoritar.

Global Special Opportunities Limited (GSOL) și grecul Sabby Mionis în ajutorul lui Steinmetz

După ce o serie de creditori i-au cerut falimentul FENI a fost achiziționată de Global Special Opportunities Limited (GSOL) o companie înregistrată în Bahamas care i-a venit în ajutorul lui Steinmetz atunci când omul de afaceri se afla sub o presiune crescândă din cauza unui scandal de corupție din Guinea. 

Fondatorul GSOL a fost omul de afaceri grec Sabby Mionis. Reporterii au descoperit că în cel puțin cinci ocazii, GSOL  a întreprins acțiuni care l-au ajutat pe magnatul minelor să își protejeze activele de creditori, să lupte cu acuzațiile de corupție și cu rivalii săi în afaceri.

În Macedonia de Nord falimentul FENI a fost catalogat drept un proces controversat în care a fost implicat vicepremierul Koco Angjushev – căruia în decembrie 2023 i-a fost interzisă intrarea în SUA pentru acuzații neprecizate de „corupție semnificativă”. Politicianul a abuzat de funcția sa oficială în beneficiul intereselor sale private de afaceri” au explica autoritățile americane, dar fără să explice dacă  interdicția are legătură cu cazul FENI, sau este vorba despre alte afaceri.

FENI Industries a fost cel mai mare producător macedonean de feronichel. Sursa: Google Earth

Politicianul a jucat la două capete în această afacere. Pe de o parte el controla o companie care se număra printre creditorii cheie ai FENI și pe de ală parte era implicat în negocierile privind falimentul. 

Falimentul a fost descris ca fiind „ilegal” și „manipulat” într-un raport de expertiză elaborat de Dimitar Gelev, profesor de drept comercial, care în anii ‘90 a contribuit la elaborarea legislației falimentului din Macedonia de Nord. 

Un purtător de cuvânt al companiei lui Angjushev, Fero Invest DOO, a declarat că acuzațiile privind rolul acestuia în falimentul FENI sunt „nefondate și false”. 

Angjushev a negat toate acuzațiile, iar GSOL a precizat că nu a existat nici o încălcare a legii. GSOL a controlat FENI doar până în decembrie 2023 când compania a fost achiziționată de o bancă și mai apoi de un grup de firme turcești. 

Acuzațiile au fost respinse și de avocațiilui Steinmetz într-un răspuns pentru OCCRP.

Legăturile dintre Steinmetz și fondatorul GSOL au depășit granițele afacerii din Macedonia și au trecut oceanul până pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii 

În aprilie 2017, BSGR, companie controlată de Steinmetz, a deschis la New York un proces împotriva lui George Soros. Dosarul era menit să distragă atenția de la presupusul rol al lui Steinmetz în cazul de mită din Guineea. Cinci ani mai târziu, în ianuarie 2022, un tribunal elvețian l-a găsit pe Steinmetz vinovat de mituirea unor oficiali din din această țară vest-africană. Motivul? Steinmetz dorea controlul asupra unei bogate mine de fier. 

OCCRP a descoperit că procesul din New York a fost susținut financiar de omul de afaceri grec Sabby Mionis, printr-o companie verificată de firma de avocatură londoneză Mishcon de Reya.

În plângerea de la New York se afirmă că Soros a sabotat afacerile miniere ale BSGR din Guineea prin „fraudă, încălcări ale legii, defăimare și infracțiuni comise cu intenție”. În acest caz compania controlată de Steinmetz  a solicitat daune de cel puțin 20 de miliarde de dolari. 

Încercarea de a-l acuza pe Soros pentru toate problemele BSGR ar putea indica un proces „inventat”, a declarat George Havenhand de la Spotlight on Corruption, o organizație care analizează actele de corupție în care sunt implicate companii sau actori din Marea Britanie (Un avocat al lui Steinmetz a apărat procesul intentat, declarând că există dovezi „convingătoare” de „ingerințe vătămătoare” ale lui Soros.).

Steinmetz a pierdut acest proces, un judecător american a respins acțiunea.


Beny Steinmetz, moștenitorul diamantelor  – Profilul complet al miliardarului din afacerea Roșia Montană