RISE Project a arătat într-o serie de materiale cum banii Egiptului au ajuns, prin intermediul lui Hussein Salem, mâna dreaptă a fostului dictator egiptean Hosni Mubarak, să fie investiți la Voluntari, în mall-ul Jolie Ville. Hussein Salem este în prezent arestat în Spania și este acuzat de furtul a miliarde de dolari din bugetul țării de pe Nil. În acest nou episod al afacerii Hussein, vă prezentăm rolul avut de același avocat elvețian care a facilitat afacerile lui Hussein Salem în România în ascunderea proprietăților pe care statul egiptean încearcă să le recupereze.
RISE Project și organizația parteneră, Organized Crime and Corruption Reporting Project, încearcă să contribuie la descoperirea banilor furați din Egipt și lucrează cu jurnaliști din lumea arabă la o serie de investigații care să arate unde sunt „îngropați” banii dictatorilor.
În timp ce Egiptul încerca să-și repună economia pe picioare după răscoalele ce au dus la căderea regimului Mubarak, apropiații dictatorului se grăbeau să ascundă banii, companiile si bunurile dobândite prin corupție.
În primăvara lui 2011, la mii de kilometri distanță de Cairo, se punea la cale o afacere secretă, pe țărmul Mării Caraibilor.
Pe 3 iunie 2011, conducerea unei companii înregistrate în Panama se schimbă brusc. Cei doi egipteni, membrii ai uneia dintre cele mai bogate familii din Cairo, care au administrat firma până atunci, sunt înlocuiți de doua persoane din Azerbaijan. Rocada are loc la doar trei zile după ce procurorul egiptean Mahmoud Abdel-Meguid anunță public că îi anchetează pentru corupție pe Hosni Mubarak, pe fiii acestuia si pe miliardarul Hussein Salem – un apropiat traditional al familiei fostului presedinte.
FRAUDĂ ȘI SPĂLARE DE BANI. La nici două săptămânii de la înțelegerea secretă din Panama, magnatul Hussein Salem – fost ofiter egiptean de spionaj, fiul său, Khaled Salem și Ali Evsen – afacerist turc, sunt arestați în Spania la cererea procuraturii egiptene. Câteva luni mai târziu, turcul Avi Evsen, care vom afla că joacă un rol foarte important în afacerea Panama, este eliberat. Mai apoi însă, în august 2011, autoritățile spaniole decid să continue cercetările împotriva acestuia și îi interzic să părăsească țara.
În același timp, Hussein Salem, cunoscut și ca fondatorul stațiunii de lux Sharm El Sheik, este acuzat oficial de afaceri corupte cu Mubarak și guvernul acestuia.
În octombrie 2011, Salem și fiii săi, Khaled și Magda, sunt condamnați la 7 ani de închisoare plus o amendă de peste 4 miliarde de dolari – pentru spălare de bani și obținerea de profituri ilicite. Sentința a fost emisă de Tribunalul din Cairo în absența învinuiților. Assem El-Gohari, șeful Autorității Egiptene de Venituri Ilicite, a declarat într-o conferință de presă că “averea lui Hussein Salem și a familiei lui a fost evaluată la patru miliarde de dolari. Aceasta a fost transformată în cash și depozitată în bănci din Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și alte țări.”
În prezent, procedurile de extrădare a familiei Salem din Spania în Egipt, sunt în desfășurare. Membrii clanului au dublă cetățenie, spaniolă și egipteană.
Reporterii RISE Project au mers pe urmele averii lui Hussein Salem, aflînd că acesta împreună cu cei doi fii au apelat la serviciile unor avocați elvețieni pentru a-și șterge urmele din companii si proprietăți.
ROCADA DIN PANAMA. Pe 3 iunie 2011, Madga si Khaled Salem ies din firma offshore panameză, Clelia Asset Corp, fiind înlocuiți de azerii Firidun Goyushov și Sadik Ercan – care își asumă rolul de manageri.
Potrivit documentelor, firma Clelia a fost înființată în 1998 de avocatul elvețian Andre Gillioz – același care l-a asistat pe Hussein Salem și în afacerile din România, derulate pe firma Jolie Ville Invest, proprietara mall-ului cu același nume din Pipera, Voluntari. Magda si Khaled Salem au devenit managerii firmei Clelia în 2007.
Familia Salem are experiență în suveici de tip offshore. De exemplu, și mall-ul din Pipera a fost controlat de familia Salem printr-un asemenea vehicul, inregistrat in Insulele Virgine Britanice. Structurile offshore ale egiptenilor au fost create de avocatul Andre Gillioz și partenerii lui din firma elvetiană Croisier&Gillioz.
CINE SUNT AZERII. Ieșirea fratilor Salem din Clelia Asset Corp este însă doar începutul altei povești. Investigația noastră arată că cei doi azeri, Goyushov si Ercan sunt vicepresedintii Evsen Group – holdingul lui Ali Evsen, turcul arestat în Spania împreună cu miliardarii egipteni.
Procuratura spaniola nu a știut că oamenii turcului sunt conectați în Panama la familia Salem.
De fapt, Ali Evsen a fost arestat pentru că a transferat suma de 17 milioane de euro, dintr-o banca albaneză într-un cont spaniol (Bankinter) la care aveau acces membrii familiei Salem. Evsen a justificat transferul prin trei contracte de împrumut către egipteni pe o perioada de 12 ani fără dobandă. Mare parte din banii transferați au fost trimiși pe 6 iunie 2011 – imediat dupa afacerea secretă din Panama.
MIZA DIN BAKU. Procurorul spaniol a considerat că tranzactiile sunt suspecte si l-a arestat pe Evsen pentru spalare de bani. El nu a reusit însă să dovedească acuzația. Autoritățile din Peninsula Iberică au aflat ca Ali Evsen a fost implicat în afaceri cu Mediteranean Sea Gas Co – una dintre cele mai importante societăți ale lui Hussein Salem și acuzată că a vândut gaze naturale din Egipt către Israel la prețuri preferențiale. Aici a lucrat si Abdel Hamid Hamdy, un egiptean care manageriaza afacerile din România ale familiei.
Anchetatorii spanioli susțin că turcul Ali Evsen a obținut acțiuni in Mediteranean Sea Gas Co. în schimbul unor proprietati in Azerbaijan.
În acte, Firidun Goyushov, unul dintre cei doi azeri care i-au înlocuit pe Salemi în Panama, este proprietarul unui shopping mall si unei firme de taxi in Baku, capitala Azerbaijanului. În același timp, Goyushov este angajat pe post de vicepresedinte la Evsen Group – holdingul lui Ali Evsen
OCCRP a încercat in repetate randuri sa ia legătura cu Ali Evsen, Firidun Goyushov și avocații elvețieni Andre Gillioz si Pascal Erard de la Croisier&Gillioz. De fiecare dată, însă, comunicarea s-a blocat la secretariat. La fel, mesajele trimise pe email sau Facebook au ramas si ele fără raspuns.
Mihai Munteanu, Khadija Ismaylova, Paul Radu