În mijlocul oligarhilor

O firmă offshore cipriotă este veriga lipsă din lanțul comercial care leagă abatoarele românești de rafturile magazinelor britanice, ­ afacere  care a inflamat Europa după ce autoritățile britanice au acuzat o amplă fraudă alimentară derulată pe o filieră transnațională.

Complicata industrie offshore permite ca averi și interese din zone diferite să se ascundă sub umbrela unei singure firme din motive de optimizare fiscală sau pentru a păstra secretul unor mari tranzacții.

 

Firmele cipriote implicate în afacerea cu carne de cal sunt prezente și în afacerile oligarhilor ruși

Firmele cipriote implicate în afacerea cu carne de cal sunt prezente și în afacerile oligarhilor ruși

Hermes Guardian Ltd., firma care controlează oficial intermediarul Draap Trading Ltd., este prezentă într­-o afacere rusească, dar și în trei companii din Panama și peste douăzeci de firme cipriote. Compania din BVI controlează o firmă cipriotă, care, la rândul ei, deține 99% dintr-­o companie rusă ­ Mercury Technology­ – distribuitor pentru tractoarele “John Deere”. Mercury Tehnology este afiliată unui proiect mai amplu care include o firmă  de consultanță “Strategic Initiatives”, specializată în achiziții și fuziuni în diverse industrii, dar și un vehicul de investiții- SI Capital Partner. CEO­-ul “Strategic Initiatives” este rusul Yuri Zektser, în prezent consilier al președintelui băncii VneshEkonomBank, controlată de guvernul rus și proiectată să sprijine comerțul exterior. VneshEkonomBank (VEB) l­-a numit pe Zektser și în Consiliul director al unei bănci regionale National Trading Bank (NTB), după ce Zetser a gestionat achiziția a 40 la sută din NTB de către VEB.

Structura offshore la care este afiliată firma Hermes Guardian din BVI este însă mult mai amplă. Alte două firme cipriote asigură serviciile de directorat și secretariat pentru traderul Draap Trading Ltd, controlat de firma din BVI: Guardstand Limited și Trident Trust Limited. Ultima asigură și adresa de corespondență din Limasol pentru Draap Trading, dar și din BVI pentru compania Hermes Guardian Limited.

 Conexiunea Mechel

La pachet, Guardstand Ltd. și Trident Trust Ltd. au fost implicate, în 2010, într­-o complexă tranzacție cu combinatul metalurgic din Donețk, care avea la acel moment o datorie  peste jumătate de miliard de dolari către Alfa Bank (parte a grupului “Alfa” condus de magnatul rus Mikhail Friedman, holding prezent și în rafinăria Rafo Onești).

DAVEZE

Firmele din Cipru se intersectează cu oligarhi ruși

Daveze Ltd., firmă controlată de Guardstand și Trident Trust, a preluat combinatul ucrainian cu tot cu datoria către banca rusească. Firmele cipriote își asumau astfel datorii de aproape 540 de milioane de dolari.

Guardstand Ltd, care conduce în acte DRAAP Trading,  a rămas asociată alături de Mechel în firma Daveze, după ce rușii au preluat partea Trident din afacere.

 

În România, firma Guardstand Limited este implicată, ca administrator, în mai multe proiecte imobiliare din nordul Bucureștiului ­ preluate de mai multe firme cipriote de la afaceriști germani. 

CITIȚI SI:

Intermediarii secreți din afacerea cărnii