Filiera masonică a banilor

 

“Sunt mândru că sunt cavaler templier în francmasonerie, sunt pe lumina zilei, iar întâlnirile sunt pentru tainele cunoașterii”,  a spus judecătorul Cătălin Nicolae Șerban, în data de 19 decembrie 2012,  în fața judecătorilor, în ultimul său cuvânt înainte să fie condamnat la șapte ani de închisoare, la Curtea de Apel Alba.

Întâlnirile pe filiera masonică au avut un rol important în arestarea judecătorului în cazul Mineco-Moldomin în primăvara anului trecut. (DETALII AICI)

În data de 14 martie 2012, anchetatorii l­-au blocat pe Iacob Chișărău, directorul Moldomin, în timp ce intermedia transferul banilor de la sârbi la judecătorul Șerban.

Frați de lojă

Trei dintre inculpații dosarului de corupție erau membri în aceeași lojă masonică. Chișărău le­-a declarat procurorilor că îl cunoaște pe Șerban pentru că amândoi sunt membri într­-o lojă masonică.

Alte declarații ale unor martori masoni din dosarul penal arată că la acel moment judecătorul era venerabil, adică șeful lojii, iar Chișărău avea un grad masonic inferior magistratului și celuilalt inculpat din dosar ­ Marian Ioan Mihăilă. Ultimul era membru fondator al lojei masonice și fost ofițer în serviciile secrete românești.

În martie 2012, Mihăilă conducea Senatul Universității Eftimie Murgu din Reșița și intenționa să îl aducă aici ca profesor asociat pe judecător.

Profesorul Mihăilă a funcționat ca un intermediar între judecător și directorul Moldomin. Magistratul îl suna pe Mihăilă ca să se intereseze de ce nu răspunde Chișărău la telefon sau când avea să vină la el cu banii. O astfel de discuție telefonică dintre cei doi avea loc cu o zi înainte de flagrant. Anchetatorii arată că Șerban și Mihăilă au  folosit atunci un limbaj masonic ca să mascheze faptul că a doua zi Chișărău va merge la Timișoara. Mihăilă s­a apărat în fața anchetatorilor susținând că în realitate discutau despre “transferul unui frate” la loja condusă de magistrat.

Cei trei masoni au fost împreună și când a fost pusă la cale operațiunea de favorizare a firmei Mineco, cu aproape o lună înainte de flagrant. Atunci, Mihăilă, judecătorul și Chișărău s-­au întâlnit într-­un bar din Timișoara, potrivit mărturiilor din dosarul penal. Magistratul a crezut inițial că Iacob Chișărău a venit la întâlnire ca să se intereseze de un alt dosar, în care directorul Moldomin era acuzat pentru ucidere din culpă, după ce accidentase mortal trei persoane cu mașina, în mai 2011.

În Timișoara, Chișărău i­-a cerut atunci pentru prima dată ajutorul în dosarele de la Curtea de Apel Timișoara, unde Mineco risca să piardă preluarea zăcămintelor.

Câteva zile mai târziu, Șerban îi cere 30.000 de euro ca să îl ajute, iar apoi dublează miza. În final, la judecător mai ajung doar cei 50.000 de euro, cu ajutorul soției sale, inculpată în acelașii dosar.

Chișărău este astăzi singurul condamnat definitiv, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l­-a condamnat, în februarie 2013, la trei ani de închisoare pentru implicarea sa în cazul de corupție. Chișărău a fost judecat separat, după ce și­-a recunoscut faptele și a colaborat cu anchetatorii.

Marian Mihăilă a fost condamnat în prima instanță la trei ani de închisoare și așteaptă astăzi hotărârea Înaltei Curții de Casație și Justiție, după ce a atacat cu recurs prima sentință.

La fel, judecătorul Șerban, arestat în continuare, așteaptă același verdict, după ce în prima instanță a fost condamnat la o pedeapsă de șapte ani de închisoare. (DETALII AICI)

Cristi Ciupercă