C O N Ț I N U T U L

Când vin mascații la Tel Drum, nu rămân multe variante:

Golești computerul, transferi pe hard, iei tableta lui șefu’, stick-ul de la Geta, aduni hârtiile, bagi tot în valiza neagră.

DNA vine, ia ce crede, mai puțin ce trebuie.

Ascunde-o.

Coșmarul e că, peste un an, o va găsi un țăran în Teleorman.

Valiza conține exact ce a vrut gruparea “Dragnea” să pitească de procurori la descinderile din 2017, în dosarul în care președintele partidului de guvernământ e acuzat de inițierea unui grup criminal organizat.

Acum e la noi.

Într-o noapte de miercuri, pe la două dimineața, fiul lui Liviu Dragnea i-a trimis un email directorului general Tel Drum, Petre Pitiș, pe adresa personală. Venise vara lui 2010. Ștefan Dragnea termina anul trei de facultate, dar școala vieții îl ținea treaz.

“Salut,

Am și eu o datorie la un tip și nu vreau să cer lui Liviu că mă ceartă, mă poți ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru mașini. Te rog frumos.”

 

Și Tel Drum a plătit până s-a întors iarna. Curgeau facturi precum cea de pe 14 decembrie 2010, care i-a torpilat inbox-ul lui Pitiș cu douăzeci de minute înainte de prânz.

“Asta chiar e ultima. Am terminat tot la mașină.”

Dragnea Junior tocmai termina de tunat cel mai puternic Volkswagen Golf din lume. O rachetă albastră upgradată la 776 de cai-putere. Șmecheria a costat 78.000 de euro.

 

* * *

Un pachet de informații esențiale din interiorul corporației Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziționat fizic și informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsit în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui.

Localnicul a intrat în contact cu o sursă RISE Project din județ, printr-o suită de întâmplări banale și atât, pe care le vom relata atunci când oamenii nu vor mai avea nevoie de protecție.

“TELEORMAN LEAKS”

Informațiile sunt arhivate pe trei suporturi digitale, majoritatea fiind documente în format electronic. Cele mai recente au fost salvate pe 26 iunie 2017.

Zile încordate atunci.

Procurorii anticorupție lucrau deja la dosarul de crimă organizată, în prima fază operativă, premergătoare mișcărilor de forță în teren, când ancheta judiciară e strict secretă.

Au bătut oficial la ușa Tel Drum o lună mai târziu, într-o vineri dimineață, pe 4 august 2017, iar descinderea s-a lăsat cu audieri și ridicări de calculatoare și hârtii. La scurt timp, pe 22 august, Petre Pitiș, directorul general al companiei, venea la sediul central DNA ca să asiste procedural la percheziția informatică a computerelor.

Petre Pitiș la DNA / Foto: Mediafax Foto, Alexandru Dobre

Petre Pitiș la DNA / Foto: Mediafax Foto, Alexandru Dobre

„Nu mă simt vizat absolut deloc”, reacționa Liviu Dragnea în aceeași zi, când l-a prins presa: “Mă doare că sunt oameni care suferă din cauza mea şi cred că e o nedreptate. În rest, pot să facă percheziţii şi la calculatoare, şi la telefoane, şi la porci”.

Încercuit de ziariști la ieșirea din procuratură și întrebat dacă e interfața lui Dragnea, directorul Petre Pitiș a exclamat la rândul său: „M-aţi înnebunit cu personajul ăsta!”.

Asumându-și public pachetul majoritar de acțiuni Tel Drum, Pitiș a adăugat: “N-am o relație personală cu domnul Dragnea. Nu l-am întâlnit nici când era preşedinte al Consiliului Judeţean, nu a semnat el contractele, ci un vicepreședinte.”

Fals x 2.

PROCURORII CAUTĂ să vadă cum Dragnea beneficiază efectiv din conglomeratul Tel Drum. Contează mișcările de bani – tranzacții disimulate, infuzii de capital în afacerile Juniorului, plăți periodice, donații, facturi achitate pentru luxul familiei. Pe principiul sistemului vascular în care inima Tel Drum pompează cash în creierul grupării.

Urmărind banii, dezgropi rețeaua: un aparat din oameni și firme, organizați pe diverse paliere de execuție, cu interpuși și butoane în mai multe regiuni ale țării, dar care pulsează sub aceeași logică contabilă.

Comandanții se cunosc demult, niște cumetri și cumnați, colegi de liceu sau facultate, fiecare legat personal de Liviu Dragnea. Cartierul general e în Alexandria, la Tel Drum, fosta regie județeană de drumuri privatizată suspect de Dragnea, acum ventuză la buget.

Este un grup infracțional, acuză procurorii, în timp ce studiază dinamica internă a organizației ca să-i acceseze codurile. Tovărășiile, ierarhia, cercuri relaționale, vacanțe comune, evenimente mondene, standard de viață sau posesiuni secrete – toate circumstanțele traduse financiar alcătuiesc tabloul de “familie”.

Și, mai ales, reprezintă probe judiciare.

Pe linia asta sapă DNA în dosarul “Tel Drum”, deschis la sesizarea Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), din septembrie 2016. Ancheta s-a extins, iar Liviu Dragnea și opt apropiați au fost inculpați în noiembrie 2017 pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, fraudă și constituire de grup criminal organizat. Prejudiciul cauzat Uniunii Europene și județului Teleorman, adică 20 de milioane de euro – respectiv 30 de milioane de lei, a impus sechestru pe averile știute ale celor implicați. Menținut recent de instanță.

Perchezițiile n-au prea reverberat în media. Excepție face un bilețel cu CNP-ul lui Dragnea pe care scria “șeful”, explicat de avocați prin faptul că cineva de la Tel Drum îl ajuta pe politician să-și prelungească autorizația de vânătoare, dar și emailuri în care acesta ar fi intervenit pentru firmă la eurodeputatele Viorica Dăncilă și Rovana Plumb.

Cert e că n-au găsit tot.

* * *

IATĂ CE LIPSEA:

Un hard negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum.

  • Informație financiară: mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile etc.
  • 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane.
  • 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu

O tabletă Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș.

  • Peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie
  • Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, ”Dăncilă”, „Bănicioiu”, ”Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”.
  • E-mailurile de pe adresa de serviciu a managerului.

Un stick de memorie burdușit cu informații de lucru, ale unei șefe de gestiune din Tel Drum.

  • Sute de procese verbale cu lucrări edilitare recepționate și fotografii din companie.

Peste o mie de hârtii:

  • Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea
  • Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria
  • Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum
  • Evidențe contabile paralele structurate pe grup
  • Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație
  • Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum
  • Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,
  • Desfășurătoare bancare ale mai multor companii
  • Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel
  • Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

 

Le-am citit, procesat, analizat. Relatăm din lumea lor.

Intră în scenă omul-cheie din Tel Drum, căruia îi lipsește o valiză.

NICOLETA CARE A FISURAT OMERTA

O brunetă face legendă în baronat. Nu-i prima, dar e specială, așa cum își arată în fiecare selfie din cele câteva mii adunate în ultimul deceniu.

Nicoleta Pene are 38 de ani și o geometrie tunată în care a investit constant. O plimbă zilnic cu un Mercedes CLS de vreo 80 de mii de euro pe străzile perpendiculare ale unui oraș blocat dintotdeauna în 1990, unde ea e una dintre stele.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Ia start într-un cartier de vile, apoi zig-zag printre blocurile cenușii din centrul Alexandriei și frână la muncă, în parcarea firmei, pe loc fruntaș. Doamna Pene preferă culorile vii, de aceea traiectoria spre clădirea Tel Drum, cu final așteptat în biroul ei de director comercial, e un eveniment cromatic pe tocuri înalte.

Când a ajuns prima oară în Tel Drum, întâi șefă la departamentul de Control Financiar Preventiv (CFP), colegii se întrebau cine e, de unde vine și de ce. Într-un județ cu puțini manageri pe cap de locuitor și cea mai ridicată rată a șomajului din țară (10%, scor egal cu Vaslui), Nicoleta reușise.

Nu toți o înghițeau. Iată perspectiva unui angajat în 2015: “Ascensiunea doamnei Nicoleta Pene e de domeniul fantasticului. A venit în Tel Drum ca un nimeni, direct șefă la CFP. În câteva luni, doamna Ignat a plecat și ea (Nicoleta Pene) e acum director comercial care, la masă cu Pitiș, taie și spânzură.”

 

O înghite suficient directorul general Petre Pitiș, căci, prin natura funcției, Nicoleta Pene e mâna lui dreaptă. Și organigramele Tel Drum din valiza ascunsă arată asta.


Poate, însă, mai mult.

Femeia este, de fapt, contabilul de încredere al grupării Dragnea. Aorta prin care trec toate informațiile financiare. Ce avea în computerul de la birou se regăsește pe hardul negru intrat în posesia RISE Project.

Inițial, la Control Financiar Preventiv, Nicoleta aviza plățile Tel Drum. Toate se filtrau la ea. Era un fel de auditor intern. Acum, ca director comercial, fișa postului salvată în calculatorul de serviciu îi cere „organizarea departamentului Comercial pe criterii de „cost efficiency”, în vederea optimizării activității de aprovizionare, stabilirea unor relații bune cu furnizorii, avizarea comenzilor interne și externe, negocierea și semnarea contractelor de vânzări directe și distribuție, coordonarea întregii activități comerciale a firmei”.


Realitatea e mai complexă.

Pe monitorul ei se intersectează contabilitatea tuturor firmelor din grupare. Ca ochiul lui Sauron, urmărește în zeci de excel-uri și tabele intrările și ieșirile de bani nu doar din Tel Drum, dar și din afacerile fiului sau finului lui Liviu Dragnea (Zooveg, InterFrigo, Romcip – Ferma Salcia, Agrotrust). Calculate în ansamblu, Nicoleta le numește “situații intra-grup”.

Așa arată contabilitatea primară a bestiei.

 

Trăiește toată lumea din Tel Drum, dezvăluia RISE în aprilie 2017  – familia Dragnea, cumnații, cumetrii, șoferii lor, fruntași din filiala PSD și oameni-cheie din instituții.

E un sistem integrat de susținere reciprocă. Îl descriem AICI.

Tel Drum și firmele agreate, toate interconectate, au creat un mediu paralel de afaceri în sud-estul țării. Banii vin de la stat și rulează în industriile locale generate de activitățile Tel Drum: asfaltări, imobiliare, agricultură, zootehnie, vânătoare, media și alimentație publică.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Fiecare are acces la o felie. Firmele lor își livrează reciproc servicii sau materie primă, lucrează în tandem sau sub antrepriză, se împrumută între ele, girează una pentru alta, iar unele au logistică și sedii comune. Sunt dependenți unii de alții, într-un cartel care sufocă tot.

Iar Nicoleta Pene face poliția cifrelor.

La grămadă, printre documentele ei, am găsit mii de facturi către pilonii grupării, extrase de cont, rapoarte de audit sau liste cu plăți urgente scrise de mână. Ea supervizează contractele publice luate de Tel Drum & sateliții, etapele de execuție, necesarul utilajelor pentru asfaltări sau deszăpeziri, inventarul flotei auto, a salariaților etc.

E mai sexy decât pare. 

CARTELUL DE PLASTIC

Am scotocit prin poze.

Un răvaș tatuat pe umărul stâng. Parțial îmbrăcată. Rochia servește drept cortină pentru tanga. Doamna directoare comercială comite un selfie. Oglinda dă simetria. Întredeschise senzual în plan detaliu, seria nesfârșită de buze roșu-aprins, cu elemente frontale și dorsale din fizicul Nicoletei Pene, încing megabiții în cascadă.

Pe vesela atmosferă o schimbă brusc directorul general. Stil minimalist, frust. Autoportret în baie. La bustul gol, cu trabucul în gură. Rânjind.

Mai rar, printre pozele personale ale Nicoletei Pene apar și selfie-uri ale lui Petre Pitiș. Își trimiteau zeci de imagini pe care corespondența lor le-a stocat în telefonul femeii și de aici în backup-ul din calculator.

Un selfie cu Petre la volan. Metadatele indică 3 august 2015, ora 19:28. Urmează Nicoleta, din biroul său de la Tel Drum. Ședința foto durează vreo 10 minute. A doua zi dimineață, povestea se repetă. La serviciu, Nicoleta dezmorțește atmosfera cu câteva poziții, iar Petre răspunde tot de la volan.

Cei doi șefi Tel Drum sunt și prieteni de familie, petrec vacanțe domestice în țări exotice, iar relația este atât de cimentată încât Nicoleta le indexează soților Pitiș tot felul de intimități. Rezervă inclusiv bilete de avion pentru Brazilia. Păstrează bonuri din Viena, de la cumpărături de lux, și “pozele lui șeful” din Cuba.

La începutul lunii iulie 2015, doamnele din familia Pitiș s-au reunit la Londra, ca s-o susțină pe mezină la ceremonia de absolvire a unor studii la Universitatea Westminster. Un prilej perfect pentru Karina să le arate orașul mamei, bunicii și surorii sale. Impresionate de expoziția de pictură de la Wallace Collection, au au pozat zeci de tablouri, apoi au mâncat la un restaurant asiatic găzduit de un zgârie-nori și au făcut selfie cu Palatul Westminster și cu London Eye. În cele din urmă, mama Danei și-a luat rămas bun, iar restul fetelor au plecat mai departe, cu Petre, într-o vacanță cubaneză. Ajunși la Havana, în Plaza de la Revolution, au surprins în 24 de poziții celebrele frize cu Che Guevara și Camilo Cienfuegos. Cu ținuta adaptată la specificul local, familia Pitiș a trecut în revistă frumusețile capitalei și s-a îndreptat apoi către o pasiune mai veche a lui Petre: fermele de tutun unde se realizează celebrele trabucuri cubaneze. Turul turistic a mai inclus orașele Cienfuegos și Majagua, dar și puțină baie de soare, la plajă.

Nicoleta Pene s-a născut Alexandria. Ceva mai târziu, barza a adus-o și pe sora sa, Florentina Biolan, azi la 30 de ani, ocupată cu modellingul și cu o intrigă amoroasă în Mexic.

Sora Florentina e o veterană a chirurgiei plastice. Mai mulți doctori, în diferite epoci, și-au suflecat mânecile și s-au pus pe șlefuit materialul clientei. O daltă temeinică a făcut minuni la nas în septembrie 2016. Niște pompe în sâni, altele-n buze, sprâncene tatuate și rezultatul s-a răspândit victorios pe internet. Diferența o fac doar vechile fotografii din arhiva Nicoletei, cu Florentina în casa părintească, înainte să plece spre cluburile din Ibiza și cazinourile din Monte Carlo.

Nicoleta nu s-a lăsat nici ea. Odată, și-a aprovizionat decolteul la o clinică de fițe din București și a imortalizat momentul legată la perfuzii, în bustieră medicală, zâmbind cald la obiectiv cu un teșcălău grațios de 15.000 de lei pe abdomen. Prețul corect. Plus botox. La buze a fost simplu: s-au dublat.

Culmea, nici doamna Florența Biolan, mama directoarei comerciale din Tel Drum, în etate de 62 de ani, n-a scăpat fără ca niște plasticieni să-i umfle buzele cu acid hialuronic. În operațiune a fost implicată și sora Nicoletei, Florentina, recent întoarsă de pe pârtiile de schi din Kitzbuhel, Austria.

O divă mai cunoscută, însă, miss Playboy 2004, se află în cercul lor imediat de prietene: Oana Ioniță.

Nicoleta Pene, Florentina Biolan și Oana Ioniță sunt legate de o prietenie veche. Cele trei își păstrează amintirile în fotografii, fie că sunt din cluburi sau de la petrecerile Tel Drum.

După aparițiile în revista pentru bărbați, a prezentat vremea în „Libertatea”, pozând hot în funcție de gradele de afară. Succesul fulminant a venit cu rolul din telenovela “Inimă de țigan”. Între timp, Oana Ioniță s-a așezat la casa ei, măritându-se în 2013 cu milionarul Dan Neagoe, poreclit “regele oțelului” și fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea.

Petre Pitiș, directorul general Tel Drum, le-a fost naș de cununie.

Originar din Pitești, Daniel Neagoe face parte din cercul intim al liderului PSD. E donator oficial al filialei Teleorman și rulează zeci de milioane de euro cu Tel Drum, context în care a fost și el inculpat la DNA în dosarul de crimă organizată. Pe Neagoe și Dragnea îi leagă și scheme personale: primul a cumpărat în 2011, de la președintele Consiliului Județean Teleorman, un spațiu comercial supraevaluat de 15 ori.

Daniel Neagoe, supranumit „Regele Oțelului”, s-a însurat în 2013 cu Oana Ioniță, „Miss Playboy” 2004.

În fine, miss Playboy 2004 și Daniel Neagoe sunt personaje principale în universul ermetic de la Tel Drum. Petrecerile sunt liant solid, dovedesc fotografiile și filmele din calculatorul Nicoletei. Veșnic în centrul atenției și adeseori maestru de ceremonii, fie că-i Crăciunul la firmă, nunta unuia, botez sau vacanță cu șeful și soția, directoarea comercială face spectacol.

Nunțile și botezurile sunt o rutină între colegii de serviciu. Obișnuiții casei: Nicoleta și Dacian Pene, Petre și Dana Pitiș, avocatul Mihai Pencea și soția lui, avocatul Bengescu, Neda Florea și soția, Mircea Vișan, Daniel Neagoe și Oana Ioniță, familia Biolan et comp. Pe 30 ianuarie 2016, soții Pene au nășit-o pe fetița avocatului Tel Drum, Alin Bengescu. Pe 24 aprilie 2016, Florea Neda a fost personajul principal. Și-a petrecut seara de Florii într-o atmosferă relaxată, alături de soție, de Mircea Vișan, de familia Pene și soții Pencea. Au servit o prăjitură, un pahar cu vin și au mai aruncat câte un ochi la meciul Pandurii Târgu-Jiu – Dinamo. Venea o săptămână complicată, în care Petre Pitiș a reclamat un atac cibernetic la bazele de date ale societății.

În orele de lucru, însă, brigada înghite la propriu instituții.

DACIAN, PUS LA VOLAN

El e Dacian, soțul Nicoletei Pene. A fost director de mecanizare în Tel Drum până în 2014, după care l-au detașat la stat.

Blond, cu față rotundă și intervenții de om cumsecade, Ionuț Dacian Pene poate fi vizionat în multe dintre filmările de viață și sărbătoare ale greilor Tel Drum. Tot în arhiva electronică a soției i-am găsit și procesul verbal din 2014 pentru desfacerea contractului de muncă cu acordul părților. Tată de familie (cei doi au o fetiță) și băiat bun la toate, Dacian se făcea util în companie, dincolo de mecanica situației.

Între el și directorul-mare, Petre Pițiș, exista un consemn de supunere eficientă, ca atunci când i-a făcut lui șefu’ o banală adresă de email.

Specializat în științele volanului, Dacian Pene a lucrat ca cenzor la o întreprindere județeană de utilaje agricole, furnizor Tel Drum, înainte să se angajeze la elită. “Director mecanizare” înseamnă ca soțul Nicoletei a gestionat logistica pe patru roți a companiei, ceea ce explică listele detaliate cu șoferii angajați de-a lungul timpului, contractele de leasing și flota – găsite printre actele ascunse.


Salariile au fost de top, firma le deconta benzina și reviziile la mașini, el – BMW, ea – Mercedes, or asta pe lângă bonusurile financiare de care se bucură prima gardă din managementul Tel Drum. Mai târziu, când și-a completat declarația de avere, Dacian a omis că Nicoleta lucrează pentru corporație.

Statul la masă cu cei mai bogați teleormăneni l-a consacrat pe Dacian în peisaj și nimeni din companie nu i-a simțit lipsa când a plecat. Partidele de vânătoare cu boșii au continuat. Bifa petrecerile firmei sau weekenduri în familie cu ceilalți directori.

Se mutase doar 3 kilometri mai încolo, șef la RAR Teleorman (Registrul Auto Român). Filiala PSD l-a propulsat în post când s-a rupt USL, înainte de prezidențialele din 2014. Directorul liberal trebuia înlocuit cu unul roșu.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

RAR s-a născut anchilozat în birocrație. Înghesuiala de la centrele din țară și cozile infinite de mașini s-au împământenit la noi ca doina populară. Problema e că nu poți să-i eviți. Cât timp trăiești și ai mașină, indiferent că ești om sau SRL, trebuie să cari maculatură la instituția care reglementează circuitul automobilelor în natură. Inevitabil și de multă vreme, la punctele teritoriale RAR proliferează adevărate industrii locale de “rezolvat situația” pe pile. Miza e mereu economică.

Cu Dacian la RAR, Nicoleta s-a umplut de obligații. Printre documentele ei am găsit colecții întregi de acte auto de la diverse firme din țară.

Spre iarna lui 2016, Dacian a fost transferat din nou, de la RAR la ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier). Șef regional pe șase județe – Argeș, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova și Teleorman.

De data asta, mutarea a fost ceva mai palpitantă.

Locul tocmai fusese eliberat de Dănuț Cristescu, proaspăt ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman (CJ), dar numirea lui Dacian a fost temporară. În timp ce definitiva întârzia, emoția creștea. Până la urmă, a scos artileria, întrucât Cristescu se lăsa mai greu. Îi dădea cu “seen” la mesaje și cam atât, nicio reacție.

De la trafic rutier s-a extins la cel de influență. Nicoleta i-a adus vestea bună în câteva zile, pe WhatsApp, cu fotografia unui document oficial din CJ pe care scria “Admis”. Moș Crăciun venise și avea să rămână.


Dacian Pene și-a intrat mândru în noul rol, după cum atestă o serie de selfie-uri în uniformă și caschetă lângă girofar sau la birou cu harta patriei întinsă pe pereți.

 

Președintele CJ, Dănuț Cristescu, s-a mai remarcat atunci când a refuzat ca instituția lui să se constituie parte civilă în dosarul de la DNA al grupării “Dragnea”. Cum ar putea exista un prejudiciu, argumenta el, dacă drumurile executate de Tel Drum există și lucrările au fost recepționate?

Cazul lui Dacian Pene de la Tel Drum surprinde politica de cadre la PSD Teleorman, filiala lui Dragnea care dăruiește țării premierul, ministrul de interne și un pluton de secretari de stat. Cele două dimensiuni, afacerile și administrația, se întrepătrund aici în mod tradițional, monopolizate de aceeași oameni.

Inclusiv Petre Pitiș, manager la Tel Drum, a fost consilier județean PSD. La fel – Marian Fișcuci, coleg de liceu cu Dragnea, pe numele căruia a fost privatizată inițial societatea. Adrian Simionescu, ex-deputat, apare sistematic în scurgerea de informații pentru că lucrează și el formal în grup. Simionescu și Fișcuci sunt cumnați. Toți trei sunt inculpați cu Dragnea în dosar.

Și pentru că partidul e important la firmă, gardienii săi sunt proactivi.

AMAZOANA DE LA COTROCENI

Văzând că țara e în pericol, Nicoleta Pene și-a pus în cap șapca Armani de scandal și, călare pe Mercedes, a plecat la luptă înarmată până-n dinți cu fluier și pancartă “Jos Johannis!”.

Johannis a avut noroc. Ajunsă la porțile palatului, Nicoleta a amânat puțin revoluția pentru un selfie pe furiș cu Mircea Badea. În acele zile încordate din februarie 2017, când PSD a scos lumea-n stradă cu OUG 13 și apoi a încercat să organizeze o contramanifestație, câțiva zeci de combatanți, în frunte cu dansatoarea Floricica, pichetau Cotroceniul împreună cu directoarea comercială a Tel Drum.

Acasă, la Alexandria, și directorul general Petre Pitiș își arăta susținerea necondiționată față de guvernul Grindeanu, semnând petiții online sub pseudonim.

 

Iar dacă cineva are alte idei, Nicoleta Pene știe.

Colaboratori Tel Drum, prieteni de-ai prietenilor, rude – nu scapă nimeni, cel puțin pe Facebook, acolo unde ea spionează asiduu mișcarea #rezist. Printre capturile de ecran cu vinovații din iarna lui 2017, care puneau poze de la mitinguri sau se localizau în Piața Victoriei, am găsit-o până și pe sora mai mică a Miss Playboy 2004 (prietena Nicoletei, soția lui Daniel Neagoe). Tânăra intrase pe lista neagră, alături de cei care i-au dat like, pentru niște glume legate de partid.

Între un mic dejun la Saint Tropez și un check-in în Republica Dominicană, sora Nicoletei, Florentina Biolan, susține cauza cum poate, lăsându-i la discreție, pentru activism politic, contul de Facebook cu mii de urmăritori. Nicoleta folosea unul de postac anonim, acum radiat de rețea.

Camuflată în uniforma de fotomodel a Florentinei, directoarea Pene apără guvernul cu foc de voie. Pe Florin Dumitrescu, jurat-vedetă la Masterchef, l-a făcut “poponar” în engleză fiindcă a îndemnat lumea să iasă la vot în 2014, la ultimele prezidențiale, când participarea masivă dăuna PSD. Alteori, Nicoleta atacă mai elaborat cu câte o laudă bine țintită pe pagina Antena 3: “wow!”.

Oare ce-o mână în gherilă?

NIȘTE PĂRINȚI INTERPUȘI

Nicoleta Pene își păzește cele de mai sus, dar banul gros de la Tel Drum vine în cele ce urmează.

Contabila de facto a organizației nu-i doar salariată oficială a corporației, ci și parteneră neoficială într-o combinație în care și-a cooptat părinții pensionari.

Ea se ocupă de acte la Registrul Comerțului în numele bătrânilor care își trec inițialele pe post de semnătură și-i trimit poze cu ce le mai expediază Fiscul acasă, la ușa apartamentului din Alexandria. În același cont bancar le intră și pensia de 680 de lei, și „donații” de 93.000 de lei de la oameni de afaceri.

Firma se numește Euro Power Construct și e doar un canal intermediar utilizat de grupare ca să scoată bani periodic din corporația-mamă.

Familia Biolan - Ioan, Florența (dreapta) și fiica lor cea mică, Florentina, prezenți la unul dintre evenimentele grupului

Familia Biolan – Ioan, Florența (dreapta) și fiica lor cea mică, Florentina, prezenți la unul dintre evenimentele grupului

Înregistrat în septembrie 2015, SRL-ul a început în decembrie tranzacțiile cu Tel Drum: 1,2 milioane de lei, dintr-un foc. Adică mai bine de 60% din cifra de afaceri pe acel an a noii entități. Dependența s-a menținut și în 2016, când circuitul de plăți a însumat 5 milioane de lei.

Firma-tampon a fost fondată de Dan Barcaru, 54 ani, o interfață dedicată a grupării și cumnatul lui Petre Pitiș, managerul Tel Drum. Exact când au început să se miște banii, hop și doamna Florența Biolan, mama Nicoletei Pene, intră asociat minoritar (20%) în afacerea profilată scriptic pe reparația drumurilor și comerț cu lemne.

Anul trecut, pe 27 aprilie, cumnatul directorului general Tel Drum și mama directoarei comerciale au trecut SRL-ul pe acțiuni la purtător, i-au schimbat numele în Dinamic & Inteligent Team, dar și-au păstrat cotele de proprietate (80%-20%).

RISE a studiat actele constitutive ale firmei, așa cum le-a găsit printre documentele făcute pierdute de Nicoleta Pene.

Lângă ele era contul bancar al mamei sale. De obicei, intră pensia acolo, modestă și greoaie, în ritmul ei lunar. Doar că uneori, cu o cadență aparte, doamna Biolan primește pe card sume cu zerouri mai multe decât în telenovelele turcești, fără să facă ceva special pentru asta.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În aceeași săptămână din iunie 2016, pensionara a mers de cinci ori la bancă cu câte o cărămidă de bani lichizi. În total, a depozitat 150.000 de lei, din care luna următoare a virat 120.000 unui mic broker de asigurări (Accentasig) din Râmnicu Sărat. Restul de 30.000 de lei s-a dus de la doamna Florența la fiica Nicoleta, dar depunerile de cash în contul doamnei au continuat în 2016.

În noiembrie și decembrie, mama directoarei comerciale mai virează 50.000 de lei, în două tranșe, către asiguratorul buzoian. În preajma Revelionului, în contul doamnei Biolan au mai intrat pensia de cca 700 lei și o donație de la Dan Barcaru, cumnatul managerului Tel Drum, de 93.890 lei.


Firma de asigurări în care pompează sute de mii mama Nicoletei Pene  aparține lui Mugurel Gheorghiaș, 54 ani, prieten vechi cu Liviu Dragnea și tată al consulului nostru general de la Torino.

Lui Gheorgiaș i se zicea ”Melcul” în facultate, dar atunci cânta balade rock cu șeful PSD și celălalt coleg al lor, “Șobo”, adică Liviu Dobrescu. Viața trece, iar “Melcul” și “Șobo”, primul din Râmncu Sărat, al doilea din Brăila, au devenit peste ani principalii acționari ai Tel Drum din Teleorman. “Melcul”, chiar și administrator. În 2011, Gheorghiaș a cedat pachetul de acțiuni la purtător care au ajuns la managerul Pitiș. Pe numele lui au rămas proprietățile din Brazilia.

În viața reală, în afara comerțului cu struguri în piață, afacerea de familie a “Melcului” este intermedierea de asigurări prin Accentasig, înființat cu soția acum 13 ani. Și amicul Pitiș a participat (25%) meteoric în acest cap de pod care s-a bazat permanent pe fluxul de bani Tel Drum. Gheorghiaș asigură flota grupului și câteva proprietăți imobiliare. Pe lângă plățile informale executate de pensionara Biolan, facturile din emailul de serviciu al Nicoletei Pene afișează matematica sinecurii.


Cât pe ce era și Ioan Biolan de 65 de ani, tatăl directoarei comerciale Tel Drum, să fie băgat într-o inginerie similară pe aceeași filieră. În mai anul trecut, Nicoleta a început diligențele administrative pentru a-l face pe bătrân asociat în firma Sigma Primo Rentals, cu sediul într-un imobil al ginerelui său, Dacian Pene. Hârtiile au ajuns la Registrul Comerțului, numai că procesul de înființare a înghețat și, o lună mai târziu, toate informațiile au fost ascunse.

Deși aventura antreprenorială a domnului Biolan s-a încheiat prematur, conexiunea duce către alte două firme din circuit: SpringServ Com SRL, înființată încă din 1992 de Neda Florea și împărțită, de la un moment dat, cu fiul său. RISE a scris despre acest vehicul AICI. Rulează mulți bani cu Tel Drum. Neda Senior plătea, Neda Junior recepționa.

Neda Florea este acționar Tel Drum, fost manager și, în general, o figură patriarhală care tronează peste parangheliile grupului.

A doua firmă, MSF Art Imob, a fost trecută pe acțiuni la purtător și este legată de Dana Pitiș, soția lui Petre Pitiș, și fratele ei, Dan Barcaru. Cei doi frați deschid o falangă importantă.

CUMNATUL DE LEGĂTURĂ

Dan Barcaru, cumnatul lui Petre Pitiș, nu-i oricine în ecuație.

Întreprinde destule comisioane în interesul clanului, aspect care l-a îmbogățit pe parcurs. Și-a tras un viloi cu două etaje lângă un lac din Vâlcea, locul său de baștină, și îl interesează yachturile. Vânează oportunități imobiliare pe coasta Mediteranei, ceasuri de lux în Londra și ține permanent legătura cu “centrala”, denotă comunicațiile dintre el și Pitiș. E fratele Danei, soția managerului Tel Drum și prietenă veche cu Liviu Dragnea.

Cumnatul Barcaru se plasează în eșalonul 2 al grupării “Dragnea”, capitalizând expertiză în șase “căpușe” Tel Drum.

În două dintre acestea, e partener direct cu Dragnea Junior.

Interfrigo Logistics din Pitești (fondată în 2009 de Daniel Neagoe, coleg de facultate cu Dragnea Senior) a fost preluată în 2010 de către Dan Barcaru (95%). Ștefan Valentin Dragnea s-a implicat acum doi ani, ca asociat minoritar, prin intermediul unei companii de-a lui (Ludikon Systems), dar s-a retras în 2017, pe fondul scandalurilor publice, cedând participațiile unui angajat (Ilie Dragne).

Printre altele, în patrimoniul Interfrigo se află vila de la Bușteni care i-a aparținut în trecut liderului politic Sergiu Cunescu, președintele Partidului Social Democrat Român în perioada 1990-2000. Înghițită de actualul PSD, formațiunea lui Cunescu i-a oferit suficientă legitimitate lui Adrian Năstase în 2001, încât să-și înscrie partidul-stat în alianța socialiștilor europeni.

Șeful Tel Drum, Petre Pitiș, se împarte cu succes între viața profesională și cea familială – îl ajută grupul comun de persoane din aceste două sfere.

Paradoxul istoric face azi ca numele ilustrului politician să fi devenit o tematică imobiliară pentru oameni din PSD. În documentele Nicoletei Pene, directoarea comercială a Tel Drum, am dat și peste succesiunea averii lui Cunescu, autentificată la notar.

Interfrigo a avut tranzacții de peste 77 de milioane de lei (peste 17 milioane de euro) cu Tel Drum. Banii s-a scurs către apendicele din Pitești prin subcontractarea unor lucrări publice adjudecate de Tel Drum. Au circulat și în sens invers, cu precădere în 2013, când Interfrigo a câștigat un contract de peste 15 milioane de lei de la Regia Publică de Apă din Satu Mare.

Dan Barcaru se intersectează cu Dragnea Junior și în faimoasa crescătorie de porci de la Ferma Salcia, scăpată miraculos de tăvălugul pestei porcine. Cumnatul lui Pitiș administrează afacerea.

Nicoleta Pene îl asistă consecvent pe Barcaru în diferite proiecte financiare, precum compania Project Urban Holding, concepută în tandem de Pitiș și Neagoe, preluată de cumnat și gestionată legal de “miss Tel Drum”.


Dan Barcaru e atât de bine înfipt în fenomen, că l-a chemat și DNA ca să-i lămurească de ce s-a asociat cu un anume Ion Florian, inculpat alături de Liviu Dragnea și Petre Pitiș în dosarul “Tel Drum”. Din 2010, Barcaru și respectivul împărțeau frățește o companie din sistem (Dunărica Impex), care deține un complex de vacanță pe malul Dunării, la Ciuperceni, și a încasat 25.000 de lei de la Tel Drum. Barcaru a răspuns la procuratură că s-a asociat cu Florian la sugestia lui Pitiș. După care, iarna trecută, au ieșit amândoi din Dunărica.

De ce e importantă conexiunea?

Ion Florian e băgat în frauda originară cu fonduri europene semnalată de OLAF și rostogolită în zăpadă la DNA. Fapta în sine ar fi fost pusă la cale de trei directori Tel Drum, acum anchetați: managerul Pitiș, adjunctul acestuia, Florea Neda, și directorul tehnic, Mircea Vișan. Ultimii doi sunt omniprezenți, de asemenea, în scurgerea accidentală de informații a Nicoletei Pene.

Daniel Neagoe (stânga) și Mircea Vișan, directorul tehnic al Tel Drum. Cei doi sunt nedespărțiți și într-un dosar penal.

Daniel Neagoe (stânga) și Mircea Vișan, directorul tehnic al Tel Drum. Cei doi sunt nedespărțiți și într-un dosar penal.

Vorbim despre achiziția unei stații mobile de asfaltare în 2015, prin intermediar, la preț umflat artificial. Mâna moartă e firma lui Ion Florian (WFA Impex) care a luat utilajul de la producător cu 8,7 milioane de lei și l-a vândut Tel Drum cu 12 milioane. Din suma asta, corporația a decontat ilegal 4,2 milioane de lei la Uniunea Europeană, ajutor pentru investiție. Procurorii afirmă că cei din lanț s-au înțeles să încarce factura, deci și decontul.


Altminteri, RISE a observat că Tel Drum a avut numeroase tranzacții directe cu producătorul utilajului în 2015.

Operațiunile suspecte ale cartelului i-au alertat pe inspectorii Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (Oficiul). Alergând după fonduri europene în acest caz, ei au anunțat OLAF, care a sesizat formal DNA.

La Oficiu, însă, gruparea Dragnea a plantat un apropiat în plenul instituției: pe Marius Vorniceanu, numit de premierul Grindeanu și avansat de Tudose președinte (iulie – octombrie 2017). Fiica lui Vorniceanu, Laura Sprianu, contabilă de meserie, a prestat audit la Tel Drum timp de trei ani (2012 – 2014) și a încasat de la colosul din Alexandria aproape jumătate de milion de lei. Detalii, AICI.

Hotărârea AGA în original prin care Tel Drum o numește auditor a fost ascunsă de Nicoleta Pene la sfârșitul lui iunie 2017, înainte de perchezițiile DNA.

Practic, stresul judiciar s-a instalat demult la Tel Drum. În calculatorul Nicoletei, se redactau cereri către parchete în care directorii voiau să afle în aprilie 2017 dacă au fost interceptați anterior. Au fost. Li s-a confirmat oficial câteva luni mai târziu, inclusiv penal, iar o parte din interceptări au apărut în presă.


Așa că deschidem tableta neagră și fugim în Brazilia, la Rio de Janeiro. Lângă Liviu.

O PLANETĂ ÎN TABLETĂ

Bronzat și neras ca omul în concediu, Liviu Dragnea zâmbește turistic în obiectivul foto, cu muntele Sugarloaf în spate și o borsetă neagră pe umăr.

Click!

Petre Pitiș captează secunda.

Poza a rămas în memoria tabletei personale a directorului general Tel Drum, un Samsung P1000 Galaxy Tab, model din 2010, ascuns alături de hardul negru în care a aspirat computerul Nicoletei Pene. Două seturi de fotografii există în aparat, unul de 385 imagini în folderul principal și încă 734 în contul de cloud.

Arhiva din tabletă surprinde viața de zi cu zi a grupării: o galerie “estilo de vida” cu petreceri, concedii, vile, intimități și curcani împănați, printre cadre cu lucrări Tel Drum sau secvențe private din familia Pitiș.

Suntem pe muntele Corcovado acum, în pădurea Tijuca, la 700 de metri deasupra Rio de Janeiro, lângă celebra Cristo Redontor, statuia de 38 de metri care-l reprezintă pe Isus cu brațele deschise.

Jos, pe bulevardele de calcar alb, printre coline de favele și zgârie nori cu tupeu, furnicarul colorat cu peste șase milioane de suflete nu se termină niciodată.

Sus, însă, drumeții din Teleorman se simt ca acasă.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Cu brațele la 180 de grade, aidoma lui Iisus, managerul Tel Drum îmbrățișează spiritual oceanul Atlantic, ca un monument Art Deco în șlapi și maiou chinezesc. Câteva cadre îl rețin așa.

Dragnea și Pitiș nu sunt singuri în vacanță.

Mugurel Gheorgiaș zis Melcul, coleg de facultate și trupă rock cu șeful PSD, face și el atmosferă imitând statuia. Fost acționar și administrator Tel Drum, pe numele lui Gheorghiaș sunt proprietățile din Cumbuco, Brazilia, cu vilă, piscină și teren de tenis – resortul unde au petrecut vacanțe memorabile Dragnea și iubita sa, Irina Tănase, Detalii, AICI.

In poze apare și Petre Rădan, în tricou galben, ars de soare, fost magazioner-șef la Tel Drum și rudă cu Dragnea prin alianță. Rădan lucrează azi la ferma de vaci Lița (Agrotrust), deținută de Mihai Slăvescu Putineanu, finul lui Liviu Dragnea.

Petre Rădan, rudă cu Bombonica Dragnea, în vizită de lucru și de plăcere în Brazilia. Rădan a fost magazioner-șef al Tel Drum, iar acum lucrează la firma Agrotrust, deținută de finul lui Liviu Dragnea.

Petre Rădan, rudă cu Bombonica Dragnea, în vizită de lucru și de plăcere în Brazilia. Rădan a fost magazioner-șef al Tel Drum, iar acum lucrează pentru finul lui Liviu Dragnea, la firma Agrotrust.

Perspectiva aeriană i-a tinut destul de ocupați. Până la piscul Sugarloaf, trupa lui Dragnea a plutit peste trei districte frumoase din Rio, Botafogo, Flamengio și Urca, atunci când s-a hotărât să ia telefericul cu care a mers o dată chiar și președintele Kennedy. Sensibil la frumos, directorul Pitiș a imortalizat traseul.

Oamenii s-au bucurat și la numeroasele magazine de suveniruri, dar atracția principală a reprezentat-o vitrina cu papagali ornamentali, împodobiți cu pietre semiprețioase, acolo unde Petre Pitiș și Mugurel Gheorghiaș s-au integrat fotografic în decor.

Directorii din Tel Drum și prietenii lor, într-o escapadă în Brazilia. Grupul vesel este format din Liviu Dragnea (pe atunci președintele CJ Teleorman), Petre Pitiș, Mugurel Gheorghiaș, Mădălin Ioniță și Petre Rădan.

De rezervări, facturi sau bilete avea grijă, în general, directoarea comercială a Tel Drum, Nicoleta Pene. De aceea, printre documentele înghesuite grăbit în valiză, am găsit tot felul de hârtii din excursiile șefilor.

Cum ar fi chitanțe din iulie 2016, când cuplurile Pitiș și Pene au petrecut împreună un weekend la hotel Vega în Mamaia. I-a însoțit Mircea Vișan, directorul tehnic Tel Drum, trimis în judecată alături de Pitiș și Neda Florea în schema WFA.    

Sau bonuri de cumpărături adunate în plic. Scor total: 35.000 de euro într-un singur weekend de shopping la Viena (25-27 noiembrie 2010).

Directorul Tel Drum a decartat atunci 716 euro pe oră.

3.000 de euro au rămas într-un magazin Paul & Shark pentru haine de iarnă. Încă pe-atât, la Salamander și Denkstein. Marfa a intrat în două valize Samsonite noi, de 800 de euro, pe lângă câteva parfumuri Armani, Zippo și Boss.

25.000 de euro au costat, însă, hainele și accesoriile de vânătoare.

La John Springer’s Erben, magazin din 1830, fost furnizor al casei imperiale austro-ungare, au căzut la datorie peste 15.000 de euro. Printre altele, Pitiș a cumpărat acolo o vestă de vânătoare căptușită cu blană de hamster, colecția Habsburg, de 1.400 de euro. La fel a costat și o jachetă capitonată, aceeași colecție. 10.000 de euro a mai înghițit Kettner, cel mai vechi producător austriac de arme, azi și de haine.

Amintiri de genul ăsta burdușesc un dosar albastru, ascuns și el în valiza cu secrete și menit să indexeze activități turistice, inclusiv pliante din concediile doamnei Pene în Insulele Baleare.

Ilustrative la propriu sunt și notițele din agenda de lucru a Nicoletei Pene.

În 2012, femeia căuta zboruri în China sau rezerva pentru patroni o escapadă de o lună (16 iulie – 13 august) în Brazilia, la Fortaleza, unde-i reședința de vară a lui Dragnea. Singura dilemă era escala de întoarcere. A rămas Lisabona. Două zile.


Și aterizăm din nou în tableta managerului Tel Drum.

De-a lungul timpului, soția lui Pitiș, Dana, a stocat aici arhiva foto de pe telefonul personal. Un tur în Malta, o vacanță de neuitat în Portugalia, un sejur cu mama în Austria la schi și băi termale, niște vile de basm în România, scene calde de familie cu doi caței, fetele și domnul Pitiș relaxat în bucătaria lor americană. În total, 1.127 imagini.

Iar lucrurile se tranșau dinamic când venea vorba de vacanțe, o arată un mesaj pe email din 20 ianuarie 2011, în care Dana încerca să-l scoată pe Petre din Teleorman.

Registrul era urmatorul:

“Am găsit o locație în Maldive criminal de frumoasă, o să vorbesc cu Neagoe, poate mergem acolo, poti să faci fishing de voie, în ideea că dacă mergem cu ei (…)  Asta e prin Sri Lanka, dacă ești curios. Costă vreo 6000 de euro nouă zile cu demipensiune și avion, toate taxele incluse. Rămâne de discutat. (…) M-am uitat pe pozele de la Paris și m-am gândit ce turbată eram, puteam să fructificăm timpul ăla mult mai bine (…)”

Altfel, în setul principal de poze din memoria tabletei, îl regăsim pe Petre Pitiș constant binedispus în centrul turistic din Rio de Janeiro, împreună cu Mugurel Gheorghiaș și Mădălin Ioniță – fostul șofer al lui Liviu Dragnea.

Tip solid, grizonant, Ioniță a rămas interpus de bază în grupare și destinație constantă a banilor Tel Drum.

Abia scăpați dintr-o sesiune dură de shopping, judecând după pradă, cei trei își reveneau cu niste espresso la terasă. În aceeași zi și zonă, s-au întâlnit cu un prieten vechi: excentricul Costel Comana.

Costel Comana, flancat de Mugurel Gheorghiaș (stânga) și Mădălin Ioniță

Costel Comana, flancat de Mugurel Gheorghiaș (stânga) și Mădălin Ioniță

La rându-i, Comana a fost coleg de facultate și cămin în Regie cu Dragnea, Melcul & Șobo. În timp, a intrat în top miliardari români cu o avere estimată la peste 30 de milioane de euro, dobândită prin Regio Trans. Compania de transporturi feroviare a fost subvenționată de stat cu zeci de milioane de euro pentru a merge cu vagoanele goale prin tot felul de rute așa zis “sociale”, mare parte din ele în Teleorman, obținute sub tutela colegului Liviu.

În paralel, Comana a cumpărat de la Dragnea cel puțin șase proprietăți, cu un milion de euro, care a dispărut subit din declarațiile de avere ale politicianului. În 2011, procurorii anticorupție au început să investigheze artificiul Regio Trans și, în februarie 2015, l-au acuzat oficial pe Comana că dădea șpăgi șefilor CFR și directorilor din Ministerul Transporturilor. Prejudiciu: 1,1 miliarde de lei. Detalii, AICI și AICI.

O săptămână mai târziu, Comana s-a sinucis la bordul unui avion care decolase din Columbia cu destinația Costa Rica.

El obișnuia să vină și pe domeniul de vânătoare al grupării (Asociația Turris), o pădure în care a tras cu pușca aproape jumătate din CEX-ul PSD. În ianuarie 2014, el a ucis 19 mistreți împreună cu Liviu Dragnea, magnatul Ioan Nicolae, directorul general Petre Pitiș și fostul șofer Ioniță.


Dar să ne întoarcem în familie.

CA FRAȚII ÎN DONAȚII

Aici e vorba despre copii bogați și prieteni împrumutați.

Un obicei de familie, tradițional în grupare, conectează periodic generația următoare la conductele cu bani. Metodele variază destul de sofisticat. În februarie, RISE a surprins o secvență în care banul Tel Drum, ajuns la firma lui Dragnea Junior (Zooveg), aluneca sub formă de dividende la Junior însuși, care dona o parte surorii lui, Alexandra Dragnea. Detalii, AICI.

Donația și împrumutul, metode relativ facile de a transfera bani, sunt practici recurente la oamenii Tel Drum.

Anul trecut, Karina Pitiș, mezina de 25 de ani a managerului, avea nevoie de aproape 1 milion de lire sterline. Lucrează în Londra, una dintre cele mai scumpe metropole din lume, la un birou de arhitectură.

Un draft de contract de împrumut din calculatorul directoarei Pene, datat pe 3 iulie 2017, denotă că banii ar proveni de la sora mai mare, Teodora Pitiș, 27 de ani. Actul a fost redactat de avocatul Mihail Sebastian Pencea, 40 de ani, din Alexandria – cel care l-a însoțit ultima dată pe Petre Pitiș la DNA, colaborator vechi al firmei și familiarizat cu anturajul în fotografiile Nicoletei Pene.

Petre Pitiș alături de avocatul Mihail Sebastian Pencea, la DNA / Foto: Inquam Photos / George Călin

Petre Pitiș alături de avocatul Mihail Sebastian Pencea, la DNA / Foto: Inquam Photos / George Călin

În total, 5,3 milioane de lei urmau să plece din contul Teodorei în cel al Karinei de la Banca Lloyds din Londra. Plata urma să fie făcută în maximum trei zile, altfel contractul de împrumut era automat desființat.

O sumă comparabilă, 5,2 milioane de lei, fusese transferată cu un an în urmă, în iulie 2016, de către Petre Pitiș către fiica cea mare, Teodora. A menționat “plată personală”.  


Recent, fiica mai mare a executivului Tel Drum, Teodora, și-a încercat talentul antreprenorial în București, cu o cafenea deschisă lângă parcul Grădina Icoanei, dar n-a mers.

Tatăl său a cooptat-o pe 19 aprilie 2016 în compania cu pricina (X-Logistix Band Eurotrans), unde a primit inițial o cincime din afacere, dar în același an au făcut rocada și fata a devenit administrator și majoritară (96%) în SRL.

“Nico, verifici tu te rog dacă au trecut și plățile astea?”, îi scria Teodora Pitiș Nicoletei Pene în toamna lui 2016. Directoarea comercială a Tel Drum se ocupa și de acest vehicul, având la ea inclusiv cardul bancar emis de companie pe numele lui Petre Pitiș.

Conversația celor două pe WhatsApp era legată de firma respectivă care avea de achitat două facturi către o societate de asigurări și o agenție de publicitate. Ambele fuseseră emise în septembrie 2016, la trei luni după ce Teodora preluase controlul afacerii de la tata. În scurt timp, SRL-ul pe care funcționa cafeneaua și care apucase să piardă un proces cu un furnizor din Mureș își schimbă numele și intră brusc în adormire.

În documentele Nicoletei Pene se află și un draft de contract în care apare că managerul Tel Drum, Petre Pitiș, îl împrumută cu 700.000 de lei pe Liviu Dobrescu, zis “Șobo”, colegul de trupă rock al lui Liviu Dragnea și acționar important la societate. Întocmit de avocatul Pencea, documentul a fost salvat în 2017.

Alte două pagini create pe 19 decembrie 2016 întregesc un model atipic de contract de donație. Nu-i clar cine dă și primește, pentru că părțile au rămas necompletate. A doua filă descrie scopul: donatorul cedează dividendele, deci partea lui de profit dintr-o companie, către o altă persoană fizică. În felul ăsta, banii nici nu mai trebuie să ajungă la acționarul companiei, ci să plece direct din conturile societății către beneficiarul donației. Referință, AICI.

“Dacă sunt în circulație astfel de acte, completate, e bai mare. Nu e o donație, e o stipulație pentru altul. Așa se numește”, ne-a explicat un avocat specializat.

Sunt și situații în care banii Tel Drum se transformă-n piatră.

MAPA ROȘIE

Casa lui Dragnea din Alexandria se filmează cu drona fiindcă, de regulă, nu intră într-o singură poză. Dar secretele îi încap într-o mapă.

O mapă roșie de la PSD.

Se afla în valiza diplomat ascunsă de Nicoleta Pene, directoarea comercială a Tel Drum, și era flancată de contul de la BRD al lui Dragnea Senior, scris de mână pe o hârtie, plus câteva copii de pe diploma de bacalureat a Juniorului.

Și în mapă – lucruri de familie, precum schițele bucătăriei de vară a “reședinței Dragnea din Alexandria”.

14.518 euro a cerut o firmă din București (Mcomob Service), cu expertiză în amenajări la Parlament și BNR, ca să rezolve bucătăria de vară. Oferta este însoțită de scheme elocvente. Lux total, culori calde, linii clasice, stil american, electrocasnice ultimul răcnet integrate artistic în corpurile de lemn masiv. Peretele cu grătar face 2.100 euro. Cel cu aragaz, 5.800.


Campioanele din mapa roșie sunt cinci coli A3 cu un proiect faraonic, mai înalt cu două mansarde decât palatul existent al socialistului-șef. Designul primar e asemănător. Numai că aici sunt cinci niveluri, casa liftului, iar releveele adună împreună 1.015 metri pătrați utili.

Mastodontul e o misterioasă vilă privată din Mamaia.

Există aici și camera majordomului, de 11,63 mp, cam cât un dormitor normal dintr-un bloc comunist. Omul deretică 13 camere, 12 băi, 4 bucătării etc.

Etaj cu etaj, planurile din mapa roșie invită la un tur de castel.


La intrarea principală, traversezi o terasă mare cu pardoseală și scări placate cu piatră naturală, tencuieli decorative, apoi o ușă dublă, treci un vestibul ca la casele boierești, urmează un hol cât sufrageria ta și aici ai de ales. În stânga e sala tronului, adică un “spațiu de primire” de 44 mp. Merită: pereți stucco veneziano, piatră naturală, canapele, măsuțe, bar, relaxare, tot tacâmul.

La dreapta, după scara interioară care încolăcește liftul, dai în sala de mese (48,4 mp) vecină cu bucătăria. Ambele, înconjurate de terase imense cu balustrade de inox și mozaicuri. Servitorul stă în aripa utilitară, lipit de spălătorie, lângă cele trei grupuri sanitare de la parter, nu departe de centrala termică.

Etajul 1 e compus din vreo trei dormitoare echipate cu băi, două livinguri, altă sală de mese, cameră de relaxare, bucătărie etc.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Dormitorul baronial se află la etajul 2, întins pe 36,16 mp, cam cât o garsonieră din București, la care mai pui un dressing de 20 mp, un balcon pe toată lățimea și două băi în oglindă. Livingul și biroul ocupă fiecare aproape 30 de mp, dar sunt despărțite de o bucătărie cu un balcon cât ea. Holul lat de la 2 continuă cu două băi și încă un dormitor care corespunde prin dressing cu cel mare.

Distracția explodează la etajul 3, unde liftul te lasă în epicentrul unei terase circulabile de 200 mp. La nevoie, o baie imensă își face datoria. Și mai e un un etaj. La 4, deasupra marii terase, e prevăzută o alta ceva mai intimă, de 36 mp.

Nicoleta Pene, director comercial la Tel Drum, a păstrat facturi, devize de plată, negocieri cu firme de amenajare interioară și socoteli de mână cu lucrări, perioade și costuri. Până pe 4 septembrie 2010, de exemplu, nota că dintr-un avans de 200.000 de lei, a cheltuit 163.850 pe termoizolare terase, casa liftului, niște finisaje la etajul 4, fațadă, instalație electrică și balustrade metalice.


Pentru geamuri de la balustrade și rulourile exterioare, o companie de profil din Constanța (Ghereon Plast) a cerut alți 8976 euro. Oferta a venit pe 21 ianuarie 2011 pe mailul de serviciu de la Consiliul Județean Teleorman al lui Gabriel Davidenco, arhitect-șef al județului timp de 15 ani, decedat în 2016.

Dau clasă 460 mp de marmură, diferite sortimente, și 300 mp de granit pentru terase. În total, 41.600 de euro – fără manoperă, și încă 11.000 de euro pentru barele de inox din jur.

Printre documentele ascunse de Nicolete Pene, am găsit oferte de marmură și o factură proformă din martie 2010, de aproape 16.000 de euro, pentru 200 mp de parchet Merbau, masiv și stratificat.

Plătite de Tel Drum.

DIRECTORII TĂCURĂ PE RÂND

Doi reporteri RISE Project au vorbit, la interval de o oră, cu Nicoleta Pene. Primul – incongnito, pentru reacții primare, al doilea – oficial.

Primul a jucat rolul unui cetățean cumsecade, uluit de găsirea întâmplătoare a unei genți cu lucruri care par să-i aparțină doamnei directoare: Vă căutăm de-o săptămână. Am sunat și la firmă. Unul dintre muncitorii noștri a găsit-o. Nu mai știam ce să facem, mai căutăm omul, stăm cu ea aici (…)”  

A tăcut lung în timp ce-i descriam superficial conținutul.

“Noi suntem la București acum. O putem lăsa și la poliție, v-o trimit ei dacă e.”

“Nu, pot să vin eu luni”, ne-a spus cu alt glas.

“Perfect, doamnă, sunați-mă la numărul ăsta”

A sunat, dar peste 10 minute:

“Haideți că m-ați pus pe gânduri, m-ați luat și repede așa. Sora mea e în București, poate să vină oriunde în maximum o oră, nu-i problemă.”

Așa a rămas, dar peste o jumătate de oră a revenit din nou, ceva mai calculată. Sora întârzie, nu mai poate, dar trimite un șofer imediat. Ne auzim când ajunge.

“Într-o oră e la București! Îi dau numărul dvs. Vă mulțumesc tare-tare mult.”

Al doilea reporter a sunat oficial. Schimbată complet, Nicoleta Pene nu a dorit să dezvolte subiectele pentru că nu e persoană publică, nu vede relevanța întrebărilor, n-a trimis pe nimeni la București să recupereze ceva. Ascultă discuția aici:

Între timp, șoferul din partea directoarei Pene intrase în București și încerca să confirme telefonic locul de predare-primire cu celălalt reporter, la o rotiserie din zona hotelului Marriot. Impacientată, Nicoleta a insistat și ea cu două apeluri. Încă nu făcuse legătura între cei doi interlocutori.

Liviu și Ștefan Dragnea, Petre Pitiș, Ioan Dacian Pene și Dănuț Cristescu nu au răspuns pe niciun canal de comunicare.

Cumnatul Dan Barcaru nu a vrut să răspundă întrebărilor RISE: „Eu v-am sunat vreodată să vă spun că mă deranjează ce scrieți de mine? Nu v-am sunat! Atunci dumneavoastră de ce mă deranjați? Ce informații să vă mai dau eu, că le aveți deja pe toate!”

Neda Florea a răspuns, dar n-a stat la discuții.

Mircea Vișan era la volan și nu putea să vorbească, a doua oară s-a enervat și ne-a închis.

Georgeta Tonciu, titulara stick-ului „GETA” cu procesele-verbale pentru proiectele Tel Drum, nu-și mai amintește dispozitivul: „Poate l-a luat doamna Pene de la mine de la birou, eu lucrez la departamentul tehnic din firmă, o fi luat ceva de acolo”.

 

EPILOG

Și încă ceva.

Prin borderoul de plăți Tel Drum l-am întâlnit pe Gil Vasile, soțul șefei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Camelia Marcu (foto). Este avocat specializat în comercial, nu pledează, are birou în București și proprietăți în Teleorman.

Simona Camelia Marcu, președinta CSM. / Foto: Mediafax Foto, Andreea_Alexandru

Simona Camelia Marcu, președinta CSM. / Foto: Mediafax Foto, Andreea_Alexandru

Cecul valorează 15.200 de lei și a fost emis de corporație în septembrie 2015, sub semnătura executivului Petre Pitiș. Atunci, soția sa, Simona Marcu, era judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. A devenit președinta CSM pe 5 ianuarie 2018.

Public, judecătoarea Marcu s-a distins cu două intervenții notabile: a cerut anchetarea procurorului general Augustin Lazăr ca urmare a declarațiilor împotriva OUG 13 și sprijină legile justiției în forma propusă de PSD.

Revenim.

 

Elena DUMITRU, Mihai MUNTEANU

Grafică: Segiu BREGA

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!