Documente clasificate

 

Afacerea pentru cupru ajunge la un alt nivel în octombrie 2012, după ce în joc intră mai mulți experți ruși angajați  de Mineco pentru noua uzină de la Moldova Nouă

Aeroportul Henri Coandă, 19 octombrie 2012.

Un bărbat de vârstă medie, cărunt și cu mustață, se plimbă liniştit prin aeroport cu mai multe planşe la subraţ. Nu mai apucă să se urce în avion pentru că forţele de ordine îl blochează în timp ce făcea ultimele formalităţi vamale. Bărbatul era monitorizat atent de Serviciul Român de Informații (SRI) la București. Șapte zile mai târziu, pe 26 octombrie, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), comunică oficial că au blocat scoaterea din țară a unor documente și informații clasificate privind zăcământul cupru și metale rare de la Moldova Nouă și, respectiv Suvorov.

Cu acel prilej, procurorii DIICOT anunță că investighează mai multe persoane suspectate că au constituit un grup infracțional implicat în activități care pot afecta securitatea națională.

În centrul investigațiilor se afla rusul blocat pe aeroport, a cărui identitate nu este divulgată oficial. Autoritățile române comunică doar inițialele și vârsta bărbatului: “O.M.”­ cetățean rus, 42 de ani”.

Inițialele se potriveau cu cele ale ambasadorului Rusiei la București ­ Oleg Malghinov. Ambasada Rusiei la București declară că nu a fost informată oficial în cazul reținerii cetățeanului rus pe aeroport și va cere explicații Ministerului de Externe.

Experții ruși

RISE Project a aflat că persoana ridicată de pe aeroport este Mikhail Orlov ­ un geolog rus din regiunea Ural care efectuase mai multe vizite la București în ultimul an.

Mikhail Orlov, geologul oprit la aeroport, scapă de acuzațiile de spionaj economic.

Mikhail Orlov, geologul oprit la aeroport, a scăpat de acuzațiile de spionaj economic.

Orlov făcea parte dintr­o echipă de experți ruși angajată de afaceristul sârb Dimitrije Aksentijević să ajute la noul proiect minier de la Moldova Nouă, ­ localitatea românească unde Mineco semnase, în toamna anului 2011, un precontract pentru preluarea activelor Moldomin și a dreptului de exploatare a zăcământului de cupru.

Mineco își programase să cheltuiască 35 de milioane de euro pentru noua uzină de concentrare a minereului, al cărei flux tehnologic trebuia să fie proiectat de experții ruși. O sumă importantă, în condițiile în care investițiile asumate pentru Moldomin se ridicau la 50 de milioane de euro.

 

Ilyas Abdrakhmanov, șeful echipei de experți ruși, este deputat în Bașchiria

În ziua în care a fost blocat pe aeroport, Orlov călătorea singur. În vizitele precedente, geologul îl însoțise pe Ilyas Abdrakhmanov, 62 de ani, șeful echipei de experți ruși. Abdrakhmanov a condus mai mulți ani combinatul minier Uchalinskiy Gok, fiind aici superiorul lui Orlov, ­ geolog șef în aceeași companie din munții Ural.

Astăzi, Abdrakhmanov este deputat în Republica Bașchiria, Federația Rusă, și membru în “Rusia Unită”­ partidul lui Vladimir Putin. Combinatul Uchalinskiy Kok face parte din grupul UMMC, controlat de oligarhul rus Iskandar Makhmudov ­ unul dintre marii jucători pe piața metalurgiei neferoase din fosta Uniune Sovietică.  

Sursa documentelor

Cu două zile înainte să fie oprit la aeroport, Orlov a vizitat Ipromin SA – un fost institut minier de stat, astăzi companie privată –  unde a primit mai multe documente și informații despre zăcământul de cupru. Câteva documente şi hărţi aveau statut de informații clasificate, potrivit autorităților române.

RISE Project a aflat că persoana care i­-a înmânat documentele rusului este Sorin Berchimiș, președintele Ipromin. Ambii au fost investigați inițial pentru infracțiuni privind securitatea națională.

Procurorii DIICOT au renunțat la acuzațiile iniţiale în 29 noiembrie 2012, când i­-au scos de sub urmărire penală atât pe Orlov, cât și pe Berchimiș. Dosarul celor doi a fost trimis la Direcția Națională Anticorupție, unde investigațiile continuă pentru fapte de corupție, după cum susține DIICOT într­-un răspuns transmis RISE Project.

Raspuns_DIICOT

DIICOT confirmă scoaterea de sub urmărire penală a rusului și trimiterea dosarului la DNA.

Ilyas Abrahkmanov, șeful lui Orlov, a declarat pentru OCCRP/RISE Project că întregul episod a fost o neînțelegere: “Mineco a câștigat licitația pentru mina de la Moldova Noua. Suvorov (n.r.­ un sector din cadrul aceleiași exploatări) este aproape de mina Moldova Nouă. Documentația proiectului concepută de Ipromin se referea la întreaga zonă. Așa că forțele de ordine din România au decis că documentația primită de Orlov de la Ipromin a fost greșită, pentru că se referea doar la Suvorov. Orlov nu a fost arestat. Pe parcursul investigațiilor, el a stat la hotel. Eu personal nu am avut nicio problemă și nu am fost niciodată interogat. În acest stadiu, nici Orlov, nici autoritățile române nu au niciun fel de pretenții, unii de la ceilalți. Contractul dintre Ipromin și Mineco nu este încă semnat, deoarece problemele juridice nu sunt rezolvate încă”.

Deputy Abdrakhmanov  together with Iacob Chișărău, at Moldova Nouă. Chișărău is the only one sentenced to three years of prison for corruption.

Deputatul Abdrakhmanov împreună cu Iacob Chișărău, la Moldova Nouă. Chișărău este singurul condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție.

Sorin Berchimiș, președintele Ipromin, ne­-a declarat, la rândul său, că nu a furnizat nicio informație clasificată și că i­-a înmânat documentația lui Orlov după ce acesta i-­a fost prezentat de Mineco: ”Domnul Rus (n.r. ­ Adrian Rus, reprezentantul Mineco) mi l­-a prezentat pe Orlov în biroul companiei din București. Deci, Orlov a venit la mine prin intermediul titularului licenței. Nu am dat documentele cuiva de pe stradă”.

Transfer Licenta MINECO

Adresa ANRM privind transferul lincenței.

RISE Project a obținut un document care arată că licența de exploatare a zăcământului a fost transferată de la Moldomin la Mineco în ianuarie 2012, sub semnătura lui Alexandru Pătruți, președintele de atunci al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).  La acel moment, cererea unei alte agenții a statului, ­ ANAF, ­ pentru anularea vânzării activelor Moldomin către Mineco era încă în derulare la Curtea de Apel Timişoara.

Contactați de RISE, nici Pătruți și nici Zăvăleanu nu au comentat transferul licenței către Moldomin, în condițiile contestației ANAF. (DETALII AICI)

 


Întâlnirile

Cu doar câteva zile înainte de Crăciunul din 2011, oficialitățile locale din micul orășel Moldova Nouă de la granița româno ­-sârbă așteaptă o vizită importantă. Sârbii de la Mineco urmau să aducă aici o delegație de experți ruși condusă de deputatul Abdrakhmanov. Iacob Chișărău, directorul Moldomin, este cel care îi întâmpină pe experții ruși și le prezintă cariera minei. Ei fac fotografii de grup și se întâlnesc cu oficialitățile locale.

Russian experts on their first visit to Moldova Noua (December 2011): Mikhail Orlov (left front), Iurii Nazarov, RIVS expert(left back), Iacob Chișărău, director Moldomin (right back), Adrian Dan Rus, representative of Mineco Romania (right front)

Experții ruși în prima lor vizită la Moldova Nouă (Decembrie 2011): Mikhail Orlov (stânga față), Iurii Nazarov, expert RIVS (stânga spate), Iacob Chișărău, director Moldomin (dreapta spate), Adrian Dan Rus, reprezentant Mineco Romania (dreapta față).

Nimic nu anunța furtuna ce avea să urmeze câteva luni mai târziu.

Câțiva dintre membrii delegației erau monitorizați de autorități, conform dosarului penal în care sârbii sunt anchetați pentru complicitate la cumpărarea influenței judecătorului român.

Din delegația rusă mai făceau parte și experți ai unui alt institut rus din Sankt Petersburg­, RIVS, chemaţi de Mineco să proiecteze noul proces tehnologic de extragere a minereului de cupru.

RIVS a colaborat în mai multe proiecte cu companii din același grup metalurgic UMMC, controlat de oligarhul rus Iskander Makhmudov.

Ilyas Abrakhmanov spune că oligarhul rus nu este implicat în niciun fel în proiectul Moldomin: “Makhmudov și Uchalinsky GOK nu au nicio legătură cu acest caz. Contractul era între Mineco și mine, ca cetățean rus. Am semnat contractul cu Mineco după ce m­-am pensionat de la Uchalinsky GOK”.

O altă vizită a experților ruși a avut loc la mijlocul lunii martie 2012, la București. Specialiștii ruși și sârbii de la Mineco au părăsit România în data de 14 martie 2012, conform mărturiilor din dosarul arestării judecătorilor. În aceeași după­-amiază, directorul Moldomin, Iacob Chișărău, era reținut de procurori care au găsit în buzunarul său cei 50.000 de euro primiți de la sârbi pentru judecătorul român (DETALII AICI)

Cristi Ciupercă, Daniel Bojin, Roman Anin (Rusia)