INFECȚII LA SUPRAPREȚ

7,9 euro. Atât costă la sursă, în Germania, un litru de dezinfectant spitalicesc cumpărat de afaceristul Dan Alexandru Condrea prin compania lui offshore din Cipru.

75 – 100 euro. Același litru de dezinfectant se scumpește de peste 10 ori pe hârtie atunci Condrea vinde tot către Condrea. Adică atunci când offshore-ul său intermediar din Cipru trimite marfa la firma lui din România. RISE Project a obținut documentele offshore ale tranzacțiilor cu furnizorii străini.

100 euro. La final, aproximativ atât încasează SRL-ul lui Condrea de la spitalele românești pentru același litru de dezinfectant. Bani publici.

RISE Project continuă ancheta începută de tolo.ro și arată cum au decurs, în documente, afacerile lui Condrea.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții vânduți de Condrea au fost diluați și de zece ori. Practic, Condrea a câștigat la două mâini: cu una a umflat prețul de achiziție a materiei prime de zece ori, cu cealaltă a diluat dezinfectantul de zece ori. Profitul? De 100 de ori mai mare.

ONG-ul Inițiativa România a arătat că în ultimii patru ani, firma românească a lui Condrea, Hexi Pharma, “a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România”. 90% dintre acestea au fost parafate fără licitație.

afacerea_dezinfectantul_final_1200px

*Substanțele au fost cumpărate la kilogram dar în spitale au ajuns în stare lichidă.

CÂT COSTĂ LA SURSĂ

În anii 2008 și 2009, prin zeci de tranzacții cu frecvență lunară, Dan Alexandru Condrea a cumpărat câteva tone de dezinfectanți din Germania. Două substanțe de bază folosite în soluții antiseptice l-au interesat pe afacerist în mod special: clorhexidin digluconat și PVP-Iodine.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Corporațiile Evonik Industries și Basf, adică furnizorii nemți, au vândut dezinfectanții către o firmă offshore din Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, controlată de Dan Alexandru Condrea. Un litru de clorhexidin digluconat vândut de nemți a costat 7,9 euro. Pentru PVP-Iodine, prețul a variat între 15 euro și 15,9 euro pe litru.

Afacerea era profitabilă oricum: dintr-un litru de clorhexidin digluconat adus din Germania, diluat și preparat în România, Condrea producea chiar și 50 de litri de Clorhexin B sau A – dezinfectanții finali care ajungeau în spitalele noastre la prețuri de peste 9 euro pe litru.

CUM A SĂRIT PREȚUL ÎN CIPRU

Schema era simplă. Condrea cumpăra de la nemți prin offshore-ul cipriot, apoi revindea substanțele către firma lui fanion din România, fabrica de dezinfectanți Hexi Pharma.  Pe hârtie, de la offshore la SRL-ul Hexi Pharma, prețul a suferit mutații majore.

În cazul clorhexidin digluconat, Condrea cumpăra litrul cu 7,9 euro, apoi îl revindea firmei sale cu prețuri între 75 și 100 de euro.

La fel, pentru PVP-Iodine, Condrea plătea în Germania între 15 și 15,9 euro pe litru, apoi, în acte, același litru era vândut în familie, de la offshore către SRL, cu sume între 75 și 160 euro.

Altfel spus, manevra făcută în contabilitatea firmelor lui Condrea, multiplica de zece ori prețul real al materiei prime, în condițiile în care offshore-ul vindea la suprapreț marfa către SRL-ul Hexi Pharma. De aici, substanțele erau procesate în fabrica din România, transformându-se în compuși finali livrați către spitale. Din documentele RISE Project rezultă că, în 2009, de exemplu, Condrea a cumpărat prin offshore substanțe de 62.938 euro pe care le-a revândut firmei sale din România cu 507.270. Profitul a rămas astfel în căsuța poștală din Cipru, printr-un mecanism care în business se cheamă preț de transfer.

O schemă similară se repetă și în privința ambalajelor folosite pentru produsele finale livrate către spitale.  

Spre exemplu, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd (Cipru) cumpăra un recipient de 1 litru cu 0.14 Euro de la Alfrida Peev Ltd. din Bulgaria, pe care îl vindea apoi cu 1 euro firmei Hexi Pharma din România. Practic, prețul creștea de șapte ori și jumătate.

Firma CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited (Cipru) are cont la Bank of Ciprus și a fost înființată în 2008 de consultantul offshore Laszlo Kiss, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul Petromservice alături de sindicalistul Liviu Luca și mogulul Sorin Ovidiu Vîntu. Detalii, AICI.

În 2010, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited (Cipru) a raportat un profit de 368.000 euro.  

Bilanțul fiscal depus în Cipru arată că directorii companiei, printre care și Condrea, au fost plătiți cu 450.000 euro.

În arhivele consultantului Laszlo Kiss, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited avea un fișier separat denumit: “invoice contract reducere impozit 2008”.  

Tot pe filiera Kiss, Dan Alexandru Condrea și-a mai tras două firme offshore: Euro Chem Trade Ltd (Delaware) și Olikan Holding Limited (Seychelles).

RISE a obținut aceste documente, care dezvăluie, printre altele, că în 2008 și 2009, între CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited  și alt offshore, Thompson Invest and Trade Inc (Kiss Laszlo, proprietar oficial), au fost încheiate două contracte de consultanță în valoare de 450.000 euro ce vizau o linie nouă de imbuteliere a produselor distribuite de Condrea.

Dan Alexandru Condrea / Foto: Gazeta Sporturilor

Dan Alexandru Condrea / Foto: Gazeta Sporturilor

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA

Cu prețul umflat de zece ori, produsele cumpărate din Germania și plimbate formal prin contabilitatea firmei din Cipru erau apoi procesate și transformate în soluțiile vândute efectiv spitalelor românești.

Numai că, așa cum dezvăluie Gazeta Sporturilor, soluțiile erau diluate până la zece ori față de necesarul înscris în avizele obținute de la Ministerul Sănătății pentru prodiusele finite ale fabricii lui Dan Alexandru Condrea.

Asta înseamnă, practic, un nou mecanism de înzecire a profitului, după cel de la achiziția materiilor prime, prin producerea unei cantități mult mai mari de produs final diluat. Vândut ulterior ca dezinfectant corect preparat.

Laboratorul Unilab, pe care Condrea l-a controlat prin același offshore cipriot până în 2011, emitea avize care arătau că produsele afaceristului, deși diluate, erau conforme cu eticheta. Asta ar fi justificat prețul.

Attila BIRO, Ana POENARIU

A contribuit Ovidiu VANGHELE (Euractiv)

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!