Colega noastră din Azerbaijan a fost arestată

Khadija Ismayilova, în Baku, în timp ce lucra la o anchetă care a demonstrat că familia președintelui deține, în mod ascuns, inclusiv firme de telefonie mobilă./foto: RISE Project

Khadija Ismayilova, în Baku, în timp ce lucra la o anchetă care a demonstrat că familia președintelui deține, în mod ascuns, inclusiv firme de telefonie mobilă./foto: RISE Project

Khadija Ismayilova, reporter atât la OCCRP, organizația parteneră a RISE Project cât și la Radio Europa Liberă, a fost reținută ieri de poliție, la Baku, în Azerbaidjan, în cadrul unei operațiuni juridiciare menite să o intimideze.

RISE Project, OCCRP și rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație cer guvernului azer să o elibereze imediat pe Khadija și să o lase să-și facă munca.

Ismayilova, care a scris numeroase investigații în care a dezvăluit interesele ascunse ale familiei președintelui azer, Ilham Aliyev, este acum acuzată de a fi adus o persoană în situația de a se sinucide.

Khadija a ajuns astăzi dimineață la instanța de judecată zâmbind și făcând semnul victoriei, cu degetele. La capătul deliberărilor instanței, însă, ea a fost dusă în ceea ce se presupune a fi o perioadă de detenție, lungă de două luni, preliminară procesului propriu-zis.

Ismayilova este acuzată de a-l fi adus pe un reporter freelance în situația de a se sinucide. Potrivit unor surse locale, acesta, colaborator, de asemenea, la Radio Europa Liberă, ca și Khadija, susține că ea și-ar fi convins șefii să renunțe la serviciile lui jurnalistice.

Luând poziție față de această situație, redactorul-șef al OCCRP, Drew Sullivan, a declarat: „Totul arată și pare a fi o escaladare a hărțuirilor de care Khadija a avut parte, din partea guvernului azer, pentru anchetele pe care ea le-a publicat. Rog guvernul azer să manifeste toleranță față de jurnalismul de investigație și să o elibereze pe Khadija, ca și pe ceilalți care sunt deținuți pe nedrept”.

Dacă va fi găsită vinovată de acuzația care i se aduce, Ismayilova riscă să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea între trei și șapte ani.

Ziarista mai este acuzată și într-un alt proces, pentru că ar fi publicat informații cu caracter de secret de stat. Din această cauză, autorităție azere au și pus-o, anterior, sub interdicția de a părăsi țara.

În primăvara acestui an, un reporter RISE Project a fost invitat de Khadija să țină o serie de cursuri de investigație la Baku însă consulatul azer în România a refuzat să acorde viză jurnalistului român. Azerbaidjanul are o serie de investiții în România, cea mai consistentă fiind compania națională de petrol și gaze, SOCAR, care a deschis benzinării pe teritoriul țării.

În ultima perioadă, Ismayilova a scris despre industria de telefonie mobilă din Azerbaidjan, scoțând la lumină implicarea fiicelor președintelui în aceste afaceri. De asemenea, Khadija a dezvăluit corupția din industria construcțiilor și a mineritului aurifer dar și structurile obscure de tip offshore pe care oamenii apropiați președintelui Aliyev le folosesc ca să acapareze mari bucăți din economia țării de la malul Mării Caspice.