Casa Grande, vila de lux de la malul oceanului Atlantic unde și-a petrecut Liviu Dragnea vacanțele de-a lungul anilor, este acum părăsită. Nici Dragnea și nici anturajul său nu au mai dat pe acolo din 2016. Între timp însă, proprietatea de lux din Brazilia a devenit un risc pe două fronturi pentru politicianul de la București. Autoritățile din această țară îl investighează pe șeful PSD pentru o posibilă spălare de bani legată de achiziționarea vilei din Cumbuco iar, pe de altă parte, Casa Grande continuă să spună povestea legăturilor dintre Dragnea și compania Tel Drum SA, legături pe care politicianul le neagă din răsputeri în contextul proceselor aflate pe rol și al anchetelor în curs de la DNA.
Casa Grande ascunde și alte secrete ale politicii românești. RISE Project, OCCRP și partenerii din Brazilia vă prezintă noi informații din ancheta desfășurată de autoritățile de pe celălalt mal al oceanului, dar și un nou personaj care a frecventat refugiul lui Dragnea din Brazilia și a câștigat sprijin politic în România după aceste vizite.
Dragnea și Pitiș, șapte ani în Brazilia
Informații obținute de la poliția de frontieră braziliană de către colegii noștri de la revista Época arată că directorul executiv al Tel Drum SA, Petre Pitiș, a călătorit de mai multe ori împreună cu Liviu Dragnea în Brazilia. Primul lor drum a avut loc în februarie 2008 când cei doi au sosit și au plecat împreună de pe aeroportul din Fortaleza, capitala statului brazilian Ceara. Casa Grande se află la aproximativ 25 de kilometri de acest aeroport. Un an mai târziu, cei doi au sosit pe 16 februarie și au părăsit Brazilia cu același zbor pe 3 martie 2009. Dragnea și Pitiș au fost acompaniați de această dată și de Mugurel Gheorghiaș, fost acționar al Tel Drum SA. RISE Project v-a prezentat deja traseele comune parcurse de Gheorghiaș și Dragnea (AICI) precum și faptul că vila de la ocean a fost cumpărată cu bani aduși din România de către același Mugurel Gheorghiaș (AICI).
Conform datelor din frontiera braziliană, Dragnea și directorul executiv al Tel Drum s-au mai intersectat în periplurile braziliene de șapte ori între 2010 și 2014 – ultimul an când Petre Pitiș a mai pășit în țara sud-americană. În cele mai multe cazuri, Pitiș și Dragnea au intrat sau au ieșit de pe aeroportul din Fortaleza la distanță de o zi așa cum s-a întâmplat, de pildă, în 2013 când Dragnea a ajuns pe 14 decembrie iar Pitiș pe 15.
Puteți consulta în slideshowul de mai jos călătoriile tandemului Pitiș – Dragnea în Brazilia.
Atât Pitiș cât și Dragnea neagă vehement relația strânsă pe care au avut-o în timp ce firma Tel Drum a câștigat sute de milioane de euro, bani publici.
Întrebat despre relația sa cu Dragnea, Petre Pitiș a declarat reporterilor aflați în fața sediului DNA în 2017: „M-ați înnebunit cu personajul asta! Îl cunosc că-i din județ, am jucat cu el fotbal în liceu când eram elev în clasa a XI-a”.
La rândul său, Liviu Dragnea a declarat într-o conferință de presă din noiembrie anul trecut că nu s-a mai văzut cu Petre Pitiș de mai mult de 10 -15 ani de când “era consilier domnul Pitiș”. Puteți viziona mai jos schimbul de replici pe această temă.
Pe lângă noile dovezi din Brazilia care îi pun pe Dragnea și Pitiș în același loc în același timp, RISE Project a arătat deja că o serie de poze, inclusiv selfie-uri dar și filmulețe găsite pe hard disk-uri din valiza cu documente Tel Drum #TeleormanLeaks îl plasează pe Petre Pitiș în Brazilia, în curtea Casei Grande. (AICI).
Președintele PSD încearcă să-și ascundă relațiile apropiate cu Pitiș, Gheorghiaș și implicit cu Tel Drum SA deoarece o anchetă aflată în derulare la DNA vizează faptul că Dragnea ar fi fost beneficiarul ascuns al banilor firmei din Teleorman. Ancheta a fost declanșată în urma unei sesizări venite de la Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF). Ulterior, după ce RISE a descoperit proprietățile din Brazilia, DNA și autoritățile din Brazilia au început o anchetă și pe acest subiect.
OLAF și DNA susțin că Dragnea a ajutat Tel Drum, compania pe care el a privatizat-o pe vremea când era șef la Consiliul Județean Teleorman, să obțină ilegal fonduri europene prin documente false, în final, obținând bani sau bunuri pentru el însuși sau rude. În decembrie 2018, liderul PSD a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție pe motiv că OLAF nu l-a audiat înainte să emită documentul care a dus la demararea investigației DNA în România.
Cert este că între 2007 și 2014, perioada când Pitiș și Dragnea au călătorit împreună în Brazilia, Tel Drum SA a câștigat contracte din bani publici însumând mai mult de 400 de milioane de euro.
Astfel, în 2008, an care a coincis cu prima călătorie transatlantică a tandemului Dragnea – Pitiș, Tel Drum a primit de la Consiliul Județean Teleorman unde Dragnea era președinte contracte de 10,8 milioane de euro pentru reabilitarea unui drum din județ. În acei ani principala sursă de finanțare a companiei a fost CJ Teleorman, adică bugetul local. Mai târziu însă, după ce Dragnea a avansat în funcție și a ajuns șeful Ministerului Dezvoltării Regionale, și sumele câștigate de Tel Drum au crescut pe măsură, ajungând la sute de milioane de euro, bani alocați de la bugetul central al României.
Casa părăsită și investigația din Brazilia
Reporterii RISE Project au vizitat Casa Grande la începutul lui 2018 și încă de pe atunci se putea observa deteriorarea care cuprinsese vila achiziționată de acționarul Tel Drum, Mugurel Gheorghiaș.
Între timp, pereții s-au încărcat cu și mai multe mâzgălituri. Reporterul brazilian Guilherme Amado de la revista Época a mers în Cumbuco în decembrie 2018 și a imortalizat starea în care se află proprietatea românilor.
Liviu Dragnea a descins ultima oară la Cumbuco în 2016. Acum proprietatea mai este vizitată doar de un localnic care trece din când în când și face curățenie. “Nu închiriază casa. Nu știu cine sunt proprietarii, sunt nou pe-aici” ne-a declarat Antonio Silva, îngrijitorul vilei de la malul oceanului. “Proprietarii nu vin niciodată, e un pic abandonată… Vedeți, piscina e foarte murdară” a mai spus bărbatul.
Românii au abandonat Casa Grande după ce în România au început investigațiile asupra grupării Dragnea. Însă pe lângă anchetele deschise de procurorii DNA, autoritățile din Brazilia investighează și ele grupul de români pentru spălare de bani, bani care ar fi fost folosiți inclusiv pentru achiziționarea vilei din Cumbuco.
“Ce investigăm acum e originea banilor care vin din afară și care sunt folosiți aici pentru achiziționarea de proprietăți”, ne-a spus în februarie acest an Carlos Wagner Barbosa Guimarães – procurorul care se ocupă de anchetă.
Brazilienii au declanșat investigațiile la solicitarea DNA, după ce RISE Project și OCCRP au dezvăluit investițiile făcute de gruparea Dragnea în Brazilia. Cazul a ajuns la Departamentul de Crimă Organizată al Poliției Federale pentru că existau indicii de spălare de bani și “era nevoie de expertiză”, ne-a mai spus procurorul.
Poliția Federală ne-a spus că nu poate face comentarii pe investigații nefinalizate, dar Barbosa Guimarães ne-a spus că: “Nu au avansat, încă fac audieri”.
Fixerul local al românilor, Cauby Cursino Campos Junior e investigat și el în Brazilia. Pe lângă cele două firme pe care le-a înființat alături de Costel Comana, Campos apare ca asociat cu 1 la sută din acțiuni în firma pe care Mugurel Gheorghiaș a folosit-o ca să cumpere Casa Grande din Cumbuco. Vă reamintim că și Costel Comana, fostul patron al Regiotrans care s-a spânzurat în toaleta unui avion ce urma să aterizeze în Costa Rica, a fost unul dintre membrii de bază ai grupării din Brazilia.
Conform procurorului brazilian, Campos Junior are calitatea de suspect pentru că i-a reprezentat pe români în firmele braziliene. Autoritățile nu îl consideră un simplu interpus “pentru că știa ce face, iar de obicei oamenii de paie nu știu asta”, a mai adăugat Guimarães Barbosa.
Campos Junior spune însă că habar nu are de investigația în care e suspect: “Nu, nu știu nimic. Nu m-a chemat nimeni”.
Procurorul brazilian crede că schema infracțională nu mai este activă. “După moartea românului (n.r. Costel Comana) pare că s-au mai liniștit apele” a spus el. “Pentru că ei practic cumpărau proprietăți imobiliare. Aveau companii în Brazilia și așa spălau banii. Dar astea sunt fapte vechi. Și, practic investigăm ceva ce deja s-a întâmplat” a mai adăugat procurorul.
Moartea lui Comana și valul de anchete din România și Brazilia au oprit fluxurile de bani din România și au golit Casa Grande.
Cea mai tânără deputată
Casa Grande nu a fost însă întotdeauna pustie.
Reporterii RISE au descoperit că pe lângă Dragnea, Pitiș și soția, Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaș, vila din Cumbuco a mai găzduit un oaspete surpriză.
Cătălina Elena Ștefănescu a intrat în Parlamentul României în 2012 după ce a candidat pe listele PSD în Teleorman la doar 24 de ani. Presa titra atunci că este cel mai tânăr deputat din istoria României. Puteți citi un interviu savuros cu aceasta realizat imediat după alegeri de cotidianul Adevărul.
Ce nu s-a știut atunci e că Ștefănescu îl acompania deja pe Liviu Dragnea în călătoriile sale peste ocean. Potrivit informațiilor furnizate de poliția de frontieră din Brazilia, între 2010 și 2012, tânăra și Dragnea au aterizat și au decolat împreună de pe aeroportul din Fortaleza de trei ori. În 2012, cei doi au folosit ca punct de sosire și plecare aeroportul Rio Grande do Norte din Natal, aflat la vreo 500 de kilometri de Fortaleza. În plus, la cele patru călătorii în tandem se adaugă încă două voiaje braziliene când însă Dragnea a sosit cu întârziere de câteva zile față de Ștefănescu.
Începând cu 2013, Dragnea nu a mai voiajat împreună cu Ștefănescu ci a început să frecventeze Brazilia alături de Irina Tănase, actuala sa prietenă.
După ce a intrat în Parlament, Ștefănescu a devenit secretara grupului parlamentar de prietenie cu Brazilia.
Înainte de a fi deputat, Ștefănescu a lucrat la Agrotrust SRL – o fermă de vaci din Teleorman de la care a încasat, conform declarației de avere depuse în 2012, 19.856 de lei pentru consultanță.
Dar Cătălina Ștefănescu fusese angajată acolo încă din 2010. O arată un extras de cont pitit în valiza #teleormanleaks. Conform documentului, ea a încasat în decembrie 2010 suma de 850 de lei ca lichidare pentru luna precedentă a aceluiași an.
Extras Agrotrust Catalina S… by on Scribd
Agrotrust este firma lui Mihai Slăvescu Putineanu, un afin a lui Liviu Dragnea care a gravitat mereu în jurul acestuia. În conturile companiei au intrat cel puțin 25 de milioane de lei de la Tel Drum SA. (Detalii AICI).
În perioada în care Cătălina Ștefănescu lucra la Agrotrust, firma decarta bani în toate direcțiile. De exemplu, Radu Tudor de la Antena 3 a primit bani pentru consultanță. Ultimii bani i-a încasat în campania electorală a alegerilor locale din 2012. Răzvan Dumitrescu și Bogdan Chirieac au primit și ei bani de la Agrotrust în aceeași perioadă. Tot Agrotrust a sponsorizat PSD în 2009 cu jumătate de milion de lei, una dintre cele mai mari sume donate vreodată de o firmă privată unui partid politic.
Născută în 1988 la Vâlcea, Cătălina Ștefănescu are un master în științe politice și este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universități București, secția engleză – rusă – portugheză. În CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților, aceasta a scris că are o diplomă de absolvire la Institutul Pușkin din Rusia. Cel mai probabil, a primit o bursă în baza unui acord interguvernamental cu Rusia, făcând un curs de patru luni.
După ce a plecat din Parlament, Ștefănescu a ajuns consilier la Secretariatul General al Guvernului. A plecat repede, dându-și demisia la finalul lui 2017. Presa scria atunci că aceasta a părăsit postul din motive personale.
Dar ea gravita deja pe la Parlamentul European. Postările în care aceasta e etichetată pe Facebook arată că în iunie 2017 lua cina la Bruxelles cu europarlamentarul Emilian Pavel. Acum, Cătălina Ștefănescu lucrează ca asistent al aceluiași europarlamentar PSD. L-am rugat pe europarlamentar să ne pună în legătură cu dânsa iar acesta ne-a confirmat că i-a transmis întrebările noastre dar până la data publicării acestui material nu am primit nicio reacție.
Inițial, colaborarea ei cu europarlamentarul s-a concretizat prin servicii prestate de firma Real Politics Consulting PR SRL, pe care a înființat-o în decembrie 2016, iar un an mai târziu a predat-o lui Marius-Virgil Sbârcea, fost consilier județean la Călărași, un alt tânăr promițător al Tineretului Social Democrat. Tot în 2016, a fost pentru scurt timp co-asociată într-o firmă care se ocupă de comerț online cu poșete.
Pe 3 februarie 2019, Victor Ponta scria pe Facebook că Liviu Dragnea i-a cerut lui George Maior să-i angajeze o fosta iubită la SRI: “Îmi aduc aminte că tu îl băteai la cap pe George Maior să o angajeze pe iubita ta de atunci la SRI (că erai căsătorit nu contează că tu ești cu “familia tradițională”) și tot explicai ca ea știe rusește ca a studiat la Moscova”.
Apoi ziarul Adevărul a susținut, citând surse din PSD, că iubita despre care vorbește Victor Ponta ar fi Cătălina Elena Ștefănescu.
Nici Liviu Dragnea și nici Petre Pitiș nu au răspuns întrebărilor RISE Project.
Daniela Castro, Guilherme Amado, Paul Radu, Ana Poenariu