Ziua în care Clămparu a devenit criminal

RISE Project vă povesteşte cum a avut loc omorul pentru care celebrul proxenet Ioan Clămparu (43 de ani) – poreclit „Cap de porc” şi considerat unul dintre cei mai mari traficanţi de persoane din Europa – a intrat prima oară la închisoare.

Ioan Clamparu este acum la inchisoare in Spania

De aproape un an de zile, „Cap de porc”, „Naşul”, „Papa”, „Omu”, „Ion de la Madrid ” – porecle pentru una şi aceeaşi persoană – îşi petrece timpul într-o închisoare din Spania. În septembrie 2011, s-a predat singur autorităţilor iberice, afirmând că obosise să fie hăituit de poliţie şi să-şi ducă viaţă în ascunzători improvizate. Încarcerat şi judecat la Madrid , Ioan Clămparu a fost condamnat, în februarie 2012, la 30 de ani de închisoare.

El era căutat de poliţie încă din primăvara anului 2004, când cei mai mulţi dintre locotenenţii lui fuseseră arestaţi şi trimişi în judecată.

Tinerele din Casa de Campo

Între anii 2001 şi 2004, Clămparu a condus una dintre cele mai mari reţele de prostituţie cunoscute vreodată în Europa. Amăgind femei sărace, din România şi Republica Moldova, cu promisiunea unor locuri de muncă bine plătite din Spania, „Cap de porc” şi locotenenţii lui le încolonau către capitala acestei ţări, Madrid, obligându-le să se prostitueze pe aleile parcului Casa de Campo. Procurorii estimează că, în fiecare seară, un număr de 120 – 150 de femei erau scoase în acest parc pentru a vinde servicii sexuale, încasările unei femei, într-o noapte, variind între 300 şi 600 de euro.

 

Ioan Clamparu a fost dat in urmarire internationala si a fost capturat cu ajutorul INTERPOL

Potrivit anchetatorilor, reţeaua Clămparu s-a format cu mult înainte de a-şi începe afacerile cu prostituate. Rădăcinile ei se află în penitenciarele din România, între anii 1988 şi 1998, atunci când Ioan Clămparu ispăşea pedeapsa primită pentru o crimă comisă înainte de Revoluţie, în Botoşani, oraşul lui de baştină. În perioada aceea de detenţie, el s-a împrietenit cu mulţi dintre cei care, mai târziu, în libertate, i-au devenit apropiaţi şi locotenenţi în cadrul vastei reţele de proxenetism pe care a pus-o pe picioare.

RISE Project a găsit sentinţa penală prin care celebrul proxenet a fost condamnat pentru omor, în 1988, şi, citând din actul judecătoresc, vă spune, în premieră, cum a avut loc respectiva crimă.

Din sentinţa penală a Tribunalului Botoşani:

„(…) În ziua de 29 mai 1988, inculpatul Clămparu Ioan a mers cu patru prieteni la Cabana „Rediu” din apropierea municipiului Botoşani, unde fiecare din cei cinci tineri, a consumat câte 200 de ml. de bitter şi 3 sticle de bere de 1/2 litri. În jurul orei 20.30, s-au întors în centrul municipiului, în apropierea restaurantului „Flora”, unde au mai consumat 3 litri de vin. Întrucât la local nu se mai serveau băuturi, fiind ora de închidere, o parte din tineri au plecat, iar inculpatul şi martorul H.R. s-au deplasat spre restaurant, din nou, cu intenţia de a mai cumpăra băuturi. În timp ce se întorceau spre locul de unde s-au despărţit de ceilalţi tineri, inculpatul şi martorul H.R. s-au întâlnit cu victima C.C. şi cu martorul L.G. care fuseseră şi ei la Cabana „Rediu” şi consumaseră băuturi, la ora respectivă întorcându-se spre casă. În momentul întâlnirii, fără nici un motiv, inculpatul Clămparu Ioan l-a lovit pe C.C. cu pumnul încât victima a căzut iar în continuare inculpatul l-a lovit puternic, de câteva ori, cu piciorul în abdomen. (…)

La intervenţia unui cetăţean, sesizat de un minor, inculpatul Clămparu Ioan şi martorul H.R. au fugit spre Întreprinderea de Confecţii Botoşani, apoi, pe o cale ocolită, au revenit la locul faptei pentru a verifica în ce stare se află victimele agresiunii lor, moment în care minorul i-a recunoscut şi indicat persoanelor care se adunaseră între timp.

Martorii sosiţi la faţa locului au chemat imediat Salvarea, personalul medical constatând că victima C.C. a decedat între timp (…).

Actele medico-legale atestă că moartea victimei C.C. a fost violentă, ea datorându-se insuficienţei cardio-circulatorii acute ca urmare a unui traumatism toraco-abdominal cu ruptură hepatică şi splenică, precum şi contuzie de pancreas cu hemoperitoneu şi şoc hemoragic consecutiv”.

Sentinţa de condamnare a fost pronunţată la patru luni de la data crimei, pe 29 septembrie 1988. Pe lângă faptul că a fost trimis la închisoare pentru 15 ani, Ioan Clămparu a fost obligat să plătească familiei victimei 35.000 de lei, contravaloarea cheltuielilor de înmormântare, şi a mai fost obligat să suporte plata unei indemnizaţii lunare, de 400 de lei, timp de 12 ani, până la majoratul copilului pe care îl lăsase orfan de tată.

Clămparu a ieşit din închisoare pe 14 iulie 1998.  Cu cinci ani mai devreme decât trebuia să dureze condamnarea.

Ionuț Stănescu