Proiectele pe care arhitectul Sorin Gabrea le-a realizat pentru Popoviciu. PLUS: Un proiect pentru fiul lui Cocoş

Palatul Marmorosch-Blank

RISE Project a inventariat 7 planuri urbanistice derogatorii pe care arhitectul Sorin Gabrea le-a întocmit pentru diverse companii ale lui Puiu Popoviciu. La toate acestea, Gabrea a lucrat prin intermediul firmei Western Outdoor – înscrisă la licitaţia pentru realizarea noului PUG al Capitalei.


Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 42 – 44:
Terenul de la această adresă, în suprafaţă de 224 de hectare, este cel pe care Puiu Popoviciu a ridicat complexul comercial Băneasa. Pentru felul în care a încheiat asocierea cu Universitatea de Agronomie din Bucureşti şi a ajuns în posesia acestui teren, Popoviciu a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a prejudiciat statul (inclusiv patrimoniul Universităţii de Agronomie) cu 210 milioane de euro. Planul urbanistic derogatoriu, care a permis începerea lucrărilor de construcţie pe cele 224 de hectare, a fost realizat de arhitectul Sorin Gabrea. Iniţial, arhitectul a lucrat la acest proiect prin intermediul firmei Rostrada, în care încă mai apare asociat cu 25 % din capitalul social. În ianuarie 2006, Gabrea s-a separat de colectivul profesional de la Rostrada şi a continuat lucrul la proiectul de pe cele 224 de hectare prin intermediul firmei Western Outdoor, pe care a cumpărat-o de la Popoviciu.

Strada Doamnei nr. 2-4:

La această adresă se află palatul istoric al băncii Marmorosch-Blank, imobil de patrimoniu de clasa A (de importanţă naţională). Prin proiectul firmei lui Sorin Gabrea, Western Outdoor, această clădire ar urma să fie demolată parţial, prezervându-i-se faţada, câteva încăperi şi un atrium interior. Proiectul imobiliar este derulat prin compania Doamnei Imobiliare SRL – deţinută de offshore-urile cipriote Tatika Investment şi Bladon Enterprises. Cele două societăţi sunt omniprezente în afacerile lui Popoviciu, de la restaurantele KFC şi patiseriile Paul, până la hotelurile Howard Johnson şi Ramada.


Strada Biserica Amzei nr. 21-23-23A:
Pe terenul de la această adresă, în suprafaţă de 4.900 de mp, firma arhitectului Sorin

Gabrea, Western Outdoor, a întocmit un plan urbanistic derogatoriu prin care doreşte să ridice înălţimea maxim admisă de construire până la 60 de metri. Faţă de 16 metri, cât e permis în prezent. Proiectul este derulat prin firma Practic SA – fostă companie de stat, care, în trecut, a administrat numeroase spaţii comerciale din Bucureşti. Azi, Practic SA este controlată de offshore-ul caraibian International Business & Trading Corporation (IBTC) şi de Radu Dimofte, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Puiu Popoviciu. Offshore-ul IBTC este omniprezent în afacerile lui Popoviciu. De altfel, Sorin Gabrea a cumpărat majoritatea părţilor sociale ale firmei Western Outdoor de la IBTC. Terenul se găseşte în imediata vecinătate a Casei Oteteleşanu – clădire de patrimoniu.


Bulevardul Primăverii nr.30:
Pe terenul de la această adresă, în suprafaţă de 1.130 de mp, arhitectul Sorin Gabrea, prin firma Western Outdoor, a realizat un plan urbanistic derogatoriu care a mărit densitatea de construire maxim admisă cu 20%. Proiectul imobliar de la această adresă, un bloc de locuinţe, este derulat prin compania Wellkept Imobiliare SRL – firmă deţinută, în proporţie de 90%, de offshore-ul Tatika Investment, omniprezent în afacerile lui Popoviciu.

Bulevardul Mircea Eliade nr.17:
Pe terenul de la această adresă, în suprafaţă de 557 de mp, arhitectul Sorin Gabrea, prin firma Western Outdoor, a realizat un plan urbanistic derogatoriu care a ridicat înălţimea maxim admisă de construire la 25 de metri. Faţă de 13 metri, cât era permis. Proiectul imobiliar de la această adresă este derulat prin compania Wellkept Imobiliare SRL, controlată, în proporţie de 90%, de offshore-ul Tatika Investments Ltd, omniprezent în afacerile lui Popoviciu.

Bulevardul Nicolae Bălcescu 17-19:
Pe terenul de la această adresă, în suprafaţă de 330 de mp, arhitectul Sorin Gabrea, prin firma Western Outdoor, a realizat un plan urbanistic derogatoriu care a ridicat înălţimea maxim admisă de construire până la 30 de metri. Faţă de 21 de metri, cât era permis. Proiectul imobiliar de la această adresă, o clădire de birouri, este derulat prin compania Wellkept Imobiliare SRL, controlată, în proporţie de 90%, de offshore-ul Tatika Investments Ltd, omniprezent în afacerile lui Popoviciu.

Strada Gara Herăstrău nr.4:
Terenul de la această adresă, în suprafaţă de 15.000 de mp, a fost deţinut de Baneasa Investments SA – compania prin care Popoviciu a dezvoltat complexul Băneasa (afacere pentru care este trimis în judecată). La această adresă, firma arhitectului Sorin Gabrea, Western Outdoor, a realizat un plan urbanistic derogatoriu prin care a ridicat înălţimea maxim admisă de construire la 70 de metri. Faţă de 20 de metri cât era permis. După aprobarea acestui plan urbanistic de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Popoviciu a vândut terenul corporaţiei suedeze Skanska.

Strada Lipscani nr. 30-34:

Pe terenul de la această adresă, în suprafaţă de 3.370 de mp, firma arhitectului Sorin Gabrea, Western Outdoor, a realizat proiectul de arhitectură pentru construirea unui centru comercial şi a unui club de noapte. Pentru un timp, beneficiar al acestui proiect a fost firma Lipscani nr.30-34 Centre SRL. Asociaţii acestei societăţi comerciale sunt Alin Cocoş

Verdict pentru continuarea urmaririi penale în proiectul Lipscani 30-34

(50%) – fiul vitreg al Elenei Udrea – şi un offshore cipriot, Ariliaco Trading Ltd – deţinut, la rândul său, de alte două offshore-uri cipriote: Ndolan Ltd şi Kklaw Nominees Ltd.  În 2011, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” a făcut plângere penală împotriva beneficiarilor acestui şantier, susţinând că aceştia au demolat o parte dintre ruinele – monumente istorice – aflate în subsolul viitoarei clădiri. În mai 2012, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de această cauză. Cinci luni mai târziu, în Octombrie, Judecătoria Sector 3 a dispus continuarea urmăririi penale.
În toamna lui 2012, numele firmei Lipscani nr.30-34 Centre SRL, a fost înlăturat de pe panul şantierului, locul lui fiind luat de o persoană fizică.

Proiectul executat pentru Alin Cocos

Ionuţ Stănescu