„Moartea naturală” bântuie adăposturile pentru câini

Maidanezii din adăposturile publice din România mor ca dizidenții pe vremea comunismului. La Ploiești, de pildă, câinii decedează de „moarte naturală”, departe de camerele de filmat, orice preluare de imagini fiind interzisă în adăpostul local. Potrivit autorităților, anul trecut, din 2.445 de câini capturați de hingherii plătiți de locuitorii Ploieștiului, 1.370 de capete, adică mai mult de jumătate, au murit natural, în timp ce alte 297 de patrupede au fost eutanasiate.

Urmăriți mai jos un video documentar despre cum autoritățile române maltratează câinii fără stăpân:

Și anul acesta, moartea naturală, adică așa-zisa moarte bună, continuă să-i lovească pe maidanezii gestionați de ecarisajul ploieștean: în perioada ianuarie-mai 2014, 639 au sucombat natural, dintr-un total de 1516 de câini capturați. Astfel, în ultimii doi ani, rata mortalității naturale printre maidanezii de la adăpostul public Ploiești păstrează un ritm ridicat, situându-se între 56 la sută și 42 la sută din totalul de patrupezi capturați. Cu toate acestea, Primăria din localitate ne asigură că patrupedele mănâncă bine fiindcă instituția are „contracte de sponsorizare cu diverse hipermarketuri și abatoare care livrează subproduse nedestinate consumului uman” și că adăpostul corespunde în totalitate condițiilor legale.

POZA_MOARTEA_NATURALA

Viață grea la Galați, moarte la Tulcea

La Galați, din 502 de maidanezi capturați, 184 au murit anul trecut tot din ”cauze naturale”. Tot la Dunăre, în Tulcea, maidanezii din adăpostul public suportă alt tip de moarte în masă. Din 1.059 de câini capturați anul trecut, 1.057 au fost eutanasiați. Și anul acesta, municipalitatea manifestă consecvență în activitate: din 444 de câini capturați, 419 au fost eutanasiați în perioada ianuarie-aprilie 2014.

Adăposturile groazei

copertaSăptămâna trecută, VIER PFOTEN a dat publicității un raport de evaluare a 43 din totalul de circa 80 de  adăposturi publice de câini fără stăpân din România. Investigatorii organizației internaționale pentru protecția animalelor au descoperit cadavre de câini lăsate să zacă printre animale în viață (7 la sută din adăposturi), adăposturi suprapopulate (47 la sută); hrană contaminată cu gunoaie sau cu fecale și urină (74 la sută), câini bolnavi sau cu răni deschise. În timp ce la unele adăposturi, investigatorii au descoperit doar câteva nereguli (trei, în Cluj și Craiova), în alte adăposturie, scopul pare a fi exterminarea animalelor (29 de încălcări ale legii la adăpostul din Pașcani). O problemă majoră o constituie faptul că vasele și apa de băut nu sunt curate. Administrarea hranei este făcută defectuos în 32 din 43 de adăposturi – adică 74 la sută. Din adăposturile vizitate, 14 (respectiv 30 la sută) au admis că ucid câinii după cele 14 zile în care nu îi adoptă/revendică nimeni, conform Legii din 2013. Reprezentanți din 26 de adăposturi (55 la sută) au declarat că nu recurg la eutanasiere.


 

Anchetă și video-documentar de Radu Țuțuianu

La realizarea anchetei au colaborat Vlad Odobescu, membru CRJI, și Laura Ștefănuț, jurnalist Casa Jurnalistului.