Masonii eternei USL

O loja masonică controlează de 15 ani sectorul 6 din București.

Sunt implicați trei primari, șase consilieri locali, doi consilieri generali, trei deputați, cinci șefi din Ministerul Transporturilor, secretarul Primăriei Sectorului 6, doi directori de investiții, doi de la Protecția Copilului și alți doi de la Administrația Domeniului Public.

Loja se numește “Călugăreni nr. 176” și are templul în spatele restaurantului Bârlogul Lupilor (astăzi White Ballroom) din Drumul Taberei, unde s-a negociat șpaga din dosarul „Unifarm”, tot în virtutea unei relații masonice.

Lista completă de masoni și ucenici are 49 de nume și surprinde componența lojei la nivelul anului 2016. 

Îi prezentăm astăzi pe primii 20.

„Frații primari” sunt  Gabriel Mutu, Cristian Poteraș și Rareș Mănescu, adică cei care au administrat sectorul 6 din 2004 încoace. S-au regrupat în organizația discretă cu tot cu aparatul primăriei, format din directori și funcționarii loiali.

Găsim aici și o parte importantă din camarila premierului Orban, alcătuită din liberali vechi care amestecă funcții publice cu afaceri private încă din anii 90.

Clubul însă este transpartinic. În spatele ușilor închise, politica și firmele intră în simbioză. Lângă liberalii din lojă au prosperat dintotdeauna frații pesediști și pedeliști. Iar parteneriatul neștiut până acum le pune într-o lumină nouă sinecurile la stat și schemele financiare din familie. Statistic vorbind, aproape toate personajele din loja Călugăreni au prosperat sub guvernarea USL. 

I-am întrebat pe rând dacă apartenența la masonerie le-a influențat cariera publică:

„În niciun fel. Ce importanță are cum am intrat și dacă sunt liberali acolo?! Este ca și cum te-ai duce la aceeași biserică. Ascultați-mă puțin: când mergi și faci cumpărăturile de la același magazin cu o persoană care face parte din alt partid politic, nu înseamnă că magazinul acela are ceva anume.”, ne-a răspuns Gabriel Mutu, fostul primar PSD de la sectorul 6, candidat la Parlament acum.

Cristian Poteraș, condamnat pentru fapte de corupție, a confirmat evaziv:

„Nu mai știu ce am făcut, asta era acum 20 de ani, cred că am fost pe la mai multe loji masonice, dar nici nu am participat, să știți. Nu pot să mă numesc membru efectiv, pentru că nu am participat niciodată. Adică în perioada aceea erau foarte mulți care se înscriau în aceste loji, aveam mulți prieteni acolo.”

Celălalt fost primar de la sectorul 6, Rareș Mănescu, nici nu a vrut să stea de vorbă. El este soțul Ramonei Mănescu (ex-ministru la Externe și Transporturi), fiind considerat totodată membru al Grupului de la Monaco, alături de milionarii Dragoş Dobrescu, Puiu Popoviciu, Bebe Ionescu, Adriean Videanu, Radu Dimofte etc. RISE a scris pe larg despre afacerile familiei Mănescu și legăturile cu mafia retrocedărilor din sectorul 6.

Hai să-i cunoști pe restul.

 

DEMIREL SPIRIDON / Liberal vechi, a fost consilier local la Sectorul 6, dar a demisionat în 2012 ca să fie numit de premierul Ponta secretar general la Ministerul Dezvoltării Regionale, în mandatul lui Eduard Hellvig, actualul director SRI. 

În perioada 2013-2014, Spiridon a prestat comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu. S-a transferat apoi la CNCIR  (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune).

Din 2015, rezistă ca secretar al primăriei de sector, condusă acum de Ciprian Ciucu.

Cel mai important însă: Demirel Spiridon este omul în care premierul de azi, Ludovic Orban, și-a pus toate bazele când a preluat Ministerul Transporturilor în 2007. Orban venea de la Primăria Capitalei (viceprimar), iar guvernul Tăriceanu era sprijinit tacit de PSD în Parlament. Apărea atunci materialul genetic al viitoarei USL pe fondul rivalității cu președintele Băsescu. 

Spiridon era vicepreședinte PNL sector 6 când fost numit, printr-un artificiu, șeful corpului de control din ministerul lui Orban. Acesta a fost nevoit să reorganizeze întreaga instituție ca să facă loc colegului, cu riscul unor acuzații publice de politizare.

Demirel Spiridon / Foto: Facebook

Un an mai târziu, tot la Transporturi, Demirel Spriridon devenea consilierul personal al lui Ludovic.

Iată ce a comentat pentru RISE: ”Nu mai activez de multă vreme în Marea Lojă Națională a României (MLNR). Cam din 2014, din perioada în care am început să ocup funcții publice. Am intrat în masonerie mai pe la începuturile organizației, în 2004-2005. Loja a fost fondată de persoane cu care avem o relație de prietenie, de respect, de recunoaștere a activității profesionale. Acestea au stat la baza înscrierii în lojă, nu asocierile cu alții, dacă aici vreți să țintiți. Am renunțat tocmai pentru că erau prea multe persoane din administrație, în general, în această lojă”.

În 2007, Orban a mai tras după el la minister și alți aghiotanți liberali. De exemplu, Antonel Tănase –  actualul secretar general al Guvernului. Din consilier general la Capitală, Tănase a devenit și consilierul personal al lui Orban la Transporturi, ca mai apoi să primească o funcție de secretar de stat în domeniile naval-aerian. Astăzi, Antonel Tănase este considerat cel mai puternic om din partid, fiind simultan secretarul Guvernului, trezorierul PNL, președinte la sectorul 3 și candidat la Camera Deputaților.

Antonel și Demirel au demarat afacerile în 2006, când s-au unit într-o firmă imobiliară. Dar masonul Spiridon era deja ancorat financiar la gruparea din sectorul 6. Preluase în 2004 partea lui Rareș Mănescu, fratele său de lojă, dintr-o afacere fondată cu un anume Dan Șimi Pantea, fost ofițer de Securitate, implicat în deturnarea unor fonduri publice.

Antonel Tănase are și câteva societăți de contabilitate prin care încasează de 10-15 ani bani publici din contracte cu statul. Printre partenerii săi se numără și Demirel Spiridon, alături de Rareș Mănescu și Gabriel Tănase, adică trei dintre masonii „Lojei Călugăreni nr. 176”. 

Antonel Tănase

O asemenea conexiune se găsește în compania Topfin Consulting (fostă Mondoprint), preluată în 2003 de Antonel Tănase de la Rareș Mănescu și Gabriel Tănase (și el mason în loja Călugăreni.

În schemă mai întâlnim liberali de soi. 

Unul a fost director la Fondul Proprietatea (Tudor Iorgu), adică ginerele generalului Gheorghe Catrina, fostul șef de Stat Major al Forțelor Aeriene, implicat apoi în administrarea ROMATSA. Antonel Tănase însuși le-a fost mirilor naș de cununie în 2008. 

Altul e Mihai Sorin Dină, consilierul personal al lui Antonel Tănase la Ministerul Transporturilor, dar și al primarului Cristian Poteraș de la sector 6, condamnat ulterior pentru corupție.

Dină – și el consilier local la sectorul  6 în mandatul de primar al lui Rareș Mănescu – a mai fost șef de cabinet la Autoritatea Feroviară Română (AFER) și a primit sinecuri în administrațiile societăților de stat Metrorex, CNADNR, Băneasa SA, Service Ciclop.

Gabriel Tănase / Foto: Facebook

GABRIEL TĂNASE / Aflat în grupul de business al contabilului PNL (Antonel Tănase), Gabriel Tănase a fost mult timp director în Primăria Sectorului 6. A răspuns acolo de Investiții și Finanțe. 

Odată cu ascensiunea lui Orban la Transporturi, cariera sa accelerează. În 2007, devine director de prognoză la Registrul Auto Român (RAR), iar în 2008 – consilier general PNL. Agenția Națională de Integritate (ANI) nu apreciază însă cumulul de funcții și îl declară incompatibil. 

Pe Gabriel Tănase, anul 2015 îl găsește tot consilier la Capitală, secretar general PNL București, vicepreședinte la organizația sectorului 5 și, mai ales, director la RADET. 

Erau deja vremuri grele pentru regia termică a municipalității, cocoșată de datorii istorice, care tocmai se transformase în toamna acelui an în societate comercială, intrând apoi în insolvență. Actualul secretar al guvernului, Antonel Tănase, era și el atunci printre administratorii RADET. 

Contactat de RISE, Gabriel Tănase a confirmat apartenența mai multor politicieni la organizația discretă : 

”Nu mai fac parte din lojă de vreo 6-7 ani. La un moment dat, cu vreo doi ani înainte să plec, a fost așa o infuzie de mai mulți colegi care au intrat în această lojă, mergând pe câteva idei. Mulți erau și colegi de partid și de-asta s-a și stricat. Pentru că era implicare foarte multă în administrație și în politică. Eu de-aia am și părăsit această lojă. Înainte, activitatea era extrem de plăcută, filosofică și nu se baza pe relațiile de dincolo de lojă. 

Am intrat pe la finalul anului 2004. Am avut, la un moment dat, și o funcție protocolară. Cât am participat la întruniri, locul de întâlnire era undeva în sectorul 6. În ultimiii ani, au pătruns într-adevăr aceste activități de dincolo de lojă, prea mult, și am considerat că e bine să mă retrag pur și simplu, deși acolo aveam mulți prieteni, multe cunoștințe, oameni deosebiți. Ajunsesem prin transfer dintr-o altă lojă, eu având istoric vechi în masonerie. Și în cealaltă lojă, politicul își spunea cuvântul prea mult. Interfera cu loja și se încerca plata unor polițe, lucru cu care nu am fost de acord.”

Timp de peste un deceniu, soția lui Gabriel Tănase, Iulia, a lucrat la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS). Femeia a bifat și consiliile de administrație ale societăților Romarm și Master SA (fostă de stat). Precum și poziția de consilier local PNL la sectorul 5, plus o funcție-cheie în Ministerul Energiei.

În tot acest timp, doamna Tănase a administrat inclusiv afacerile familiei cu statul. Acolo, în privat, se face legătura cu următorul din listă.


 

Manuel Avramescu / Foto: Facebook

MANUEL AVRAMESCU / Este finul soților Rareș și Ramona Mănescu. Ba chiar a fost asistent la biroul de europarlamentar al Ramonei Mănescu. Astăzi este consultant Transgaz la Bruxelles.

În 2012, Avramescu coordona proiecte pe fonduri europene prin Fundația Free, fondată în 1997 împreună cu liberalii din anturaj: Măneștii, Cristian Boureanu și Demirel Spiridon. 

S-a angajat la primăria sectorului 6 în 1998, încă din studenție, la biroul de presă. Apoi a colecționat funcții diverse. 

După zece ani, era deja membru în consiliile de administrație ale Tipografiei Filaret, CFR Călători sau Aeroporturi București. A mai fost și comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu sau consilier personal al Rovanei Plumb la Ministerul Mediului. Plus director de cabinet al Ramonei Mănescu la Ministerul Transporturilor și sinecuri la vârful Autorității Navale Română sau Danube Bridge Vidin-Calafat. 

Și Avramescu a fost și consilier local PNL (2004-2014). În ultimul mandat, ar fi comis un conflict de interese penal, după ce a obținut prin firma sa contracte cu administrația sectorului 6 (în mandatul lui Cristian Poteraș). A pasat imediat afacerea atunci unui asociat al fratelui de lojă, Gabriel Tănase.

Soția lui Manuel Avramescu a lucrat la un site de știri (Mondonews), controlat de Valentin Rădulescu zis Capone, vicepreședinte PNL Sector 6.


 

Codruț Semănaru / Foto: Facebook

CODRUȚ MARIUS SEMĂNARU / Alt fin de cununie al soților Mănescu. Soția lui, avocata Cristina Semănaru, a fost și ea asistentă la biroul de europarlamentar al Ramonei Mănescu, pentru care a lăsat jobul de la societatea Mușat și Asociații.

Codruț Semănaru a fost director general adjunct la Autoritatea Rutieră Română (ARR), în mandatul de la Transporturi al Ramonei Mănescu. Se afla în consiliul de conducere încă din 2011 și a mai bifat și o funcție de conducere la Metrorex. Relevante sunt însă conexiunile sale din lumea afacerilor.

Înainte să fie funcționar public, Semănaru a fost omul lui Liviu Ghebaur, unul dintre cei mai importanți operatori portuari la nivelul anilor 2010-2011, când Semănaru i-a preluat pentru scurt timp o firmă, fiind și salariatul său. În 2014, Liviu Ghebaur a fost învinuit într-un dosar de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro, pentru exporturi fictive de cereale către libanezii de la consorțiul Maria Trading, parteneri de afaceri cu Elena Udrea și familia Băsescu. 

Prima dată însă, la sfârșitul anilor 90, Semănaru a făcut comerț de cereale alături de un anume Sandu Niculaie, implicat în devalizări de societăți și într-o schemă de fraudare a BRD care a generat un prejudiciu de 85 de milioane de euro (dosarul fraților Creștin).

Una dintre companiile lui Codruț Semănaru (Cristal One Advertising) este deținută acum de Valeriu Pandor, un om prezent în diferite afaceri imobiliare ale soților Mănescu.

Contactat de RISE, Semănaru a refuzat să comenteze.


 

Florin Brabete / Foto: Facebook

FLORIN BRABETE / A fost numit consul general la Cahul, Republica Moldova, în scurtul mandat de ministru de Externe al Ramonei Mănescu. La momentul publicării numirii sale în Monitorul Oficial, în august 2019, consulul în funcție, Ana Corfu, avea 90 de zile termen să revină în țară. Doar că, până să se întoarcă, a căzut Guvernul Dăncilă.

Brabete confirmă că n-a mai ajuns niciodată la post. A intrat în MAE în decembrie 2018, ”detașat doar un an de zile, din privat”.

Florin Brabete a deschis lista Partidului Verde la europarlamentarele din 2014. A lucrat, de-a lungul timpului, la companii precum Uti Security Systems, Tofan Group, Michelin România sau Ecopneu Grup.

Face afaceri și cu fostul parlamentar FSN, Cazimir Ionescu (Eco Energy Solutions). Acsta din urmă este membru CNSAS, propus de PSD în 2018, fiind totodată inculpat în dosarul Mineriadei.

În fine, Brabete este asociat cu mai mulți frați masoni din loja „Călugareni nr. 176”, dar susține că ”nu interferează viața de acolo cu viața din privat”


 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

 

Gheorghe Croitoru / Foto: Facebook

GHEORGHE CROITORU / Este unul dintre asociații lui Florin Brabete. Sunt parteneri în firma de producție cinematografică Libra Image Production.

Fost director de imagine la Antena 1, Croitoru este astăzi consilier la Secretariatul General al Guvernului, în aparatul lui Antonel Tănase. În trecutul recent, a fost consilierul personal al primarului Piedone, la sectorul 4. A mai ocupat poziții similare la Camera Deputaților și la Ministerul Finanțelor în mandatul lui Viorel Ștefan (PSD). 

Compania la care lucra Croitoru la începutul anului acesta aparține lui Georgică Dumitru, actual prim-vicepreședinte PNL Dâmbovița, cu două mandate de deputat la activ. Dumitru a fost unul dintre traseiștii care l-au trădat pe Ponta în 2019 și au votat guvernul lui Orban.

Croitoru a fost căsătorit cu Aura Cristina Mihăilă, expertă în Primăria Municipiului București la Direcția de Evidență Imobiliară și Cadastrală.

Ea a intrat apoi în ANSVSA, de unde a fost detașată în 2017 la Administrația Prezidențială, în Departamentul de Sănătate Publică. Ocupă un post tehnic în CNSAS.

Nu mai am vreo legătură poate de mai bine de trei ani de zile cu aceste activități (masonice – n.r.). Vă rog cu respect, sunt după un ceremonial de înmormântare” – este tot ce a spus Gheorghe Croitoru reporterilor RISE. 


 

Eugen Gheorghe / Foto: Facebook

EUGEN GHEORGHE / E asociat cu fratii de lojă, Brabete și Croitoru, în firma Libra Image Production.

Plutonier major, absolvent al Școlii militare de subofițeri auto, Gheorghe a trecut în rezervă în 1993, din motive medicale, fără drept de pensie. În 2009, presa îl făcea cap de afiș, după ce președintele Traian Băsescu l-a avansat general de brigadă în rezervă. Au fost atunci discuții aprinse despre toate legile încălcate pentru ca o astfel de performanță să devină realitate. 

Timpul a trecut însă, iar Eugen Gheorghe a acumulat influență politică. În PSD, s-a înscris prin 1998. Este anul în care deschide o firmă de comisionariat vamal, unde i se alătură Rareș Mănescu și deputatul liberal Ovidiu Drăgănescu.

Gheorghe ajunge curând vicepreședinte PSD Giurgiu, iar parteneriatul dintre el și Mănescu avea să reziste. În 2008, Gheorghe schimbă tabăra de la PSD la PDL și se transferă din Giurgiu direct la sectorul 6, în fieful fraților de afaceri. Cu ocazia asta, obține și un loc de consilier local la sector. În afară de PSD, Gheorghe a părăsit în acel an și anturajul financiar al lui Niculae Bădălău, baronul roșu de Giurgiu.

Nu pot să comentez nimic despre masonerie. Eu nu mai am activitate politică din 2009, cu foarte multă lume am relații de amiciție și prietenie. Nu sunt o persoană care să aibă relații de lupte”, a declarat Eugen Gheorghe pentru RISE.

În 2015, Gheorghe începe preluarea unei companii (TFT Invest) înregistrate la aceeași adresă ca cea pentru comisionariat vamal. Practic, se asociază acolo cu mătușa Ramonei Mănescu într-o afacere în care și Cristian Poteraș era reprezentat prin vărul nevestei sale. Firma respectivă câștiga frecvent licitații organizate de entități subordonate Primăriei Sectorului 6. 

Vărul interpus de Poteraș se numește Lucian Grecu și a fost frate mason în loja Călugăreni, la rândul lui. Între timp însă a fost radiat, arată lista obținută de RISE. Cert e că „vărul frate” s-a autodenunțat la DNA că a fost brațul-de-încasat-șpăgi al primarului Poteraș, vreme îndelungată. Pe numele său erau trecute mai multe proprietăți imobiliare și tot el spăla mita la bănci din SUA. Detalii, AICI.


 

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiper, participa la o conferinţă de presă la sediul Ministerului, in Bucuresti, luni, 6 ianuarie 2014. RAZVAN LUPICA / MEDIAFAX FOTO

CĂTĂLIN CHIPER / Cea mai importantă funcție: secretar de stat pentru relaţia cu prefecții la Ministerul de Interne, în guvernul USL condus de Victor Ponta. A ajuns în guvern pe filiera PNL, promovat de Rareş Mănescu, liderul de la Sectorul 6, remarca presa vremii. Dar a demisionat în 2014, după tragedia aviatică din munții Apuseni. Ramona Mănescu era ministru al Transporturilor și a fost audiată și ea în dosarul accidentului.

Anterior, lucrase pentru grupul PNL la Camera Deputaţilor și la cancelaria premierului Tăriceanu (Departamentul de Analiză şi Planificare Politică).

L-am întrebat pe Cătălin Chiper dacă interferează activitatea masonică cu funcția publică:

”N-am mai fost pe acolo de vreo 8 ani, cred. Nu mai am legătură cu subiectul. Am fost de vreo 4-5 ori, apoi nu am mai plătit cotizații, nu am mai plătit nimic. Cred că am fost de mult timp exclus. Eu, când am fost la întâlniri, am fost prin zona parcului Carol. Mi s-a părut o pierdere de timp și presupunea o contribuție financiară căreia nu i-am văzut rostul. Citisem, pasionat de istorie fiind, am fost curios. M-a luat, am văzut o dată, de două ori, nu am fost încântat. Este o pierdere de timp, să stai să aștepți să discuți pe holuri până… Una e ce citești, istoria, revolta de la 1848 și așa mai departe. Ce se întâmplă în zilele noastre și ce am văzut eu și am discutat acolo – nu are nicio legătură. (…) Am discutat și cu domnul Mănescu, am discutat și cu alți membri, nu doar cu el. Erau foarte mulți cunoscuți de-ai mei.”


 

Horia Mironescu / Foto: Facebook

HORIA RĂZVAN MIRONESCU / Candidat PNL la primăria sector 6 în 2016 și deputat în legislatura 2012-2016

Pe linie politică, a fost secretar coordonator, apoi vicepreședinte la PNL sector 6, în mandatul lui Rareș Mănescu.

L-a succedat  pe acesta în fruntea organizației. Are intrat în afaceri în 1996 și, pe lângă o firmă de publicitate, a acumulat mai multe terenuri în Tunari și București, plus clădiri.

”Nu este un subiect despre care să pot da detalii. Masoneria nu este o activitate publică, deci nu avem ce să discutăm”, ne-a tăiat-o scurt Mironescu.


 

MARIUS LĂCĂTUȘ / Nu e fotbalistul, ci șeful de la Piețe. De patru ani ocupă funcția de director general la Administrația Piețelor Sector 6 și înainte a fost șase ani șeful DGASPC Sector 6 (Protecția Copilului) .

Marius Lăcătuș / Foto: Facebook

A dezvoltat relații apropiate cu ultimii trei primari din sectorul 6, toți colegii lui din loja Călugăreni nr. 176.

De un deceniu, soția lui Lăcătuș lucrează consilier juridic la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Marius Lăcătuș a scris în declarația de interese că este mason, mai exact membru al Marii Loji Naționale din România, dar s-a dovedit reținut când l-a sunat RISE: ”Este un lucru al meu discret, nu simt nevoia să comentez.”


 

LEONARDO BRĂILA / Consilier local la sectorul 6 din 1994 până în 2004. A intrat în administrația locală în 1992, când a devenit șeful corpului de control al primarului țărănist Nicolae Vrăbiescu.

A mai ocupat funcții similare la sectorul 2, la Guvern, la Ministerul Agriculturii. 

Brăilă a condus și DGASPC Sector 6 (Protecția Copilului) timp de trei ani, în mandatul lui Poteraș, iar în 2008 s-a transferat la Ministerul Transporturilor, ca director de strategii. A plecat de acolo împreună cu Orban.

Îl regăsim la Primăria Capitalei, în mandatul lui Sorin Oprescu, șef peste Direcţia Inspecţie şi Control General. Astăzi e adjunct la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București

Brăilă nu a putut fi contactat, dar cităm un paragraf din CV-ul său:

“Se poate vedea că de-a lungul celor mai bine de 20 de ani am lucrat în diferite instituţii care reprezintă cam toată plaja de instituţii din administraţia publică locală şi centrală. Este de la sine înțeles că în atare situaţie se realizează o uşurinţă în comunicare care duce inevitabil la un nivel de competenţă. Comunicarea poate să fie atât orală, cât și scrisă. Este bine ca ambele să fie la fel de bine folosite. În ce mă priveşte pot afirma că mă descurc mult mai bine în comunicarea vorbită şi îmi şi place mai mult”. 


 

MIHAI PAUL PANCOȘ / Constructor. S-a remarcat prin donațiile importante acordate PSD. A candidat din partea social-democraților, în 2016, la Consiliul Local Sector 4 și la Consiliul General. Anterior, însă, a avut funcție în PDL: secretar executiv al organizației din sectorul 5. Timp îndelungat, a deținut o parte semnificativă din Drupo Grup, o companie de construcții mufată la bugetul sectorului 6. Nu a putut fi contactat.


 

BOGDAN ALEXANDRU BOZA /  În 2008, a fost principalul contracandidat al Elenei Băsescu la funcția de secretar general al Organizației de Tineret a PDL, ulterior fiind exclus din partid. Mișcarea a fost totuși apreciată de liberali. Anul 2012 îl prindea președinte PNL Galați și mare susținător al protestelor „Mars de solidaritate cu Raed Arafat si SMURD, Bucuresti”, care îl vizau pe Traian Băsescu, președintele de atunci. Mai târziu, Boza a fost cercetat penal pentru legături cu grupul infracțional al lui Mihail Boldea, fost deputat PDL de Galați. 

Cornel Pieptea / Foto: Facebook


 

CORNEL PIEPTEA / Apare acum ca fiind radiat din lojă. Altfel, a fost consilier liberal și adjunct la Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 (ADPDU 6), în primul mandat al primarului Cristian Poteraș.

A trecut șef la Autoritatea Rutieră Română (ARR), după care a fost ales deputat, apoi s-a întors în administrația locală pe post de consilier general.

Este membru PNL din 2000 și a fost chiar viceprimar al Capitalei în 2015. Tot atunci era și numărul doi în PNL București. L-a consiliat pe președintele CJ Ilfov, liberalul Marian Petrache.

Pieptea este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită pentru niște PUZ-uri (planuri urbanistice zonale). Detali, AICI.


 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

 

DAN MAXIM / Nu mai trăiește. A condus ADPDU Sector 6 la începutul mileniului și a fost asociat cu Daniel Hustea, fost director la departamentul Investiții al Primăriei. 

În afaceri a rămas fiul său, care îi calcă pe urme politic și administrativ: juniorul e consilier liberal la sectorul 6, a trecut pe la Administrația Piețelor și deține o funcție la ADPDU.


 

IOAN MUGUREL CRISTEA / Director în administrația sectorului 6 mai bine de zece ani. A condus Poliția Comunitară, Departamentul Investiții, ADPDU. Îl vedem și consilier la Ministerul Transporturilor, în mandatul Ramonei Mănescu. Primarul pesedist Gabriel Mutu, coleg de lojă, l-a pus șef la DGITL Sector 6 (Impozite și Taxe).

L-am sunat: ”Nu sunt în nicio lojă, nu am nicio legătură cu subiectul. Sunt trecut în adormire de acum 10-12 ani. Nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Este un subiect despre care nu vreau să discut”.

 

Roxana GARAIMAN