Liderul interlop „Vanea Pisateli”, arestat in Republica Moldova

Acțiunile recente ale autorităților din România și Republica Moldova confirmă dezvăluirile OCCRP/RISE Project.

Ion Anton Druță zis “Vanea” sau “Pisateli” a fost arestat vineri, 12 iulie a.c., în Chișinău, de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al Republicii Moldova. “Ion Druţă este o autoritate în lumea interlopă. Reţinerea lui este un succes al poliţiei“, a declarat Ion Bodrug, şeful Poliției moldovenești în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit oficialului, interlopul era monitorizat de mai mult timp şi a fost reţinut în momentul în care încerca să se ascundă. Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne din Moldova, susține că ofițerii care l-au arestat pe temutul interlop vor fi decoraţi, dar fără a fi publicate numele lor.

4_rev

Arestarea lui “Pisateli” a survenit imediat ce a fost pronunţată decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru un triplu omor comandat de liderul interlop și executat de aghiotanții acestuia în anul 2000.

Și Interpol îl vânează pe “Pisateli” la cererea autorităților din România. În București, moldoveanul este acuzat că, la cererea clanului Mararu, l-a angajat pe asasinul plătit Vitalie Proca pentru uciderea interlopului Puiu Mironescu. “Pisateli” este suspectat ca l-ar fi adus în România pe Proca căruia i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei. În plus, potrivit Parchetului București, Ion Druță “Pisateli” ar fi furnizat automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov folosite de Vitalie Proca în atentatul care a avut loc în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul bucureștean Vitan. Victima însă a fost alt bărbat, confundat de Proca cu ținta reală a asasinatului.

5rev

La rândul său, moldoveanul Vitalie Proca se află în stare de arest la Moscova, urmând a fi extrădat în România. El este anchetat și de Scotland Yard pentru o altă tentativă de asasinat comisă la Londra, în martie 2012. În acest caz, victima a fost bancherul rus, Gherman Gorbuntsov.

CITIȚI ȘI:

Reteaua Asasinilor

A Murderer’s Trial