În plin proces penal, un miliardar român face tranzacții imobiliare la New York

Gabriel "Puiu" Popoviciu / Foto: evz.ro

Gabriel „Puiu” Popoviciu / Foto: evz.ro

RISE Project a descoperit că miliardarul român Puiu Popoviciu face tranzacții cu apartamente de lux la New York chiar în timp ce averea sa din România se află sub sechestrul autorităților. RISE a identificat în orașul american trei apartamente de lux înregistrate pe numele familiei Popoviciu. Toate trei se găsesc la etajul 44 al clădirii zgârie-nori Olympic Tower, în inima cartierului Manhattan. În aceeași clădire, se află și sediul ligii americane de baschet, NBA.  Locuințele, care au costat peste opt milioane de dolari, au fost înregistrate pe numele miliardarului, pe numele fostei sale soții, Doina Nadia Popoviciu-Dincă, și pe numele fiicei lor, Doina Gabriela Popoviciu.


 

Apartamentele familiei Popoviciu sunt situate la etajul 44 al Olympic Tower/ Sursa: Wikipedia, David Shankbone

Apartamentele familiei Popoviciu sunt situate la etajul 44 al Olympic Tower/ Sursa: Wikipedia, David Shankbone

Cele trei apartamente sunt o piesă de puzzle din imperiul imobiliar al uneia dintre cele mai bogate familii din România. Puiu Popoviciu, pe numele său oficial Gabriel Aurel Popoviciu și fosta lui nevastă, Doina-Nadia Popoviciu-Dincă, fiica temutului lider comunist Ion Dincă „Te-Leagă”, reprezintă un caz de manual pentru felul în care nomenclatura PCR și-a consolidat puterea în epoca de după 1989. Construit încă de la început sub semnul anonimatului, prin societăți înregistrate în paradisuri fiscale, imperiul economic al lui Popoviciu numără mari hoteluri din București și din țară, francizele KFC, Pizza Hut și Paul, malluri și zeci de spații comerciale care au aparținut în trecut statului. Cea mai proeminentă afacere a miliardarului o reprezintă complexul comercial Băneasa pe un teren deținut, în trecut, de Universitatea de Agronomie din București. Pentru această din urmă afacere – și anume pentru felul în care a ajuns să dezvolte imobiliar un teren de 224 de hectare, aflat în proprietatea publică a statului – a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Mai multe detalii despre acest dosar, AICI.

Soții Popoviciu au divorțat de curând. Însă luna trecută, mai precis pe 12 martie 2014, unul dintre apartamentele deținute în comun de cei doi a fost trecut, printr-o tranzacție cu preț zero, pe numele fostei nevestei.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce proprietățile pe care Puiu Popoviciu le are în România au fost puse sub sechestru asigurător de către DNA, în cursul anchetei penale din „Dosarul Băneasa”.

Doina Popoviciu-Dincă a primit jumătatea de apartament din New York la prețul de 0 USD.

Doina Popoviciu-Dincă a primit jumătatea de apartament din New York la prețul de 0 USD.RISE Project a întrebat DNA dacă proprietatea deținută de Popoviciu în New York fusese și ea pusă sub sechestru, în cursul acestui proces penal. DNA s-a rezumat să menționeze că în acest dosar a fost pus sechestru pe bunuri aparținând a șapte inculpați, până la concurența sumei de 620 de milioane de lei (circa 140 de milioane de euro).

Deși DNA nu a făcut referire la proprietatea americană a lui Popoviciu, faptul că magnatul a putut să o treacă pe numele fostei neveste este, în sine, o dovadă care infirmă ipoteza unei eventual sechestru instituit asupra apartamentului.

„Tranzacția ar putea fi anulată”

De subliniat faptul că Puiu Popoviciu nu s-a prezentat în fața notarului din New York la data tranzacției, pe 12 martie 2014, ci a împuternicit-o chiar pe fosta soție să-l reprezinte. Împuternicirea a fost acordată două luni mai devreme, în ianuarie, când – potrivit înscrisurilor din baza de date americană – cei doi încă mai erau căsătoriți.

În ianuarie 2014, Popoviciu încă mai era căsătorit cu Doina, pe care a împuternicit-o să treacă aparamentul pe numele său.

În ianuarie 2014, Popoviciu încă mai era căsătorit cu Doina, pe care a împuternicit-o să treacă aparamentul pe numele său.

Referindu-se, teoretic, la o speță precum aceasta, avocatul Gabriel Biriș a explicat: „Tranzacția (n.r. – înstrăinarea proprietății) ar putea fi anulată, pe motiv că nu este reală, la cererea celui care are de recuperat paguba”. În cazul de față, cel care are de recuperat paguba este statul român. Prejudiciul total calculat de către anchetatorii DNA în „Dosarul Băneasa” este de 954 de milioane de lei (circa 215 milioane de euro).

În răspunsul pe care DNA l-a acordat RISE Project, se precizează: „În situația în care valoarea bunurilor sechestrate nu acoperă prejudiciul stabilit, instanța  poate dispune sechestrul  asigurator  și  asupra  altor  imobile”.

„Nu am nici o proprietate în New York”

Contactat telefonic de RISE Project, Puiu Popoviciu a afirmat: „Nu mai am, de mult, nici o proprietate în New York”.

RISE Project a încercat să ia legătura și cu Doina Popoviciu-Dincă, transmițându-i, prin e-mail, câteva întrebări legate de cumpărarea, la preț nul, a jumătății din apartament care aparținea fostului ei soț. Fosta doamnă Popoviciu nu a răspuns, până ieri, întrebărilor puse de RISE.

Trei apartamente, cumpărate în opt ani

Potrivit documentelor obținute de RISE, familia Popoviciu – soțul, soția și fiica – a început să achiziționeze apartamente în clădirea Olympic Tower în 2004.

–       În iunie 2004, Puiu Poviciu și nevasta sa au plătit 3 milioane de USD pentru cumpărarea primului apartament în acest imobil. Este vorba de apartamentul care a făcut obiectul „tanzacției”, la preț 0 USD, petrecute în urmă cu o lună. Vânzătorul locuinței a fost bancherul american John Chalsty.

 

Apartamentul care a făcut obiectul recentei tranzacții a fost cumpărat de soții Popoviciu în 2004 cu trei milioane de dolari.

Apartamentul care a făcut obiectul recentei tranzacții a fost cumpărat de soții Popoviciu în 2004 cu 3 milioane de dolari.

–       În mai 2006, familia Popoviciu a cumpărat un alt apartament în clădirea Olympic Tower, înregistrându-l pe numele fiicei, Doina Gabriela Popoviciu. Prețul tranzacției: 1,75 milioane de USD. Vânzătorul: compania de investiții imobiliare Mid-America Management Corporation.

 –       În septembrie 2012, tot pe numele fetei cuplului Popoviciu, Doina Gabriela, a fost înregistrată și cumpărarea celui de-al treilea apartament din clădirea Olympic Tower. Prețul tranzacției: 3,6 milioane de USD. Vânzătorul: casa de licitații Christies.

Întrebat fiind despre apartamentele deținute de fiica sa în Olympic Tower, Popoviciu a spus: „Mă întrebați de apartamentele mele sau de apartamentele fiicei mele? Dacă e să o luăm așa, să știți că eu am și foarte mulți veri. Îmi pare rău, dar nu mai pot să vorbesc la telefon”.

Sediul NBA

Olympic Tower – clădirea în care familia Popoviciu are trei apartamente – a fost construit în 1975 de către magnatul grec Aristotel Onasis. Turnul se găsește la intersecția bulevardului Fifth Avenue cu 51st Street, foarte aproape de Central Park. Încă de la inaugurare, Olympic Tower a fost un zgârie-nori cu destinație mixtă. Primele 21 de etaje sunt ocupate cu birouri, iar restul nivelurilor, până la etajul 51, sunt ocupate cu apartamente. Printre altele, Olympic Tower adăpostește și sediul ligii americane de baschet, NBA.

Apartamente cu panoramă

Fosta soție a lui Popoviciu, Doina Popoviciu-Dincă postează, din când în când, pe contul personal de Facebook, imagini surprinse din înălțimile Olympic Tower. Cele mai recente au fost publicate în ianuarie 2014, când Doina Popoviciu a dorit să le comunice „prietenilor” săi din mediul virtual că în Manhattan cădeau fulgi de nea.

 

Fotografie făcută de-a lungul Fifth Avenue, în direcția Central Park. În fundal, se poate distinge Trump Tower/Sursa: Facebook, contul Doinei Popoviciu-Dincă

Fotografie făcută de-a lungul Fifth Avenue, în direcția Central Park. În fundal, se poate distinge Trump Tower/Sursa: Facebook, contul Doinei Popoviciu-Dincă

Divorț cu încetinitorul

Divorțul dintre Puiu Popoviciu și Doina-Nadia Popoviciu – fiica fostului lider comunist Ion Dincă – a avut un traseu administrativ obscur.

Cererea de divorț a fost înregistrată la Judecătoria Sector 1 București, în septembrie 2011. În acel moment, Popoviciu se afla în mijlocul anchetei penale care avea, un an mai tărziu, să-l trimită în judecată, în „Dosarul Băneasa”.

În februarie 2012, cererea de divorț dintre cei doi a fost suspendată.

Puiu Popoviciu s-a căsătorit cu Doina-Nadia Dincă, în 1982, când puterea politică a socrului său, temutul Ion Dincă „Te-leagă”, era strivitoare/Sursa: Facebook

Puiu Popoviciu s-a căsătorit cu Doina-Nadia Dincă în 1982, când puterea politică a socrului său, temutul Ion Dincă „Te-leagă”, era strivitoare/Sursa: Facebook

Opt luni mai târziu, în octombrie 2012, Popoviciu și soția sa uitau de divorț și făceau afaceri. Potrivit bazei de date a proprietăților din New York, cuplul Popoviciu și fiica lor, Doina Gabriela, puneau gaj două dintre apartamentele lor din clădirea Olympic Tower, pentru a lua un împrumut de 2,16 milioane de USD de la o instituție financiară din California.

În ianuarie 2014, de la București, Puiu Popoviciu o împuternicea pe încă-soția lui să îl reprezinte, la New York, în „tranzacționarea” jumătății sale de apartament, la prețul de 0 USD.

În contractul din 12 martie 2014, act prin care s-a materializat tranzacția cu sumă zero dintre cei doi, Doina Popoviciu figura deja cu noul ei nume: Doina-Nadia Dincă. Contractul menționează că, între ianuarie și martie, cei doi au divorțat.

Ionuț Stănescu

Citiți și despre faptul că firme din imperiul lui Popoviciu și-au retras banii din băncile din Cipru chiar înainte ca autoritățile din insulă să le taxeze depozitele AICI

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!