“ILUZIA” LUI NIRO

Nicolae Dumitru, zis “Niro”, a ieșit de curând din pușcărie. Are 54 de ani și proprietăți imobiliare auto-evaluate la peste 680 de milioane de euro. Prima afacere a făcut-o cu bani de la cămătari, apoi s-a asociat cu un fost colonel de Miliție și a pus bazele complexului comercial Europa din București. Partenerul lui a murit într-un accident suspect, însă el a continuat să crească și a ridicat Dragonul Roșu – un târg chinezesc situat la marginea Capitalei cu istoric bogat în evaziune fiscală și descinderi cu mascați. 

A băgat în firmele sale oameni din fostele structuri ale Securității, și-a extins domeniile de activitate și și-a făcut prieteni printre oameni politici cu influență.

Numele lui Niro apare acum în #ParadisePapers, cea mai recentă scurgere de informații din paradisurile fiscale – folosite de corporații, politicieni și de crima organizată ca să plătească taxe mai mici în țările de origine sau să-și ascundă averile.

RISE Project a descoperit în #ParadisePapers una dintre afacerile ascunse ale lui Niro. Aceasta este povestea unui iaht de lux pe care, în vremurile lor bune, și-au petrecut vacanțele influenți politicieni și afaceriști români printre care se numără și Elena Udrea. 

3 octombrie 2016, București Nicolae Dumitru, după audierile de la la Înalta Curte de Casație si Justiție. Inquam Photos / Octav Ganea

Afaceristul român a folosit paradisul fiscal Malta ca să cumpere o ambarcațiune de aproape trei milioane de euro. A achiziționat-o în 2011, la un an după ce-și încheiase rolul de intermediar în schema licențelor „Microsoft”, unul dintre cele mai mari dosare de corupție din România.

În acest dosar, Niro a fost condamnat, în 2016, la doi ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență. A fost acuzat că a primit, în prima fază, 7,65 milioane de dolari în 2004. Pentru acești bani, a convins, potrivit procurorilor, mai mulți miniștri și funcționari publici să cumpere cu banii statului licențe Microsoft la prețuri umflate. Afacerea a mers ca pe roate și, în 2009, Niro a mai încasat 2,7 milioane de euro, spun tot procurorii. De data asta, a intervenit pe filiera lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Aceasta era ministru în funcție, iar afacerea cu licențe la suprapreț a continuat.

Cei aproape 10 milioane de euro au fost încasați într-o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal din Caraibe.  Anchetatorii au arătat că transferurile bănești au fost făcute în baza unor contracte de consultanță fictive, iar sumele au fost virate apoi direct în conturile de economii și de investiții ale afaceristului (detalii AICI).

Pe 15 septembrie 2017, la mai puțin de un an de la condamnare, Niro a ieșit din închisoare. Ne-am întâlnit cu el la Niro Tower – un bloc de sticlă de pe strada Traian, din sectorul 2 al Capitalei.

Niro Office Building – locul din care Niro își conduce afacerile. Foto: RISE Project / Sergiu Brega

Niro deține aici un birou mare și luminat natural, cu icoane pe pereți, un laptop și câteva cărți într-un raft. L-am găsit jovial și pus pe glume, îmbrăcat în cămașă albă-imaculată și pantaloni de costum. Ne-a spus că nu are mult timp la dispoziție pentru că trebuie să meargă la o înmormântare.

Niro a înregistrat în 2011, conform documentelor din #ParadisePapers, două companii în Malta. În prima, Graystone Finance LTD, el este unicul asociat.

Această firmă a înființat, în calitate de persoană juridică, o a doua companie malteză, Zenith Yachting Ltd, în care Niro și-a numit copiii drept reprezentanți legali.


Regimul fiscal maltez este mai mult decât prietenos cu străinii. O spun chiar experții financiari. Economistul Dragoș Cabat ne-a precizat că “marele avantaj în a-ți deschide o firmă în Malta este reprezentat, bineînțeles, de impozitele semnificativ mai mici decât în România.”

Malta, unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale europene, are o schemă fiscală care le permite celor care n-au rezidența fiscală în micul stat insular dar deschid companii aici să plătească un impozit unitar de doar cinci la sută din câștiguri – o facilitate prin care guvernul maltez încearcă să atragă mai multe investiții străine.

Niro ne-a spus că a folosit cele două companii malteze ca să cumpere și să înregistreze iahtul pentru că „așa e procedura contabilă, economică, juridică…”. În fapt, documentele arată că prima firmă înființată a împrumutat-o pe a doua cu banii pentru achiziția iahtului.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Ne-a și explicat că e mai convenabil să folosești insula din arhipelagul mediteranean. Ambarcațiunea fusese înregistrată inițial în Insulele Virgine Britanice, spune el că de către producător, motiv pentru care nu putea rămâne permanent în apele europene: 

 “Dacă ai offshore (în Insulele Virgine Britanice – n.r.) trebuie să ieși cu barca din șase în șase luni de zile. (…) Legea spune clar: nu ai voie să stai în apele teritoriale europene decât șase luni de zile. La șase luni trebuie să ai o ieșire. Ieși în primul port din afara comunității europene, te întorci, e ok, și iar poți să stai șase luni de zile.” Așa că a ales Malta.

Ambarcațiunea Illusion 8, fotografiată în apropiere de Monaco FOTO: www.superyachttimes.com

Iahtul a fost construit în 2010, iar  Niro l-a cumpărat în 2011 cu aproape trei milioane de euro, mai precis 2.835.000. Îl folosește cam o dată pe an, când pleacă câte o lună în croazieră alături de familie. A avut și invitați. Elena Udrea a fost unul dintre ei. Numele fostului ministru figurează în comunicatul DNA din martie 2015, care anunța că Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș erau trimiși, împreună, în judecată în dosarul Microsoft. Procurorii descoperiseră că, în 2009, Dorin Cocoș mai încasase 9 milioane de euro ca să-și exercite influența asupra unor demnitari, printre care și soția lui, Elena Udrea, ministru la acel moment. 

Reporter: “I-ați  împrumutat iahtul vreodată doamnei Elena Udrea?”

Nicolae Dumitru: “Nu, nu, a fost o dată sau de două ori. Nu zic că nu a fost. Nicio legătură. Barca mea, firma mea, e totul înregistrat…”

Elena Udrea la Curtea de Apel Bucuresti, joi 31 august 2017. Foto:  Andreea Alexandru /MEDIAFAX FOTO

Elena Udrea își aduce aminte că a fost la bordul iahtului deținut de Niro și e posibil să fie vorba de anul 2013: “Ne-am intersectat într-o vacanță în Grecia, de Paște. Ne-a invitat pe mine și pe soțul meu și pe alți prieteni care erau în zonă. Cred că pot spune că eram prieteni de familie pe vremea aceea, pe fondul relațiilor de afaceri pe care le avea cu soțul meu”. Apoi a revenit  cu precizarea: “Vizita pe iaht a însemnat câteva ore într-una din zilele petrecute acolo. Nu toată vacanța.”

Pe Niro și Udrea îi leagă o prietenie de peste două decenii, dar el spune că nu a amestecat-o cu afacerile: “O cunosc pe doamna Elena Udrea de foarte mulți ani. O dată nu m-am dus să-i cer un fond european, poate chiar voiam să fac corect! Nu! Am stat în banca mea! Dacă te amesteci mai mult decât trebuie, primești mai mult decât trebuie!”

Dacă în Malta Niro a înființat Zenith Yachting LTD, în România controlează azi Zenith Business Group&Partners. Pentru o perioadă, în firma românească a fost asociată și Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.

Graystone, cealaltă companie malteză înființată de Niro, are și ea un corespondent la noi în țară. Graystone România SRL, radiată în prezent, a fost înființată în 2001, a avut sediul social în orașul Voluntari – la Complexul Comercial Niro- și era implicată în afaceri cu alcool. În firmă, pe lângă apropiații lui Niro, a fost asociată și Graystone Finance Corp., o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, reprezentată și de Mihai Cuptor, un alt afacerist din anturajul lui Dorin Cocoș. Cuptor a fost partener cu Alexandru Bittner, Adrian Petrache și membrii familiei Cocoș, fiind autorii unor tunuri imobiliare și afaceri cu statul.

Niro a explicat: “Eu la un moment dat, în anii 2000, am cumpărat o fabrică și practic jumătate era deținută de Mihai Cuptor. Nu a durat mult, am cumpărat toată proprietatea și el a ieșit afară.”

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

CĂLĂTORIILE LUI NIRO

În timpul interviului, l-am întrebat de mai multe ori pe Niro care este numele iahtului pe care l-a cumpărat și apoi înregistrat în Malta, dar nu a știut să ne răspundă. La finalul discuției, a spus că bănuiește că “Illusion”, dar și-a adus aminte că a cumpărat-o în țiplă de la firma italienească Arcadia. Apoi a revenit și a spus că Arcadia o expus-o la mai multe târguri nautice. 


Website-uri de profil maritim arată că, în 2011, Arcadia a produs iahtul de lux Illusion, model 85, cu o lungime de 25,9 m și cu viteză de croazieră de 15 noduri marine (aproape 30 de km/h). Poate avea la bord 2 membri ai echipajului și 8 oaspeți.  

La câteva zile după interviu, l-am sunat pe Nicolae Dumitru să vedem dacă și-a amintit numele vasului. Era în China. Și-a întrebat soția și ne-a spus că “Illusion 8”. Ulterior, i-am trimis fotografiile cu ambarcațiunea care are același nume și steag maltez. Ne-a confirmat că este a lui.

Yacht-ul Illusion 8 fotografiat în zona localitatății Beaulieu sur Mer / FOTO: www.superyachttimes.com

llusion 8 fotografiat în zona localitatății Beaulieu sur Mer / FOTO: www.superyachttimes.com

Imaginile, descoperite de RISE Project pe site-ul superyachtimes.com, arată că vasul lui Niro a ajuns pe țărmurile rivierei franceze, la Monaco și la Baulieu sur Mer, o mică localitate aflată între Nice și Monaco, ticsită de hoteluri și restaurante luxoase.

Tot el a explicat: “Am o casă în Monaco, cumpărată în 2001. Au fost procurori de la DNA acolo și au zis că găsesc cine știe ce treabă. (…) Nu mi-a făcut mare plăcere, mă cunosc oamenii și banca. Nu am făcut nu știu ce pe acolo. Puteam să am probleme.” În schimb, iahtul lui Niro a trecut pe sub radarul autorităților: „Sincer habar nu am dacă (n.r. procurorii) s-au dus și în Malta. Cei din Malta nu au zis nimic. Deci nu știu dacă au fost sau nu au fost.”  

Ambarcațiunea nu figurează printre proprietățile indexate de procurori pe numele afaceristului ca să aplice sechestrul. În 2014, când procurorii au cerut arestarea lui Niro, acesta a fost interceptat în timp ce intenționa să-și transfere afacerile pe numele copiilor săi și să evite astfel sechestrul pe bunurile sale.

„Nicolae Dumitru: Bună, Cleo!

Cleo: Bună!

Nicolae Dumitru: Auzi, vorbeşte tu cu, cum o cheamă? Cu notăriţa.

Cleo: Da.

Nicolae Dumitru: Dacă e, luni să-mi pregătiţi şi mie documente în care să dau acţiunile donaţie la copiii mei.

Cleo: Aha! Toate!

Nicolae Dumitru: Da? Toate, da! Da? (…)”

 

Grand Hotel Du Bulevard este unul dintre cele mai vechi hoteluri din București. FOTO: Sergiu Brega/RISE Project

Grand Hotel Du Bulevard este unul dintre cele mai vechi hoteluri din București. FOTO: Sergiu Brega/RISE Project

Afaceristul Nicolae Dumitru mai deține, prin intermediul firmei Grand Hotel Du Boulevard SA, un hotel cu același nume, aflat în inima Capitalei, la intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Construit în 1867, aflat pe lista monumentelor istorice, Grand Hotel Du Boulevard a fost preluat și renovat de compania lui Niro. Deși omul de afaceri a terminat renovările încă din 2013 și a investit 66 de milioane de lei, hotelul nu este încă în circuitul turistic. Parterul clădirii servește uneori drept loc de desfășurare al unor târguri de design vestimentar sau al unor evenimente organizate de Primăria Capitalei.

 

Ana Poenariu

Au contribuit: Matthew Caruana Galizia, Elena Dumitru, Attila Biro
Foto fundal: Berthold Werner

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!


#ParadisePapers, seria din care face parte acest articol, este o nouă incursiune jurnalistică globală în lumea secretă a paradisurilor fiscale. Are la bază o masivă scurgere de documente din 19 jurisdicții offshore – care asigură confidențialitate și taxe mai mici. Documentele provin și din Malta, țară care a ieșit de curând în evidență în urma asasinării jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung, iar în proiect au fost cooptați consorțiul International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și 380 de reporteri de la organizații media din 67 de țări, printre care și RISE Project.