De unde vin banii

GRUPAREA “GOLDEN-BLITZ” De departe, controversata firmă Euro Construct Trading 98 este principalul client al Glar Construct. În cursului anului trecut și în ianuarie a.c., Euro Construct a plătit, în mai multe tranșe, peste 9,2 milioane de lei SRL-ului din Ploiești. De aici, chiar în zilele de încasare, grosul banilor a zburat în conturile Asesoft International.

Dan Besciu, între Radu Berceanu și Emil Boc   foto: evz.ro

Dan Besciu, între Radu Berceanu și Emil Boc        foto: evz.ro

Invariabil, Euro Construct a fost subiectul scandalurilor de presă legate de contractele pentru refacerea infrastructurii primite de această companie de la guvernul Boc și diferiți membri PDL din administrația locală. Patronii societății, Dan Beșciu și Sorin Vulpescu, au devenit vedete și pe fondul sprițurilor epocale trase de președintele Băsescu la Golden Blitz, lanț de restaurante unde ei sunt amfitrioni.

Beșciu și Vulpescu fac echipă în afaceri și cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Cei trei sunt prieteni de pe vremea lui Ceaușescu, când Vulpescu era ospătar, Besciu recepționer, iar Cocoș vindea blugi turcești.

Pe lângă obișnuitele contracte de asfaltare de drumuri și autostrăzi, Euro Construct s-a reprofilat pe decontaminarea solurilor și refacerea ecologică a terenurilor poluate cu substanțe petroliere. Ca atare, Beșciu și Vulpescu s-au ramificat în Prahova unde au prins două contracte de peste 20 miloane de euro, cu OMV Petrom, pentru procesarea șlamurilor și eliminarea apelor uzate. Euro Construct nu a participat singură în această afacere, ci în cadrul unui consorțiu, alături de Vivani Salubritate Slobozia, Uni-Recycling București și Setcar Brăila. Ulimele două sunt partenere și cu Glar Construct în asocierea care descărcat nava Flaminia.

„SERVICII COMPLEXE” Când RISE Project l-a sunat pe Dan Besciu, acesta a apucat să spună că abia a semnat un nou contract cu OMV Petrom și că, într-adevăr, e partener de afaceri cu Glar Construct, dar momentan a plecat din țară și nu poate vorbi. Apoi, a revenit cu un telefon: “Euro Construct se ocupă de cinci-șase ani cu ecologizarea. Glar prestează servicii pentru noi, destul de complexe, în funcție de lucrare. De regulă, ei vin cu utilajele. Când am încheiat contractul, eu am vorbit cu un băiat pe nume Gabi (Ceață – n.n.). Cine e Sebastian Ghiță? Eu nu vorbesc cu deputații. Da, am un contract vechi cu OMV, dar și unul foarte nou, abia semnat.”

Contractul de ecologizare a depozitelor de deșeuri petroliere aparținând OMV Petrom a fost decontat integral de la bugetul de stat în urma facilităților guvernamentale acordate de PDL. Mai simplu spus, OMV Petrom a plătit Euro Construct & asociații cu banii contribuabililor.

Acum, camioanele Euro Construct aleargă prin Prahova încărcate cu reziduuri petroliere de la rafinăriile OMV și Lukoil pe care le transportă la rampele ecologice din orașele Boldești Scăeni și Vălenii de Munte. “La groapa de la Boldești ducem pământul inertizat provenit de la Lukoil”, susține Dan Besciu de la Euro Construct. Ceață de la Glar Construct îl completează: “Noi lucrăm constant cu Euro Construct, inclusiv la refacerea batalului Lukoil.”

Continuă cu IMPERIUL DE GUNOI

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!