China: Marele zid al cenzurii

Proiectul PanamaPapers a fost interzis în China. Grupurile media au primit instrucțiuni clare cu privire sancțiunile care li se vor aplica în cazul în care vor publica articole pe site-urile proprii despre implicarea oficialilor locali în paradisurile fiscale. Subiectul a fost declarat oficial “un atac la adresa Chinei”.

Cenzura pe internet este o practică răspândită în China și se sprijină pe o legislație restrictivă, iar aparatul de stat care exercită controlul spațiului online este cel mai dezvoltat din lume. „Marele Firewall Chinezesc”, așa cum este numit sistemul de cenzură, blochează conținutul unor website-uri și monitorizează în același timp accesul cetățenilor la anumite portaluri. Directivele privind interdicția PanamaPapers au fost obținute și făcute publice în restul lumii de China Digital Times, o publicație afiliată Universității Berkely. Potrivit publicației amintite, instrucțiunile sună așa: „Identificați și ștergeți materiale despre Panama Papers. Nu preluați nimic din ce are legătură cu asta, fără excepții. Orice material de presă preluat din afară care atacă China, odată descoperit pe un website, va fi tratat cu severitate”.

Ministerul de Externe din China a refuzat să dea declarații cu privire la dezvăluirile care leagă liderii chinezi de baza de date “PanamaPapers”. Cu toate acestea, un editorial în limba engleză al Global Times, o publicație controlată de stat, a sugerat că această scurgere de informații ar face parte dintr-o campanie de dezinformare gândită de Statele Unite ale Americii.

Președintele Chinei Xi Jinping / Foto: AFP, Mediafax, Foto, Fred Dufour

Președintele Chinei Xi Jinping / Foto: AFP, Mediafax, Foto, Fred Dufour

Fără urme

Rudele unor membri ai comitetului permanent al Politburo, cel mai înalt for de conducere al Chinei, dețin companii secrete în paradisuri offshore. Iar secretul a trebuit păstrat cu orice preț.

Timp de luni de zile, în 2012, Gu Kailai, soția unui important politician chinez, s-a temut de un secret care risca să-i schimbe viața și să-i oprească ascensiunea partenerului ei. Așa că a acționat.

Într-o cameră de hotel din Chongqing, ea a amestecat ceai și otravă pentru șobolani într-un mic recipient, în timp ce Neil Heywood, un asociat de origine britanică, zăcea amețit de alcool pe un pat de hotel. Apoi i-a turnat acestuia pe gât amestecul. Angajații hotelului i-au descoperit cadavrul două zile mai târziu.

Gu a recunoscut crima ulterior, iar scandalul a luat amploare. Ea a spus atunci că a fost forțată să ucidă, deoarece Heywood amenința să dezvăluie un secret important: milioane de dolari din afaceri imobiliare erau ținuți într-un cont deschis în cealală parte a lumii.

Vila de lux din Franța a lui Bo Xilai / Foto: Fine & Country

Vila de lux din Franța a lui Bo Xilai / Foto: Fine & Country

Dacă Heywood ar fi dezvăluit faptul că Gu s-a folosit de o companie din Insulele Britanice Virgine pentru a-și ascunde proprietatea asupra unei vile din sudul Franței, scandalul ar fi pus în pericol ascensiunea soțului său, Bo Xilai, în Comitetul Permanent al Politburo – format din mai puțin de 10 oameni care reprezintă vârful puterii din China.

La numai două săptămâni după comiterea acestei crime, acționariatul companiei lui Gu s-a schimbat brusc. Procentele sale au fost transferate către un alt asociat, încercând probabil să-și ascundă cât mai bine legăturile cu această companie.

Într-un final, Gu și soțul ei au fost încarcerați. Acest caz a inflamat și mai mult ipoteza conform căreia liderii chinezi folosesc offshore-uri pentru a-și ascunde averea.

#PanamaPapers dezvăluie noi detalii despre holdingurile unor puternice familii din China.

Printre clienții ai Mossack Fonseca se numără Deng Jiagui, cumnatul lui Xi Jinping, chiar șeful statului și cel care a transformat lupta anticorupție într-un simbol al conducerii sale. Deng Jiagui a cumpărat o companie offshore în 2004 şi alte două cinci ani mai târziu.

Operațiunile

Nu este clar însă cu ce scop au fost înființate acestea, dar firmele au fost preluate pe filiera Mossack Fonseca, casa de avocatură din centrul scandalului internațional.

Un alt client important care apare în documentele panameze este fiica lui Li Peng, fost premier al Chinei în perioada 1987-1998. Li Peng este cunoscut pe plan international pentru că a coordonat represaliile militare sângeroase din Piaţa Tiananmen în 1989 împotriva protestelor pro-democrație.

Fiica și ginerele lui dețin Cofic Investments, o societate tot din Insulele Virgine Britanice înregistrată în 1994. Conform unor e-mail-uri interne, avocații lui Li au declarat celor de la Mossack Fonseca că fondurile companiei provin din comerțul cu echipamente industriale aduse în China din Europa. Documentele mai arată că proprietarii reali ai companiei s-au ascuns ani de zile în spatele așa-anumitelor acțiuni la purtător, titluri de proprietate fără nume și care permit transferul rapid de la o persoană la alta. Acestea sunt considerate un vehicul pentru spălare de bani și alte fărădelegi și au fost treptat scoase din practică de către jurisdicțiile care și-au înăsprit legislațiile cu scopul de a opri fluxul banilor murdari.

Noua generație a asa-numitei nobilimi roșii pare să fi învățat repede mecanismele lumii întunecate a afacerilor-paravan. Nepoata lui Jia Qinglin, cel care a fost al patrulea membru al Comitetului Permanent până în 2012, a apelat și ea la serviciile Mossack Fonseca. Jasmine Li Zidan a devenit proprietara Harvest Sun Trading Ltd. încă din 2010, pe când era studentă în primul an la Universitatea Stanford.

De atunci, Jasmine Li a construit o afacere surpinzător de mare pentru cineva de vârsta ei: a folosit două entități-paravan înregistrate în Insulele Virgine Britanice pentru a înființa alte două companii în Beijing, cu un capital social de 300.000 de dolari. Cele două companii offshore erau menite să țină numele familiei sale departe de registrele publice din China.

Documente de identitate din PanamaPapers / În ordinea acelor ceasornicului din stânga sus: Patrick Henri Devillers, Jia Liqing, Hu Dehua, Deng Jiagui and Li Xiaolin.

Documente de identitate din PanamaPapers / În ordinea acelor ceasornicului din stânga sus: Patrick Henri Devillers, Jia Liqing, Hu Dehua, Deng Jiagui and Li Xiaolin.

Urmașii lui Mao

Alți cinci foști și actuali membri ai Comitetului Permanent au rude care apar în afacerile gestionate de Mossack Fonseca:

Zhang Gaoli, membru actual al Comitetului Permanent. Ginerele său Lee Shing Put a fost acționarul a trei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice: Zennon Capital Management, Sino Reliance Networks Corporation și Glory Top Investments Ltd.

Liu Yunshan, membru actual al Politburo. Jia Liqing, nora lui, a fost director și acționar al Ultra Time Investments Ltd., o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice în 2009.

Zeng Qinghong, fost vice președinte al Chinei în perioada 2002-2007. Fratele său, Zeng Qinghuai, a fost directorul companiei China Cultural Exchange Association Ltd., înregistrată inițial pe insula Niue și mutată în 2006 în Samoa.
Hu Yaobang, cel care a condus Partidu Comunist Chinez din 1982 până în 1987. Fiul său, Hu Dehua, a fost acționar, director și beneficiarul efectiv al Fortalent International Holdings Ltd., o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice în 2003.

Mao Zedong, părintele Chinei comuniste și stăpânul ei politici din 1949 până în 1976, când a decedat. Chen Dongsheng, soțul nepoatei sale, a înregistrat Keen International Limited în Insulele Virgine Britanice în 2011. Chen Dongsheng mai este directorul unei companii de asigurări și al unei case de licitații.
Legislația internațională cu privire la spălarea banilor obligă intermediarii precum Mossack Fonseca să cerceteze cu atenție cazurile în care sunt implicați oficiali guvernamentali sau familiile acestora și să se asigure că fondurile companiilor nu provin din fapte de corupție.

Documentele arată însă că avocații panamezi și-au înregistrat o parte din clienți fără se stabilească dacă au sau nu legături de familie cu personaje politice.

Spre exemplu, angajații Mossack Fonseca nu au reușit să-l identifice pe Deng Jiagui drept cumnatul lui Xi Jinping, președintele Chinei, când l-au ajutat să-și înființeze companiile din BVI.

La fel s-a întâmplat și în cazul lui Li Xiaolin, singura fiică a fostului premier Li Peng. Mai mult, Mossack Fonseca nu a obiectat nici cu privire la folosirea acțiunilor la purtător până în 2009, când în Insulele Virgine Britanice au fost aplicate noi standarde pentru prevenirea spălării banilor. Ulterior, Li Xiaolin a devenit cunoscută în China nu doar ca fiica unui importat lider politic, ci și ca „Regina Energiei”, fiind un director de top al sectorul energetic.

 


Aceasta este o variantă abreviată și adaptată a materialului original publicat de International Consortium of Investigative Journalism (organizație din care fac parte și doi dintre reporterii RISE Project), pe care îl puteți accesa, în engleză, AICI

Documentele #PanamaPapers au fost obținute de către Süddeutsche Zeitung de la o sursă anonimă. Publicația germană a oferit datele organizației International Consortium for Investigative Journalism care a cooptat RISE Project în acest proiect.