Banii care leagă grupările

Deputații PSD, Sebastian Ghiță și Vlad Cosma; și-au lansat candidaturile împreună sursa: youtube

Deputații PSD, Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, și-au lansat candidaturile împreună / sursa: youtube

EI, ÎNTRE EI Printre afaltatorii arestați în dosarul Păvăleanu se numără și Dragoș Ionescu, patronul Conti SA. Această companie face afaceri de mult cu Glar Construct – situație care a permis Glar să acceseze un credit de la Raiffeisen Bank în august 2011, la doar o lună după ce Ghiță a ieșit din firmă. Atunci, Glar a cesionat în favoarea băncii o creanță de 450.000 de lei pe care o avea asupra Conti, generată de un contract între cele două societăți.

Dar asta nu-i tot. RISE Project a identificat o tranzacție în care Glar Construct a virat 86.800 lei în contul Conti, la sfâșitul lunii iunie a anului trecut.

Blocul ridicat de firma Conti împreună cu Vlad Cosma foto: Lucian Rădulescu

Blocul ridicat de firma Conti și Vlad Cosma / foto: Lucian Rădulescu

FELIA LUI VLAD COSMA În Prahova, firma Conti SA e cunoscută ca un cal breaz fiindcă a beneficiat sistematic de contracte publice acordate de administrația PSD județeană și municipală, dar și de primari PDL.

Conti este asociată cu deputatul PSD, Vlad Cosma. O arată chiar declarația acestuia de avere. Potrivit documentului, Vlad Cosma a vândut către Conti partea sa de 19% dintr-un imobil situat în Ploiești. Suma:134 de mii de euro. Blocul de birouri situat pe strada Ștefan Greceanu din Ploiești a fost construit în urma unei investiții comune a deputatului cu firma Conti, cu care, altminteri, împarte acum același dosar penal.

Procurorii DNA acuză Conti SA de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani. În perioada 2012-2013, firma lui Păvăleanu și Alexe (Marconstruct Company) a raportat livrări către Conti SA în valoare totală de 121.760 lei, pentru care a încasat 435.000 lei. Ulterior, banii erau transferați prin conturile unor SRL-uri bidon, mascate de interpuși sârbi și greci. Potrivit DNA, aceste tranzacții au fost fictive, fără bază economică reală. La final, banii erau scoși cu punga din bănci.

CONSILIERII În sfârșit, cenzorul firmei Conti SA este domnișoara Liliana Petrescu, 34. Liliana e fiica cea mică a lui Petre Petrescu, ultimul șef al Securității Prahova și, mai târziu, director la Petrotrans pe timpul lui Adrian Năstase. Acolo, Petrescu-senior l-a avut consilier și adjunct pe prietenul său de-o viață, Cornel Anastase. Adică, pe tatăl Robertei Anastase, șefa PDL Prahova. Semnificativă în biografia lui Petre Petrescu este și consilierea lui Sebastian Ghiță, prin firma Liprest Consultanță din București.

Petrescu-senior a murit de curând. Liliana, fiica lui, face afaceri cu rechinii imobiliari din București și figurează în istoricul firmei care ridică mașini parcate incorect în sectorul 4 din Capitală – fieful primarului “Piedone”.

Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe sursa: Facebook

Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe / sursa: Facebook

DE LA PĂVĂLEANU & ALEXE În octombrie 2013, Glar Construct a încasat 200.000 de lei de la firma Asfalt Sud Expert, controlată de Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe. Plata a fost împărțită în două tranzacții, fiecare de câte 100.000 de lei. Ambele transferuri bancare au fost dispuse pe 15 si, respectiv, 16 octombrie – cu fix trei zile înainte ca Păvăleanu să fie ridicat de procurorii DNA, pe 18 octombrie.

Și Asfalt Sud Expert este anchetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani în același dosar mamut. Motivul? În perioada 2011- 2013, cealaltă firmă ghidonată de tandemul Alexe-Păvăleanu (Marconstruct Company) a alimentat cu 965.300 lei contul Asfalt Sud Expert.

Procurorii susțin că aceasta e o societate fantomă, cu activități economice nereale, dar Ceață de la Glar Construct își amintește că afacerile cu ei au fost pe bune.

Administratorul firmei-bidon a recunoscut în anchetă că funcția sa a fost una strict decorativă. Răzvan Alexe l-ar fi numit administrator în iunie 2013, iar documentele pe care doar le semna în această calitate erau redactate de un membru al grupării: Marian Țărândă, alt asfaltator pe bani publici, arestat în dosar.

Marconstruct Company și Asfalt Sud Expert au aceeași rădăcină. Ambele firme i-au aparținut în trecut consilierului SGG, Marcel Păvăleanu. PSD-istul a ieșit din Marconstruct Company cu o lună înainte să fie angajat în Cancelaria Primului-Ministru. În aceeași perioadă, Păvăleanu a cesionat și firma Asfalt Sud Expert către mama sa, Margareta Păvăleanu.

Continuă cu LABIRINTUL LUI FOCĂ

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!