Albert Speer jr., fiul arhitectului lui Hitler, în cărţi pentru viitorul plan urbanistic al Bucureştiului

Albert Speer, Jr./foto: Eva K., GFDL/CC

Împreună cu firmele lui Sorin Gabrea şi Vlad Cavarnali, la licitaţia pentru executarea PUG-ului Capitalei, s-a asociat şi arhitectul german Albert Speer jr (78 de ani). Acesta este fiul celebrului Albert Speer – arhitectul lui Adolf Hitler, ministrul de război în Al Treilea Reich, condamnat la 20 de ani de închisoare la procesul de la Nurenberg.

Speer jr. este un arhitect reputat în contemporaneitate: biroul lui din Frankfurt a proiectat cinci dintre stadioanele care vor găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, din Qatar. Tot el a proiectat infrastructura Olimpiadei de Iarnă, găzduită de oraşul Munchen în 2018.

În România, Speer jr. a semnat planurile de urbanism pentru Sema Park – complexul de birouri, magazine şi locuinţe ridicat pe fosta platformă a uzinei Semănătoarea. Ion Rădulea, omul de afaceri care a cumpărat Semănătoarea şi a transformat-o în proiect imobiliar, spune: „L-am cunoscut pe Speer jr. la târgurile internaţionale de arhitectură. Tot el ne-a făcut proiectul şi pentru o investiţie imobiliară pe care o avem în plan pe locul fostei platforme Pumac: un teren de cinci hectare situat pe Bulevardul Iuliu Maniu, vizavi de Apaca”.

Un alt proiect pe care Albert Speer jr. l-a avut în România a fost reprezentat de un ansamblu rezidenţial de cinci blocuri, ridicate pe locul fostei fabrici „Flacăra” din Cluj-Napoca.

Câteva proiecte ale lui Vlad Cavarnali

În proiectul de pe fosta platformă industrială Pumac, Rădulea este asociat cu omul de afaceri portughez Alin Bonte, patronul farmaciilor Centrofarm. Pentru Alin Bonte proiectează şi firma arhitectului Vlad Cavarnali, Alpha Studio. Tocmai a început şantierul unui bloc cu şase etaje, ridicat în cartierul Primăverii, pe strada Moliere nr.12-14. Firma lui Cavarnali s-a ocupat nu doar de proiectul arhitectural pentru bloc, ci şi de planul de urbanism derogatoriu care a făcut posibilă eliberarea autorizaţiei de construire. În 2010, Alpha Studio a întocmit un PUZ prin care a mărit densitatea de construire admisă cu aproape 50%.

Companiile de proiectare patronate de Cavarnali au o colecţie de clienţi iluştri. Printre aceştia, fostul general KGB Constantin Iavorski şi Bogdan Alexandru Drăgoi, fostul ministru de finanţe în guvernul Ungureanu. Pentru Iavorski, în 2010, firma Alpha Business Management, pe care Cavarnali o deţinea în totalitate, a proiectat un domeniu rezidenţial pe un teren de 5 hectare, localizat în Snagov.
Pentru Bogdan Alexandru Drăgoi, Alpha Studio a realizat un plan urbanistic care a făcut posibilă triplarea densităţii de construire, pe un teren de 1.000 de mp, situat în apropiere de Arcul de Triumf, pe strada Maior Gheorghe Şonţu.

Ionuţ Stănescu 

Citiţi mai departe: Istoricul firmei Western Outdoor