Afaceri secrete pentru spioni

Decenii la rând, avocații Mossack Fonseca, firma de servicii juridice și consultanță offshore aflată în centrul scandalului PanamaPapers, a ajutat agenți CIA și alte personaje din lumea spionajului să-și înființeze companii-paravan și să-și ascundă afacerile în subteranele economiei mondiale.

Potrivit dezvăluirilor International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și a publicației Süddeutsche Zeitung, casa de avocatură s-a inspirat din romanele cu James Bond ca să înființeze cât mai multe companii secrete pentru spionii internaționali.

Cărțile James Bond / Foto: AFP, Mediafax Foto, Leon Neal

Cărțile James Bond / Foto: AFP, Mediafax Foto, Leon Neal

Firmele spionilor

“Nu poți să te expui, atunci când ești spion” a explicat Loch K. Johnson, profesor la Universitatea din Georgia, referindu-se la protecția pe care o oferă firmele offshore. Johnson este fost consilier al Comitetului Senatorial pentru Serviciile de Secrete ale SUA și a petrecut ani de zile studiind companiile-paravan ale CIA.

Printre clienții Mossack Fonseca se numără primul șef al Serviciului de Informații al Arabiei Saudite, Sheikh Kamal Adham, considerat, în perioada 1960-1979, săgeata CIA în Orientul Mijlociu. Adham a controlat mai multe companii offshore, implicate ulterior într-un uriaș scandal bancar în Statele Unite. De asemenea, documentele arată că fostul șef al serviciilor secrete aeriene din Columbia, generalul în rezervă Ricardo Rubianogroot, a deținut acțiuni exact la o companie de aviație și logistică. În spatele unor companii din Panama s-a ascuns și generalul Emmanuel Ndahiro, devenit ulterior șef al spionajului președintelui ruandez Paul Kagame.

Clienți cu nume de spioni, scoși din cărțile de ficțiune

Captură din filmul 'Quantum of Solace' (2008) de Marc Foster

Captură din filmul ‘Quantum of Solace’ (2008) de Marc Foster

“Sugerez ca denumire “World Insurance Services Limited” sau poate “Universal Exports”, după numele companiei folosite în romanele de început ale seriei James Bond, dar nu știu dacă reușim“ , scria un consultant al Mossack Fonseca în 2010, în numele unui client care tocmai își crea o companie în Insulele Virgine Britanice. “Universal Exports” e o companie fictivă folosită de Serviciul Secret Britanic în romanele lui Ian Fleming, creatorul faimosului “Agent 007”.

Documente ulterioare arată că Mossack Fonseca a înregistrat companii cu numele Goldfinger, SkyFall, GoldenEye, Moonraker, Spectre și Blofeld, după titlurile filmelor și personajelor negative din James Bond. De asemenea, în arhivele Mossack Fonseca există o corespondență cu un bărbat numit Austin Powers, dar și cu Jack Bauer, pe care un angajat al Mossack Fonseca l-a introdus în baza de date ca fiind un nume real, și nu un personaj de film, deoarece l-a cunoscut într-un pub.

Afaceri reale

Farhad Azima, iranian născut în America, este un cunoscut sponsor al politicienilor americani, atât al republicanilor cât și al democraților. Acesta s-a implicat în strângerea de fonduri pentru campania de realegere a lui Bill Clinton din 1996 cât și în campania din 1999 a lui Hillary Clinton pentru Senat. Atunci, Azima a fost gazda unui dineu privat, la care intrarea a costat 2500 de dolari pentru o persoană.

Pe de altă parte, numele său apare în scandalul afacerii “Iran-Contra” ce a avut loc în mandatul președintelui Ronald Regan. Atunci, SUA au livrat arme Iranului aflat sub embargo, cu scopul de a elibera ostateci americani și de a finanța, cu banii obținuți, gherilele teroriste din Nicaragua. În 1985, un avion cargo, Boeing 707, ce îi aparținea lui Azima a livrat 23 de tone de echipament militar, într-o misiune în Teheran. Omul de afaceri nu a recunoscut însă niciodată că ar fi avut cunoștință de acest zbor.

Farhad Azima / Captură YouTube, YAINIPD

Farhad Azima / Captură YouTube, YAINIPD

Documente secrete arată că Farhad Azima a înregistrat prima sa firmă offshore prin intermediul Mossack Fonseca în BVI în 2000. Compania a fost numită ALG (Asia & Pacific) Limited, o filială a companiei sale aviatice Aviation Leasing Group din SUA, ce deținea o flotă de peste 60 de aeronave.

Abia în 2013, când a primit misiunea să înregistreze o nouă companie legată de omul de afaceri, Mossack Fonseca a făcut o căutare de rutină și a descoperit articole de presă care relatau despre legăturile lui Azima cu CIA. Angajații Mossack Fonseca au înțeles din articolele citite că Azima “furniza suport logistic și aerian” unei companii deținute de un fost agent CIA, care transporta armament în Libia. Un alt articol, cita un reprezentant al FBI care susținea că a fost avertizat de CIA că Azima nu este “de competența lor”, sugerând astfel că este de neatins.

În acel moment, compania a solicitat reprezentanților lui Azima să le confirme identitatea lui. Din acte rezultă că Mossack Fonseca nu a primit răspuns. Alte documente confirmă însă că presupusul agent le-a rămas în continuare client.

Hosshang Hosseinpour, un alt personaj a cărui legătură cu CIA este de notorietate, a fost anchetat în 2014 de către Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite, pentru că a mutat zeci de milioane de dolari în conturile unor companii din Iran, stat aflat sub sancțiuni economice.

Arhiva Mossack Fonseca arată că Azima și Hosshang Hosseinpour apar în documentele unei companii care plănuia să cumpere un hotel în Georgia în 2011. Hosseinpour a deținut acțiuni în companie pentru scurt timp, începând cu noiembrie 2011. Cu toate acestea, în februarie 2012, administratorii societății au comunicat celor de la Mossack Fonseca că acesta nu a făcut parte din companie și că procentele sale din societate au fost emise dintr-o “eroare administrativă”.
Compania, Eurasia Hotel Holdings Limited și-a schimbat denumirea în Eurasia Aviation Holdings și a cumpărat în 2012 un Hawker Beechcraft 400XP corporate jet, pentru suma de 1,6 milioane de dolari.

Central Intelligence Agency / Foto: AFP, Mediafax Foto, Saul Loeb

Central Intelligence Agency / Foto: AFP, Mediafax Foto, Saul Loeb

Azima a declarat jurnaliștilor ICIJ că a folosit compania doar pentru achiziția unei aeronave și că Hosseinpour nu a fost niciodată implicat. Avionul nu urma să fie folosit pe teritoriul american a mai spus Azima, motiv pentru care nu putea fi înregistrat în Statele Unite. Opțiunea BVI nu a fost una pentru taxe. “Am declarat toate taxele cunoscute pe pământ”, a mai spus Azima pentru ICIJ. Hosseinpour nu a putut fi contactat.

O altă conexiune cu CIA, ce reiese din dosarele Mossack Fonseca, este Loftur Johannesson, acum un bătrânel înstărit de 85 de ani din Islanda, cunoscut drept “The Icelander”. Despre Johannesson presa a relatat că a lucrat pentru CIA în anii ’70- ’80, furnizând arme gherilelor anti-comuniste din Afganistan. Cu cecurile încasate de la CIA, The Icelander și-a cumpărat o casă în Barbados și o plantație viticolă în Franța.

Johannesson apare în dosarele Mossack Fonseca din septembrie 2002, cu mult după ce s-a retras din serviciile secrete. Era conectat la cel puțin patru companii offshore din BVI și Panama. Prin intermediul acestora, deținea o serie de imobile în zone foarte scumpe, cum ar fi în spatele catedralei Westminster din Londra sau într-un complex situat pe o plajă din Barbados, unde o locuință similară se vinde și cu 35 milioane de dolari.

În ianuarie 2015, Johannesson a plătit câteva mii de dolari celor de la Mossack Fonseca pentru serviciile lor.
“Mr. Johannesson este un om de afaceri, ce desfășoară activități în domeniul aviației. Acesta respinge complet insinuările cum că ar fi lucrat pentru vreun serviciu secret” a declarat jurnaliștilor de la ICIJ, un purtător de cuvânt al acestuia.

Adnan Khashoggi / Foto: AFP, Mediafax Foto, Valery Hache

Adnan Khashoggi / Foto: AFP, Mediafax Foto, Valery Hache

O altă conexiune cu scandalul “Iran-Contra” este Adnan Khashoggi. Miliardarul saudit, care a dobândit o reputație mondială din cauza cheltuielilor extravagante, a negociat miliarde de dolari din vânzările de armament către Arabia Saudită, în anii 1970, și a jucat un rol important pentru guvernul american, în vânzarea de arme către Iran, conform unui raport al Senatului american din 1992.

Khashoggi apare în dosarele Mossack Fonseca începând cu 1978, când a devenit președintele companiei ISIS Overseas SA, înregistrată în Panama. Majoritatea afacerilor sale cu Mossack Fonseca, derulate prin cel puțin patru companii offshore, par să se fi încheiat în anii 2000.

Nu există niciun indiciu, cum că Mossack Fonseca ar fi investigat trecutul lui Khashoggi, nici măcar atunci când Statele Unite l-au pus sub acuzare, pe motiv că l-ar fi ajutat pe președintele filipinez, Ferdinand Marcos, să devalizeze milioane de dolari. Khashoggi a fost în final achitat.

Agentul Rocco

Un alt client al Mossack Fonseca a fost miliardarul grec, Sokratis Kokkalis, aflat acum la venerabila vârstă de 76 de ani. Acesta este cunoscut drept fost ofițer STASI, sub pseudonimul Agentul Rocco. O ancheta a Parlamentului German a scos la iveală faptul că la începutul anilor ’60, Kokkalis dădea informații în mod regulat despre o mulțime de oameni, pe parcursul șederii sale în Germania și Rusia. Până în 2010, Kokkalis a fost patronul clubului de fotbal Olympiakos. În prezent, deține cea mai mare companie de telecomunicații din Grecia, cu afaceri și la București.

Mossack Fonseca a descoperit legătura lui Kokkalis cu spionajul, în februarie 2015, în timp ce verifica background-ul uneia dintre companiile sale. Kokkalis a refuzat însă să dea vreo explicație și nici nu a vrut să declare care era scopul companiei, conform documentelor interne ale Mossack Fonseca.

Khashoggi nu a putut fi contactat pentru comentarii. Nici Kokkalis nu a răspuns solicitării, însă în trecut a respins orice acuzații la adresa sa, susținând că presa duce un război împotriva lui.

În 2005, angajații Mossack Fonseca au aflat cu suprindere că unul dintre clienții lor, înregistrat sub numele de Francisco P. Sánchez, ar putea fi Francisco Paesa Sánchez, unul din cei mai faimoși agenți secreți ai Spaniei. “Povestea (…) a fost cu adevărat înfricoșătoare” a scris cel care a descoperit pentru prima dată trecutul lui Paesa. Mossack Fonseca înregistrase deja șapte companii în care P. Sánchez era director.

Născut în Madrid, înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, Paesa a strâns o avere capturând separatiști, după care a fugit din Spania cu milioane de dolari. În 1998, Paesa și-a înscenat propria moarte. În 2004 a fost însă descoperit în Luxembourg. Ulterior, el a declarat că știrea morții sale a fost doar o neînțelegere. În decembrie 2005, o publicație din Spania a publicat un material amplu despre afacerile lui Paesa. Aceata construia și deținea hoteluri, cazinouri cât și un teren de golf în Maroc. Fără a menționa Mossack Fonseca, articolul lista aceleași șapte companii înregistrate în BVI.

În octombrie 2005, Mossack Fonseca a decis să încheie colaborarea cu companiile la care P. Sanchez era director. “Suntem îngrijorați de impactul asupra imaginii Mossfon, dacă apare vreun scandal”, a fost explicația pentru încetarea legăturilor de afaceri.

„Bărbatul cu Nouă Degete”

O altă căutare pe internet, din martie 2015, a alertat compania cu privire un anume “Claus Mollner”, care le fusese client timp de aproape 30 de ani. “Claus Möllner este numele pe care Werner Mauss îl folosea mereu pentru a se legitima ”, menționa un articol.

Mollner sau Mauss era cunoscut drept Agentul 008 sau ”Bărbatul cu Nouă Degete”, datorită faptului că își pierduse vârful unui deget. Mauss pretinde a fi “primul agent german sub acoperire”. Pe website-ul său, agentul vorbește de rolul pe care acesta l-a avut în “zdrobirea a 100 de grupări criminale”

Chiar dacă numele real a lui Mauss nu apare niciodată în arhiva Mossack Fonseca, sute de documente detaliază rețeaua sa de companii din Panama. Cel puțin două dețin afaceri imobiliare în Germania.
Mauss nu a fost implicat personal în nicio companie offshore, le-a spus avocatul său jurnaliștilor de la Suddeutsche Zeitung și celor de la televiziunea publică din Germania. Toate companiile și fundațiile conectate la el aveau ca scop “securizarea intereselor financiare ale familie lui Mauss și a plătit mereu taxele aferente, a mai spus avocatul.

Companiile lui Mauss figurează în portofoliul Mossack Fonseca și în anul 2015.

 


Aceasta este o variantă abreviată și adaptată a materialului original publicat de International Consortium of Investigative Journalism (organizație din care fac parte și doi dintre reporterii RISE Project), pe care îl puteți accesa, în engleză, AICI

Documentele #PanamaPapers au fost obținute de către Süddeutsche Zeitung de la o sursă anonimă. Publicația germană a oferit datele organizației International Consortium for Investigative Journalism care a cooptat RISE Project în acest proiect.