Date deschise, jurnalisti, hackeri

hackerRISEColaborarea dintre jurnaliști și hackeri devine tot mai importantă pe zi ce trece deoarece cantitatea de informație digitală generată sau indexată de către guverne din întreaga lume crește. Aceste date deschise sau ‘open data’ fac parte din proiecte de e-government care se dezvoltă și în România și sunt foarte utile pentru jurnaliștii de investigație care vor să informeze corect publicul. Datele deschise, de obicei informație seacă într-un fișier, devin însă cu adevărat importante în momentul în care hackerul le prelucrează iar jurnalistul le interpretează și le pune în context.

Vorbim aici despre hackerii buni, cei despre care am mai scris la RISE anul trecut cu ocazia unui cryptoparty pe care l-am organizat cu jurnaliși, hackeri și activiști (AICI) și în contextul protestelor pentru Roșia Montană (AICI).

O nouă ocazie de colaborare între hackeri și jurnaliști va avea loc în weekendul acesta, pe 22-23 februarie. Este vorba despre un „Open Data Hackaton”, primul eveniment din România unde jurnaliști, activiști și programatori vor lucra împreună pentru a procesa și vizualiza seturi de date complexe publicate de guvern prin portalul http://data.gov.ro/dataset. De altfel, pe 22 februarie 2014, este Ziua Datelor Deschise.

Am vorbit cu unul dintre organizatorii Open Data Hackaton, programatorul Andrei Petcu, membru al Fundației Ceata și al echipei din spatele platformei pentru solicitarea informațiilor de interes public NuVaSupărați.info. Andrei ne-a explicat ce este un hackaton, cine sunt hackerii din România, la ce proiecte lucrează ei și de ce este utilă colaborarea dintre hackeri și jurnaliști.

hackaton

foto: datedeschise.ro

RISE – Ce este un ‘hackaton’?

Andrei – E un eveniment la care mai mulți programatori, jurnaliști, designeri lucrează la proiecte libere. El poate fi organizat și ca un concurs pe echipe care vor lucra la mai multe proiecte.

RISE – Cine sunt hackerii din România și unde-i găsim?

Andrei – Mulți dintre ei sunt programatori care au o slujbă de zi pentru diverse companii și, de multe ori, lucrează la alte proiecte în timpul liber, în weekenduri, seara… nu sunt foarte mulți…

RISE – Există organizații sau echipe de hackeri în România?

Andrei – Eu sunt membru al Fundației Ceata. Aceasta nu este o organizație de hackeri, este axată pe programele libere (open source), pe dezvoltarea, traducerea, popularizarea lor… au și evenimente de activism, de exemplu promovarea formatelor deschise, a datelor deschise.

RISE – În Ungaria, de exemplu, exista un hackerspace – un spațiu amenajat unde hackerii se întâlnesc, lucrează la proiecte, creează software și hardware și organizează ateliere publice. Există și la noi astfel de spații?

Andrei – Da, există un hackerspace și la noi, ei sunt organizați mai mult pe partea de hardware și e un hackerspace destul de tânăr: Hatch.

RISE – În ce măsură exista o colaborare jurnaliști-hackeri în România?

Andrei – Nu se întâmplă foarte mult, din câte știu eu pe ‘harta politicii’ au fost niște colaborări.

RISE – Cum pot colabora totuși aceștia în contextul datelor deschise (open data) și al guvernării electronice (e-government)?

Andrei – Jurnaliștii au o viziune mai clară asupra datelor care se publică și asupra utilității lor. Mă aștept ca ideile acestea de proiecte colaborative să vină mai ales din partea jurnaliștilor. De exemplu, guvernul a publicat niște informații, haideți să facem un grafic, o chestie dinamică sau o aplicație interactivă ușor de utilizat și de înțeles pentru public, cu o poveste atașată. Cam așa cred eu că ar trebui să funcționeze lucrurile. Spre exemplu, eu, ca om tehnic, nu prea văd utilitatea datelor pentru că nu sunt în contextul asta…le văd destul de scoase din context. Cred că aici ar putea fi o colaborare bună între cele două grupuri.

Mai multe informații despre hackatonul din 22-23 februarie AICI