INTERVIU I. Gică Popescu: „Habar n-am eu ce fac oamenii ăștia în Spania!”

RISE Project a stat de vorbă cu Gică Popescu despre legăturile sale cu asociații din firma Romspan Invest. Luni, RISE Project va publica o a doua parte a interviului, având ca temă firmele sufocate de pierderi pe care Popescu le patronează.

Gică Popescu a trecut de la statutul de fotbalist îndrăgit la cel de om de afaceri controversat/foto:wikipedia.ro

Gică Popescu a trecut de la statutul de fotbalist îndrăgit la cel de om de afaceri controversat/foto:wikipedia.ro

RISE Project: Cum ați ajuns să vă asociați cu spaniolii din Romspan Invest?
Gică Popescu:
În 2003, am avut o întâlnire cu un fost jucător de la Real Madrid, Rafael Gordillo (n.r. – jucător al Real Betis Sevilla și Real Madrid, între 1976 și 1995) care mi-a prezentat un grup spaniol care vrea să intre pe piața noastră. Era grupul Edisan (n.r. – patronat de Jose Antonio San Roman Hurtado). Au venit la București și au făcut o societate. Eu am intrat în această societate cu un procentaj, cred, de 25 la sută.

 

Ce v-au spus cei de la Edisan că vor să facă în România?
Să dezvolte proiecte imobiliare. Lucru care s-a și întâmplat. Au cumpărat un teren în centrul Bucureștiului, pe strada Nerva Traian. Din păcate, l-au cumpărat chiar înainte de a începe criza. După ce a venit criza, n-au mai făcut nimic.

Aceasta a fost singura afacere derulată în București de Romspan Invest?
Nimic altceva!

Pe site-ul Primăriei Sectorului 1, apare o mențiune legată de eliberarea unui certificat de urbanism la adresa Barajul Argeș nr. 8, pe numele Romspan Invest.
Da, așa e! Au mai avut un teren pe strada Barajul Argeș. L-au cumpărat, l-au vândut unui grup israelian, cred, și, cu profitul de-acolo, plus un credit de la bancă, au cumpărat terenul de pe strada Nerva Traian.

Pe Gerardo Martinez Retamero (n.r. – președinte al Real Betis Sevilla între 1983 și 1989, asociat în Romspan Invest până în noiembrie 2005) îl cunoașteți?
Habar nu am cine e. De la Romspan Invest, îl cunosc pe administrator, Manuel Fernandez, și pe Jose Antonio San Roman.

Îl cunoașteți pe Jose Antonio San Roman Hurtado…
Bineînțeles că îl cunosc. Când am primit mesajul de la dvs. (n.r. – o întrebare adresată telefonic, legată de asocierea cu familia San Roman), l-am sunat pe unul dintre administratorii de-acolo, care e administrator și la Romspan. L-am întrebat „Măi, aveți probleme, ceva, în Spania?”. Mi-a răspuns că un unchi de-al lui Jose Antonio San Roman a avut niște probleme în Marbella. Dar mi-a zis că unchiul acesta (n.r. – e vorba de Fidel San Roman Moran, condamnat în dosarul „Operațiunea Malaya”) nu a avut în niciun fel, vreodată, vreo legătură cu Edisan. Oricum, nu e treaba mea ce fac ei în Spania. Nici Edisan, nici oricare dintre ceilalți asociați.

Cum se explică faptul că ați rămas administratorul Romspan Invest și după ce ați părăsit acționariatul firmei, în martie 2008?
Așa au dorit ceilalți acționari. Nu au avut încredere într-o altă persoană.

Când ați părăsit Romspan Invest, ați cedat părțile sociale prietenului dumneavoastră apropiat, Ion-Sorin Lungu. Nu e ca și cum ați fi cedat, cu adevărat, firma altor întreprinzători. De ce ați ieșit, totuși, din firmă?
Din alte rațiuni, legate de anumite finanțări pe care voiam să le fac, nu am dorit să mai rămân la Romspan.

Cu ce vă încurca faptul că erați acționar la Romspan Invest?
Chiar nu vă pot da toate detaliile, legat de toate investițiile pe care le facem noi, dar vă spun că, din rațiuni financiare, nu am mai dorit să rămân la Romspan.

Aveți multe afaceri cu domnul Lungu.
Afaceri multe?

Șase sau șapte firme.
Haideți să le vedem!

Insol Development Energie, Reuscal Solar Energie, Reussolar Energie, Romspa Development Energie, Solver Energie…
Astea au fost făcute, la un moment dat, pentru a face proiecte de energie solară, iar datorită schimbării schemei de ajutor (n.r. – cofinanțare publică pentru aceste proiecte), societățile au fost închise.

Este domnul Ion-Sorin Lungu este un interpus de-al dumneavoastră?
Este un prieten de-al meu.

Despre Ion-Sorin Lungu, presa din Dâmbovița scria, pe vremea când erați finanțator la Chindia Târgoviște, că v-ar fi șofer. E adevărat?
De multe ori, când stau cu el în mașină, îl las să conducă. Atâta tot. E prieten de 30 de ani cu mine.

E din Calafat, ca și dumneavoastră.
Exact! Eu țin la oamenii cu care am copilărit.

În apartamentul cumpărat de Romspan Invest, la adresa Primăverii nr.51, funcționează o firmă al cărei co-proprietar este impresarul Jose Maria Minguella Llobet.
Îl cunosc pe Minghella de când jucam la Barcelona. Era impresarul multora dintre jucătorii Barcei. Al lui Guardiola, al lui Stoicikov. Un fost impresar foarte, foarte cunoscut în Spania. Acum este comentator TV, comentator radio. A vrut să facă investiții în România. A cumpărat terenuri. Și în Bulgaria a cumpărat.

Cum de firma lui Minguella și-a făcut sediul în acest apartament?
Minguella m-a rugat să-l ajut să facă sediul acolo. L-am ajutat, fără niciun fel de problemă.

Și Minguella a avut probleme cu legea…

N-am auzit niciodată ca Minguella să fi avut probleme penale. Dar, mă rog, nu le știu pe toate. De unde să știu eu ce face Minguella în Spania?! Când o să mă văd cu el, o să-l întreb.

Minguella continuă să se mai ocupe de afaceri imobiliare în România?
Habar n-am.

V-ați mai văzut cu el?
L-am întâlnit de multe ori, după aceea. La Barcelona, la meciuri.

În același apartament în care l-ați ajutat pe Minguella să-și înființeze acea firmă, ați avut și dumneavoastră, o perioadă, adresa de domiciliu.
Era mult mai simplu să-mi vină documentele acolo. Aveam biroul acolo, la un moment dat. Ăsta a fost motivul.

Ionuț Stănescu