Imperiul nevăzut din spatele lui Bogdan Drăgoi

„În echipa premierului se află numai miniştri care la Revoluţie aveau între 11 ani şi 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării în clasa politică.”   Traian Băsescu

BOGDAN DRĂGOI – Ministrul Finanțelor Publice. La Revoluție avea 9 ani. Tatăl său, generalul (r) Dan Drăgoi, avea 36. În deceniul care a urmat, Bogdan și-a dublat vârsta, iar Drăgoi-senior a făcut afaceri cu statul prin companii-paravan înființate dincolo de Canalul Mânecii. Mai târziu, Bogdan s-a lansal în business pe rampa deja construită de Dan Drăgoi. Acum, tânărul a ajuns ministru, iar tatăl său – bogat. Sistemul de relații de care dispun cei doi Drăgoi se reflectă în afacerile lor.

Vizualizarea conexiunilor lui Bogdan Dragoi

August 2008. București. Clubul Fratelli. Atmosferă de fițe. Cu un trabuc cubanez în gură, sărbătoritul Raymod De Rubeis execută sticle de șampanie, iar Bogdan Drăgoi este unul dintre invitații săi de seamă. Fac poze împreună, cu familia, se țin tovărășește de după umeri. Sunt prieteni. Dar și parteneri de afaceri.

Afaceristul expat, Raymond De Rubeis s-a intersectat cu familia Drăgoi la Londra în anii ’90. Atunci, De Rubeis lucra pentru grupul Balli. Iar grupul Balli era reprezentat în România de Dan Drăgoi, tatăl actualului ministru. Casa de comerț controlață de frații Alaghband, de origine iraniană, avea interese majore în Carpați – țintind industria metalurgică. În cartierul general al Balli, nu departe de Hyde Park, se puneau la punct strategiile de căpușare sau preluare a combinatelor românești de stat. Prima lovitură s-a dat la Galați, pe malul Dunării, printr-o companie înființată în Londra, pe malul Tamisei.

UN DOLAR DE LA FIECARE. Una dintre afacerile familiei Drăgoi a costat fiecare român un dolar. Decontul a avut loc în 2007, dar lovitura a fost dată cu zece ani mai devreme prin firma londoneză Sidex International Ltd. Compania a funcționat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galați, dar și ca intermediar pentru exporturile acestuia. Printre directorii firmei au figurat Dan Drăgoi (tatăl ministrului de Finanțe), Gheorghe Ionescu (tatăl logodnicului Elenei Băsescu) și Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Firma engleză era împărțită de grupul Balli (60%) și de combinatul Sidex-Galați (40%). Detalii, aici.

Ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi, susține că în 2001 era student și că nu poate comenta pe marginea unor afaceri sau negocieri la care el n-a participat.

Dan Dragoi, tatal ministrului de la Finante

PRELUARE STRATEGICĂ. Operatorul portuar Comvex SA Constanţa a fost preluat, de la stat, în 1998, de către Dan Drăgoi și grupul Balli, prin intermediul vehiculului irlandez Dundee Limited (Dublin, Irlanda) via Solidmet SRL. Comvex a fost o ţintă strategică, fiind poarta prin care intrau în ţară materii prime pentru combinatele metalurgice româneşti. Drăgoi-senior a fost directorul companiei irlandeze Dundee Ltd. La rândul său, partenerul familiei Drăgoi, Raymond de Rubeis, a fost administrator, general manager și acționar minoritar în Comvex Constanța. La fel, și Drăgoi-senior a fost administrator și acționar minoritar al operatorului portuar. Detalii, aici.

 

Ministrul Bogdan Drăgoi susține că n-a avut nicio legătură cu firma irlandeză Dundee Ltd. și nici cu preluarea Comvex-Constanța.

DRĂGOI JR., PRIMUL JOB. Drăgoi-junior a lucrat primă dată la compania britanică Inquam Ltd..Aici, el a debutat ca analist financiar și apoi s-a implicat în intermedierea unor importante finanțări pentru dezvoltarea grupului. Bogdan Drăgoi avea doar 22 de ani când s-a angajat la Inquam Londra, în 2001. Tot în acel an, la București, Inquam intra în afacerea Telemobil – dezvoltând serviciul de telefonie mobilă Zapp. Inquam, controlată de familia fostului premier libanez Rafiq al Hariri, preluase proiectul telecom chiar de la grupul Balli – reprezentat de Drăgoi-senior. Până în momentul tranzacției, Raymond de Rubeis, partenerul familiei Drăgoi, a fost unul dintre administratorii Telemobil. Detalii, aici.

Bogdan Dragoi si De Rubeis

Bogdan Drăgoi nu a explicat împrejurările în care s-a angajat la Inquam Ltd. La fel, ministrul n-a arătat cum l-a cunoscut pe Raymond de Rubeis.

PRIMUL DEMNITAR AL FAMILIEI. La Revoluție, când Bogdan avea 9 ani, tatăl său, Dan Drăgoi era ofițer de carieră în dispozitiivul cu care lucra Victor Stănculescu – ultimul ministru ceaușist al Apărării. Timp de doi ani, Stănculescu a fost ministru, iar Drăgoi-senior secretar de stat în guvernele Roman și Stolojan. Din guvern, tandemul generalilor (r) s-a lansat în afaceri. Cei doi rezerviști au devenit reprezentanții grupului Balli și asociați în filialele de la București ale casei de comerț britanice.

Pentru Balli a lucrat, în anii ’90, și afaceristul Raymond de Rubeis – cel care avea să devină asociatul familiei Drăgoi în mai multe firme din România.

CERCUL RELAȚIONAL. De când a intrat în rezervă, Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan, a fost asociat în zeci de afaceri cu parteneri influenți. Vezi conexiunile lui.

De exemplu, în firma Amrom Automotive 2006, Drăgoi-senior a fost asociat direct cu Virgil Măgureanu (fost director SRI), Bogdan Ionescu, Vlad Soare (fost președinte Gelsor – grup deținut de Sorin Ovidiu Vîntu) și Cristian Vlaicu (fost director RAAPPS – asociat în afaceri cu Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea și controversatul Adrian Petrache). Detalii, aici.

În altă afacere, Asigurarea Anglo-Română, tatăl ministrului de Finanțe a fost asociat direct cu Azad Khosro –partenerul celor care au intermediat fregatele second-hand „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, cumpărate de Ministerul Apărării Naţionale de la concernul BAE Systems, la prețuri supra-evaluate (2003). Azad Khosro deținea 12% din firma Asigurarea Anglo-Română, iar Dan Drăgoi controla 5%. În plus, cei doi au fost și administratori.  Detalii, aici.

Mihai Munteanu, Daniel Bojin