Fondatorul afacerii Roșia Montană și misterul banilor din Cipru

VFT copyControversatul Frank Timiș, afaceristul care a inițiat proiectele aurifere Roșia Montană și Certej, se află acum în centrul unui nou scandal de anvergură după ce una dintre companiile sale a plătit zeci de milioane de dolari unei misterioase firme din Cipru.

RISE Project a aflat că ramificațiile acestei noi afaceri merg din nou spre România deși Timiș a ieșit din firmele pe care le-a deținut de-a lungul timpului pe teritoriul țării.

Din România în Africa și, via Cipru, înapoi în România

La mijlocul anilor 2000, după mai multe scandaluri pe bursă și dezvăluiri de presă, Frank Timiș a ieșit din majoritatea firmelor pe care le înființase în România și și-a îndreptat privirea spre continentul african. A început să investească în țări din Africa de Vest cunoscute pentru sărăcie, conflicte sângeroase, corupție dar și pentru generoasele zăcăminte din subsol. Principala afacere marca Timiș se derulează acum în Sierra Leone, țară vest africană în care face ravagii virusul Ebola după mulți ani de conflict cauzat de diamante, lupte tribale și de ambițiile unor dictatori din regiune. Românul exploatează minerale în fosta colonie britanică prin African Minerals, companie pe care a fondat-o și care este listată pe bursa de la Londra. Anterior, African Minerals s-a numit Sierra Leone Diamond Corporation și a primit drept de exploatare pe aproape 40 la sută din suprafața țării africane.

Firma lui Frank Timiș a început să opereze la mijlocul anilor 2000 în estul Sierra Leone, o regiune cunoscută pentru sângeroasele războaie pentru diamante / foto: Paul Radu / RISE Project

Firma lui Frank Timiș a început să opereze la mijlocul anilor 2000 în estul Sierra Leone, o regiune cunoscută pentru sângeroasele războaie pentru diamante / foto: Paul Radu / RISE Project

În estul Sierra Leone toată lumea caută diamante iar în urma exploatărilor rămâne un peisaj sterp.

În estul Sierra Leone, în urma exploatărilor de diamante, rămâne un peisaj sterp / foto: Paul Radu / RISE Project

African Minerals și afacerea din Sierra Leone au declanșat noul scandal care îl are în centru pe Frank Timiș.

Magnatul, care este considerat unul dintre cei mai bogați români, a autorizat personal, în 2012, o plată de 50 de milioane de dolari din partea African Minerals către o firmă din Cipru numită Global Iron Ore. În august 2014, African Minerals a anunțat pe bursa din Londra (n.a.-Alternative Investment Market, parte a London Stock Exchange) că a primit plângeri care spun că un sfert din firma cipriotă i-ar aparține chiar lui Frank Timiș. Firmele listate pe bursă sunt obligate să facă astfel de dezvăluiri acționarilor. Conform denunțului, Timiș l-ar fi plătit pe ascuns pe Timiș cel ascuns în offshore-ul din Cipru. O investigație internă declanșată imediat de companie a rămas în coadă de pește, nereușind să ajungă la o concluzie în cazul transferului celor 50 de milioane iar Timiș a negat orice legătura cu firma din Cipru. Plata a fost făcută fiindcă Global Iron Ore avea contracte cu African Minerals pentru exploatarea resurselor din Sierra Leone, contracte care au fost închise în momentul când Timiș și African Minerals au încheiat noi înțelegeri de afaceri cu firme din China interesate în mineralele din Sierra Leone.

Documente obținute de RISE Project de la registrul companiilor din Australia indică faptul că Timiș a deținut o firmă denumită chiar Global Iron pe continentul australian. Mai mult, unul dintre acționarii principali ai Global Iron din Australia, firma Kontillo Resources, este și acționar în Global Iron Ore din Cipru. Între managerii Global Iron s-a numărat și Gibril Bangura din Sierra Leone care are funcție executivă și în African Minerals, firma care a plătit cei 50 de milioane de dolari sub semnătura lui Timiș.

GLOBAL_IRON_AUSTRALIA

Timiș a fost direct implicat în firma australiană Global Iron Limited

Fantomatica firmă din Cipru și firma australiană a lui Timiș împart același acționar.

Fantomatica firmă din Cipru și firma australiană a lui Timiș împart același acționar.

De curând, în noiembrie, acțiunile African Minerals au fost suspendate de la tranzacționare după ce au înregistrat o scădere masivă pe bursă.

Valoarea maximă a companiei a fost atinsă în 2011 când acțiunile erau cotate la aproximativ 3,5 miliarde de dolari.

AM_2011_2014

Acțiunile African Minerals (fostă Sierra Leone Diamond Corporation) au scăzut dramatic și au fost suspendate de la tranzacționare în noiembrie.

Și acțiunile Gabriel Resources, firma din spatele proiectului aurifer de la Roșia Montana, și-au pierdut valoarea.

Și acțiunile Gabriel Resources, firma din spatele proiectului aurifer de la Roșia Montana, și-au pierdut valoarea.

RISE Project/OCCRP împreună cu Financial Times a investigat firma din Cipru spre care au mers milioanele și au găsit o poveste interesantă.

Conform documentelor de la registrul companiilor din Nicosia, în momentul tranzacției cu African Minerals, Global Iron Ore era deținută de un cetățean britanic pe nume Eden Dervan. Acesta a fost cunoscut și sub numele Aden Dervan și este un fost soldat în Royal Green Jackets, o unitate de elită a infanteriei britanice. Dervan a fost arestat în 2007 în Londra când poliția locală i-a percheziționat apartamentul și a găsit arme, muniție, explozivi dar și echipament de supraveghere. Poliția metropolitană a fost surprinsă când a găsit arsenalul din casa lui Dervan deoarece investigația avea ca obiect o spălare de bani în care ar fi fost implicat britanicul și nicidecum posesie ilegală de arme și explozivi.

Poliția londoneză a găsit un arsenal în casa lui Eden Dervan, partenerul de afaceri al lui Frank Timiș

Poliția londoneză a găsit un arsenal în casa lui Eden Dervan, partenerul de afaceri al lui Frank Timiș

Timiș ne-a declarat printr-un purtător de cuvânt că s-a înâlnit cu Dervan de trei ori dar a negat că ar fi știut de acuzațiile care i-au fost aduse acestuia.

Al doilea acționar al firmei cipriote este o altă companie denumită Kontillo Resources Limited care își are, de asemenea, sediul în Cipru. Această companie mai apare în alte firme legate de Timiș dar și de unul dintre principalii parteneri de afaceri ai acestuia, australianul Tony Sage, investitor inițial și în afacerea cu aur de la Certej, din județul Hunedoara.  Documentele din insula mediteraneană, mai precis actele de arhivă ale Global Iron Ore, arată însă și o altă fațetă a acestei afaceri, una în care cetățeni români din București susțin că au fost, fără voia lor, acționari ai firmei din Cipru care mai târziu a primit banii de la Frank Timiș.

SCHEMA BANILOR DIN CIPRU

„Datele mele personale au putut fi colectate”

„Niciodată eu nu am fost asociat al unei firme cu sediul în Cipru.”, ne-a spus, într-un email, Gabriel Popa, directorul general al firmei românești Ascendi Inc. SRL în contextul în care documentele de arhivă ale Global Iron Ore din Cipru arată că anterior firma s-a numit Ascendi (Cyprus) Ltd și i-a avut drept acționari pe doi români, Gabriel Popa și partenera sa de afaceri Constanța Alida Velea. Alături de cei doi în firmă au mai fost acționari și doi afaceriști din Cipru, Christakis Iacovides și Ninos Koumettou. Ultimii doi sunt experți în insolvență și dețin în insulă firma CRI Group, care are același sediu cu Global Iron Ore, fosta Ascendi (Cyprus) Ltd.

Reporterii RISE au vorbit și cu Alida Velea care a negat, ca și Gabriel Popa, orice implicare în firma cipriotă: „Nu am știut de firma Ascendi din Cipru. Am avut și am o relație de parteneriat cu d-nul Iacovides exclusiv pentru firma Ascendi Inc. SRL. Datele mele personale au putut fi colectate din diverse documente la nivelul acționarilor firmei din România (hotărâri AGA, decizii etc).”


În fapt, atât Iacovides cât și Koumettou au fost implicați în mai multe firme în România, între aceste numărându-se și Ascendi Inc SRL, companie care a încercat sa devină un jucător important pe piața tichetelor de masă.

Reporterii RISE au luat legătura cu Iacovides și acesta a spus în primă instanță că cei doi români ar fi știut despre firma din Cipru dar, mai apoi, a revenit cu un răspuns ambiguu în care a insistat pe faptul că entitatea comercială din Cipru nu a desfășurat nicio activitate. La fel a răspuns și partenerul său, Ninos Koumettou.

Iacovides a adăugat însă că firma a fost preluată de bunul său prieten, Eden Dervan. „Pe 26 ianuarie 2011 toate acțiunile au fost transferate prietenului meu Eden Dervan. Îl știu din 1991. El a schimbat numele firmei în Global Iron Ore…iar eu am rămas director non-executiv și am semnat acte din când în când, activitate specifică directorilor de tip <<nominee>> ” a spus Iacovides. El a mai adăugat că succesul Global Iron Ore i-a făcut pe niște indivizi „flămânzi și dornici să împartă prada”: „Dacă, într-adevăr, căutați adevărul, atunci vă sugerez să investigați ambele părți ale acestei afaceri și să vorbiți cu avocați din Cipru, Marea Britanie și Statele Unite”.

Iacovides și conaționalul său Ninos Koumettou au mai fost parteneri în România în sereleul ALJ Corporate Recovery – același nume pe care l-a avut și firma din Cipru, înainte ca ea să fie rebotezată Ascendi și, ulterior, Global Iron Ore.

Miliardarul Frank Timiș

Cotat ca unul dintre cei mai bogați afaceriști români, Frank Timiș, 51 de ani, a dat prima mare lovitură în Transilvania, la mijlocul anilor’90, când a concesionat suprafețe importante în Munții Apuseni. În România, el nu a administrat oficial nicio afacere, însă filialele sale din București și Deva au crescut an de an, cu ajutorul statului, ajungând să dețină licențe de explorare și exploatare pentru aur, petrol sau gaze naturale pe suprafețe imense din teritoriul României.

foto: Laura Ranca / RISE Project

Afacerile fondate de Frank Timiș au scos oamenii în stradă în septembrie 2013 | Foto: Laura Ranca / RISE Project

Schema lui de afaceri a fost una simplă: a preluat sau a înființat mici companii de pe bursa canadiană, pe care le-a folosit apoi în contractele cu statul român. Pe baza contractelor și licențelor obținute, fără licitație, Timiș a reușit să atragă investitori importanți pe bursă pentru proiectele sale. Banii astfel obținuți i-a dirijat apoi, sub forma unor împrumuturi cu dobândă, către filialele românești care au acaparat noi zăcăminte. Printre cele mai cunoscute proiecte dezvoltate de el s-au numărat: Roșia Montană și Regal Petroleum. Ultima a concesionat, în 2004, suprafețe întinse de teren în Suceava și Bârlad. Sunt aceleași perimetre în care Chevron caută astăzi gaze de șist, afacere care a stârnit numeroase proteste. La fel ca în cazul afacerii de la Roșia Montană, fondată de Timiș în 1996 și cedată apoi pe bursă altor investitori.

Timiș și partenerii săi au mai controlat proiectul de la Certej, care a devenit subiect de controverse în această toamnă, dar și o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați, între orașele Deva, Lugoj și Oțelul Roșu. În afacerile din România, Frank Timiș a folosit și foști funcționari ai statului care înainte să fie angajați de el erau plătiți de stat să-i supravegheze proiectele. Problemele lui din trecut (condamnări pentru trafic de droguri în Australia, țară în care a emigrat înainte de 1989) și scandalurile bursiere în care a fost implicat l-au determinat să-și vândă proiectele din România începând cu anul 2003, iar cu banii obținuți să se îndrepte spre continentul african, mult mai bogat în resurse.

O variantă extinsă a acestui material a fost publicată împreună cu Dan McCrum de la Financial Times 

 Paul Radu, Daniel Bojin