Dan Voiculescu, secretele din Austria

VOICULESCU_ICA

Dan Voiculescu/foto: Mihai Pogan-RISE Project

Din arhive și baze de date ale mai multor țări, RISE Project a obținut zeci de documente care arată, pas cu pas, cum a devenit Dan Voiculescu „oligarhul” de astăzi.

Informația pe scurtFirma Crescent Austria, companie care se află la temelia imperiului politico-financiar al lui Dan Voiculescu, își găsește rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea. Deși Dan Voiculescu neagă legăturile dintre Crescent și Securitate, RISE Project a găsit documente care arată că filiala din Austria a Crescent a fost înființată de către un cetățean german a cărui racolare a fost propusă Securității chiar de către Dan Voiculescu.

  • În 2001, Dan Voiculescu  a publicat o carte numită „Adevărul despre Crescent” în care și-a propus să demonteze speculațiile pe tema faptului că Securitatea ar fi înființat grupul de firme Crescent.

  • Identitatea beneficiarilor reali ai Crescent îi interesează și pe judecătorii Curții de Apel București care l-au chestionat recent pe magnat în cadrul procesului legat de privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare – ICA. Voiculescu a refuzat însă discuția.

În ultimii ani, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dezgropat legăturile lui Voiculescu cu Securitatea și instanța a decis că acesta a colaborat cu aparatul represiv ceaușist. Rămân însă nedeslușite acel moment zero, primul milion sau numele și prenumele celor care au contribuit la ridicarea  unuia dintre cele mai influente conglomerate politico-financiare de după 1989.

Începuturile lui Voiculescu, omul de afaceri, sunt strâns legate de grupul de companii Crescent, firme prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România în anii ’80. Compania Crescent a avut un impact foarte mare  în economia românească și după 1989, fiind implicată inclusiv în preluarea ICA.

RISE Project vă prezintă o radiografie a afacerii Crescent-Voiculescu prin prisma unor documente obținute din arhive și baze de date din străinătate. Vom publica, în premieră, pe parcursul următoarelor săptămâni documente din Statele Unite, Austria, Marea Britanie, Cipru și alte țări, documente care vor arăta o față necunoscută a afacerii Crescent-Voiculescu. Vom folosi, în oglindă, atunci când este posibil, afirmațiile lui Dan Voiculescu despre Crescent din cartea mai sus amintită.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Începem cu partea austriacă a firmei Crescent care a fost creată în 1982 de către un cetățean german pe care Securitatea îl avea în colimator încă din 1977 ca urmare a rapoartelor trimise de Dan Voiculescu.


19 Decembrie 1977. Dan Voiculescu, sub numele de informator Felix, scrie o notă informativă către Securitate care îl are ca subiect pe cetățeanul vest-german Gert Lichtblau. La acea dată Voiculescu fusese deja recrutat ca informator al Securității care îi atribuise două nume de cod: Felix și Mircea. Nota furnizează detalii despre afacerile lui Lichtblau, un neamț, născut în România și patron în două firme din Germania. La finalul informării, Voiculescu spune: „Relațiile noastre cu G.L. (Gert Lichtblau) sunt de natură a permite abordarea unor probleme care vor fi considerate majore, fiind necesară însă o pregătire minuțioasă a acestei abordări.”

Dan Voiculescu l-a recomandat Securității pe Gert Lichtblau încă din 1977/Sursa: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității

Dan Voiculescu l-a recomandat Securității pe Gert Lichtblau încă din 1977/ Sursa: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității

Fast-forward. Cinci ani mai târziu, Austria.

18 Noiembrie 1982. Același Gert Lichtblau, neamțul care fusese turnat la Securitate de către Dan Voiculescu și un cetățean austriac, Lorant Racz, înființează în localitatea Hornstein, Austria, nu departe de frontiera cu Ungaria, firma Racz & Co GmbH și își împart în mod egal acțiunile acesteia.

Gert Lichtblau a înființat firma din Austria la cinci ani după ce Voiculescu îl recomandase Securității pentru "abordarea unor probleme care vor fi considerate majore"

Gert Lichtblau a înființat firma din Austria la cinci ani după ce Voiculescu îl recomandase Securității pentru „abordarea unor probleme care vor fi considerate majore”

13 ianuarie 1983. Dan Voiculescu, în calitate de reprezentant al firmei Crescent Commercial & Maritime Co Ltd din Pireus, Grecia, semnează un document prin care autorizează preluarea de către Crescent a unei părți din acțiunile companiei Racz & Co GmbH.
Crescent Commercial & Maritime Co Ltd din Pireus, Grecia, a fost înființată în 1980, fiind prima companie din seria Crescent. Vom reveni într-un material viitor asupra afacerii din Grecia.

VOICULESCU_CRESCENT_PIREUS

Semnătura lui Dan Voiculescu se găsește pe această împuternicire prin care autorizează un cetățean austriac să-l reprezinte și să voteze pentru el în cadrul Racz & Co.

VOICULESCU_LICHTBLAU_RACZ

Lichtblau și Voiculescu fac afaceri împreună.

21 aprilie 1983. Firma Crescent Commercial & Maritime Co Ltd din Pireus, Grecia, preia partea de acțiuni a lui Lorant Racz în firma austriacă Racz & Co. Astfel, compania Crescent devine posesoarea a 50 la sută din acțiunile companiei austriece alături de Gert Lichtblau care deține cealaltă jumătate din firmă. În aceeași zi, Racz & Co își schimbă numele în Crescent Commercial & Maritime GmbH.

RACZ2

Crescent Pireus intră în Racz & Co.

SCHIMBARE_NUME_RACZ_CRESCENT 2

22 mai 1984. O altă firmă Crescent Commercial & Maritime, înființată cu două luni înainte în Cipru, devine acționar majoritar în Crescent Austria. Vom reveni asupra Crescent Cipru într-un material viitor.

COPERTA_CRESCENTCe spune însă Dan Voiculescu în cartea sa „Adevărul despre Crescent” în legătură cu înființarea firmei din Austria:
Mă trezesc într-o zi cu colonelul Alexandru-mare ștab prin Securitate – că mă duce la casa de cultură a Ministerului de Interne, pe malul Dâmboviței, mă încuie într-o cameră și mă ia la întrebări – <<Ia zi, ce cont ai în Austria!>> Anchetă la cataramă, cu amenințări, cu sperieturi… Ulterior am aflat dedesubturile întregii pățanii… Care era realitatea? Îi recomandasem domnului Sanbar să creeze o filială a Crescent-ului într-un spațiu liber, apropiat de România, unde să putem avea întrevederi cu partenerii fără perpetua teamă de microfoane care ne obseda în țară. Așa a luat ființă Crescent-Austria GmbH cu un capital de 200 000 șilingi – circa 15 000 dolari – filială a Crescent-Cipru… Apariția firmei a fost publicată, cum era normal și legal de către Registrul Comerțului în Buletinul Oficial austriac. În anunț era specificat numele meu în calitate de procurist al firmei, împuternicit să înființez filiale… Până aici, totul în ordine. Dar vezi că la ambasadă erau zeci de informatori care duceau mare lipsă de informații. Pe cine să demaște?… Ca să-și justifice șederea la post și leafa în valută, unul din ăștia n-are ce face și transmite informația despre mine citită în Buletinul Oficial, mai puțin partea cu <<împuternicit al firmei Crescent>> care explica întreaga mea situație și mă disculpa.

Documentele obținute de noi contrazic însă varianta prezentată de Voiculescu. Crescent Austria, înființată sub numele Racz & Co în 1982 în Austria, a fost preluată de către Crescent Grecia în 1983 adică înainte cu un an de apariția Crescent din Cipru. Ceea ce făcea imposibilă ipoteza că firma din Cipru a înființat filiala austriacă.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

20 februarie 2001. O nouă schimbare de nume. Crescent Commercial & Maritime GmbH devine GRIVCO GmbH. Încă din anii ’90, în acționariatul firmei, intrase firma fanion a lui Dan Voiculescu – Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SRL.

CRESCENT_GRIVCO

Crescent Austria devine GRIVCO Austria

14 martie 2007. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a confirmat prin decizia luată în unanimitate, încă din iunie 2006, colaborarea lui Dan Voiculescu, sub numele conspirativ „Felix”, cu Securitatea ca poliție politică. Verdictul a fost confirmat și de Justiție, așa cum prevede legea, în februarie 2010, la Curtea de Apel București. În cadrul dezbaterilor CNSAS pe baza documentelor declasificate care-l dovedesc pe Dan Voiculescu drept agent al fostei poliții politice, Gert Lichtblau trimite o scrisoare instituției în care îi ia apărarea lui Voiculescu și spune că „Domnul Dr. Dan Voiculescu este în ochii mei un om de onoare și un bărbat care își iubește țara și pe compatrioții săi.”

LICHTBLAU_DESPRE_VOICULESCU

14 aprilie 2011. Saga Crescent Austria ia sfârșit. Firma GRIVCO GmbH, fostă Crescent, fostă Racz & Co este desființată. Hotărârea este luată la București de către fiicele lui Voiculescu, Corina-Mirela și Camelia-Rodica care deveniseră între timp acționare ale firmei înființate de către Gert Lichtblau în Austria în 1982.

IMG_1225 IMG_1226

Paul Radu, Mihai Munteanu

A contribuit Peter Babutzky, Austria

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!